3. aprill 2018

Lihapallid tomatikastmes

Lihapalle armastavad vist kõik, kes vähegi lihatoitude sõbrad. Suurim lihapallide reklaamija on olnud vaieldamatult propelleriga parimais aastais piisavalt paks meesterahvas, kes on suutnud lihapallidele kergelt kuldse oreooli ümber tekitada. Hea uudis on see, et kodune lihapallitegu ei tohiks kellelegi üle jõu käia ja eriti maitsva ning mõnusa tulemuse saad siis, kui lihapallid valmistada külluslikus ja pisut vürtsikas tomatikastmes. Selline lihapalli-tomatikaste sobib hästi nii pastakastmeks, riisiga söömiseks kui ka ahjuköögiviljadele seltsi sättimiseks. Nii purustatud tomatist kui ka ketšupist maitselisa saanud lihapallide puhul tasakaalustab tomatine hapukasmagus kerge maitse lihapallide rammusat ja tummist maitset. Parima tulemuse saamiseks kasuta hakklihana delikatesshakkliha, mis on valmistatud kvaliteetsemast lihast. Sibula ja küüslaugu võid lisada ka otse lihapallitaina sisse, kuid tulemus jääb mõnusam siis, kui need eelnevalt pannil läbi praadida. Lihapalle võid küpsetada nii ahjus kui ka pannil. Esimesel juhul saad veidi väiksema õlikogusega läbi ajada, pannil praadides tuleb aga pannile piisavalt õli lisada ja seal sees lihapallid valmis küpsetada.




Lihapallid tomatikastmes
Kogus: 6-8-le
Valmistamisaeg: 45 minutit
500 g delikatesshakkliha
1 suurem sibul, hakituna
3 küüslauguküünt, hakituna
2-3 sl riivsaia või tatrajahu (juhul, kui soovid gluteenivaba varianti)
1 muna
400 g purk purustatud tomateid
3-4 sl Maggi ketšupit kastme jaoks + 2 sl hakkliha juurde segamiseks
1,5-2 dl puljongit
½ -2 tl tšillihelbeid
Värsket basiilikut
Soola ja pipart
Veidi suhkrut
Õli praadimiseks
Kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli ning prae sibulat mõned minutid, kuni see muutub klaasjaks. Lisa pannile küüslauk ja kuumuta veel minutijagu. Tõsta pliidilt ära ja jahuta veidi. Jaga sibula-küüslaugu kogus pooleks. Kalla pool praetud sibulast-küüslaugust kaussi, lisa samasse kaussi hakkliha, riivsai või tatrajahu, muna, 2 supilusikatäit ketšup, sool ja pipar. Sega kõik käte abil läbi. Vormi käte vahel umbes Kreeka pähkli suurused pallikesed ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta eelkuumutatud ahjus 200 kraadi juures umbes 10 minutit. Võid lihapalle ka pannil õli sees praadida. Selleks kuumuta pannil täiendav kogus õli ning prae lihapalle umbes 3-5 minutit praadimise ajal lihapalle pannil ringi keerates, et nad igast küljest pruunistuksid. Tõsta pannilt ära ja puhasta pann.
Valmista tomatikaste. Kalla pannile täiendav kogus õli ning lisa pannile teine pool eelnevalt praetud sibulast ja küüslaugust. Lisa purustatud tomatid, ketšup ja puljong. Lase keema tõusta ja maitsesta soola, pipra, tšillihelveste ja tibakese suhkruga. Alanda kuumust ja hauta vaiksel kuumusel ca 5-10 minutit. Lisa kastme sisse lihapallid, sega kastmega läbi ja hauta kaane all veel ca 5-10 minutit. Kontrolli veel maitseid. Serveerimisel lisa värsket basiilikut ja serveeri kas pasta, riisi või köögiviljadega.



Retsept valmis koostöös Maggiga.

Kommentaare ei ole: