28. märts 2018

Tassi-kulitš ehk ülestõusmispühade saia minivorm

Lihavõtted on kohe ukse ees vaatamata jätkuvalt maad katvale lumevaibale. Tõenäoliselt on vähe küll neid, kes eelnevatel nädaletel on pidanud paastu tõttu oma püksirihma pingutama,  kuid sellegipoolest on põhjust mõelda külluslikele küpsetistele ja rammusatele kohupiimaroogadele, milleta neid pühi ei kujuta lihtsalt ette. Kulitš ehk rikkalik pärmitainast kõrge sai on üheks traditsiooniliseks lihavõtete toiduks, mida peale nädalaid kestnud paastu nauditi.Veidi sarnaneb see küpsetis oma olemuselt itaallaste panettonele. Tegemist on kõrge ja ümara pärmitainast saiaga. Kulitš, nagu nimigi reedab, on pärit Vene ja ka laiemalt slaavi ortodoksse kirikuga seotud köögi varamust ja tegemist on paastule järgnevale ajale iseloomuliku väga küllusliku küpsetisega, mille puhul ei hoita millegagi kokku.



Kui klassikaline kulitš on suur ümar ja kõrge sai, siis hästi vahvad jäävad kruusis küpsetatud mini-kulitšid, mille jaoks sobib ideaalselt näiteks Emile Henry ahjukindel keraamiliste nõude sari. Samast sarjast leiab ka ümaraid savikausse, milles saab soovi korral suurema kulitši valmis küpsetada. Samas on hästi vahvad ka personaalse portsjonina serveeritavad väikesed kulitši-titad, mida saab siis kruusi sees valmis küpsetada.


Kulitš ehk ülestõusmispühade sai
2 dl piima
30 gr presspärmi või vastav kogus kuivpärmi
1 tl kardemoni
1 apelsini riivitud koor
1 tl soola
2 munakollast
100 g suhkrut
100 g võid + vormide määrimiseks
500 g jahu
Hakitud pähkleid, kuivatatud jõhvikaid, rosinaid jm (hea valiku leiad nt Germundi valikust)
Glasuur:
1 munavalge, lahtiklopituna 
Ca 3-4 dl tuhksuhkrut
Kuivatatud vaarikaid, hakitud pistaatsiapähkleid vm kaunistamiseks
Tegevuskäik:
Lahusta pärm käesoojas piimas.
Sega juurde umbes kolmandik jahukogusest ja sega tainas ühtlaseks.
Kuivpärm sega jahuga koos piima sisse.
Lase kerkida soojas kohas 20-30 minutit.
Lisa eelkergitusele suhkruga kergelt vahustatud munakollased, sool, apelsinikoor, kardemon ning ülejäänud kogus jahu. Pidevalt sõtkudes lisa ka järk-järgult pehme või sulatatud või. 
Sõtku kuni tainas on ühtlane, läikiv ning lööb käte ja kausi küljest lahti.
Kata rätiku või toidukilega ning jäta sooja kohta kerkima kuni selle maht on vähemalt kahekordseks kerkinud.
Kerkinud tainas kalla ettevaatlikult jahusele töölaulale ning rulli kergelt vajutades ühtlaseks paksuks vorstiks. Lõika vorstikesest paraja suurusega tükid, mis ulatuksid ca poole kuni 2/3 tassi kõrguseni. Määri tasside sisepind võiga  ja tõsta tainas tassi sisse. Lase soojas kohas veel 20-30 minutit tassi sees kerkida ja tõsta siis 200-220 kraadisesse ahju. Küpseta ca 20-25 minutit. Kui saiad kipuvad pealt liialt pruunistuma, kata need märjaks tehtud küpsetuspaberiga.
Tõsta ahjust ja lase jahtuda. Samal ajal valmista glasuur. Selleks sega munavalge tuhksuhkruga kuni saad soovitud paksusega glasuuri. Kata kulitši pind glasuuriga ja puista peale meelepäraseid kaunistusi.

Kommentaare ei ole: