30. märts 2018

Minipashad valge šokolaadi ja kuivatatud jõhvikatega

Tõenäoliselt on käes ühed jahedamad ja lumisemad kevadpühad. Öised krõbedad miinuskraadid asenduvad küll päevase päikesepaiste ja pikaks veninud päevaga, aga õue minnes võtab sind ikka vastu kõle ja külm tuul. Meeleolu aitavad veidi kevadisemaks muuta vapralt kohale saabunud rändlinnud ja lumiste põldude kohal lõõritavast lõokesest on vaatamata kõledale tuulele ikkagi hiiglama palju rõõmu. No mis seal ikka, küll see kevad ka ükskord tuleb ja eks tuleb esialgu siis lihtsalt panustada kirkatele kevadvärvidele ja kevadetundele hinges. Eelseisvad lihavõttepühad ei oleks aga täielikud, kui lauale ei saaks sättida üht külluslikku pashat. Sel hooajal tegin pasha portsjonvormis ja nii saab igaühele täpselt paraja suurusega pashaportsu taldrikule sättida.


Pasha ise on aja jooksul pisut muutunud. Kui omal ajal sisaldas pasha väga suurel hulgal võid ja oli samas ka hästi magus, siis pisut muutunud maitsekaanonite valguses olen mina nii lisatava või ja ka suhkru kogust vähendanud. Kuna või rolliks oli muuhulgas ka pasha kalgendamine, asendab seda valge šokolaad, mis aitab selle kohupiimaroa tahkemaks muuta. Mina jätan suhkru siin pashas üldse lisamata, kuna valge šokolaad on piisavalt magus. Samas võib suurem magusasõber ka suhkrut lisada nii, et piduroog oleks täpselt tema jaoks paraja maitsega.


Minipashad valge šokolaadiga ja kuivatatud jõhvikatega
Kogus: 4-5 väikest minipashat

600 g kohupiima (pigem rasvasem kui lahja)
50 g võid, toasoojana
100 g valget šokolaadi, sulatatuna
soovi korral suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
poole sidruni mahl
2 dl 35%-list koort, vahustatuna
kuivatatud jõhvikaid
hakitud mandleid vm pähkleid (hea valiku leiad Germund valikust)
Vahusta või kohevaks. Kui soovid magusamat pashat, võid või sisse ka suhkru lisada ja nad koos vahustada. Sulata peeneks hakitud valge šokolaad vesivannil. Sega kohupiim ühtlaseks ja lisa siis vahustatud või ning sulatatud šokolaad. Lisa ka sidrunimahl ja vanillisuhkur. Vahusta koor pehmeks vahuks ja lisa kohupiimamassile koos kuivatatud jõhvikate ja pähklitega.
Kalla majapidamispaberiga kaetud vormi või vormidesse. Kui kasutad üht suuremat vormi, lisa sinna mitu kihti majapidamispaberit või aseta pasha hoopis sõelale nõrguma (ka siis pane alla majapidamispaber). Jäta üle öö jahedasse. Serveerides kummuta pasha kausist või vormist kummuli taldrikule või alusele. Kaunista meelepäraste lisanditega.


Mina kasutasin oma portsjonpashade vormina Emile Henry NEID ramekin-vorme, mis just parajad ühe pashaportsu vormimiseks.


Kui vanades õpetustes ja retseptides tuleb pasha marlile nõrguma sättida, siis kardetavasti ei pruugi tänapäeval paljudes kodudes enam marlit olla. Selle puudujäägi leevendab lihtsalt majapidamispaberi kasutamine. Vormist järgmisel päeval välja kallutatud pasha on just täpselt niipalju tahenenud, et teda kannatab hästi lihtsa vaevaga ja lausa käte vahel pehmeks vettinud paberist välja harutada.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Proovisin selle retsepti järgi ja saan kinnitada, et väga hea pasha tuli. Mul ei olnud küll väikseid vorme võtta ja sellepärast tegin ühe suure aga maitselt sama hea pasha. Arvan, et see retsept jääb kindlasti kordamisele minevate retseptide hulka.

Tuuli ütles ...

Väga armas kuulda, et see pasha maitses. Ega tegelikult ju maitses vahet pole, kas seda teha suures või väikeses vormis. Ise tegin portsjonvormidesse lihtsalt vahelduse mõttes :)