7. november 2018

Indiapärane tomatikastmes lõhekarri

Küllusliku maitsekombinatsiooniga lõhekarri sobib hästi argiõhtu roaks, kuna valmib vaid poole tunniga ja tegelikult ka üsna lihtsa vaevaga. Vürtsikas tomatises kastmes kiirelt läbi küpsenud lõhe on erksamaitseline ja külluslik roog. Võimalusel valmista tomatikaste värsketest hästi küpsetest tomatitest, kui neid aga käepärast pole, kasuta purustatud tomati konservi. Verevaesed hooajavälised tomatid ei anna roale vajalikku maitsesügavust ja sellisel juhul on konserveeritud tomat parem valik. Juurde paku aurutatud basmati riisi ja köögivilju. 


Põneva maitsenüansi annavad siin karriroas mustad sinepiseemned. Neid leiab näiteks Umami vürtspoe valikust SIIT. Ei juhtu muidugi midagi hullu, kui need tavaliste sinepiseemnetega asendada. Lihtsalt need mustad täpid annavad toidule omamoodi vahva välimuse ja mõnusa maitse ka muidugi lisaks.


Indiapärane lõhekarri
Kogus: 2-le
300 g lõhefileed, tükeldatuna (parima lõhefilee leiad Peetri Lõheärist)
1 sibul, hakituna
2 küüslauguküünt, hakituna
Pöidlasuurune jupp ingverit, hakituna
1 tšillipipar, hakituna
1-2 karrilehte (võid asendada loorberilehega)
½ tl jahvatatud koriandrit
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
½ tl jahvatatud kurkumit
2-3 suuremat tomatit või 400 g purk purustatud tomateid
2 dl kana- või kalapuljongit (eelista naturaalseid Food Studio puljongeid)
Soola ja pipart
Veidi suhkrut
Õli, praadimiseks
Puhasta ja tükelda lõhe. Valmista ette tomatid. Selleks tee tomati seljale ristlõige ja aseta tomatid keeva vee sisse umbes minutiks. Tõsta välja ja jahuta külma vee all. Koori tomatid ja haki siis peeneks. Kuumuta pannil õli ja prae sinepiseemneid mõnikümmend sekundit. Lisa pannile sibul, küüslauk, ingver, tšillipipar ja karrilehed. Kuumuta kõike mõned minutid keskmisel kuumusel. Lisa siis pannile vürtsid (koriander, vürtsköömned ja kurkum) ja kuumuta kuni vürtsid muutuvad aromaatseks. Lisa tükeldatud tomat ja kuumuta mõned minutid. Järgmisena lisa kuum puljong, lase keema tõusta ja keeda vaiksel tulel umbes 5 minutit. Maitsesta kaste soola, pipra ja tibakese suhkruga. Lisa nüüd kastme sisse lõhetükid ja kuumuta mõned minutid, kui lõhe on läbi küpsenud. Serveerides puista peale värsket koriandrit ja paku juurde aurutatud basmati riisi.



Retsept sündis koostöös Peetri Lõheäriga.

Kommentaare ei ole: