tag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post1010002254929317260..comments2023-09-13T15:36:41.757+03:00Comments on Ise tehtud. Hästi tehtud.: Punane supp, tuntud kui borš :)Tuulihttp://www.blogger.com/profile/07506601180022922422noreply@blogger.comBlogger29125tag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-38589829422359874432016-08-26T22:48:41.855+03:002016-08-26T22:48:41.855+03:00Eks need puljongikuubikud ajavad ka asja ära. Soov...Eks need puljongikuubikud ajavad ka asja ära. Soovitaksin siiski eelistada puljongifondi. See on vedel puljongikontsetraat, mille maitse jääb koduse puljongiga sarnasem. Aga loomulikult ajab asja ära ka puljongikuubik :) Tuulihttps://www.blogger.com/profile/07506601180022922422noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-39319474189687836842016-08-26T16:12:25.075+03:002016-08-26T16:12:25.075+03:00Mõtlesin siiski puljongikuubikutega**Mõtlesin siiski puljongikuubikutega**Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-50251636274923892512016-08-26T16:11:31.369+03:002016-08-26T16:11:31.369+03:00Huvitav.. kas puöjongikuibikutega puljong ei sobik...Huvitav.. kas puöjongikuibikutega puljong ei sobiks supi tegemiseks?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-8844070929467187712015-09-02T18:08:15.361+03:002015-09-02T18:08:15.361+03:00Sirli, imearmas on lugeda, et peale põhjalikku mäs...Sirli, imearmas on lugeda, et peale põhjalikku mässamist nähtud vaev end igati ära tasus. Boršisupp on tegelikult ju võrratu supp ning korraliku omavalmistatud supi vastu ei saa ükski kiir- ega purgivariant. Ja kui nüüd puljongivalmistamine veel välja arvata, siis muus osas ju täitsa lihtsa vaevaga valmiv. Ise teen tihti õhtul puljongi varem valmis. Põhiline on selle puhul ajakulu ja kui näiteks õhtuse telekavaatamise ajal lasta puljongil vaikselt keeda, siis saab selle aeganõudva tegevuse ka lihtsama vaevaga tehtud. Ja kui päris kiire on, siis kasutan vahel ikka ka valmiskujul ostetud puljongifondi ;)Tuulihttps://www.blogger.com/profile/07506601180022922422noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-61681588444717883982015-09-02T09:42:20.975+03:002015-09-02T09:42:20.975+03:00Mul oli ammu soov teha ise boršisuppi, sest mäleta...Mul oli ammu soov teha ise boršisuppi, sest mäletan oma lapsepõlves seda kui maailma kõige maitsvamat suppi. Minu ema on ka väga hea söögitegija. Aga ise pole tõesti enne selle tegu ette võtnud. Internetist retspeti otsides, sattusin ka mina just sellele retseptile, läksin turule värsket kraami ostma ja supitegu võis alata.<br /><br />Ütleme nii, et eks esimest korda ikka tundub keeruline ja aeganõudev, samas kui puljong oleks varem valmis keedetud, läheks ka oluliselt kiiremini. Igatahes mitu tundi mässamist, hakkimist, praadimist ja segamist ja supp sai valmis, imehea, ilus roosa, paks ja kohev (ei koonerdanud sisuga) - minu lapsed jumaldasid seda ja mees, kes muidu suht vihkab "peedisuppi", võttis 2 portsjonit juurde ja ütles, et see on parim, mis ta saanud on, et ta võiks põhimõtteliselt isegi selle supi sööjaks hakata :) Ja nii ta läks - 5-liitrine pott, mis oli triiki täis, saigi peaaegu tühjaks, hea, kui täna endale lõunaks väikese kausi saan soojendada :) Nii et tänud hea retsepti eest - täna proovin pohla-martsipani kringlit - oh, see blogi jääb favourites ribale :)Sirlihttp://www.mail.eenoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-57436570088401560712015-07-31T21:39:45.372+03:002015-07-31T21:39:45.372+03:00Tiiu, soovin vahvat boršitegu ja kui kogustega arv...Tiiu, soovin vahvat boršitegu ja kui kogustega arvestada, siis antud portsuga toidab lahkelt ära 4-6 inimest ehk siis kogu pere peaks ilusti söödud saama.Tuulihttps://www.blogger.com/profile/07506601180022922422noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-25709029350487727822015-07-31T15:51:13.115+03:002015-07-31T15:51:13.115+03:00Otsustasin ka esimest korda seda suppi teha. Luges...Otsustasin ka esimest korda seda suppi teha. Lugesin endisaegseid ja praegusaegseid kokaraamatuid ja vaatasin nyyd Internetist.See retsept oli kõige sobivam, mulle.<br /><br />Aga kui suurele hulgale need kogused on? <br /><br />Kokkaja ise, abikaasa. Ja kui palju lapsi?<br />Koguste järgi oskan ehk kõik paika panna - ja alustan!<br />Hoidke pöialt! :)<br /><br />TiiuAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-46575972441734055782014-02-22T15:03:11.662+02:002014-02-22T15:03:11.662+02:00Aitäh! Tõesti, kuumutades muutus puljong ilusti ve...Aitäh! Tõesti, kuumutades muutus puljong ilusti vedelaks. Ilmselt siis vast tõesti oli liha pisut kaua seisnud. Jätkan katsetamist :) Tegelikult ju hea ka kui sellised apsakad isiklikult läbi koged eriti enne kui nt kavatsed külalisi kostitada vms :)<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-50429527564550077862014-02-21T09:09:36.483+02:002014-02-21T09:09:36.483+02:00Puljongist - vasikakont iseenesest peaks olema vä...Puljongist - vasikakont iseenesest peaks olema väga väärt puljongimaterjal ja kallerdumine ei tohiks olla ka mingi probleem. See sõltub kontides oleva liimaine kogusest ja protsess on umbes sama, nagu süldi puhul. Soojendades muutub supp niikuinii vedelaks. Supikonte ostan mina kõige sagedamini turul, kus ikkagi näpuga näidates kondikomplekti välja valin. See ebameeldiv kõrvalmaitse võis olla äkki vähekvaliteetsest või mitte kõige värskemast toorainest tingitud olla. Muud ei oskagi arvata. Kindlasti peavad supikondid olema värsked. Koorimata supivaht võib jätta ka ebameeldiva maitse - kas see protseduur sai korralikult tehtud? Teinekord võib proovida seda moodust, et esmalt kallata kontidele vesi, lasta keema tõusta ja siis kogu vesi ära kallata ning kondid üle loputada. Nii peaks kõigest ebasoovitavast korraga lahti saama. Siis uus vesi peale, maitseained sisse ja kõik jätkub juba tavapärasel moel.Tuulihttps://www.blogger.com/profile/07506601180022922422noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-23925787648007608962014-02-20T22:39:50.997+02:002014-02-20T22:39:50.997+02:00Tere, Tuuli!
Olen nüüd 2 x Sinu retsepti järgi bor...Tere, Tuuli!<br />Olen nüüd 2 x Sinu retsepti järgi boršisuppi teinud. Esimene kord tuli väga hea (kogus kahe inimese jaoks muidugi meeletult suur :D lapsed veel liiga väiksed. Õnneks kannatab supp ka sügavkülmutada, järgmine kord tegin poole koguse). Aga teisel korral juhtus mul puljongi keetmisel mingi jama. Nimelt, see külmkapis seistes täielikult kallerdus, kohe põhjani. Millest see võis tulla küll? (Esimesel korral tegin külmutatud lihaveise kontidest, kus liha oli tegelikult supi sisse panemiseks pärast veidi vähevõitu. Teisel korral ostsin turult vasikakooti. Ja ausalt öeldes tuli supile ka ebameeldiv kõrvalmaitse siis). Nüüd käingi ringi ja mõtlen, et teeks veel hea meelega, aga milline liha/tükk siis ikkagi kõige parem oleks ja kust seda muretseda??<br />(Niisiis, kaks küsimust :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-89693909102315786192014-02-12T02:00:26.749+02:002014-02-12T02:00:26.749+02:00Rosolje ja porgand kokku ei sobi. Ja liha ning kal...Rosolje ja porgand kokku ei sobi. Ja liha ning kala kokku panna on suur patt. Ja silm ei ole üldse mingi rosolje komponent. See ei ole rosolje.<br /><br />Klassikaline rosolje:<br />4-5 suurt kartulit<br />3 hapukurki<br />2-3 peeti (oleneb suurusest) Mitte osta kooritud keedupeeti, ikka koorega koos keedetud või keeta ise (aga seda peab oskama teha).<br />200 g. Vici klassikalist heeringafileed<br />1 suur sibul<br />200 g hapukoort<br />1/2 Hellmans majoneesi<br />soola, suhkrut, sinepit<br />3 muna<br /><br />1. Keedame kartulid koorega, jahutame maha (täielikult ja kartul ei tohi jääda liiga pehme)<br />2. Koorime kartuli, tükeldame väikesteks kuubikuteks<br />3. Koorime keedupeedi, tükeldame kuubikuteks<br />4.Keedame munad (8 minutit, jahutame külma vee all maha, koorime, tükeldame väikesteks kuubikuteks - munalõikuriga viiludeks ja siis kuubikuteks)<br />5. Tükeldame hapukurgid kuubikuteks (parimad omatehtud või Salvesti MAHEdamaitseline)<br />6. Tükeldame sibula kuubikuteks<br />7. Võtame heeringa vaakumpakendist välja, peseme sooja vee all rasvast puhtaks, kuivatame paberkäterätikuga ja tükeldame väikesteks kuubikuteks<br />8. Valmistame kastme: valame kaussi hapukoore, majoneesi, pigistame ca 7 cm Põltsamaa sinepit, lisame 1 tl soola (vajadusel lisame hiljem juurde, oleneb heeringa soolasusest), ½ tl suhkrut. Segame kõik hästi läbi ühtlaseks massiks, kallame tükeldatud ainetele peale, segame ja paneme 1 tunniks külma seisma. Alles siis võtame ja maitseme ning timmime maitset, vajadusel lõikame juurde kas kurki, peeti vms.<br /><br />Garanteeritult maailma parim rosolje.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-5599741159586705792012-10-01T17:10:58.927+03:002012-10-01T17:10:58.927+03:00:) nu just :) nu just Karimahttps://www.blogger.com/profile/05906845713597067677noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-71016396901973479622012-10-01T10:35:09.618+03:002012-10-01T10:35:09.618+03:00Karimakene - no aga mis see üks potitäis korralikk...Karimakene - no aga mis see üks potitäis korralikku borši siis endal ära lahendada ei ole :D Tegelikult ajab endale ka isu peale ja tuleb vist üks supp jälle valmis keeta, mul õnneks (või kahjuks, sest saab jube ruttu otsa) on kogu pere boršifännTuulihttps://www.blogger.com/profile/07506601180022922422noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-56847727961148762952012-09-30T10:38:29.847+03:002012-09-30T10:38:29.847+03:00Issand hakka v6i ise endale borshi keetma... poleg...Issand hakka v6i ise endale borshi keetma... polegi seda vist aasta aega soonud kui mitte rohkem ja ainuke pohjus on see ,et lapsed ei soo seda (enam) eestis olles vàiksena soid kyll.. <br />hetkel limpsiks arvuti ekraani :)Karimahttps://www.blogger.com/profile/05906845713597067677noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-55432559353495320332012-04-11T10:08:51.541+03:002012-04-11T10:08:51.541+03:00Anonüümne - borš on tõepoolest üks selline mõnus s...Anonüümne - borš on tõepoolest üks selline mõnus supp, et iga kord kui see tegu ette võtta, saab jälle imestada, et miks ma seda sagedamini ei tee :) Aga nii tore, et supitegu õnnestus ja eks jõuab teinekord siis saia ka supi kõrvale kergitada-küpsetadaTuulihttps://www.blogger.com/profile/07506601180022922422noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-83299931738458794342012-04-10T16:03:15.030+03:002012-04-10T16:03:15.030+03:00oeeeh, su borsh on lihtsalt nii hea, et ma kunagi ...oeeeh, su borsh on lihtsalt nii hea, et ma kunagi ei usu, et ise tegin selle potitäie:) ainult - taas kord nean end, et ei viitsind hommikul saiatainast kerkima panna ja pean leppima poesaiaga kõrvale...mu meelest just saiaga nimelt nii nii nämm!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-4150164020857044532012-03-15T09:25:15.548+02:002012-03-15T09:25:15.548+02:00Anonüümne - suur tänu heade sõnade eest. Loodetava...Anonüümne - suur tänu heade sõnade eest. Loodetavasti punane supp õnnestus nii, et innustab edaspidigi supitegu ette võtma.Tuulihttps://www.blogger.com/profile/07506601180022922422noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-27079687904357591812012-03-14T19:04:26.946+02:002012-03-14T19:04:26.946+02:00Minul hetkel podiseb see supp(esimest korda elus t...Minul hetkel podiseb see supp(esimest korda elus teen, olen ainult kanasuppi teinud varem)! Ma olen teisigi retsepte Sinu blogist katsetanud! Väga lahe blogi!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-37300507507887540162012-02-27T21:13:30.909+02:002012-02-27T21:13:30.909+02:00Kristiina - hästi tore, et üks korralik borš perel...Kristiina - hästi tore, et üks korralik borš perele meeldis. <br />See lastega koos toiduvalmistamise nipp aitab vahel päris hästi, kuigi vahel lõpeb ka tavapärase "pärast proovin" ja "kõht ei ole praegu tühi" viisaka keeldumisega. Aga no proovima peab ja kui näiteks 13-aastane hakkab ühel päeval riisi sööma (juhtum minu elust paar päeva tagasi), siis on ikka tõeliselt võidurõõmus tunne :)Tuulihttps://www.blogger.com/profile/07506601180022922422noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-67800158054822919992012-02-26T11:47:23.606+02:002012-02-26T11:47:23.606+02:00Tere, tere!
Aitäh väga hea borśiretsepti eest. Ju...Tere, tere!<br /><br />Aitäh väga hea borśiretsepti eest. Just sain valmis ja maitses kogu perele imehästi.<br /><br />Ja tahaksin ka väikese soovituse lisada emmedele, kes mures laste söömisharjumuste pärast. Lihtne viis lapsi sööma panna on nad appi võtta, kui söögitegemiseks läheb. Minu puhul töötas hästi ja nüüd söövad ka salateid(paprika, sibul jne), millesse nad on saanud ise näpud sisse pista.<br /><br />Parimat, KristiinaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-19896404747756403372012-01-20T16:28:47.489+02:002012-01-20T16:28:47.489+02:00Ei ole siin ühtegi lolli küsimust :) Puljongit tul...Ei ole siin ühtegi lolli küsimust :) Puljongit tuleb niipalju, et kilo konte oleks kogu keemise aja veega kaetud ja siis kogu vedelik, mis peale kurnamist järele jääb, ongi puljong. Tavaliselt on see kogus ca 2 liitritTuulihttps://www.blogger.com/profile/07506601180022922422noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-31051598246328721962012-01-20T15:50:37.859+02:002012-01-20T15:50:37.859+02:00no see on nüüd vist küll loll küsimus, aga kui pal...no see on nüüd vist küll loll küsimus, aga kui palju seda puljongit peaks olema???Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-71028191250686451022011-12-31T10:39:58.854+02:002011-12-31T10:39:58.854+02:00Suur tänu Tuuli!
Sain meelerahu tagasi. Tegelikul...Suur tänu Tuuli!<br /><br />Sain meelerahu tagasi. Tegelikult küpstasingi igaksjuhuks veiseprae juba eile valmis ja nüüd panen nii liha kui porgandid rahulikult rosoljesse. Kui juba Salme Masso ütleb, siis nii peab olema ;). Veelkord tänud ja head vana aasta lõppu!<br />AnnelaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-41300853298351542792011-12-30T23:13:17.070+02:002011-12-30T23:13:17.070+02:00Anonüümne - tegelikult on see päris keeruline küsi...Anonüümne - tegelikult on see päris keeruline küsimus, kuna rosoljega kipub olema ka see, et liikvel on lugematul arvul variante. Ise oskaksin soovitada pigem ikkagi lihaga varianti ja loomaliha võiks sobida küll. Porgandile ka pigem jah kui ei. Igaks juhuks tipin paar varianti. Esimene Salme Massolt ja 1971. aastast ning teine 1960. aastal välja antud Povarennaja knigast.<br />Rosolje:<br />2 keskmise suurusega peeti<br />4-5 kartulit<br />1-2 porgandit<br />2-3 hapukurki<br />2-3 õuna<br />1 sibul<br />100 gr praetud või keedetud liha<br />1/2 heeringat<br />1 kl hapukoore-majoneesikastet<br />sibulapealseid, peterselli, 1 muna<br />Keedetud peedid, kartulid, porgandid, liha ja heeringas hakkida. sibul hakkida, kurgid ja õunad samuti. Segada kõik ained kastmega, jättes osa ilusavärvilisi toiduaineid kaunistamiseks. Peale puistata maitserohelist ning eraldi hakitud munakollast-valget<br />Segasalat (rosolje) siin võib teha julgelt neljakordse koguse<br />100 gr kartuleid<br />50 gr peeti<br />25-50 gr praadi<br />25 gr hapukurki<br />1/4 muna<br />15 gr õuna<br />15 gr heeringat<br />15 gr silmu<br />50 gr hapukoort<br />maitseaineid<br />Koorega keedetud kartulid ja peedid koorida ja hakkida. samasugustest kuubikuteks lõigata ka teised salatiained. Tükeldatud toiduained segada maitsestatud hapukoorega (sool, suhkur, äädikas, sinep, mädarõigas). Valmis salat asetada salatikaussi ja kaunistada maitserohelise, munaga vms. <br />Äkki saab neist veidi abi :)Tuulihttps://www.blogger.com/profile/07506601180022922422noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3336656370312468486.post-43259619484528529712011-12-30T09:59:46.711+02:002011-12-30T09:59:46.711+02:00Küsimus!
Olen ka vana kooli austaja ja nähes kuida...Küsimus!<br />Olen ka vana kooli austaja ja nähes kuidas lapsed rõõmsalt peedisuppi söövad läheb süda soojaks. <br />Aga nüüd küsimus. Tahaks vana-aastaõhtuks korralikku vana kooli rosoljet teha. Ei ole aga selgust saanud, mis variant siis ikka kõige õigem oleks. Kas ainult heeringaga? Kui kindlasti liha, kas võib olla ka loomaliha? Kas porgand või mitte?<br />Aidake.Anonymousnoreply@blogger.com