17. oktoober 2018

Iiri õunakook kaerahelbe purukattega

Kaerahelbe purukattega õunakook pisukese pohlalisandiga on lihtsa koduse koogi olemisega mõnus magus kohvi- või teekõrvane. Suuresti kaerahelbekatte alla varju jääv õun muudab koogi mahlaseks ja pohl lisab omalt poolt hapukat maitset. Koogile sobib seltsi sättida vaniljekastet või ka vaniljejäätist. Samal moel võib küpsetada ka ploomidega kooki, kus õunad võib lihtsalt ploomidega asendada. Kaerahelbed oma maalähedase maitsega sobivad imehästi nii õunte kui ploomidega. Kaerahelbekattele lisatud karamelline ja vürtsikas tume muscovado suhkur annab koogi kattele mõnusalt rikkaliku maitsenüansi.



Iiri õunakook kaerahelbe-purukattega
Kogus: 8-10-le
3 õuna, viilutatuna
Paar peotäit pohli
100 g toasooja võid
1 dl DanSukkeri rafineerimata roosuhkrut
2 muna
3 sl koort või piima
2,5 dl speltajahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl kaneeli
Näpuotsaga soola
Purukate:
50 g võid
1 dl DanSukkeri tumedat muscovado suhkrut
1 dl kaerahelbeid
1 dl speltajahu
Valmista esmalt purukate. Selleks näpi tükeldatud külm või suhkru, kaerahelveste ja jahuga koos ühtlaseks puruks. Tõsta kõrvale.
Taina jaoks vahusta esmalt toasoe või suhkruga. Lisa munad ja sega kõik ühtlaseks. Järgmisena lisa  koor või piim, sega läbi ja lisa siis kõik kuivained. Sega tainas ühtlaseks ja kalla küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi. Silu tainas ühtlaseks ja laota sinna peale õunaviilud ning puista peale pohlad. Kata õunad kaerahelbepuruga ning tõsta kook ahju 180 kraadi juurde ca 35-45 minutiks. Kontrolli küpsust tikuga. Serveeri koos vanillikastme või -jäätisega. 


Postitus sündis koostöös DanSukkeriga. 

Kommentaare ei ole: