3. juuli 2018

Kohupiima ja suvemarja galette

Galette on peen nimetus ühele küpsetisele, kuid tegelikult on see pärit Prantsuse köögis ning galet tähendab lapikut munakivi. Tegemist on siis üsna rustikaalse lapiku küpsetisega, mida vormitakse vabakäeliselt. Teisisõnu on galette õhuke, ümmargune ja vabakäeline ilma vormita ahju pistetav küpsetis, millele saab tainale täidiseks sättida erinevaid komponente. 


Galette võib olla nii soolane kui magus. Kõige levinumad on marjade või puuviljadega galette´id, kus lamedaks rullitud tainale sätitakse lihtsalt erinevaid täidise komponente ja ääred tõstetakse siis täidise peale.
Hetkel, kui suvine marjaaeg on just kätte jõudnud, võiks mõnusalt lihtsa valmistuskäiguga vabakäelist pirukat sagedamini küpsetada. Koos kohupiimatäidisega annavad suvemagusad marjad tulemuseks väga mõnusa ja mahlase tulemuse. Tervisliku piruka jaoks kasuta tainapõhjas speltajahu, mis muudab taina küll rullides ja vormides pisut rabedamaks, aga oma rustikaalse maitsega sobib täistera speltajahu samas väga hästi küpsetise iseloomuga. Loomulikult võid kasutada ka tavalist jahu, seda kulub sama kogus nagu retseptis toodud speltajahu.

Kohupiima ja suvemarja galette
Hapukad metsamarjad koos kohupiimaga täisterajahust tainakorvis – see on väga maitsev ja samas sümpaatselt maalähedane, pisut lapsepõlve meenutav kooslus.
10-le
Valmistamisaeg: 55 minutit
Tainas:
300 g tumedat speltajahu
3-4 sl suhkrut
Näpuotsaga soola
200 g võid
Veidi külma vett
Täidis:
300 g kohupiimapastat
1 muna
2 sl tärklist
1 tl vanillisuhkrut
3-4 sl suhkrut
sidrunimahla
Marjakate:
100 g mustikaid
150 g vaarikaid, punaseid sõstraid vm punaseid marju
1 sl tärklist
3-4 sl suhkrut
Taina valmistamise jaoks sega kuivained ja lisa siis külm või. Haki noaga või peeneks ja näpi siis tainas ühtlaseks. Lisa külm vesi ning töötle tainas ühtlaseks. Aseta toidukile sees külma umbes pooleks tunniks kuni tunniks.
Täidise jaoks sega kohupiim muna, tärklise, vanillisuhkru, suhkru ja sidrunimahlaga. Marjakatte jaoks sega marjad suhkru ja tärklisega. Tõsta tainas külmkapist välja ja vormi tainast umbes kanamuna suurused pallikesed. Rulli need jahusel pinnal lapikuks. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormile. Iga tainaketta peale tõsta üks-kaks lusikatäit kohupiimasegu. Sinna peale tõsta tärklise ja suhkruga segatud marjad. Voldi tainaservad täidise peale. Küpseta 200 kraadi juures ca 20 minutit, kuni tainas on küps ja täidis hakkab kergelt pruunistuma.



Retsept ilmus 2018.aasta aprillikuises ajakirjas Oma Maitse.

Kommentaare ei ole: