28. august 2019

Purkitehtud kurgi-sibula salat. Tuntud kui Toome salat

Vaatamata uue aja põnevatele retseptidele ja kooslustele, on mõned klassikud aastanumbrist ja riigikorrast sõltumata alati lemmikude nimekirjas ja neid ei tõuka troonilt ükski tšatni või tkemali. Üheks selliseks alati toimivaks salatiks on kurgi-sibula-porgandi salat, mis on levinud ka Toome salati nime all. Kust see nimi pärit, see on pisut selgusetu, aga piisab sageli vaid selle nime mainimisest, kui kõik niikuinii aru saavad ja mõistavad.



See salati kerkib minul päevakorda siis, kui käsil suve teine pool ja peenardel hakkavad kurgid-tomatid ja kõik muu valmis saama. Minu usin ja tubli naabrinaine kipub igal aastal pisut rohkem köögivilju maha panema, kui nad ise ära tarbida suudavad. Sel ajal sagenevad tema külaskäigud meie juurde, mille juurde sageli kuulub ka sõna otseses mõttes käru peale pakitud kurgi-, sibula- või mis iganes vilja koorem, mida on lihtsalt nii palju, et käe otsas oleks raske tassida. Vahel on see muidugi parajaks peavaluks, eriti siis, kui sul parajasti omal tööde kuhi pisut üle pea kasvanud ja toodu purkitegemiseks tuleb öötundidelt lõivu võtta. Talvel on aga samas hea meenutada neid suviseid küllusehetki, kui kõike kipub olema nii palju ja kõik maitsed on nii päris ja õiged. Seesama Toome salat ongi olnud mul üheks kiireks mooduseks, kuidas värskelt õuele veeretatud kärutäit ära lahendada. Seisma see salat talvel ei jää, pigem on oht, et enne jõulu tuleb juba viimasel purgil kaas maha keerata.


Selline on salat enne kuumutamist

Purkitehtud kurgi-sibula salat ehk Toome salat
Kogus: ca 6 0,5-liitrist purki

2,5-3 kg kurki, viilutatuna
1 kg sibulaid, poolratastena
mõned väiksemad kollased suvikõrvitsad, viilutatuna, soovi korral
500 g porgandeid, viilutatuna
Paar prisket peotäit hakitud värsket tilli
2-3 sl jämedat meresoola
2-3 sl DanSukkeri rafineerimata roosuhkrut
2-3 sl 30%-list äädikat
1 tl jahvatatud musta pipart
1 dl rapsiõli
1-2 hakitud tšillipipart (soovi korral, kui soovid pisut teravamat varianti.
Sega suuremas potis kurgid, sibulad ja porgandid maitseainete ja õliga. Sega läbi ja tõsta jahedasse maitsestuma 12-24 tunniks. Kuumuta siis potitäis keemiseni, alanda kuumust ja hoia kuumas ca 20 minutit. Ära keeda.
Tõsta salat steriliseeritud* purkidesse ja kaaneta kohe. Säilita jahedas.
*Steriliseerimiseks tõsta pestud kuivad purgid ja purgikaaned 75-kraadini kuumutatud ahju vähemalt 15-ks minutiks. Tõsta ahjust välja ja täida kuuma hoidisega ning kaaneta kohe.

Postitus sündis koostöös DanSukkeriga.

Kommentaare ei ole: