tag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post1713872094404601876..comments2023-09-13T15:36:41.757+03:00Comments on Ise tehtud. Hästi tehtud.: Vastlakuklid. Õige kohevadTuulihttp://www.blogger.com/profile/07506601180022922422noreply@blogger.comBlogger32125tag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-76314929588007930622019-03-08T11:01:00.531+02:002019-03-08T11:01:00.531+02:00Triin, lihtsalt imearmast on sellist tagasisidet l...Triin, lihtsalt imearmast on sellist tagasisidet lugeda! Aitäh, et võtsid vaevaks kirjutada. Hästi tore tunne on see, kui kellelgi kirjapandust abi on. Olen ise kunagi ka pärmitainaga päris palju maadelnud ja tore on kuulda, et kirjapandud näpunäited annavad tulemuseks kohevaid (vastla)kukleid. Tuulihttps://www.blogger.com/profile/07506601180022922422noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-30246721926039133682019-03-07T17:40:10.713+02:002019-03-07T17:40:10.713+02:00Armas Tuuli,
Olen sinu tegemisi jälginud aastaid,...Armas Tuuli,<br /><br />Olen sinu tegemisi jälginud aastaid, päris algusest saati, aga pole vist kunagi ühtki retsepti kommenteerinud, kuigi teinud olen neid vist aegade jooksul üsna mitmeid.<br />Ei ela Eestis ja seega on just pühade aegu see kodumaiste küpsetiste/toitude igatsus suurim. <br />Pärmitainas pole mulle kunagi suurt hirmu valmistanud, aga need va kuklid pole kunagi need nn päris õiged välja tulnud.<br />Jälgisin näpunäiteid seekord hoolega, lisasin taignasse küll kardemoni ja jahu kulus mõnevõrra vähem isegi. Need va kuklid kerkisid kolmekordseks! ausalt ei uskunud oma silmi, esialgu tundusid nii tillukesed, et mis kuklid neist küll tulevad, aga tulemus on imeline.<br />Sõin esimese kukli ilma kooreta ära ja pean tunnistama, et nii häid pole ka kuskilt kohvikust saanud.<br />Aitäh ikka jagamast!<br /><br />TriinTriinhttps://www.blogger.com/profile/14931425779388821806noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-49683697787661947932017-11-29T22:10:05.049+02:002017-11-29T22:10:05.049+02:00Getter, väga tore kuulda, et kuklid ka sel tähtsal...Getter, väga tore kuulda, et kuklid ka sel tähtsal hetkel alt ei vedanud. Omalt poolt pistan pöidlad pihku, et ka järgmised saated sama edukalt lõpeksid! Ega need kuklid end päris ise ka valmis ei küpseta ;)Tuulihttps://www.blogger.com/profile/07506601180022922422noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-14955473933275364292017-11-27T20:54:41.188+02:002017-11-27T20:54:41.188+02:00Neid maailma parimaid kukleid tegin ka Parima Paga...Neid maailma parimaid kukleid tegin ka Parima Pagari saate esimeses osas :) Ja kõik väga kiitsid ning soovisid retsepti! Suur tänu parima retsepti eest. Getterhttps://www.blogger.com/profile/03722450199582951837noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-38507130736388263562017-07-11T21:43:15.182+03:002017-07-11T21:43:15.182+03:00Getter, väga vahva kuulda, et kuklikesed õnnestusi...Getter, väga vahva kuulda, et kuklikesed õnnestusid ja mõnusalt kohevad välja tulid! Mis aga ahju soojendamist koos kerkivate kuklitega puudutab, siis seda meetodit ma kasutada ei soovitaks. Kuklitele krõbeda kooriku tekkimise puhul on oluline just see, et nad läheksid kuuma ahju. Kerkimise koha pealt ehk ei olegi niiväga vahet, aga see koorik moodustub just seetõttu, et pealmine pind kuuma käes kergelt karamellistub. Leiva puhul olen küll kuulnud, et ahi kuumeneb koos leivaga, aga no mina eelistan ikka kõik küpsetised eelkuumutatud ahju pista. Tuulihttps://www.blogger.com/profile/07506601180022922422noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-48555435795945561832017-07-09T18:47:38.451+03:002017-07-09T18:47:38.451+03:00Saaks siia vaid pilte kleepida!
Ma just tegin sel...Saaks siia vaid pilte kleepida!<br /><br />Ma just tegin selle retsepti järgi burgerikuklit (suhkru kogus pooleks), no appi! Kui ilusad, kohevad, maitsvad! Tundsin end lausa meisterküpsetajana :) <br />Sain 2 tunniga valmis, kuid tekkis selline mõte, et kui valmisvormitud kuklid panna ahju soojenemisega koos kerkima, kas see toimiks? Et siis natuke laseks niisama kerkida, seejärel ahi keerata kraadi peale ja kuklid kohe ahju, et nad soojeneks koos ahjuga. Kas see kiirendaks protsessi v rikuks selle sootuks? Ma olen muidu kergitanud stabiilses 50 kraadises ahjus, kuid mul võib olla vahel tarvis protsessi pisut kiirendada.Getterhttps://www.blogger.com/profile/03722450199582951837noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-9892632847678386232017-06-12T18:24:06.587+03:002017-06-12T18:24:06.587+03:00Oih, avastasin alles nüüd, et see küsimus oli jään...Oih, avastasin alles nüüd, et see küsimus oli jäänud vastamata. Teoorias peaks kuivpärm olema presspärmiga samaväärne, aga olen ise klassikaliste küpsetiste (Kihnu sai, kringel, vana kooli pirukad) kasutanud ikkagi eelistatult presspärmi. Mulle endale tundub, et ta annab kohevama tulemuse, aga annan ka aru, et see usk võib puhtalt minu usk ja soovmõtlemine olla. Ehk siis kui vaja, kasutan ikkagi kuivpärmi ja tulemus on ka väga ok :)Tuulihttps://www.blogger.com/profile/07506601180022922422noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-12288001774178553602017-05-25T09:47:43.175+03:002017-05-25T09:47:43.175+03:00Ja veel üks küsimus :)
Kas presspärmil ja kuivpärm...Ja veel üks küsimus :)<br />Kas presspärmil ja kuivpärmil on ka mingi kindel erinevus peale koguste? Ma tean, et kuivpärm vajab pisut soojemat vett ja vist aktiviseerub aeglasemini. Aga kas on küpsetisi, kus kuivpärm paremini töötab kui presspärm või võib alati viimast kasutada? Getterhttps://www.blogger.com/profile/03722450199582951837noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-72670609299511406552017-05-23T10:27:38.838+03:002017-05-23T10:27:38.838+03:00Hea meelega jagan oma kogemusi, kui neid juhtub ol...Hea meelega jagan oma kogemusi, kui neid juhtub olema :) Kartuliputru ei olegi proovinud KA mikserkannus teha, aga minu nipp on selline, et tambin keedetud kartulid peeneks, lisan siis või/piima vm ja siis vahustan tavalise käsimikseriga. Nii et lähe puder liimiks, vaid on kohev ja vahune. Sama saab kindlasti ka KA abiga teha.Tuulihttps://www.blogger.com/profile/07506601180022922422noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-2201124106145827052017-05-23T09:55:23.187+03:002017-05-23T09:55:23.187+03:00Aitäh :) !
Mul endal just täpselt sama probleem ol...Aitäh :) !<br />Mul endal just täpselt sama probleem olnud pärmitaignaga - ei meeldi see kleepuvus ja mökerdamine, aga nüüd saab seda vältida :) <br />Ma võtan järjest ette erinevaid retsepte, mida oma lemmikblogist (siit samast) olen tahtnud proovida! Vastlakuklid, kringel, focaccia jpt. <br />Eile tegin itaalia beseed ja tõesti suurepäraselt vahustas mu sõbrake selle kokku. <br />Kasutusjuhend väitis ka, et segamismõlaga saab edukalt valmistada kartuliputru. Ma tean, et saumiksriga küll ei tohi seda teha, sest tärklis eraldub ja järele jääb liim.. Kas KA'ga toimib see hästi? Juhul, kui olete proovinud.<br />Nii palju küsimusi mul, aga kellelt veel küsida, kui mitte eksperdilt, eks :)Getterhttps://www.blogger.com/profile/03722450199582951837noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-3862725393144002342017-05-23T09:39:36.103+03:002017-05-23T09:39:36.103+03:00Getter, siis tuleb küll palju õnne soovida uue sõb...Getter, siis tuleb küll palju õnne soovida uue sõbra soetamise puhul. Minu jaoks on KA asendamatu just eelkõige pärmitaina tegemisel (no ei sallinud ma seda taina kätega sõtkumist, kui hiljem võis kõrvadest ka tainajääke leida ja lihtne tegevus - sõtku kuni tainas lööb kausi küljest lahti - võttis ikka korralikult võhmale. Mäkerdamine ka lisaks. Nüüd uriseb masin veidi aega keskendunult ja läikiv tainas ongi valmis :) Teine hästi mugav funktsioon on vahustamine. Sellist Pavlova-kvaliteediga vahtu annab väikese mikseriga ikka teha. Lisatarvikutest on mul hakkliha tegemise lisavidin, mida oskan ainult kiita. Pastamasin ja jäätisemasin on mul eraldi olemas, samuti üsna võimas lõikuritega köögikombain, seega neid lisasid ei ole hakanud hankima. <br />Aga jah, pärmitainas sai minu sõbraks kohe, peale KA soetamist ja naudin seda senini. Kihnu saia tegu tasuks ka plaani võtta. See selline vedelam tainas muidu, mida on käsitsi jube tüütu sõtkuda. Tuulihttps://www.blogger.com/profile/07506601180022922422noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-38978619849060754562017-05-23T09:16:18.698+03:002017-05-23T09:16:18.698+03:00Ma lõpuks tegin selle väljamineku ära ja ostsin Ku...Ma lõpuks tegin selle väljamineku ära ja ostsin Kulbist KA! Nii õnnelik olen, sest ammu juba unistanud sellest tublist abimehest :)<br />Kas kasutate ka lisatarvikuid? Näiteks pastapressi või lõikureid? Kas lõikurid töötavad hästi? <br />Täna proovingi oma esimese pärmitaigna teha uue sõbra abiga. Getterhttps://www.blogger.com/profile/03722450199582951837noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-70872114953109973872017-05-22T18:28:33.843+03:002017-05-22T18:28:33.843+03:00Getter, kui suhkur välja jätta või seda vähendada,...Getter, kui suhkur välja jätta või seda vähendada, siis peaks sama tainas sobima hästi ka soolaste kuklite jaoks. Mis aga KA mikserit puudutab, siis ainult sellega ma pärmitainast teen. Lasen masinal tainakonksu abil taina ilusti läikivaks sõtkuda ja ise puutun tainaga kokku ainult niipalju, kui selle tõstmiseks või vormimiseks on vaja. Hästi mugav ja KA sõtkub kordades paremini, kui ise suudaksid :)Tuulihttps://www.blogger.com/profile/07506601180022922422noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-18871044749552265632017-05-20T14:32:59.556+03:002017-05-20T14:32:59.556+03:00Kas vahel kasutate ka Kitchenaid mikserit taigna v...Kas vahel kasutate ka Kitchenaid mikserit taigna valmistamiseks (taignakonks)? Kui jah, siis mida peaks sealjuures järgima? Kas lõpetada tuleks ikka sõtkudes? Kas ilma suhkrut sobiks see retsept ka soolasteks kukliteks? Ilusat kevadet :)Getterhttps://www.blogger.com/profile/03722450199582951837noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-41999194257491124512013-02-11T17:12:26.083+02:002013-02-11T17:12:26.083+02:00nii armsad kuklikesed nii armsad kuklikesed Karimahttps://www.blogger.com/profile/05906845713597067677noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-79928184378007561932013-02-09T20:02:43.803+02:002013-02-09T20:02:43.803+02:00kaksteist - ma arvan ka, et tuleb vist vaiksed tän...kaksteist - ma arvan ka, et tuleb vist vaiksed tänusõnad küpsetamisjumala poole lendu lasta, kui pärmitainas on tõrkumata kuuletunud :) Tean päris paljusid, kellel on mitmedki traumaatilised mälestused ja läbikukkumiskogemus justnimelt sellesama pärmitaignaga seotud. <br />Mis aga pärmi suhkruga vedeldamist puudutab, siis olen ise täpselt samade reeglite järgi pärmitaignaga tutvust teinud. Nii et kindlasti päris vale see pole, sest saiad on ju täitsa saia moodi välja tulnud ka vanaemadel-emadel. Olen lihtsalt tegevuskäiku korrigeerides mõnelgi korral ise imestanud, KUI hästi ikkagi tainas kerkib ja pole välistatud, et see megakerkimine on just selle uuendatud tehnoloogia tulem. Aga see suhkruga vedeldatud pärm kulub ikka ära, minu ema tegi aegajalt just sellist kooslust B-vitamiinikuuri tarbeks. Sõime paar lusikatäit suhkruga vedeldatud pärmi ja pärast kõõksusime tükk aega, pärmimaitse kurgus :))) Tuulihttps://www.blogger.com/profile/07506601180022922422noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-68805071498134031582013-02-09T02:19:57.672+02:002013-02-09T02:19:57.672+02:00Uhhh, mina peaksin vististi ka õnne tänama, et mei...Uhhh, mina peaksin vististi ka õnne tänama, et meil pärmitaignaga on seniajani sõbralikud suhted olnud. Tõtt öelda, ei olegi ma teda väga osanud karta... Kuni nüüd lugesin, mis kõik võib valesti minna. :) Aga tänud asjalike nõuannete eest! Kui vastalapäevaks kukleid hakkan küpsetama, siis tulen piilun need nipid veel kindlasti üle. :)<br /><br />Ja tõstan ka käe siinkohal ülesse - minule õpetas ka vanaema, et pärm tuleb suhkruga vedelaks segada. Tegelikult on see mulle alati nii vahva tundunud, kuidas pärmitükk suhkruga kokkusaades nagu võluväel vedelaks muutub. :) Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-83742094588540620102013-02-06T23:13:49.613+02:002013-02-06T23:13:49.613+02:00Tänud! Sellelt samalt lingilt leidsin isegi selle ...Tänud! Sellelt samalt lingilt leidsin isegi selle 1:3 suhte, ju siis tõepoolest probleem milleski muus kui pärmi koguses. Proovin järgmine kord ahjus või soojaveekausis kergitamist. <br />Tiinahttps://www.blogger.com/profile/06215455120994119526noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-9697509087798779972013-02-06T21:52:04.072+02:002013-02-06T21:52:04.072+02:00Eelnevale kommentaarile lisaksin veel seda, et pär...Eelnevale kommentaarile lisaksin veel seda, et pärmide valik, käitumine ja doseerimine on hästi lahti seletatud siin lisatud lingil http://whatscookingamerica.net/Bread/yeastbreadtip.htmTuulihttps://www.blogger.com/profile/07506601180022922422noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-10211249830645342032013-02-06T21:04:40.688+02:002013-02-06T21:04:40.688+02:00Tiina - pean tunnistama, et olen ise ka võimalusel...Tiina - pean tunnistama, et olen ise ka võimalusel ikka värske presspärmi usku, kuigi tegelikult peaks ju kuivpärm olema oluliselt mugavam ja lihtsam. Harjumuse asi. Kuivpärmiga asendades kasutan ise 1:3 valemit ehk siis kui on vaja 30 g presspärmi, siis panen ühe paki ehk 11 g kuivpärmi. Või kui on vaja 50 g presspärmi, siis ca 16-17 g kuivpärmi. Kui aga mureks pärmimaitse, siis on kaks varianti - kas liiga pikk või lühike kerkimisaeg. Absoluutselt kehtivat kerkimisaega on keeruline öeda, seega on kõige kindlam tainast jälgida. Kui ta on ennast korralikult puhevile ajanud ja vähemalt kahekordne, tasuks järgmise etapi juurde asuda. Aitab ka niiske ja sooja keskkonna tekitaine (kas niiske rätik üle kausi või siis ahju madalalale kuumusele koos veekausiga). Ega ei oskagi muud soovitada, kui et aega, soojust, niiskust, korralikult kuuma ahju ja siis lihtsalt katsetamist. Küll ükspäev see õige tainas ka välja tuleb :) Tuulihttps://www.blogger.com/profile/07506601180022922422noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-10091953541758386902013-02-06T15:48:23.882+02:002013-02-06T15:48:23.882+02:00Tere Tuuli!
Eestimaal kasutatakse vankumatu järjek...Tere Tuuli!<br />Eestimaal kasutatakse vankumatu järjekindlusega presspärmi, aga minul sellele ligipääsu pole. Olen otsinud ja ka katsetanud kuivpärmi võrdelise koguse leidmisega, ikka pole saiategu päris rahulolu tekitanud. Kas ei kerki hästi või käib pärmi maitse üle. Äkki on Sul teada "töötav" konverteeritav kogus?<br />Ikka edu soovides,<br />TiinaTiinahttps://www.blogger.com/profile/06215455120994119526noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-44269919942333121112013-02-06T07:52:18.856+02:002013-02-06T07:52:18.856+02:00Jumala õige jutt, Tuuli! Taljest minu puhul praegu...Jumala õige jutt, Tuuli! Taljest minu puhul praegu just rääkida ei saa :). Ma püüan perspektiivitundega läheneda kuklitele, kuigi kui nad nii ilusad on, nagu Sul siin, siis ei ole see sugugi lihtne! :)Juchttps://www.blogger.com/profile/11094799591643330165noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-87754081002374234702013-02-05T23:40:51.544+02:002013-02-05T23:40:51.544+02:00Kulla Juc, Sul ju praegu hea võimalus väikest talj...Kulla Juc, Sul ju praegu hea võimalus väikest taljepettust teha. Kes see ikka aru saab. Kasuta võimalust, kuni seda on. Minusugune jääb kohe vahele, kui mõne liigse kukli endale lubab :)))Tuulihttps://www.blogger.com/profile/07506601180022922422noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-19883087092771634842013-02-05T22:04:03.119+02:002013-02-05T22:04:03.119+02:00Tuuli, see esimene pilt on ju lausa kuritegu talje...Tuuli, see esimene pilt on ju lausa kuritegu talje suhtes - paneb kukleid tahtma, nüüd ja kohe! :) Aga ainult selliseid ilusaid ja kohevaid!Juchttps://www.blogger.com/profile/11094799591643330165noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-3533555779777052392013-02-05T18:50:01.800+02:002013-02-05T18:50:01.800+02:00Kristel - hea küsimus :) Tunnistan ausalt, et üle ...Kristel - hea küsimus :) Tunnistan ausalt, et üle ei lugenud, aga sisetunde järgi oli see 12-15 kuklit. Eks see natuke sõltub ka sellest, kui suured tainapallid veeretada. Minul olid sellise suurema kanamuna suurused (enne kergitamist siis, pärast ikka tükk maad suuremad)Tuulihttps://www.blogger.com/profile/07506601180022922422noreply@blogger.com