23. aprill 2018

Kohvi datli kook pekaanipähkli-šokolaadikattega

See kohvimaitseline datlitega magustatud kook on igati mõistliku toitumise põhimõtetega kokkukäiv maitsev kook, kuhu ei ole lisatud grammigi suhkrut ning mis on ka gluteenivaba. Magusaks on kook tehtud datlitega. Datli ja kohvi kooslus katsetasin ise esimest korda ja see on üllatavalt hästi toimiv ja väga mõnus. Datlid on teadupärast üsna lääge maitsega, mida aitab kohv suurepäraselt tasakaalu tõmmata. Koogi mõnusale maitsetasakaalule aitab lisavõlu lisada veel taina sisse segatud suuremad datlitükid koos krõmpsuvate pähklitega. Mõnus maius, mille puhul ei pea põdema ka siis, kui oled endale lisatüki ette tõstnud. 


Koogivalmistamise esimeses etapis tuleks datleid esmalt kohvi sees leotada ja siis need blenderis ühtlaseks püreeks töödelda. Sellest püreest tuleb siis ühtaegu nii koogi magus maitse kui ka magusat mõnusalt vaos hoidev mõrkjas maitse. Kook ise jääbki üsna mõõdukalt magus, seega kes armastab magusamat küpsetist, võib datleid veidi rohkem lisada.


Kohvi-datli kook pekaanipähkli-šokolaadikattega
8-10-le
250 g kivideta datleid, veidi väiksemalt tükeldatuna
2,5 dl head kohvi (mina eelistan Lavazza ubadest valmistatud kohvi)
2 muna
3 sl kookosõli (vajadusel sulatatuna)
2 sl mett
2 tl vanillisuhkrut
3 dl riisijahu
2,5 dl mandlijahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
1 tl soodat
1 tl kaneeli
½ tl kardemoni
Näpuotsatäis soola
100 g pekaanipähkleid, tükeldatuna (nt Germund valikust)
100 g datleid, tükeldatuna
Kookosõli vormi määrimiseks
Glasuur:
150 g tumedat šokolaadi, tükeldatuna
50 ml kohvi
1-2 sl Vana Tallinna likööri
Pekaanipähkleid
Tõsta datlid kohvi sisse paisuma ja töötle siis blenderi või purustajaga ühtlaseks massiks. Klopi kausis munad lahti ja lisa munadele siis datli-kohvi segu. Lisa kookosõli, mesi, vanillisuhkur ja sega ühtlaseks. Sega omavahel jahud, küpsetuspulber, sooda, kaneel, kardemon ja sool. Sega kuivained eelnevalt segatud taina sisse. Lisa tükeldatud pekaanipähklid ja datlid. Kalla kookosõliga määritud vormi. Küpseta 180 kraadi juures ca 1 tund. Küpsust kontrolli tikuga. Tõsta ahjust välja, kalluta vormist välja ja jäta jahutusrestile jahtuma.
Valmista glasuur. Selleks kalla kastrulisse kohv ja Vana Tallinna liköör. Kuumuta vaiksel tulel ja lisa sinna ka tükeldatud šokolaad. Lase šokolaadil sulada ja nirista jahtunud koogile. Aseta glasuuri sisse pekaanipähkleid ja lase siis glasuuril taheneda.
Serveerides lõika koogist paraja suurusega viilud ja paku juurde head kohvi 😊


Postitus sündis koostöös KAFO-ga.

Kommentaare ei ole: