21. juuni 2019

Jaanid kohe ukse ees. Neli nutikat marinaadi õunamahlas marineeritud sealihast tuliste krevettide ja valges rummis kanakintsudeni

Suvel, grillihooaja saabudes ja eriti enne jaani, muutub marineerimine väiksemat sorti rahvusspordiks. Ikka vahetatakse grilliõhtul lemmikmarinaadide retsepte, jagatakse uusi nippe ja katsetatakse marinaadides uusi põnevaid maitsed ja lisandeid. Selle aasta juunikuises Oma Maitse ajakirjas saigi pisut põhjalikumalt lahti kirjutatud marinaadide teema, kui kõik põhitõed, nipid ja soovitused mitmel-mitmel lehel kirja pandud.
Lisaks üldisele teooriale sai sinna valmistatud ka mitmeid mõnusaid ja osaliselt ka hästi universaalseid marinaade, mida võiks kohe suurma koguse valmis teha. Siis polegi muud, kui ostad liha, kala, mereannid või köögiviljad valmis, pistad marinaadi, grillid kuumadel sütel ja otsast lõpuni isetehtud grilliroog ongi valmis.

Õiges küpsusastmes ehk seest pisut roosa veiseliha on grillmeistri lemmik!

Õunamarinaadis sealihašašlõkk on kindlasti avastamist väärt.


Valge rummi marinaadis särtsakad kanakintsud. Mmmm....

Vürtsikas marinaadis grillitud hiidkrevetid ei jäta mereannisõpru külmaks. 
Alustuseks siis aga jaanipäeva klassik ehk seakaelakarbonaad. Seekord siis õunamahlas marineeritud. Hapukasmagusas õunamahlamarinaadis küpsenud sealiha on tõeliselt hõrk grilliroog. Eelista võimalusel kodumaiset õunamahla ja kindlasti täismahla. Ja kui enne seda supermõnusat kooslust maitsnud ei ole, siis ole valmis väga mõnusaks maitseüllatuseks. Õun armastab siga ja tundub, et tunded on vastastikkused. 

Õunamahlamarinaadis sibularatastega seašašlõkk

Õunamahl on igati mõnus marinaadikomponent, lisades lihale magushaput mõnusat maitset ning toimides samas ka liha pehmendajana. Siia marinaadi sobivad ideaalselt koduaia naturaalsed õunamahlad ja vastavalt õunasordile saab tulemuseks kas hapukama või magusama alatooniga marinaadi. Kindel on aga see, et õunamahlamarinaad on kindlasti järeleproovimist ja avastamist väärt.
Kogus: 4-6-le
1 kg seakaelakarbonaadi, ca 5x5 cm tükkideks lõigatuna
3-4 sibulat, ratastena
Õunamahlamarinaad:
2-2,5 dl naturaalset hapukamat õunamahla
0,5 dl õli
1 sl vedelat mett
1 sl soola
Värskelt jahvatatud musta pipart
Värsket peterselli, hakituna
Sega kokku marinaadi ained. Tõsta kaussi tükeldatud liha ja sibularattad, kalla peale marinaad ja masseeri kõik käte vahel mõne minuti jooksul läbi. Masseerimine aitab marinaadil paremini liha sisse minna. Jäta jahedasse vähemalt neljaks tunniks marineerima. Võid hoida liha marinaadis ka üle öö.
Torka lihatükid vaheldumisi sibularatastega varda otsa. Jäta lihatükkide vahele veidi ruumi ehk siis ära neid tihedalt üksteise otsa suru. Grilli keskmisel kuumusel  umbes 15-20 minutit, kuni liha on küps. Puista peale värsket hakitud peterselli. 




Rohumaa veise steik tšilli ja vürtsköömne marinaadis. Sama marinaad sobib ka lambale ja kalale

Hästi põneva sügava maitsekombinatsiooniga parajalt terav vürtsköömnemarinaad sobib hästi nii veiselihale kui ka lambale või ka kalale. Tegemist on maitseküllase marinaadiga, mis ei võta lihalt endalt võimalust särada, vaid raamistab grillitud veiseliha maitse lihtsalt väga mõnusaks grillroaks.
Kogus: 4-le
4x200 g tükk rohumaa  veise steiki
4 sl tšilli-vürtsköömne marinaadi
Tšilli-vürtsköömne marinaad:
2 tšillipipart, peenelt hakituna
5-6 küüslauguküünt, hakituna
3 sl mirinit ehk riisiveini äädikat (võid kasutada ka valge veini äädikat, kuid lisa siis marinaadile 1 tl mett või suhkrut, kuna mirin on magusam)
2 sl punase veini äädikat
2 tl meresoola
1 kuhjaga teelusikatäis vürtsköömneid
½ tl kuivatatud punet
60 ml õli
Marinaadi valmistamiseks tõsta kõik koostisained purustajasse ja töötle ühtlaseks pastaks. Tõsta veisesteigid kaussi, lisa marinaad ja sega läbi. Jäta vähemalt neljaks tunniks jahedasse maitsestuma. Umbes pool tundi enne grillimist tõsta liha toatemperatuurile. Puhasta liha marinaadist, et see grillimise ajal kõrbema ei läheks, pintselda liha õliga ja grilli siis kuumal grillil 3-4 minutit mõlemalt poolt. Tõsta grillilt ära ja pintselda marinaadiga. Jäta 5-10 minutiks seisma, enne kui liha lahti lõikad. 



Grillitud krevetid on midagi eriti hõrku. Krevettide puhul on kõige suurem oht, et grillmeister unustab end jutustama ja krevetid küpsevad üle. Tegelikult tuleks need sütelt ära tõsta juba siis, kui küpsemise veel päris lõppenud ei ole. Krevett küpseb kiirelt ja hiljem ka järelküpseb. Seega, grillimise aega arvesta krevettidele pigem vähem kui rohkem. 

Hiidkrevetid vürtsikas suitsupaprikamarinaadis

Korralikult vürtsikas tomatine suitsupaprikamarinaad sobib hästi mereandide ja kana marineerimiseks. Selline marinaad peaks meeldima kõigile neile, kes särtsakatest maitsetest lugu peavad. Kui tahad tulisemat maitset, jäta tšillidest seemned eemaldamata. Sellist marinaadi võib grillihooajal suurema koguse valmis teha. Nii on mugav kapist valmis marinaad võtta ja kana või mereannid sinna maitsestuma sättida.
Kogus: 4-le
800 hiidkrevetisabasid, puhastatuna
4-5 sl vürtsikat suitsupaprikamarinaadi
Serveerimiseks värsket koriandrit
Vürtsikas suitsupaprikamarinaad:
4-5 tšillipipart
5 küüslauguküünt, lamedaks vajutatuna
70 ml oliiviõli või päevalilleõli
2 sl laimimahla
3 sl tomatipastat
2 tl suhkrut
1 kuhjaga supilusikatäis suitsutatud paprika pulbrit
2 tl soola
Lõika tšillipiprad pikuti pooleks ja vajuta küüslauk noaseljaga lamedaks. Tõsta ahjuplaadile, piserda õliga ja rösti 180-200 kraadini kuumutatud ahjus umbes 10 minutit. Jahuta veidi ja tõsta siis blenderisse või purustajasse koos ülejäänud õli, laimimahla, tomatipasta, suhkru, paprikapulbri ja soolaga. Töötle ühtlaseks pastaks.
Puhasta krevetid ja sega umbes 3 sl marinaadiga. Sega läbi ja jäta umbes tunniks ajaks marineerima. Kuumuta grill, torka krevetid varraste otsa, pintselda ülejäänud marinaadiga. Grilli kuumal grillil umbes 2-3 minutit mõlemalt poolt. Serveerides puista peale värsket hakitud koriandrit ja maitsesta vajadusel veel soola ja pipraga. 


Kanakintsud on grillipidude klassikuks ja neid sirutuvad haarama nii lapsed kui ka suured. Valge rummi marinaadis kanakintsud on särtsakas ja väikese vimkaga suutäis. Kasuta nahata ja kondita kanakintse, mille liha jääb mahlasem kui kanafilee liha. 

Valge rummi marinaadis kanakintsud

Pisut teistlaadne marinaad sobib hästi nii kana- kui ka sealiha marineerimiseks. Valge rumm annab marinaadile põneva maitsenüansi, millega on hea grilli ümber kogunenud seltskonda üllatada. Kanakintse võid grillida nii resti vahel kui torgata ka kaks kintsu kahe puidust tiku otsa. Nii on lihtsam neid hiljem grillil ümber keerata.
Kogus: 4-le
800 g kanakintse, nahata ja kondita
4 küüslauguküünt, hakituna
5 sl valget rummi
1 sl agaavisiirupit
3 sl oliiviõli
1 tl soola
Värskelt jahvatatud musta pipart
laimisektoreid
Värsket punet, hakituna

Tõsta kanakintsud kahe majapidamiskile vahele ja vasarda lihahaamriga vasardades või tainarulliga rullides ühepaksuseks ja pisut õhemaks. Sega marinaadi ained ja aseta siis kanakintsud marinaadi sisse. Tõsta jahedasse vähemalt 4-ks tunniks maitsestuma. Tõsta kana enne grillima asumist umbes pool tundi varem toatemperatuurile. Kuumuta grill keskmise kuumuseni. Torka kanakintsudest kaks väiksemat metallvarrast või puidust grilltikku läbi. Need hõlbustavad kanatükkide grillil ümberpööramist. Võid kanakintsud ka grillresti vahele panna. Grilli mõlemalt poolt umbes 3-5 minutit, kuni kanatükid on läbi küpsenud. Lase umbes 5 minutit seista, enne kui liha lahti lõikad. Serveerides puista peale värskeid ürte ja piserda laimimahlaga. 


Retseptid ilmusid 2019. aasta juunikuises Oma Maitse ajakirjas. Kui soovid lähemalt lugeda marinaadide valmistamisest, otsi poodidest ajakirja. Veel on müügil!

Kommentaare ei ole: