7. juuni 2018

Müslibatoonid maapähklivõiga. Tõhus vahepala kiirel päeval

Suur suvi on käes ja vaatamata vahepeal pisut jahedaks kiskuvatele (tegelikult igati Eestimaa suve nime väärilistele) ilmadele on suvele suunatud tegevused igati päevakorral ja asjakohased. Suvel tuleb ette nii laagreid, matkamisi, rannaskäike ja rattasõite. Kõik sellised tegevused, mil unustad mõneks ajaks toidu ja söömise sootuks ja siis vahel annab korisev kõht endast valjuhäälselt märku. Kui oled aga parajasti rannas just teist külge päikese poole keeramas või matkal, kus sihtpunktini jääb tubli 5 kilomeetrit, siis on hea põske pista midagi, mis on ühtaegu nii maitsev, toitev ja samas ka mõistliku toitumise põhimõtteid järgiv. Näiteks üks müslibatoon, kus saavad kokku vähese suhku- ja suure kiudainesisaldusega müsli, maapähklivõi, datlid ja mandlid.

Selline lihtne neljast komponendist kokku kombineeritud batoon aitab väga hästi esimest nälga kustutada või on lihtsalt mõnusaks vahepalaks tavapäeval. 

Kui saadad last laagrisse, paki talle kaasa üks purgitäis sellist maiust. Jääb ehk nii mõnigi komm söömata :) 

Lihtsad müslibatoonid maapähklivõiga
Kogus: 9 batooni
200 g pehmeid datleid (vajadusel eelnevalt leotatuna)
4-5 sl maapähklivõid
3 dl Paulunsi röstitud müslit (granola) kakao ja vaarikatega
100 g mandleid
soovi korral chia seemneid
Tõsta datlid purustajasse ja töötle need ühtlaseks massiks. Kui datlid on liiga kuivad, leota neid enne veidi aega vees ja püreesta siis. Kui maapähklivõi on kõva, siis tõsta see kasrtulisse ja kuumuta vaiksel kuumusel, kuni maapähklivõi muutub pehmeks ja kreemjaks. Kui on tegemist pehme maapähklivõiga, siis jäta see etapp vahele. Tõsta datlipüree kaussi ja lisa sinna pehme maapähklivõi, röstitud müsli ja mandlid. Sega kõik läbi ja suru siis küpsetuspaberi või kilega vooderdatud ca 10x15 cm vormi ühtlase ja tiheda kihina. Vajuta mass kõvasti kinni (võid kasutada selleks näiteks tassi või klaasi). Tõsta jahedasse paariks tunniks, kuni mass on tahenenud. Lõika terava noaga parajad tükid. Säilita jahedas.





Äsja ka Eesti turule jõudnud Rootsi tuntuima toitumisspetsialisti ning toidu- ja elustiiliraamatute autori Fredrik Pauluni poolt loodud supermüslid ning röstitud granolad eristuvad teistest samalaadsetest toodetest, sest neile pole lisatud suhkrut, mett ega ühtegi teist sellist lisaainet, mida pole organismile otseselt vaja. Samas ei ole maitse osas grammigi järeleandmisi tehtud. Täiendavat lisainfot võid uute müslide kohta lugeda SIIT.

Kommentaare ei ole: