21. september 2018

Sibulapirukas kaerajahust põhjal

Kes vähegi sibulat armastab, armastab kindlasti ka sibulapirukaid. Küpsedes magusamaitseliseks ja suisa karamelliseks muutuv sibul koos rammusa juustuga on meeliülendav ja tõeliselt hõrk kooslus. Selle sibulapiruka retseptidee on pärit Peipsiveerelt ja tegemist on hästi lihtsa ja samas hästi kokkukõlavate maitsetega pirukaga. Pirukapõhjal on tavaline nisujahu asendatud Kaarli talu täistera-kaerajahuga, mis lisab pirukale veel maalähedust ning on oluliselt tervisesõbralikum valik kui valge nisujahu. Sibulaga ega juustuga ei tasu aga selle piruka puhul koonerdada, eriti kui juustuks on Andre farmi imemaitsev kodumaine rammus täidlane juust.


Vaatamata lihtsatele ja justkui igapäevasena näivatele koostisosadele on lõpptulemusena valmiv pirukas hästi maitsev ja rikkalik ning sobib hästi külalistele pakkuda või pühapäevaseks pisut pidulikumaks roaks. Oma roll on siin kindlasti ka võrratult maitsvatel talutoodetel - täistera kaerajahu, Andre farmi tuntud ja tunnustatud juust ning Nopri talu puhta maitsega koor hoolitsevad selle eest, et maitsed puhtad ja tooraine täisväärtuslik oleks.



Sibulapirukas kaerajahust põhjal
8-10-le
Pirukapõhi:
2,5 dl kaerajahu
75 g võid
3 sl hapukoort
1 muna
Soola
Pirukatäidis:
500 g sibulaid, poolratastena
2 muna
1 dl Nopri kohvikoort
100 g Andre farmi juustu, riivituna
Õli ja võid praadimiseks
Soola ja pipart
tüümiani
Pirukapõhja jaoks haki külm või koos jahu ja soolaga. Lisa siis muna ja hapukoor, sega läbi ning vormi tainas palliks. Aseta jahedasse vähemalt 30 minutiks. Tõsta siis tainas külmast välja ning suru küpsetuspaberiga vooderdatud ca 24 cm läbimõõduga koogivormi põhjale ja külgedele.
Vahepeal võid valmistada täidise. Kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli, lisa siis veidi võid ning hauta sibulaid õli ja või segus 15-20 minutit, kuni sibul on kergelt kuldne. Maitsesta soola ja pipraga ning jahuta segu.
Klopi lahti munad, sega koorega ja hautatud sibulaga. Maitsesta soola, pipra ja värske tüümianiga. Kalla segu tainale. Lisa riivitud juust ja laota see ühtlase kihina sibula peale. Küpseta pirukat 180-200 kraadi juures ca 35-45 minutit, kuni pirukas on kaunilt kuldpruun ja sisu kalgenunud. Serveerides lisa pirukale veel värsket tüümiani.



Retsept sündis koostöös talunikke ja väiketootjaid ühendava Ehtne Talutoit kaubamärgiga, mida rahastatakse turuarendustoetuse abil. 

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kas küpsetasite põhja enne läbi ka või kõik kohe sisuga koos?

Tuuli ütles ...

Siin pirukas võib täidise eelküpsetamata põhjale kallata, samas võib soovi korral põhja ka enne kergelt läbi küpsetada. Nii et sobib nii üks kui ka teine variant. Mina tegin eelküpsetamata põhja peale.