24. mai 2019

Noore kartuli salat suitsulõhe, kodujuustu ja kurgiga

Maikuises Oma Maitse numbris kirjutasin pikemalt noortest kartulitest. Noored kartulid on suvealguse hõrgud viljad, mille abil saab selle õige hooajalise kartuli maitse taas toidulauale tuua. Need õrnanahalised väikesed magusad mugulad ei ole lihtsalt võrreldavad üle talve hoitud krimpsu kiskuvate ja idanema kippuvate kartulitega. Seega tasub neid magusamast magusaid mugulaid nautida, mis siis, et suve alguses tuleb neid veel soojematest regioonidest sisse tuua ja kodumaiste mugulate nautimiseks tuleb ikkagi jaanipäev ära oodata. Peale seda on lootust juba varasemate sortide värskeid vilju nautida. Eriti kannatamatud ja usinad panevad aga mõned mugulad kasvuhoonesse kasvama. Nii võib juba üsna suve alguses kodumaiste isekasvatatud kartulitega maiustada.




Noorte kartulite valmistamisel kehtib reegel, et vähem on rohkem. Või, soolahelbed või siis hea kvaliteetne õli või ka rammus hapukoor. Värske till, murulauk või hoopis karulaugupesto. Mitte mingil juhul ei tasu neid üle maitsestada ega ka kuumtöötlemisega liialt hoogu sattuda. Kindlasti keeda noori kartuleid koos koorega ja aseta noored kartulid keema keevasse vette. Nii säilivad kõige paremini kartulis olevad vitamiinid. Noored kartulid pehmenevad pisut kiiremini kui vanad mugulad, seega väldi ülekeetmist. Noori kartuleid on lihtsam puhastada, kui asetad need enne külma soolasesse vette umbes 10-ks minutiks. Parema maitse saamiseks võid lisada kartulikeeduvette mõned tillivarred, küüslauku või muud ürti. Keedetud kartulid kurna ja auruta täiesti kuivaks ning aseta siis kartulitele peale rätik. Kaant ära kartulikeedupotile peale kurnamist peale tõsta, sellega soodustad kondensvee kogunemist ja tulemuseks on vesiseks tõmbunud kartulid. Kartuleid tuleks keeta vees, mis napilt katab kartulikoguse ja üsna „vihasel“ tulel, mitte vaikselt hautades. Sel moel on tulemuseks tahedad ja muredad kartulid, mis ei lähe vesiseks. Soola peaks keeduvette lisama ca 1,5 tl 1 liitri vee kohta. 



Siin salatis saavad kokku kodujuust ja kartul. See on üks neist kooslustest, mille peale võid alati kindel olla. Soolakas suitsulõhe aitab seda koostööd veel viljakamaks ja maitseküllasemaks muuta. Kevadist värskust aitab aga salatile lisada värske kurk, mis võib olla ka värske soolakurk. Lihtne, maitseküllane ja kõhtu hästi täitev salat.

Noore kartuli salat suitsulõhe, kodujuustu, värske kurgi ja roheliste hernestega
Kogus: 4-le

500 g noori kartuleid, keedetuna ja tükeldatuna
200 g suitsulõhet, parajateks tükkideks rebituna
2 väiksemat kurki, viiludena (sobib ka värske soolakurk)
100 g rohelisi herneid, 3-4 minutit keedetuna
200 g kodujuustu
3-4 sl paksemat hapukoort
Värsket tilli, hakituna
Soola ja pipart
Sega omavahel kartulid, suitsulõhe, kurgiviilud, herned, kodujuust ja hapukoort. Lisa värske hakitud till. Sega läbi ja maitsesta soola ja pipraga. Soovi korral võid lisada ka majoneesi, kui tahad rammusamat tulemust.
Nipp! Siia kooslusesse sobib hästi ka küps tükeldatud avokaado

Retsept ilmus 2019. aasta maikuises ajakirjas Oma Maitse

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Väga maitsev. Herned ja kurk tegidki heast salatist väga hea. Aitäh!

Anonüümne ütles ...

Kui lõhet annaks millegagi asendada kui peres on taimetoitlane? Ja kas herned võivad olla ka külmutatud, või peaksid kindlasti olema värsked?

Tuuli ütles ...

Väga tore, et meeldis ja maitses. Mulle ka meeldivad need krõmpsu ja värsket maitset lisavad kurk ja hernes selles salatis.

Tuuli ütles ...

Lõhe võib lihtsalt ära jätta või siis näiteks falafelide või Anamma veganpallidega asendada. Viimased tuleks siis enne ahjust läbi lasta. Hernes võib olla vabalt sügavkülmast võetud. Keeda lihtsalt 3-4 minutit soolaga maitsestatud vees, jahuta jääkülmas vees ja supermõnus salatikomponent ongi olemas.

Anonüümne ütles ...

Suur aitäh! Proovin:) Mul on tunne, et sellest saab üks selle suve salat:)