30. juuli 2018

Külmsupp hapupiima või keefiriga. Kuuma ilma leevenduseks

Uskumatult kuum ja troopilise iseloomuga suvi kestab jätkuvalt ning kuumalaine ei näita veel mingeid vaibumise märke. Kõik jahutavad söögid-joogid on igati päevakorral ning pliidi juurde ei kipu küll vabatahtlikult astuma. Külmad supid on olnud sellisel kuumal ajal igati päeva päästjateks, mis aitavad lõunasöögi mure lihtsa vaevaga lahendada. Lisaks sellele on tegemist hästi maitsvate ja samas kõhtu mitte koormavate kausitäitega, mille söömise järel jõuad soovi korral veel mere ujumistiirugi teha. Värske suvine kodumaine kraam vajab ju vähe. Natuke tagasihoidlikku maitsestamist ja puhtad õiged maitsed teevad oma töö juba ise.


Siia supi sisse saab edukalt ära kasutada näiteks eelmisest päevast järele jäänud keedetud kartulid. Õigupoolest jääbki supp mõnusam, kui kartul ei ole värskelt keedetud. Samuti sobib supi sisse sättida pisut värsket soolakurki, mis ehk paar päeva liiga kaua purki seisma jäänud. Hapukas kurk aitab supile just õiget maitselisa anda ja mõnus on supi sisse üheaegselt lisada nii värsket kurki kui ka soolakurki. Tummist maitseb aitab aga lisada suitsuse mekiga suitsukanafilee, mille asemel võid kasutada ka lihtsalt suitsusinki. Supileemeks on Nopri talu hapupiim, mida võib soovi korral mulliveega parajaks timmida. Võib aga ka teha paksu tummise olemisega supi ja mullivesi hoopis lisamata jätta. Juurde sobib aga krõbistada Kaarli talu valmiskujul müüdavast seemnekrõbuskijahust tehtud krõbedaid õhukesi näkileibasid. Nii saadki tulemuseks igati suvise ja maitsva söögikorra, mis aitab kuumal päeval veidi jahutust leida ja loomulikult ka kõhtu täita.


Külm hapupiimasupp suitsukanafilee ja ohtra maitserohelisega. Seltsiks rukki-seemnekrõbuskid
4-le
1 l Nopri hapupiima (võid asendada ka keefiri või petiga)
1 Rebaseonu suitsutatud kanafilee, hakituna
2-3 keedetud kartulit, hakituna
3 keedetud muna, koorituna ja hakituna
4-5 redist, hakituna
1 väike värkse kurk, hakituna
1-2 värsket soolakurki, hakituna
ohtralt maitserohelist (tilli, rohelist sibulat, murulauku, peterselli)
1 sl mädarõigast (soovi korral) või sinepit
soola ja pipart, soovi korral ka suhkrut
Mullivett lahjendamiseks, soovi korral
Rukki-seemnekrõbuskid (1 ahjuplaaditäis):
1/2 pakki ehk 210 g Kaarli talu rukkiseemnekrõbuskite jahu
1,5 dl vett
2 sl rapsiõli
Supi valmistamiseks sega kõik supi koostisaosad. Maitsesta soola, pipra, mädarõika ja suhkruga. Lisa nii supi sisse kui ka supi peale ohtralt maitserohelist. Kui tahad vedelamat suppi, sega juurde veidi mullivett, see aitab suppi kergemaks muuta ja lisab pisut kihisevat olemist. Hoia suppi kuni serveerimiseni külmas. Hea oleks supil enne serveerimist paar tundi seista lasta, et maitsed seguneksid.
Rukki-seemnekrõbuskite jaoks sega rukkiseemnekrõbuski jahu vee ja rapsiõliga. Jäta umbes 10-15 minutiks seisma ja laota siis küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Laota peale teine küpsetuspaber ja määri käte abil kahe küpsetuspaberi vahel tainas ühtlase õhukese kihina ahjuplaadile laiali. Küpseta 180 kraadi juures ca 20 minutit, kuni plaaditäis on kenasti krõbedaks küpsenud. Tõsta ahjuplaadilt jahutusrestile ja murra siis vabakäeliselt parajateks tükkideks.



Retsept sündis koostöös talunikke ja väiketootjaid ühendava Ehtne Talutoit kaubamärgiga, mida rahastatakse turuarendustoetuse abil. 

2 kommentaari:

Kadri ütles ...

Kus on müügil seemekrõbuskite jahu?

Tuuli ütles ...

Kadri, kõige kindlam on ehk tellida otse Kaarli talu veebipoest. Muude kohtade infot mul väga täpselt ei ole, talutooteid müüvatest poodidest tasub kindlasti otsida, aga kus kindlalt olemas on, seda täpselt ei oska lubada. Tellida saab näiteks siit http://pood.kaarlitalu.ee/toode/seemnekropsujahu-420-g/?v=a57b8491d1d8