2. november 2018

Vürtsikas kõrvitsa toorjuustu kook karamellise kattega

Peale tühjaks uuristatud kõrvitsate pidu on kindlasti paljudel kodus vastu vaatamas õõnsate silmaaukudega ja hõreda hambumisega pirakas kõrvitsaline, keda ei raatsiks päris prügikasti poole ka nügida. Halloween peab aga ruumi tegema hingedepäeva ja sealt järgnevatele Martidele-Kadridele. Üheks kõrvitsale uue elu andmise võimaluseks on mahlane, kihiline ja külluslik kõrvitsa toorjuustukook karamellise kattega. Sobib hästi ka eelseisva nädalavahetuse väärindamiseks. 


Siidise sisuga kreemine külluslik kõrvitsakook on selline suutäis, mis suudab ka tavalise halli argipäeva kuldseks ja pidulikuks muuta. Kõrvitsapüreega toorjuustune vahekiht koos mahedate soojade vürtsidega on üllatavalt maitsev kooslus. Kui sinna juurde lisada veel ingverist pisut särtsu saanud krõbe põhi, vahukoorene pealiskiht ning karamelline kaste kogu sellele küllusele lõppviimistluse andmiseks, on tulemuseks hõrk sügisvärviline maitsetest pungil kook. Nüansirohke, nagu sügis ise.



Vürtsikas kõrvitsa toorjuustu kook karamellise kattega
Põhi:
150 g Digestive küpsiseid, purustatuna
50 g võid
0,5 dl SanSukkeri demerara suhkrut
1 tl jahvatatud ingverit
Toorjuustukiht:
2,5 dl kõrvitsapüreed*
1,5 dl suhkrut DanSukkeri rafineerimata roosuhkrut
400 g toorjuustu
2 dl Kreeka jogurtit
4 muna
1 tl kaneeli
0,5 tl jahvatatud kardemoni
0,5 tl jahvatatud muskaatpähklit
2 sl tärklist
Vahukoorekate:
2 dl  35%-list koort
2 sl DanSukkeri tuhksuhkrut
1 tl DanSukkeri vanillisuhkrut
Karamellikaste**:
1 dl suhkrut
2 dl piima või koort
1 sl maisitärklist
näpuotsaga soola
Põhja valmistamiseks purusta küpsised, sega sulavõi, suhkru ja ingveriga ning suru küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva ca 24-cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale. Küpseta umbes 8 minutit 180 kraadi juures.
Toorjuustukihi valmistamise jaoks mikserda toorjuust koos jogurti ja  suhkruga ühtlaseks, lisa ükshaaval munad, kõrvitsapüree, vürtsid ning tärklis. Kalla täidis eelküpsetatud põhjale ja pane ahju 180 kraadi juurde küpsema. Küpsemisaeg peaks olema vähemalt 45-50 minutit. Kui kook hakkab liiga kiiresti pruunistuma, alanda kuumust. Liiga vara ahjus välja võetud kook võib olla seest liiga vedel. Tõsta kook ahjust ja jahuta.
Vahukoorekatte jaoks vahusta koor koos suhkru ja vanillisuhkruga kohevaks vahuks. Määri jahutatud toorjuustukihile.
Karamellikastme valmistamiseks pruunista suhkur pannil, lisa kuum piim ja keeda, kuni suhkur on lahustunud. Lisa vähese külma piimaga segatud tärklis, kuumuta segades keemiseni ja lase veidi aega keeda. Maitsesta näpuotsatäie soolaga. Jahuta ja nirista siis jahtunud koogile vahukoorekihi peale. 
*kõrvitsapüree valmistamiseks puhasta kõrvits koorest ja seemnetest. Tõsta ahjuplaadile ning küpseta ahjus, kuni kõrvits on pehme. Püreesta.
**lihtsama vaevada saad karamellikastme nii, et kuumutad karamelli kondenspiima mõne lusikatäie koorega. Sega kõik ühtlaseks ja lase jahtuda.



Postitus sündis koostöös DanSukkeriga.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kõrvitsapüree tärn on jäänud lahti seletamata :) Kas tavaline maitsestamata püree keedetud või küpsetatud kõrvitsast?

Tuuli ütles ...

Täpselt nii. Püreestatud maitsestamata ahju- või keedekõrvits. Nüüd retsepti ka lisatus, viimane ots oli jäänud maha. Tänud märkamast!