19. detsember 2018

Küpsetamata jõulumaitseline kodujuustu ja valge šokolaadi kook pohlakattega

See jõulumaitsetest küllastunud kook on nagu lõiguke Lumivalgekese muinasjutust - valge kui lumi, punane kui veri ja must nagu eebenipuu. Tegelikult on see ilusate kontrastsete jõuluvärvidega ja väga maitsev kook, mis sobib hästi jõulude ajal pidulauale sättida või ka muul ajal maiustamiseks. Siin koogis on koogipõhjaks purustatud piparkoogid ja katteks pohlad, mis aitavad kergelt kodujuustult soolakust ja valgest šokolaadist magusust saanud vahekihile maitsva ja jõulumaitselise raamistuse luua. Suvisel ajal võid valmistada sarnast kooki šokolaadiküpsistega ja peale sättida kas maasika-, vaarika- või suvemarjadest tehtud katte. Koogi valmistamine on hästi lihtne ja mugav ning ei nõua isegi ahju sisselülitamist. Vaja on vaid veidi aega, et valge šokolaadiga vahekiht ja pohlaga pealiskiht jõuaks jahedas taheneda. 


Mõnusaks ja tavaliste toorjuustukookidega võrreldes pisut teistlaadseks teeb selle koogi kodujuustune vahekiht. Et paljudele teraline kodujuust ei meeldi, on kodujuustu terad purustajas peenestatud. Samas jääb alles kodujuustule omane soolakus, mis mängib väga elegantselt kokku piparkoogi vürtsika magususe ja pohlade erksa happelisusega. Kodujuustuks sobib hästi Farmi koorega kodujuust, mida peaks enne kasutamist nõrutama, et eraldunud vadak vahekihti liiga pehmeks ja vedelaks ei muudaks.



Küpsetamata jõulumaitseline kodujuustu ja valge šokolaadi kook pohlakattega
Kogus: 8-10-le (22-cm läbimõõduga koogivorm)
Koogipõhi:
180 g piparkooke
75 g võid
Kodujuustu-valge šokolaadi vahekiht
300 g valget šokolaadi
1 purk ehk 330 g Farmi koorega kodujuustu
400 g Farmi köögikreemi, toasoojana (võid kasutada ka toorjuustu)
Vanillisuhkrut
Pohlakate:
1,5-2 dl naturaalset pohlamahla (nt Loodusvägi)
2-3 sl mett                                                                       
Peotäis värskeid pohli
Veidi vett
1-2 lehte želatiini (kontrolli igaks juhuks doseerimist pakendilt, vahel võib see olla erinev)
Valmista koogipõhi. Selleks purusta köögikombainis piparkoogid ühtlaseks puruks. Sulata või ja sega küpsisepuru sulatatud võiga. Suru küpsetuspaberiga vooderdatud 22-cm koogivormi põhjale.
Valmista täidis. Tükelda valge šokolaadi ja sulata see vesivannil nii, et šokolaadiga kauss otseselt kuuma veega kokku ei puutuks. Valge šokolaad võib kergelt liiga kuumaga tükiliseks minna. Nõruta kodujuust karpi valgunud vadakust (kui seda on vaja teha) ja töötle kodujuust köögikombainis peeneks. Mass peaks jääma sarnane teralise kohupiimaga. Sega omavahel toasoe köögikreem ja purustatud kodujuust, lisa sulatatud valge šokolaad ja vanillisuhkur. Sega kõik ühtlaseks ja kalla eelnevalt koogivormi surutud küpsisepõhjale. Tõsta jahedasse paariks tunniks.
Pealmise pohlakatte jaoks leota želatiinilehti külmas vees ca 5 minutit. Kuumuta kastrulis pohlamahl koos värskete pohladega ja meega. Nõruta želatiinilehed külmast veest ja tõsta siis kuuma pohlamahla sisse. Sega, kuni želatiin on täielikult lahustunud. Jahuta veidi ja kalla siis ettevaatlikult pohlakate valge šokolaadiga vahekihile. Ära liiga suure hooga kalla, muidu võib soe pealiskiht vahekihti augud tekitada. Tõsta jahedasse 2-4 tunniks.

Postitus sündis koostöös Farmiga. 

6 kommentaari:

Sandra ütles ...

Kas koort vahustama ei pea või želatiini vahekihis kasutama?
Kohe üldse ei püsi sellisel meetodil vahekiht koos.

Unknown ütles ...

Suurepärane kook! Köögikreemi asemel kasutasin üht toorjuustu. Väga mõnus magusa ja soolase tasakaal oli tänu kodujuustule.

Tuuli ütles ...

Sandra, seda kooki peaks koos hoidma valge šokolaad, mis vajab jahedat, et ta koogil aitaks vahekihi tahedaks tõmmata. Mina ei kasutanud ei želatiini ega vahustanud. Farmi köögikreem on toorjuustuga sarnane, mitte kreem ega koor.

Tuuli ütles ...

Väga tore, et kook õnnestus ja toorjuust sobib ka väga hästi siia kooslusesse.

Sandra ütles ...

Selles asi oligi siis, Farmi köögikreemi polnud poes ja mees tõi selle asemel Knorri köögikreemi, kuid selle konsistents tõneäoliselt hoopis miskit muud (pigem vahukoore poole) kui Farmi omal.
Segu läks tagasi kaussi, natuke vahustamist ja želatiini hulka ning kook sai siiski imehea. :)

Tuuli ütles ...

Sandra, tore, et nüüd vähemalt "süüdlane" leitud. Panin retsepti ka kirja, et asendus pigem toorjuust, et see köögikreem enam ei eksitaks. Tänud teada andmast, ma ise ei taibanud terminoloogiat täpsustada. Nüüd äkki kellegi teise kook tänu sellele juba ette päästetud :)