6. august 2018

Punase sõstra vahekihiga ja beseekattega kook kaerajahust põhjal


Punase sõstra hooaeg on täies hoos ja eriti selle kuuma suve toel kipuvad kõik suvemarjad nii kiirelt küpsema, et pead tõeliselt valvel olema kui et taha neid üleküpseda lasta. Seetõttu on punase sõstra koogid hetkel igati teema.



Mahlase ja hapuka vahekihiga punase sõstra kook on tõeline südametemurdja. Õhuline magus besee koos erkpunase hapuka marjakihiga mahedal kaerapõhjal – see kooslus mängib nii maitse- kui ka ilumeeltel, pakkudes naudingut nii silmale kui kõhule. Kaerajahu annab koogile mõnusalt maalähedase ja vanaema kaeraküpsiseid meenutava maitse. Ei pea vist lisama, et täistera kaerajahuga jääb kook tunduvalt tervislikum. Marjahooajal kasuta värskeid marju, kui aga marjahooaeg läbi, siis sobib siin koogis ka sügavkülmutatud marju kasutada. Hästi sobivad ka sügismarjadest pohlad, põldmarjad või jõhvikad. Tärklise abil saad vahekihi parajalt paksuks timmida nii, et see koogi vahelt välja ei voolaks.



Punase sõstra vahekihiga ja beseekattega kook kaerajahust põhjal
Kogus: 10-12-le
Põhi:
3 dl Kaarli talu täistera kaerajahu
100 g võid
1 dl rafineerimata roosuhkrut
Näpuotsaga soola
Vajadusel veidi vett
Täidis:
300-400 g punaseid sõstraid
1-1,5 dl suhkrut
1-2 sl tärklist
Veidi vett
Beseekate:
4 munavalget
Näpuotsaga soola
1 dl suhkrut
Valmista esmalt koogipõhi. Selleks töötle köögikombainis kaerajahu, suhkur, või ja sool ühtlaseks. Kui segu jääb liiga kuiv, lisa veidi külma vett ja töötle, kuni moodustub ühtlane tainapallike. Suru tainas ca 24-26 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi põhjale ja küpseta 180-200 kraadi juures kümmekond minutit, kuni taina pind on kuiv, kuid mitte pruunistunud.
Valmista täidis. Tõsta potti puhastatud punased sõstrad ja suhkur. Võid lisada ka veidike vett. Lase keema tõusta ja keeda vaiksel tulel mõned minutid. Võid lusikaseljaga marju veidi katki suruda. Sega tärklis väikese kogusega veega ja kalla siis punastele sõstardele juurde. Sega kuumutades seni, kuni mass pakseneb paksu kisselli paksuseks, mis ei voola laiali. Tõsta pliidilt, jahuta täidist veidi ja laota siis eelküpsetatud koogipõhjale. Beseekihi jaoks vahusta munavalged koos soolaga ja kui need hakkavad vahustuma, lisa pidevalt edasi mikserdades suhkur. Töötle vaht läikivaks ja tugevaks. Tõsta munavalgevaht punase sõstra kihi peale, laota ühtlaselt laiali ja küpseta 150 kraadi juures mõnikümmend (20-30) minutit, kuni besee pind on kergelt pruunistunud. Keera ahjust kuumus ära ja jäta kook lahtise ahjuuksega veel mõneks ajaks ahju. Lõigates kasuta vette kastetud nuga, mis ei lõhu beseed ära.

 Retsept sündis koostöös talunikke ja väiketootjaid ühendava Ehtne Talutoit kaubamärgiga, mida rahastatakse turuarendustoetuse abil. 

Kommentaare ei ole: