20. veebruar 2018

Pidulaua klassik, Rikkalik võileivatort suitsulõhe- ja munakreemiga

Võileivatordil on mõnusalt magus nostalgiline mekk juures. Paljudele meenub aastakümnete tagune pidulaud, kus laua krooniks oli rikkalik ja maitsetest pungil võileivatort. Ajad küll muutuvad ja aastad edenevad, aga võileivatordi headuses ei ole mõtet ka uuemal ajal kahelda. Eriti siis, kui sinna sisse läinud nii väärt koostisosad kui Peetri Lõheäri mahlane ja värske suitsulõhe ning peale sätitud värske graaviforell ja kalamari. Luksuslik, pidulik ning tõeliselt maitsev kooslus, mis aitab vääriliselt tähistada Eesti Vabariik 100 sünnipäeva ja kaunistab iga pidulauda. 


Võileivatordis kasutatud suitsulõhekreem vaheldumisi munavõikreemiga on tõeliselt hõrk kooslus. Kes soovib, võib selle tordi ka musta leivaga valmistada. Võrreldes leivaga tehtud tordiga jääb röstsaiaga tort õhulisem ja õrnem, kuid väga maitsvad on mõlemad. Põhiline on torti tehes koostisainetega mitte koonerdada, sest nii jääb tulemus külluslik ja mahlane. 



Rikkalik võileivatort suitsulõhe- ja munakreemiga
8-10-le
24 viilu täistera röstsaia
Lõhekreem:
2 dl toorjuustu, toasoojana
2 dl 35%-list koort, vahustatuna
200 g kuumsuitsu lõhet, tükeldatuna (väga hea värskelt suitsutatud lõhe leiad Peetri Lõheärist)
Peotäis hakitud tilli
Soola ja sidrunipipart
Munakreem:
4 keedetud muna
1,5 dl paksemat majoneesi
2 dl 35%-list koort, vahustatuna
Soola ja pipart
Kaunistamiseks:
200 g graaviforelli (minu lemmik graavilõhe ja -forell on Peetri Lõheärist pärit)
100 g kalamarja
1 suurem pikk kurk
200 g redist
6 vutimuna, keedetuna (seest pehme munakollasega vutimuna saad siis, kui keedad neid 2 minutit ja 40 sekundit)
Värsket tilli
Immutamiseks piima või puljongit
Valmista kreemid. Vahusta kokku 4 dl 35%-list koort ja jaga kaheks. Lõhekreemi jaoks sega omavahel tükeldatud lõhe, toorjuust, pool vahustatud koorest ja hakitud till. Maitsesta soola ja pipraga. Munakreemi jaoks töötle muna kahvliseljaga peeneks. Sega juurde vahustatud koor ja majonees. Maitseta soola ja pipraga.
Tordi valmistamiseks lõika saiadelt ära ääred nii, et järele jääks täisnurksed ühesuurused saiaviilud. Immuta saiu soovi korral kiirelt kas piimas või külmas puljongis ja lao serveerimisalusele 6 viilu üksteise kõrvale. Määri peale pool lõhekreemist. Lao sinna peale järgmine kiht immutatud saia ja sellele määri pool munakreemist. Lao munakreemile kolmas saiakiht ning määri sellele lõhekreem. Sinna peale lao viimane kiht saiu ja määri munakreemiga nii pealt kui ka võileivatordi külgedelt. Nüüd võid tordi mõneks tunniks kuni üleöö külma tõsta, et tort veidi taheneks ja maitsed seguneksid.

Enne serveerimist kaunista tort. Graavitud forellist või lõhest lõigatud õhukestest viiludest moodusta rullikeeratud lõheroosid. Kurki ja redist võid lõigata kas terava noaga õhukesed viilud või kasutada mandoliini viilutamiseks. Lao kurgi- ja rediseviilud tordi peale ning külgedele. Kaunista poolitatud vutimunadega, forellimarjaga ja värske tilliga.


Retsept sündis koostöös Peetri Lõheäriga

3 kommentaari:

murur ütles ...

Aitäh! Teen kindlasti lähiajal järgi :)

Anonüümne ütles ...

Lihtsalt väike küsimus - kui raske kaalult võiks tort tulla? Kui suured tükid kui 10tk? Üritan lihtsalt pea tarbeks võileiva tordi tegemist "kalkuleerida.

Tuuli ütles ...

Kahjuks lõpptulemust üle ei ole kaalunud, aga tulemuseks peaks olema ca 2 kg kaaluv tort. Seega kümnele inimesele tehes on tüki suuruseks 200 g, mis on päris hea toitev taldrikutäis. Olen ise sama torti teinud ka sama suurele seltskonnale ja jagus ilusti (mõned naised tahtsid väiksemat tükki ja mõned mehed küsisid lisatükki :) )