31. mai 2018

Kihiline rabarberi-ingverijäätise kook

Rabarberil on kindlasti kevade nägu, sest see vili on üks esimesi kevadisi taimi, mille saaki me nautida saame. Ehk ka seepärast maitsevad esimesed rabarberiroad nii imeliselt. On vist kõik lapsena kevadisi mahlaseid rabarberivarsi suhkru sisse pistnud ja siis mõnuga neid krõpsutanud. Mis siis, et hambad pärast krudisesid ja silmad kippusid hapu maitse pärast kissi tõmbuma. Selleaastasel tormakal kevadel on rabarber eriti kiirelt kasvanud ja kel rabarberipõõsas tagaaias kasvamas, peab nüüd hoolega rabarberiroogadele keskenduma, et need roosakasrohelised varred üle ei kasvaks.
Suve lähenedes ja soojalaine kestest võib külmutatud koogid au sisse tõsta. Ahi saab veidikeseks ajaks puhkust, kooki on hea lihtne valmistada, vajadusel sobib hästi jahutamiseks (kui kuum ilm peaks kimbutama) ja lisaks saab selliseid kooke ka sügavkülmas veidi pikemalt hoida. Nii on olemas alati maitsev magusroog selleks puhuks, kui enne külaliste saabumist ei ole mahti kooki küpsetama hakata. 


Kihiline rabarberi-ingverijäätise kook
Kogus: 8-le
Valmistamisaeg: 20 minutit + külmutamiseks vajalik aeg
Koogipõhi:
150 g täisteraküpsiseid
50 g sarapuupähkleid
50 g võid
Rabarberi-ingverijäätise vahekiht:
200 g rabarberit, tükeldatuna
Väike jupp ingverit, peenelt riivituna
0,5-1 dl rafineerimata roosuhkrut
1-2 sl Vana Tallinna Marzipan likööri (soovi korral)
400 g vanillijäätist
Kondenspiimajäätise kiht:
2 dl 35%-list koort
1 dl kondenspiima
Veidi laimimahla
Valmista esmalt koogipõhi. Selleks purusta köögikombainis küpsised koos metspähklitega. Sulata või ja kalla küpsise-pähklipõhjale. Sega läbi ning suru siis kilega kaetud plastist või metallist vormi põhjale.
Rabarberijäätise vahekihi jaoks kuumuta kastrulis tükeldatud rabarber koos ingveri ja suhkruga vaiksel kuumusel kuni keemiseni. Vajadusel lisa veidi vett. Keeda ca 10-15 minutit, kuni rabarber on pehme. Lisa liköör, sega läbi ja jahuta. Tõsta jäätis toatemperatuurile ja lase veidi pehmeneda. Sega siis juurde rabarberi-ingveri segu. Sega ühtlaseks ja kalla küpsisepõhjale.
Pealmise kondenspiimajäätise kihi jaoks vahusta koor kergeks vahuks. Lisa kondenspiim ja laimimahl. Sega ühtlaseks ja laota rabarberijäätise vahekihi peale. Tõsta sügavkülma neljaks tunniks kuni üle öö.

Serveerides tõsta jäätisekook veidi aega varem toatemperatuurile ja lõika siis kuuma vette kastetud noaga parajad tükid. 


Retsept ilmus 2108. aasta maikuises ajakirjas Oma Maitse. 

Kommentaare ei ole: