28. veebruar 2017

Sõrnikud rosinatega

Kui kohupiim on sinu lemmik, siis on pea võimatu sõrnikuid mitte armastada. Pealtnäha väikesed pannkoogid reedavad kohe oma tõelisel loomuse, kui neid taldrikule tõsta. Tänu oma valdavalt kohupiimast koosnevale olemisele on nad märkimisväärselt kaalukamad ehk raskemad kui pannkoogid. Ja, mis seal salata, maitsevad nad ka hoopis teistmoodi kui pannkoogid. Mahlased, toitvad, magushapukad... tõeliselt mõnusad veidi rustikaalse olemisega magusroog. Parim kas värske marjamoosi või siis hoopis hapukoorega, nagu neid traditsiooniliselt süüakse.


Meie peres on kindlaks lemmikuks just rosinatega sõrnikud, millele sätitakse peale toorvaarikamoosi. Kõlab ju paljulubavalt, eksole! Juurde veel klaas külma piima ja mida enamat oskad enam soovida.

Sõrnikute terminit ei ole vaja vist küll kellelegi lahti seletada, aga võib-olla on üllatuseks see, et sõrnikute nimetus tuleb venekeelsest sõnast „sõr“, mis teadupärast tähendab juustu. Algses tähenduses oli juustuks praeguste terminite kohaselt valge pehme juust ehk siis pigem toorjuust või kohupiimajuust, see on sõrnikutaina põhikomponent, mis neile kohupiimapätsikestele on ka oma nime andnud. Sõrnikuid või sõrnikulaadseid küpsetisi leiab nii Vene, Valgevene, Ukraina ja ka Läti ja Leedu köökidest. Sõrnikuid söödi kas hapukoore, keedise, mee või muude lisanditega. Tihti lisatakse sõrnikutele ka rosinaid. Maitsestatakse sõrnikuid üsna neutraalselt ehk siis sageli sobivad sõrnikud nii soolaste kui magusate lisanditega söömiseks. Eelkõige süüakse sõrnikuid siiski magusate lisanditega.
Eripäraks võrreldes klassikaliste pannkookide või kohupiimapannkookidega on see, et sõrnikuid paneeritakse enne pannile panemist. Paneeringuks sobib nii jahu kui ka manna. Praadida võib neutraalse maitsega õlis, kuid eriti autentse tulemuse annab rafineerimata päevalilleõli, mis on Slaavi köögi üheks võtmemaitseks. 



Kohupiimasõrnikud rosinatega
Ca 10 sõrnikut
Valmistamisaeg: 30 minutit + ca 1 tund taina seismiseks
500 g teralist kohupiima
1 suurem muna + 1 munakollane
2 sl suhkrut või mett
3 sl jahu (kuhjaga) + paneerimiseks
1 tl vanillisuhkrut
Näpuotsaga soola
100 g rosinaid
Õli praadimiseks
Sega omavahel kohupiim, muna, munakollane, suhkur, jahu, vanillisuhkur, sool ja rosinad. Sega ühtlaseks ja jäta umbes tunniks seisam. Raputa taldrikule jahu, tõsta tainast supilusikaga paras kogus tainast ja veereta tainast jahu sees. Vajuta pätsike veidi lapikumaks. Kuumuta pannil õli ja prae rohkes õlis sõrnikud mõlemalt poolt kuldseks. Ära panni üle koorma, küpseta sõrnikuid mitmes osas. Serveeri hapukoore, keedise või muu meelepärasega. 


Soovitused:
- Soolaste sõrnikute puhul vähenda suhkrukogust ja lisa näiteks hakitud ürte
- Magusatele sõrnikutele võid lisada erinevaid maitseaineid – kaneeli, kardemoni või hakitud kuivatatud puuvilju
- Kui oled sõber päevalilleõliga, proovi praadida sõrnikuid päevalilleõlis. See on hästi traditsiooniline maitse Slaavi köögis.
- Paneerimiseks võid kasutada ka mannat

Retsept ilmus 2017. aasta veebruarikuises ajakirjas Oma Maitse.

23. veebruar 2017

Toiduõli D-vitamiiniga ning kolm lihtsat võimalust, kuidas seda oma toidulaual kasutada

Tõenäoliselt ja loodetavasti ei tule kellelegi üllatuseks, et meie laiuskraadil ja aastase päikesehulga peale vajame me suuremal osal kuudest D-vitamiini toidulisandina või siis peame me sättima oma toidulaua selliseks, et saaksime suukaudselt D-vitamiini seni, kuni päike jälle kõrgelt hakkab käima. Tegelikult tuleb  välja, et D-vitamiini tase on normist madalam talvel 73% inimestest ning ka suvel on 30% eestlastest D-vitamiini puudujääk. Sellised tõsiasjad selguvad Tartu Ülikooli arstiteaduskonnas Mart Kulli 2014. aastal kaitstud doktoritööst. Seetõttu soovitatakse Eestis D-vitamiini toidulisandeid kasutada talveperioodil kõigil inimestel, tubase eluviisiga ja üle 50-aastastel inimestel aga aastaringselt.

Risso rapsiõli on rikastatud D-vitamiiniga. Tark oleks seda tarbida kuumtöötlemata kujul.

Siin on D-vitamiiniga rikastatud õlist valmistatud ürdi ja vürtsidega õli, petersellipesto ja murulaugumajonees.
Miks me siis vajame d_vtamiini? Esmalt selleks, et D-vitamiini abil toimub kaltsiumi ja fosfori omastamine, D-vitamiin soodustab luude ja hammaste arengut, aitab vähendada vähendada infektsiooni- ja diabeediriski ning toetab südametööd. Kurikuulus rahhiit tekib lastel samuti D-vitamiini puudusest ning täiskasvanutel esinev luude pehmenemine või hõrenemine tuleneb samuti D-vitamiini puudusest. Paraku jälgitakse väga tähelepanelikult D-vitamiini tarbimist vaid väikelaste puhul ja peale esimese eluaasta möödumist sõltub see juba ema või teiste pereliikmete teadlikkusest ja tarkusest. Vanemaealistel, kelle puhul on luuhõrenemine sageli esinev häda, tuleks enne kaltsiumi manustama hakkamist kontrollida kindlasti üle D-vitamiini tase ja see vajadusel normi viia, sest kui see on allapoole normi, siis organism ei saa lihtsalt kaltsiumi kätte.
Selle pika jutu kokkuvõtteks jääb üle vaid nentida, et D-vitamiinile piisavale saamisele tuleb kindlasti tähelepanu pöörata ning üheks heaks võimaluseks on Risso rapsiõli, mis on rikastatud D-vitamiiniga. Sellist õli on kõige parem tarvitada külmalt ehk siis kuumtöötlemine kahandab õli toiteväärtust märgatavalt. Loomulikult on üheks võimaluseks valmistada klassikaline salatikaste ja sellega koos siis mõnusat salatit nautida, õli kuumutamata kasutamiseks on aga veel mitmeid nutikaid võimalusi.
Lisaks D-vitamiinile sisaldab Risso rapsiõli looduslikult palju antioksüdante ja E-vitamiini, rohkelt küllastumata rasvhappeid ja oomega-3-rasvhappeid. Valguskindel ja reipalt kevadroheline pakend tagab õli parimate omaduste pikemaajalise säilimise.

Petersellipesto päevalilleseemnete ja kitsejuustuga
Klassikaline pesto ei vaja vist kellelegi tutvustamist, kuid sarnase loogikaga pestokastmeid saab valmistada pea kõikidest ürtidest. Minu talvisteks lemmikuteks on peterselli- ja tillipesto, mis sobib näiteks ideaalselt vana hea kiluvõileivaga nautimiseks.

Pildil sai petersellipestoga maitsestatud kiluleib vutimunaga. 

Paar prisket peotäit värsket peterselli
1-2 küüslauguküünt
1-1,5 dl SEDA Risso D-vitamiiniga rapsiõli
0,5 dl päevalilleseemneid
50 g kõvemat kitsejuustu, tükeldatuna
sidrunimahla
soola ja pipart
Tõsta kõik koostisained purustajasse või blenderisse ja töötle ühtlaselt. Maitsesta. Kasuta kas salatikastmena, võileivakattena või muul meelepärasel moel.

Isetehtud murulaugumajonees
Tavapärasele hommikusele võileivale - salatilehe, juustu ja singi või muu kooslusega - võiks vahelduseks lauale sättida küllusliku ja väga tervisesõbraliku (avokaado! graavilõhe! muna!) võileiva, kus kõik komponendid viimistleb üheks mõnusaks koosluseks murulaugumajonees, kus kasutatud D-vitamiiniga rapsiõli.

Pildil oleva võileiva jaoks määri mustale leivale petersellipestot, sinna peale tõsta avokaadoviilud, sinna säti graavilõheviil ja praetud või uputatud (kooreta keedetud) muna* ning kõige krooniks säti murulaugumajonees. 
Mina armastan jätkuvalt valmistada majoneesi teha vanal heal moel ehk siis käsitsi vispeldades. Kes aga soovib, võib majoneesi ka elektrooniliste abivahenditega kokku suristada. Siis jääb lihtsalt see mõnus moment, kui kõik kokku siduma hakkab ja vedel õli kreemjaks emulsiooniks muutub, kogu oma võlus nägemata. Blenderis või purustajas majoneesi valmistades lisa õli samuti osade kaupa.
1 suurema muna kollane
2 sl mahedamat sinepit
1-2 sl sidrunimaha
soola ja pipart
2 dl SEDA Risso D-vitamiiniga õli
värsket hakitud murulauku
Eralda munakollane munavalgest. Tõsta kaussi, lisa sinep, sool ja sidrunimahl ning sega läbi. Hakka hästi vaikselt lisama õli. Esialgu vaid tilgake ja sega see siis läbi, siis jälle veidike ja sega läbi. Mida edasi, seda julgemalt võib hakata õli (pidevalt segades) majoneesile lisama hakata. Kalla kõik õli ära ning sega ühtlaseks. Lisa hakitud murulauk. Säilita külmas ja kasuta ära nädala jooksul.

Maitseõli ürtide ja vürtsidega
See on hästi lihtne ja samas nutikas võimalus, kuidas oma köögikapi peal alati töövalmis maitseõli hoida. Eriti hea, et lisaks maitsele saab õliga koos lisada toidule ka tervislikkuse nüansi.
Maitseõli valmistamiseks ei ole vaja muud, kui pudelisse sättida meelepäraseid ürte ja vürtse.



Pildil olev maitseõli sai maitsestust rosmariinioksast, paarist väikesest tšillikaunast, 1/2 tl valge- ja musta pipra teradest ning mõnest rosé pipra terast. Lase tõmmata paar päeva ja kasuta erinevate toitude maitsestamiseks.

* Uputatud muna valmistamiseks löö muna koorest välja sõelale. Lase vedel munavalge sõelast läbi valguda. Samal ajal kuumuta soolaga maitsestatud vesi keemiseni. Tõsta muna suuremale lusikale või väiksemasse kaussi. Keeruta vaikselt keev vesi (liiga suure mulliga keev vesi peksab muna laiali) keerlema ja libista muna keerise keskmesse. Keeda 2-4 minutit sõltuvalt sellest, kui vedelat munakollast armastad

Postitus sündis koostöös Rissoga.

21. veebruar 2017

Eesti sünnipäeva teemast inspireeritud katsetused kohvi ja kama teemal. Kama-kohvi panna cotta ja kama-kohvi jäätis

Veel mõned päevad ja siis ongi käes meie armsa Eesti 99. sünnipäev. Meie lühikene iseseisvusaeg on olnud nüüdseks juba piisavalt pikk selleks, et lauda selle pidupäeva puhul kattes on tekkinud juba väikesed traditsioonid ja lemmikud. Soolaselt lauale ei puudu kindlasti täidetud munad ja kiluleivad. Magusa osas on aga olukord kirjum ning väga selgeid lemmikuid ei tundu olevat välja kujunenud. Mängud rukkijahu, kama, marjade ja muude eestipäraste toorainetega annavad samas palju kombineerimisvõimalusi.




Magusast ja eestipärastest inspireerituna sai ette võetud väike katsetuste voor, kus valmisid kama-kohvi jäätis väikese Vana Tallinna lisandiga ning kama-kohvi panna cotta. Kama ja kohvi maitse sobitusid omavahel üllatuslikult hästi ja muidu pigem üheplaaniline kama sai kohvilt mõnusalt mõrkjust lisaks, mis muutis need magustoidud igati peolaua vääriliseks.



Kama-kohvi jäätis väikese Vana Tallinna lisandiga. 
See on lihtsalt valmiv jäätis, mis ei vaja jäätisemasinat. Valmistamine on lihtne ja kiire ning ainuke märkimisväärne ajakulu on jäätise külmumiseks vajalik aeg.
6 dl 35%-list koort
3 dl magusat kondenspiima
2-3 sl kamajahu
50 ml hästi kanget espresso kohvi (kasutasin Lavazza ubadest valmistatud kohvi)
2 sl Vana Tallinna likööri
sidrunimahla
Vahusta koor kohevaks kreemjaks vahuks (ära liialt tugevaks vahusta). Sega juurde kondenspiim, kamajahu, espresso, liköör ja sidrunimahl. Sega kõik läbi ja kalla siis plastist karpi või muusse sügavkülma jaoks sobivasse anumasse. Aseta sügavkülma ja külmas peaks see jäätis olema vähemalt üle öö. Enne serveerimist tõsta jäätis ca 10-15 toatemperatuurile, sest kodutehtud jäätistele omaselt peab ta enne veidi soojenema, et ta mõnusalt kreemjaks muutuks.



Panna cotta kama ja kohviga
Itaaliast pärit klassikaline magustoit sobib hästi ka veidi eesti võtmesse tuunituna. Kama, Vana Tallinna liköör ja kohv annavad kooresele tarretisele väga mõnusa maitsekombinatsiooni. Lisandiks võid pakkuda hapukaid marja või marjakastet (hea võimalus kasutada ära sügavkülma pistetud suvemarjad).
2 dl 35%-list koort
2 dl keefirit või maitsestamata jogurtit
50 ml hästi kanget espresso kohvi (kasutasin Lavazza ubadest valmistatud kohvi)
3 sl suhkrut
2 sl kama
1 vanillikaunast kraabitud seemned
2 sl Vana Tallinna likööri
4 lehte želatiini
Aseta želatiinilehed ühekaupa külma vette. Sega omavahel koor, suhkur, kohv ja vanillikaunast kraabitud seemned. Kuumuta pliidil, kuid keema ei ole vaja lasta. Nõruta želatiinilehed kuivemaks ja tõsta siis kuuma piima sisse. Sega kuni želatiin lahustunud. Sega teises kausis omavahel keefir või jogurt, kamajahu ja liköör. Ühenda segud omavahel ja kalla siis vormidesse või pokaalidesse. Aseta külma tarretuma (vähemalt 4 tundi kuni üle öö). Serveerides lisa meelepäraseid lisandeid.

Postitus sündis koostöös KAFO-ga 

20. veebruar 2017

Küüslaugused kanapoolkoivad, lisandiks mahlased juustu-kartulipätsikesed

Õhtuöögi, aga miks mitte ka pühapäevase lõuna valmistamine ei pea olema perenaist tundideks kööki aheldav tegevus, vaid tegelikult võib maitsva ja mõnusa toidukorra valmistada peaaegu et möödaminnes. Peamine aeg kulub selleks, et toit ahjus valmis küpseks, ettevalmistamine on vaid minutite küsimus. Kui Maggi kana küpsetamise komplektis on kõik vajalik juba olemas ja jääb üle ainult vajalikud koostisained kokku tõsta, siis sinna juurde sobivate kartuli-juustpätsikeste valmistamine on vaid veidike aega nõudev tegevus, mille tulemusena valmivad mahlased ja mõnusad kartulipätsikesed. Maitsestajana on siin põhiroll mängida Maggi Bio puljongipulbril, kus lisaks soolakale maitsele saab kartulipätside tainas ka tuntava köögiviljade ja ürtide maitsenüansi.




Juustused kartuli-peekoni pätsikesed
4-6-le
ca 800 g kartuleid, koorituna
1 sl SEDA Maggi Bio köögiviljapuljongipulbrit
1 sibul, hakituna
30 g võid
150 g peekonit, tükeldatuna
2 muna
2-3 sl piima
hakitud värskeid ürte
100 g riivitud parmesani või muud juustu
võid või õli vormide määrimiseks
Keeda kartuleid Maggi Bio puljongipulbriga maitsestatud vees, kuni need on pehmed. Samal ajal hauta sibul või sees keskmisel kuumusel klaasjaks, lisa tükeldatud peekon ja prae veel läbi. Tõsta kaussi. Kurna keedetud kartulid ja suru pudrunuia või muu abivahendiga puruks. Tõsta kartulid sibula-peekonisegu juurde ja lisa muna, piim, hakitud värsked ürdid ja pool riivitud juustust.
Sega kõik läbi ja vajadusel maitsesta veel Maggi Bio puljongipulbri ja värskelt jahvatatud musta pipraga. Määri muffinivorm õli või võiga ja tõsta igasse muffinivormi kartulisegu. Puista peale ülejäänud juust ning küpseta 190-200 kraadi juures 15-25 minutit, kuni pealispind on kuldne. Serveeri soojalt.




Küüslaugu- ja ürdimaitselised kana poolkoivad
4-6-le
800 g kana poolkoibasid või kintsutükke
1 pakk SEDA Maggi Idea segu ürtide ja küüslauguga
30 g võid
värskeid hakitud ürte
Tõsta kana pookoivad koos maitseaineseguga küpsetuskotti. Nii küpsetuskoti kui maitseainesegu leiad Maggi Idea komplektist. Lisa tükeldatud või. Sule kott kaasas oleva sulguriga ja raputa kotti nii, et liha oleks kõik ühtlaselt seguga kaetud. Aseta eelkuumutatud ahju 200 kraadi juurde ja küpseta ca 1 tund. Tõsta kotist ja soovi korral puista peale värskeid hakitud ürte. Serveeri koos kartuli-juustupätsikestega.




Postitus sündis koostööd Maggiga.

16. veebruar 2017

Kiudainete kiituseks üks mõnus tervisesõbrast kook kaerapõhjal ja šokolaadi-kohvi glasuuriga

Ei ole vist kedagi, kes toitumissoovitusi lugedes ei oleks varem või hiljem komistanud kiudainete termini otsa. Kõik näivat teadvat, et kiudaineid tuleb tarbida, aga kust neid ikkagi saab ning miks neid ikkagi peaks toidulauale sättima?
Kiudainetel on nimelt hästi oluline roll meie seedetalituse reguleerimisel. Kiudainete näol on piltlikult tegemist söödud toidumassi liikumise kiirendajatega, mille abil muutub seedimine nii kiiremaks kui ka kergemaks. Kiudaineid leidub ainult taimsetes toiduainetes ja kõige suuremad ja tuntumad grupid on täisteratooted, puu- ja köögiviljad ning kaunviljad, mis sisaldavad tselluloosi ja pektiini.

Selle koogiga maiustades ei pea muretsema selle pärast, kas kiudaineid ikka piisavalt. Kiudainerikaste toiduainete esireas olevad kakao, kaneel, kohv, täistera kaerahelbed, jt saavad kõik kokku selles lihtsalt valmivas ja maitsvas koogis.


Milliseid rolle siis kiudained meie organismis täidavad? Esmalt on suurendavad kiudained toidumassi hulka, tekitades nii täiskõhutunde kui tagades ka kiirema toidu edasiliikumise peesooles. Sellest tulenevalt aitavad kiudained vältida kõhukinnistust, soodustavad kolesterooli väljutamist meie kehast ning aeglustavad veresuhkru kiiret tõusu, kuna muudavad aeglasemaks glükoosi imendumise. Teine väga oluline roll on meie soolestiku mikrobioota toitmine ehk siis kiudainetega armastavad maiustada meie sõbrad head soolebakterid ja kui me sööme kuidainerikast toitu, on bakterid hea tervise juures ning võitlusvaimu täis siis, kui on vaja ebasoovitajate sissetungijatega võitlusesse asuda. 
Täiskasvanud inimene peaks normaalse toitumise korral päevas tarbima 25-35 g kiudained. Laste puhul saab koguse järgmise valemi abil, kus lapse vanusele liidetaks 5 g. Kiudained võivad olla vesilahustavad  või lahustumatud. Lahustuvaid kiudained leidub kaeras, hernestes, ubades, õuntes, porgandis ja odras. Osaliselt on organism võimeline ka kiudaineid lõhustuma ning toiduenergiat saab kiudainetest 2 kcal 1 g kohta (võrreldes näiteks valkude või süsivesikutega, kust saab 4 kcal 1 g kohta). Lahustumatud kiudained meile toiduenergiat ei anna, kuid kiirendavad toidumassi liikumist meie sooltes. Lahustumatuid kiudaineid leiab täisteranisus, nisukliides, pähklites, ubades ja köögiviljades.
Kiudaineid ei tasu siiski ka liialt tarbida ja üle 40 g kiudaineid ei ole soovitav päevaselt sisse süüa. Kui igapäevaselt süüa piisavas koguses köögi- ja puuvilja – tuletage meelde viie portsjoni reegel – siis ei tohiks kiudainete nappus kimbutama tulla.
Kuidas siis koostada oma menüüd, et seal oleks piisavalt kiudaineid? Tegelikult ei olegi see nii keeruline. Kõik leiva- ja saiatooted nagu ka pudrud ja hommikuhelbed võiksid olla valmistatud täisterast. Rukkileib, täisteramüsli, sepik, täisterariis, pähkli- ja seemneleivad – need on kõik head ja õiged valikud, kui soovid kiudaineid toiduga saada. Ohtralt puu- ja köögivilja, eelkõige meie kodumaiseid õunu, peeti, porgandit, brokolit, erinevaid kapsalisi – ka neid võiks igapäevaselt lauale sättida. Siis võib kindel olla, et kiudainete puudus ning seedehäired ei tule kimbutama.
Suurimate kiudainesisaldusega toiduained on kohvipulber, kaneel, nori vetikad, kuivatatud kibuvitsamarjad, jaanikaunajahu, köömned, nisukliid, linaseemned, kakaopulber, täisterahelbed, kuivatatud kaunviljad, näkileivad, kuivatatud puuviljad ja marjad, kaerakliid, sojajahu, kookoshelbed, mandlid ja pähklid.

