18. veebruar 2019

Kihiline kilutort musta leiva, munavõi, hernekreemi ja kodujuustuga.

Eesti Vabariigi aastapäev läheneb ja kilu ning kama on sel päeval aukohal kõikidel pidulaudadel. Traditsiooniline kiluvõileib musta leiva ja munaga on loomulikult ületamatu kooslus. See on peaaegu et püha roog, mille maitse on meie geneetilisse koodi talletunud ja mille järele kaugel elavad eestlased valulikku igatsust tunnevad.



Uuemal ajal on kiluleiba hakatud sobitama ka magusmaheda hernekreemiga. Kilu ja hernes on samuti väga mõnus kooslus, mis lisaks maitseuuendusele aitab ka silmailu pakkuda oma erkrohelise värviga. Kui juurde veel muna sättida, siis harmoneerub kirgasroheline muna erkkollase kooslusega. Kiluvõileiva uuemast ja vanemast variandist inspireerituna saigi kokku komponeeritud kihiline leivatort, kus kokku neli erivärvilist korrust – must leib, kollane munavõi, roheline hernekreem ja valge kodujuustu-kiluvaht. Kõik mõnusad kodused toorained ja suurepäraselt kokku hakkavad maitsekooslused. Vaatamata sellele, et tort on mitmekihiline, ei ole selle valmistamine liiga keeruline. Koostisained peaksid olema ka suurema vaevata leitavad. Eriti siis, kui kasutada Barbora veebipoodi, kus boonusena tuuakse kott vajalike koostisainetega sulle ukse taha ja koogitegu võibki alata. 



Kihiline kilutort musta leiva, munavõi, hernekreemi ja kodujuustuga
Kogus: 8-10-le (22-cm läbimõõduga koogivorm)

Tordipõhi mustast leivast:
75 g taluvõid, sulatatuna
Munavõi:
100 g taluvõid, toasoojana
Soola
Veidi majoneesi
Hernekreem:
300 g rohelisi herneid (sügavkülmutatuna)
100 g Farmi toorjuustu, toasoojana
Soola
Kilu-kodujuustuvaht:
200 g Farmi kodujuustu (vajadusel nõruta pisut kuivemaks)
2 dl 35%-list koort, vahustatuna
2-3 lehte želatiini
100-150 g kilufileesid, tükeldatuna (sõltub, kui tugevat kilumaitset soovid)
Kaunistamiseks kilufileesid, keedetud vutimune, hakitud murulauku jm

Valmista esmalt mustast leivast tordipõhi. Selleks jahvata köögikombainis must leib peeneks puruks. Sega sulatatud võiga ja küüslaugupulbriga. Suru küpsetuspaberiga vooderdatud 20 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale.
Munavõi jaoks keeda mune ca 8 minutit, jahuta kiirelt külma vee all, koori ja sega tükeldatud võiga. Maitsesta soolaga. Kui munavõi tundub liiga kuiv, lisa ka veidi majoneesi. Laota mustast leivast tordipõhjale.
Hernekreemi jaoks kuumuta kastrulis soolaga maitsestatud vesi keemiseni. Kalla sinna sisse rohelised herned ja lase keema tõusta. Keeda ca 3-5 minutit, jahuta siis sõelal külma vee all. Töötle köögikombainis koos toorjuustu ja tilliga ühtlaseks kreemiks. Maitsesta vajadusel soolaga ja kui segu tundub liiga paks, võid veidi rapsiõli lisada. Laota munavõikihile.
Viimase, kilu-kodujuustukihi jaoks, vahusta esmalt koor. Võid kodujuustu köögikombainis peenemaks töödelda, kui eelistad peenema struktuuriga kihti. Võid kasutada ka teralist kodujuustu. Sega kodujuust vahustatud koore, tükeldatud kilufileede ja hakitud rohelise sibulaga. Maitsesta soolaga ja sidrunimahlaga. Tõsta želatiinilehed külma vette ligunema. Kuumuta potis veidi koort või piima ja tõsta sinna sisse nõrutatud želatiinilehed. Sega kuni želatiin on lahustunud. Tõsta paar lusikatäit kodujuustu-kiluvahtu kastrulisse lahustunud želatiinimassi sisse ja sega kiirelt läbi (see järk-järguline segude ühendamine aitab ennetada želatiini klompitõmbamist). Kalla nüüd želatiinisegu kodujuustu-kiluvahu juurde ja sega kõik ühtlaseks. Kalla saadud mass hernekreemi peale. Tõsta tort jahedasse vähemalt kolmeks-neljaks tunniks, kuni pealmine kiht on tarretunud.

Kaunista keedetud vutimunadega, kilufileede ja murulauguga. Vutimune keetes on tark kasutada taimerit. Keevasse vette tõstetud vutimunad keevad parajaks 2 minuti ja 40 sekundiga. Jahuta munad kohe jääkülma vee all, koori ja kasuta tordi kaunistamiseks. 

Postitus sündis koostöös Barboraga. 

5 kommentaari:

Elisabeth ütles ...

Tort tuli väga maitsev, aga... Koos ta mul küll ei püsinud :( pole ammu ühtegi retsepti niiii täpselt järginud - tõin poest isegi uue koogivormi, et klapiks - aga pealmine kiht igatahes ebaõnnestus ja "sulas" laua peal üsna ruttu laiali. Tardumisaega oli retseptis antud miinimumist kordades rohkem, tegin torti eelmise päeva pärastlõunal. Kahtlustan, et viimane kiht sai ehk liiga paks, sest mul ei mahtunud see kõik vormi üldse äragi... Õnneks olime pereringis ja keegi pahaks ei pannud, sest maitsed iseenesest olid tõesti head.

Tuuli ütles ...

Hmm, kahju kuulda, et kook kokku vajus. Igaks juhuks uurin, et kas kodujuust oli purustatud või purustamata kujul? Pildil olev tordi jaoks purustasin kodujuustu peenemaks. Ma kirjutan igaks juhuks retsepti želatiinikogust juurde, sest minu pildil olev kook seisis küll kahe lehega koos, aga igaks juhuks peaks siis rohkem panema.

Elisabeth ütles ...

Ehk tõesti asi selles, sest kodujuustu mina ekstra ei purustanud.

Hanna ütles ...

Mina tegin ka 24.veebruariks, kodujuustu ei purustanud, järgisin täpselt retsepti ja tuli ideaalne. Maitsed olid paigas ja püsis üllatavalt hästi koos (tegu oli minu esimese zelatiinikatsetusega). Muidugi minu koogivormi mahtus ta ka väga napilt ära, koogivorm oli täpselt ääreni täis. Suured tänud huvitava ja maitsva retsepti eest!

Tuuli ütles ...

Hanna, väga tore kuulda, et tort õnnestus ja et želatiinikatsetused õnnestusid. Mul on kodus tõenäoliselt hästi kõrgete äärtega vorm, kuhu see tort ilusti ära mahtus (ja ruumi jäi ülegi), aga kirjutasin retsepti ka koogivormi pisut suuremaks, et ei tekiks tordi vormi mahutamisega probleeme. Tänud tagasisidet andmast!