10. detsember 2018

Pehme piparkook õunakastmega ja kreemise toorjuustu-kondenspiimakattega

Mõnusalt lihtsa valmistuskäiguga pehme piparkook, mis hoolitseb selle eest, et tuba ikka korralikult jõululõhna täis saaks. Mahlasust lisab sellele piparkoogile õunakaste, mis aitab küpsetist ka järgmisel päeval mahlasena hoida (eeldusel, et seda muidugi järgmiseks päevaks ikka jätkub). Omapärase vürtsika maitsebuketi eest hoolitsavad aga tavapärased jõuluvürtsid ning üllatusesinejaks on Bambu kohvijook, mis aitab pisut sigurimõrkjat mõnusat maitset lisada. Viimistlemiseks määri koogile kondenspiima ja toorjuustukreemi, mis oma kreemise maitsega aitab kroonida jõuluvürtsidest pungil küpsetist.


Serveerida sobib seda pehmet piparkooki aga imelistelt Liisu Arro imelistelt taldrikutelt. Jõuluaega sobib imehästi SEE korrallpunane taldrik lindudega sarjast. Üks minu kindlaid lemmikuid! Ja no loomulikult sobivad kõik need kaunid taldrikud ka jõuluvanale kotti poetamiseks. Need on sellised ajatud kingitused, mida on alati hea tunne köögikapist välja võtta ja lauale sättida. Taldrikud kui kunstiteosed. Taldriku tõelise ilu nägemiseks tuleks muidugi see piparkook sealt pealt ära süüa 😉


Pehme piparkook õunakastmega ja kreemise toorjuustu-kondenspiimakattega
Kogus: 8-10-le
100 g võid, toatemperatuuril
1,5 dl rafineerimata roosuhkrut
1 muna
2 dl õunakastet
3,5-4 dl speltajahu
2 sl Bambu kohvijoogi pulbrit
1 tl küpsetuspulbrit
2 tl jahvatatud ingverit
2 tl kaneeli
½ tl jahvatatud kardemoni
Toorjuustukate:
150 g toorjuustu, toasoojana
100 g kondenspiima
½ tl vanillisuhkrut
Jõhvikaid ja pistaatsiapähkleid kaunistamiseks
Taina valmistamiseks vahuta toasoe või suhkruga kohevaks ja ühtlaseks. Lisa muna, sega läbi ja lisa siis õunakaste. Sega kõik ühtlaseks. Sega jahu vürtside, küpsetuspulbri ja kohvipulbriga ning lisa siis või-muna-õunakastme segule. Sega ühtlaseks. Tulemuseks peaks olema parajalt paks tainas, taina paksust saad lisatava jahu kogusega veidi reguleerida. Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud ca 20x30 cm mõõduga vormi või 24-26 cm läbimõõduga ümmargusse vormi. Küpseta eelkuumutatud ahjus 170-180 kraadi juures ca 50 minutit, kuni kook on läbi küpsenud. Küpsust kontrolli koogi keskossa torgatud tikuga, mis peab jääma puhtaks.
Jahuta kook. Sega glasuuri jaoks toasoe toorjuust, vanillisuhkur ja kondenspiim. Määri koogile. Puista peale jõhvikaid ja hakitud pistaatsiapähkleid.




Koogis kasutatud Bambu kohvijook on igati tore alternatiiv neile, kes soovivad kofeiinivaba kohvi nautida. Sobib hästi lastele (minu noorimal lapsel on see üheks lemmikuks saanud), aga kindlasti mitte ainult lastele. Bambu retsept on loodud enam kui 50 aastat tagast Alfred Vogeli poolt, ning see lahustuv kohvipulber on täiesti looduslik ja mahedast toorainest valmistatud alternatiiv tavalisele kohvile. Bambu kohvipulber koosneb ökoloogiliselt kasvatatud sigurist, nisust, odralinnastest, viigimarjadest ja, üllatus-üllatus, tammetõrudest. Mõnusalt maheda maitsega kohvijoogist võib jõulude ajal ka maitsvaid soojendavaid jõulujooke teha, lisades sinna jõuluvürtse, toorkakaod või muud meelepärast.

Postitus sündis koostöös A.Vogeli loodustoodetega. 

Kommentaare ei ole: