3. detsember 2018

Jõuluheeringas apelsiniga

Ongi taas käes advendiaeg ja jõuluootus täies hoos. Olla juba nähtud päkapikke ja jõulukuused on linnasüdametes ka ilutsemas ning pimedat aega valgemaks aitamas muuta.
Vaikselt hakkab ka köökidesse ja laudadele jõulumaitseid tekkima. Paras aeg esimene verivorst ja jõulukapsas sel aastal ära süüa, et see õige tunne ikka peale tuleks. Kui aga nende ajatute klassikute maitse on jälle meelde tuletatud, võib vahele valmistada ühe pisut pidulikuma ja jõulusema mekiga jõuluheeringa.


Jõulude ajal on kõikidel toitudel pidulikum mekk juures ja vürtsidega ei tasu ka koonerdada. Nii on ka selle apelsinimahlas peesitanud heeringaga. Esmalt ehk isegi ootamatu kooslus – apelsin, jõuluvürtsid ja heeringas – sobituvad tegelikult omavahel suurepäraselt ja põnev maitseelamus on kindlasti garanteeritud. Marinaadi maitse timmi enda järgi parajaks. Õige magusa-hapu-soolase tasakaal on igaühel erinev ja kui armastad korralikult magusaid „rootsi heeringa“ tüüpi marinaade, võid suhkru kogust marinaadis isegi suurendada. Samamoodi võid mängida ka vürtsidega ja katsetada erinevaid kooslusi – lisa marinaadile kardemoni, muskaati, ingverit, tähtaniisi või teisi jõuluvürtse. Nii saad iga kord uue ja põneva tulemuse.


Jõuluheeringas apelsiniga
Kogus: 4-le
300 g soolaheeringafileed (vajadusel vees leotatuna, kui fileed on liiga soolased)
Marinaad:
1,5 dl vett
0,7-1 dl DanSukkeri rafineerimata roosuhkrut
1 punane sibul, poolratastena
2-3 sl 30%-list äädikat
8 tera vürtspipart
8 rosé pipart
8 tera nelki
1 kaneelikoor
1 dl värskelt pressitud apelsinimahla
Serveerimiseks apelsinifileed ja apelsinikoort
vajadusel soola
Keeda veest, suhkrust, sibulast, äädikast ja vürtsidest kokku marinaad. Lisa apelsinimahl ja tõsta heeringafileed marinaadi sisse. Vajadusel lisa marinaadile ka soola. Jäta heeringas vähemalt ööpäevaks maitsestuma. Serveerides lisa heeringale apelsinifileed ja riivitud apelsinikoort.


Postitus sündis koostöös DanSukkeriga. 

Kommentaare ei ole: