23. juuli 2019

Õhuline-vahuline küpsetamata jogurtikook marjakattega

Suvine marjaaeg lausa küsib marjakookide järele ja kindlasti on lemmikuks need koogid, mis valmivad kiirelt ja ilma suurema vaevata. Soovitavalt ka ilma ahjuta. See küpsetamata jogurtikook vastab kõikidele neile nõuetele, siia saab ära kasutada paraja portsu suvemagusaid marju ning üllatajaks on selle koogi puhul vahekihi sisse peidetud vahukommid, mis muudavad koogi õhuliseks-vahuliseks. Koogi läikivat tarretatud pealiskihti on hea lihtne valmistada tänu DanSukkeri tarretisesuhkrule, mis tuleb vaid veega segada, keemiseni kuumutada, pisut jahutada ja siis marjadele kallata. Marjahooajal asendamatu!


Selleaastane suvi on sooja mõõdukalt jaganud. Kui päeval on päikest, siis jagub ka mõnusalt suvesooja, kuid valdavalt on õhtud ikka pisut jahedaks kiskunud. Sellisel pisut jahedal suveõhtul on hea õhtuse koogilõigu juurde haarata üks mõnus taimetee. Suvisel ajal võib loomulikult ka ise metsas-aias väikese jalutuskäiguga kokku korjata kesksuviseid taimi, millest teed teha, samas võib aga käepärast hoida Liptoni uute maitsetega teekomplekte, kus kõik suvised maitsed teepakikesse talletatud. Ausalt öeldes olen raskustes, kui peaksin oma lemmikut valima, sest kõik need maitsekombod on omamoodi mõnusad, aga kindlasti on üheks lemmikuks angervaksa, piparmündi ja rosmariiniga Detox tee. Sobib imehästi õhtuseks rahulikuks hetkeks või ka pealelõunaseks peatuseks enne, enne kui jälle oma päevatoimetustega edasi rutata.

Üks lemmikuid teesid, mis hästi koogi juurde sobitamiseks sobib. Angervaksa, piparmündi ja rosmariiniga Detox tee.

Kui veel koogist rääkida, siis vahukommi kasutamine koogi vahekihis on päris nutikas nipp. Tekstuur muutub koogil hästi õhulseks, samas ei suutnud keegi, kes kooki proovis, ära arvata, millest selline õhuline tekstuur tuleneb. Vahukomm sulandub tarretatud jogurtivahuga nii hästi, et raske on aru saada, kust selline roosa-valge kirju vahulisus tuleneb. Tasub kindlasti järele proovida.

Õhuline-vahuline küpsetamata jogurtikook marjakattega
Kogus: 8-10-le (24 cm läbimõõduga lahtikäiv vorm)

Põhi:
200 g Digestive küpsiseid, purustatuna
50 g sarapuupähkleid
70 g võid
Vahekiht:
2 dl 35%-list koort
5 dl maitsestamata jogurtit
0,5 dl DanSukkeri rafineerimata roosuhkrut
1 tl DanSukkeri vanillisuhkrut
5 lehte želatiini
100 g roosasid ja valgeid vahukomme, tükeldatuna
Marjakate:
300-400 g marju
2 dl vett
1 dl DanSukkeri tarretisesuhkrut
Valmista esmalt koogipõhi. Selleks purusta küpsised koos pähklitega. Sulata või. Sega küpsisepuru sulatatud võiga ja suru küpsetuspaberiga kaetud 24-cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale.
Vahekihi jaoks vahusta koor suhkru ja vanillisuhkruga. Tõsta želatiinilehed külma vee sisse mõneks minutiks paisuma. Kuumuta kastrulipõhjas veidi vett ja tõsta sinna sisse želatiinilehed. Sega kuni želatiin on täielikult lahustunud. Sega jogurt ühtlaseks ning sega siis želatiinisegu sisse paar lusikatäit jogurtit. Sega hoolikalt läbi. Nii väldid želatiinitükkide tekkimist. Sega nüüd juurde ülejäänud jogurt ning vahustatud koor ning lisa ka tükeldatud vahukommid. Kalla segu koogipõhjale ja tõsta mõneks tunniks külmikusse, kuni vahekiht on tarretunud.
Marjakihi jaoks laota koogile marjad. Kuumuta kastrulis vesi koos tarretisesuhkruga pidevalt segades keemiseni. Keeda seni, kuni segu muutub selgeks. Jahuta ja tõsta siis segu lusikaga marjadele. Tõsta jahedasse tarduma. Hoia kuni serveerimiseni jahedas.



Postitus sündis koostöös DanSukkeri ja Lipton teega.

2 kommentaari:

Liis ütles ...

Hei, Tuuli! Retsept näeb superahvatlev välja, loodan lähiajal järele proovida, aga palun ütle, mis Sa arvad, kas (talvisel ajal) seda sobiks teha ka külmutatud marjadega või hoopis mõne kompotiga? No näiteks juhul kui ei ole omal marjametsa (ega orienteerumisoskust:)) käepärast ka ja turule ei jõua kuidagi...

Tuuli ütles ...

Liis, ma arvan, et kindlasti saab ka külmutatud marjadega teha. Arvestada tuleb siis lihtsalt seda, et külmunud marjadest eraldub päris palju mahla. Siis võiks teha nii, et sulatada need marjad enne ära ja tarretises kasutada vee asemel marjadest välja sulanud mahla. Muidu on oht, et väljasulava marjamahla toel laguneb pealiskiht laiai marjasupiks.