tag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post7136816588136977881..comments2023-09-13T15:36:41.757+03:00Comments on Ise tehtud. Hästi tehtud.: TordihooaegTuulihttp://www.blogger.com/profile/07506601180022922422noreply@blogger.comBlogger14125tag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-12322738790423969852011-05-14T08:30:57.352+03:002011-05-14T08:30:57.352+03:00Tere Triin,
bloggeris oli vahepeal mingi suurem er...Tere Triin,<br />bloggeris oli vahepeal mingi suurem error sees ja ei ilmunud esmalt sinu küsimuses. Ja kui olin valmis kribanud pika vastuse, siis kadus ka see veebiavarustesse. Proovin siis uuesti ja loodetavasti läheb seekord paremini. <br />Siin siis minu soovitused:<br />- koogi võib valmis teha ka eelmisel õhtul, kuid kuna martsipan kipub vedelate ainetega kokkupuutes "sulama", siis on kõige kindlam ikkagi vahetult enne kook kokku lappida. Aitab ka külmas hoidmine - külmas kõik ained tahenevad ning eelmisel õhtul tordile tõstetud martsipan ja äärtesse tehtud kaunistused vahukoorega olid ka hommikul täiesti korralikud;<br />- martsipani rulli kahe kile vahel lahti. Nii ei ole see üldse keeruline. Eemalda pealmine kile, joonista pilt peale. Kuna värvid on vedelad, siis martsipan on peale värvimist pehme. Seega tuleks teda transportida kile peal ja näiteks lõikelauale libistatuna. Sellisel moel tuleks martsipanikate külma viia. Mõne tunni pärast on ta tahenenud ja saab ilma suurema vaevata tordile panna. Kasuta ka spaatli või suurema noa abi, et martsipani paarist kohast altpoolt toetada. Kasutatakse ka moodust, kus martsipan joonistatakse juba tordi peal valmis, aga minule see ei sobi. Põhiline on martsipan külmas kuivemaks tahendada ja siis saab ilusti hakkama;<br />- martsipanitort ei taha õhukindlat karpi, siis hakkab ta ka "sulama". Mina panin ükskord tordi plastmassist suurede tordikarpi ja see ei olnud hea mõte. Õhukindlalt suletuna tekib seal õhuniiskus, mis muudab martsipani vedelaks. <br />Loodetavasti jõudsin oma vastused veel õigeks ajaks kirja panna. <br />Tegevuskäigu kohta infot leiad veel siit:<br />http://toiduteemal.blogspot.com/2010/02/martsipanikattega-toorjuustutort-ehk.html<br /><br />Teravat sulge ja kuuma ahju ning juba ette õnnesoovid tütre aastaseks sünnipäevaks ka!Tuulihttps://www.blogger.com/profile/07506601180022922422noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-52584626368555841952011-05-12T14:58:05.691+03:002011-05-12T14:58:05.691+03:00Triin - millegipärast tahab blogger, et ma mõnedel...Triin - millegipärast tahab blogger, et ma mõnedele postitustele annaksin oma jah sõna, enne kui need avalikuks lähevad. Said nüüd südamest kribada.<br />Rumalat pole siin midagi, mina olin täpselt sama rumal enne katsetama hakkamist. <br />Paar näpunäidet võin kohe kirja panna:<br />- martsipani rulli kahe kile vahel, siis on see protseduur isegi lihtsam, kui taigna rullimine;<br />- enne tordile tõstmist hoia valmis joonistatud ja lahti rullitud martsipani külmas. Külmana on martsipan palju jäigem ja teda on lihtsam transportida. Spaatel võiks ka abiks olla, et paarist kohast võimalikult laialt saaks toetada;<br />- martsipan ei taha vedelat aluskihti (näiteks otse kohupiimale pandud martsipan hakkab kohe kokkupuutekohast sulama. Mina olen pannud otse küpsetatud (ja seetõttu juba kuivamaks tõmbunud täidisega) kohupiimakoogi peale ning vahele tuleks veel puistata näiteks kookoshelbeid, riivitud śokolaadi vms, mis toimiksid isolaatorina. Otse biskviidile panna on ka hea variant;<br />- mina olen tordid eelmisel päeval valmis teinud ja ka martsipani juba siis peale tõstnud. Jahedas taheneb torti ilusti ära;<br />- ära hoia valmis torti kinnises karbis (mina panin kord plastist tordikarpi). Seal hakkab martsipan niiskuse mõjul "higistama".