19. juuli 2018

Kuuma ilma jäine koorega kohvi granita. Ainult täiskasvanutele.

Võimas kuumalaine on meie suve elegantselt muutnud vahemereliselt kuumavaks pisut laisaks kesksuveks. Üldse ei virise! Naudin. Olles parandamatu külmavares, kes suurema osa aastast peab poolhangunud olekus hakkama saama, oskan hinnata seda aega, kui kampsunid ja villasokid saab korraks sahtlipõhja peita. Pigem kuum, kui ebamääraselt jahe ja halli taeva alla mattunud suvi. Vähemalt nii on minu eelistused. Kuuma vastu aitab aga hästi üks parajalt vallatu jäine "koorega kohv", mis jahutab kuumal suvepäeval hästi. Ära seda ainult lastele paku 😎



See pisut ulakas jäine koorega kohv on mõnus jahutus kuumadeks suvepäevadeks. Hea lihtne valmistada oma lemmikkohvist ning samas sobib ka veidi teismoodi desserdiks või üllatuskohviks suvistele aiapidudele. Granita on algselt Sitsiiliast pärit poolkülmutatud ja jääpurune magustoit, mida võib edukalt ka kohviga valmistada. Kohvile ja koorele lisatud kange alkohol aitab aga jääkristallide teket veidi takistada, kuna alkohol ise ei külmu. Nii on tulemuseks mõnus jääpurune kihiline kohvimaius, mis igati  kuuma suve vääriline. 

Jäine koorega kohvi granita
4-le
8 dl head kanget kohvi (mina eelistan Lavazza oast tehtud kohvi)
1 dl Vana Tallinna likööri
4 dl 35%-list koort
1 vanillikauna seemned või 2 tl vanillisuhkrut
1 dl koorelikööri (nt Vana Tallinna Ice Cream või Vana Tallinna Marzipan)
Valmista esmalt kange kohv ja jahuta see maha. Kalla laiapõhjalise anuma (nt suurem säilituskarp) põhjale ja lisa sinna ka Vana Tallinna liköör. Sega läbi ja aseta sügavkülma.
Sega koor vanillikaunast kraabitud seemnetega ja kalla juurde kooreliköör. Sega läbi. Kalla samuti külmutamiskindla laiapõhjalisse anumasse ning tõsta sügavkülma.
Külmuta ca 45 minutit, tõsta siis mõlemad karbid külmast välja ja sega kahvliga poolkülmunud segu läbi, et tekiks jääpuru. Tõsta uuesti sügavkülma ja korda sama protseduuri iga 45-60 minuti tagant 2-3 korda, kuni vedelik on ühtlaseks jääpuruks muutunud. Serveerides tõsta klaasi 2/3 ulatuses kohvijää puru ja sinna peale säti koorejääd. Võid lasta veidi jääkristallidel sulada, nii et klaasis on segamini juba pisut sulanud kohvi ja koor ning jääpuru.

Postitus sündis koostöös KAFO-ga.

1 kommentaar:

Merli ütles ...

Seda peab lihtsalt proovima!