<br />Natuke näpunäiteid lisaks saad veel lisatud lingilt, seal on ka viide sellele blogile, kust mina oma algteadmised omandasin.<br />http://toiduteemal.blogspot.com/2010/02/martsipanikattega-toorjuustutort-ehk.html <br />Kuuma ahju ja kindlat kätt Sulle! Ja õnnesoovid tütre saabuva sünnipäeva puhul ka!Tuulihttps://www.blogger.com/profile/07506601180022922422noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-1037817175090885922011-05-11T21:12:06.262+03:002011-05-11T21:12:06.262+03:00Tere, Tuuli
piilun ikka siia blogisse ja mulle mee...Tere, Tuuli<br />piilun ikka siia blogisse ja mulle meeldib see, mida näen :)<br /><br />Nüüd plaanis tütre 1.-ks sünnipäevaks teha martsipanimaaliga tort ja oleks mõned küsimused. <br />1) Nagu eelmsiest kommentaarist aru saan, võib pildi vabalt eelmisel õhtul valmis teha ja ööseks külma panna(ei pea õigel päeval tõmblema ja jõuab poodi tordi järele minna :D)? <br />2) Millal aga kate tordile tõsta, ka svahetult enne serveerimist või võib ka vabalt varem ja kudias siis torti hoida, kas külmas?<br />3) Kas see martsipani rullimine ja peale tõstmine on väga vaevanõudev töö? Kas on minegid nippe, mdia võiks teada?<br /><br />oleksin vastuste eest väga tänulik :)<br />TriinPähmhttps://www.blogger.com/profile/00342237834366580863noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-2242017963728987902011-05-11T21:04:28.430+03:002011-05-11T21:04:28.430+03:00Tere Tuuli, ma ikka tihti piilun siia blogisse ja ...Tere Tuuli, ma ikka tihti piilun siia blogisse ja väga meeldib see, mida näen :) <br /><br />Oleks väike täpsustus, küsimus, nimelt saab mu tütar nädala pärast 1-aastaseks ja plaanis talle teha martsipanimaaliga tort, tellitud on pliiats kontuuride jaoks ja muidu kavas kasutada martsipanide värvimiseks looduslikke värve(a la peet, söetabletid jne). Tahtsin aga üle küsida selle protsessi toimimist, et nagu eelmsiest kommentaarist aru saan, maalid algul ära ja paned külma(kasvõi üleöö). Millal aga tordile tõstad, kas vahetult enne serveerimist või võib ka varem ja kuidas seda torti peaks siis hoidma, kas külmas? Kas see rullimise töö on väga raske? On sellel mingid nipid? <br /><br /><br />Vabandust, et segane tekst ja rumalad küsimused, aga eks ma olengi selle teema koha pealt rumal...veel :)<br /> Kõike ilusatPähmhttps://www.blogger.com/profile/00342237834366580863noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-64913842548576510962011-05-11T21:04:28.429+03:002011-05-11T21:04:28.429+03:00Autor on selle kommentaari eemaldanud.Pähmhttps://www.blogger.com/profile/00342237834366580863noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-10399717359691928782011-02-23T08:18:09.818+02:002011-02-23T08:18:09.818+02:00Elina - mulle on kuidagi tundunud, et laua peal on...Elina - mulle on kuidagi tundunud, et laua peal on martsipani lihtsam maalida. Teen seda nippi, et maalin küpsetuspaberi või kile peal vajaliku kujuga martsipani valmis ja siis viin külma kas paariks tunniks või üleöö kuivama. Külmas tõmbab martsipan nii tugevaks, et saab hästi lihtsa vaevaga (tavaliselt ei kasuta isegi mingeid abivahendeid) selle kohe tordile peale tõsta. <br />Mul muidu ka kodub puhta meespere, eks tuleb ümber profileeruda jalgpallile, kitarridele ja motikatele :)Tuulihttps://www.blogger.com/profile/07506601180022922422noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-74649035938767293942011-02-22T20:25:54.721+02:002011-02-22T20:25:54.721+02:00mulle ka see maalimise osa meeldib, aga ma tõstan ...mulle ka see maalimise osa meeldib, aga ma tõstan alati martsipani enne koogile kui maalima hakkan.<br /><br />vaatan, et sul mõned päris mehised pildid, ma olen teinud oma meesperele ikka mingeid a la kiisusid:D<br /><br />selle martsipani kattega küpsetatud toorjuustukoogi proovin ilmselt aprillis ehk järgmise koduse sünnipäeva ajal ära.Elinahttps://www.blogger.com/profile/05885950352664529140noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-41210357879453821282011-02-20T14:03:28.959+02:002011-02-20T14:03:28.959+02:00Kristel, ja ma juba mõtlesin.... :D
a kook oli he...Kristel, ja ma juba mõtlesin.... :D<br /><br />a kook oli hea.Maarjahttps://www.blogger.com/profile/08682194491592450708noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-67982511355158523732011-02-19T16:05:08.862+02:002011-02-19T16:05:08.862+02:00Koopatibi - martsipani maalimisega tuleb kaasa and...Koopatibi - martsipani maalimisega tuleb kaasa anda hoiatus, et tegevus on sõltuvust tekitavalt mõnus :)Tuulihttps://www.blogger.com/profile/07506601180022922422noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-54238901509666789392011-02-19T13:11:59.632+02:002011-02-19T13:11:59.632+02:00Kasutan ikka eelnevalt valmis tehtud šabloone s.t....Kasutan ikka eelnevalt valmis tehtud šabloone s.t. piirjooned kannan vajutades martsipanile. Sel lihtsal põhjusel, et martsipanilt enan värvi korralikult kätte ei saa ehk siis pliiatsiga visandades tavaliselt paaril korral pean ikka kontuure kohendama, tordile peaks aga kohe väga õige proportsiooniga kujundi joonistama.Tuulihttps://www.blogger.com/profile/07506601180022922422noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-15995680013182742542011-02-19T13:11:54.366+02:002011-02-19T13:11:54.366+02:00Väga lahedad tordid! Ma pole veel martsipanile joo...Väga lahedad tordid! Ma pole veel martsipanile joonistamist katsetanud, aga nüüd tekkis küll tahtmine proovida :)Kaarehttps://www.blogger.com/profile/14728485059275504825noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-52818487062785618932011-02-19T12:52:28.032+02:002011-02-19T12:52:28.032+02:00Kas sa joonistad ise (kui nõme küsimus kunstnikule...Kas sa joonistad ise (kui nõme küsimus kunstnikule) või on olemas šabloonid, mille järgi joonistad?<br /><br />See tellimustöö Erik 35 on väga sarnane sünnipäevalapsele (Maarja- tegin nalja!) :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-78447124232269547582011-02-19T12:11:44.184+02:002011-02-19T12:11:44.184+02:00Braavo!!!! Nii uhked tordid ja järjest kaunimaks l...Braavo!!!! Nii uhked tordid ja järjest kaunimaks lähevad. Kuidas, Tuuli sinu ööpäevas on rohem tunde, kui 24??Pirethttps://www.blogger.com/profile/03343429794975379537noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-80771945189322485582011-02-19T08:07:15.019+02:002011-02-19T08:07:15.019+02:00Nii mõnusad tordid, kõik meeldisid ja tõid naeratu...Nii mõnusad tordid, kõik meeldisid ja tõid naeratuse näole. Tarmole veel kord palju õnne!Pillehttps://www.blogger.com/profile/01773315077320147518noreply@blogger.com