Neid loetletud toiduained kombineerides ja oma toitudes kasutades võid olla kindel, et seedimine on vilgas ja kõhukinnisus ei tule kimbutama. 
Kui aga tekib soov maiustada nii, et järgmisel päeval ei peaks kapsasuppi südametunnistuse vaigistamiseks lürpima, siis võib valmistada kaerajahust koogi. Täisterakaerahelbed on tõenäoliselt üks enim levinud täisterast vili, mida soovitatakse kuidainerikka toitumise puhul. Kui sinna juurde lisada veel täistera speltajahu ning viimistleda kook kiudainete edetabeli esiotsas olevate kaneeli, kohvi ja suure kakaosisaldusega šokolaadiga, siis on tulemuseks üks igati eeskujulik ja tervisesõbralik kook.





Kohvimaitseline täisterakaerahelbekook kaneelise šokolaadiglasuuriga
8-10-le
Valmistamisaeg: 50 minutit + 30 minutit kaerahelveste leotamiseks
1,5 dl täistera kaerahelbeid
2 dl täistera speltajahu
120 g võid, toatemperatuuril
2 dl pruuni suhkrut
2 muna
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl jahvatatud kaneeli
½ tl jahvatatud kardemoni
Šokolaadikreem:
200 g tumedat, vähemalt 70%-lise kakaosisaldusega šokolaadi
1,5 dl 35%-list koort
50 ml kanget espresso kohvi (nt Lavazza ubadest valmistatud)
1 tl jahvatatud kaneeli
Kalla ca 3 dl kuuma vett kaerahelvestele, kata kaanega ja jäta umbes pooleks tunniks seisma. Vahusta toasoe või koos suhkruga kohevaks kreemiks. Lisa ükshaaval munad ja sega kõik ühtlaseks. Lisa speltajahu, küpsetuspulber, kaneel ja kardemon. Sega läbi ja lisa siis kaerahelbed. Sega läbi ja kalla tainas küpsetuspaberiga kaetud ca 20 cm läbimõõduga küpsetusvormi. Küpseta 180 kraadi juures ca 40 minutit, kuni kook on parajalt kuldne. Lase veidi jahtuda ja tõsta siis vormist välja.
Šokolaadiglasuuri valmistamise jaoks kuumuta vesivannil koor koos tükeldatud šokolaadi, kaneeli ja espressoga. Sulata, kuni segu muutub ühtlaseks ja kreemiseks. Lase glasuuril veidi jahtuda, kuni see veidi pakseneb ning määri siis glasuur jahtunud koogi peale ja külgedele. Jahuta enne serveerimist. 

Retsept ja lugu kiudainetest ilmus ajakirja Oma Maitse 2017. aasta jaanuarikuises numbris.

12. veebruar 2017

Kleepuvad magusvürtsised kanakintsud hirsi tabbouleh salatiga

Siin selles roas muutuvad riigipiirid häguseks ning tegemist on korralikult erinevaid rahvuskööke kokku miksiva toiduga. Fusion on vahva moodus erinevate maade köökide parimaid palu kokku miksida ja keegi ärgu öelgu, et nii ei tohi või ei sobi. Kui maitsemeeled süües rahulolevalt nurru löövad, siis on eesmärk täidetud. Siin toidus kohtuvad Mehhiko salsakaste, Aasia köögist tuttav seesamiõli ning sojakaste ning Lähis-Ida päritolu mõnus värskusest pakatav tabbouleh salat ja Eesti köögis pigem Tuhkatriinu rollis olev hirss, mida tasuks kindlasti rohkem kasutada ning mitte ainult hommikupudruna.




Magusvürtsikad kleepuvad kanakintsud
4-le
Valmistamisaeg: 40 minutit
Ca 700 g kana kintsuliha (nahata ja kondita)
3 sl Maggi Texicana Salsa kastet
2 sl vedelamat mett
2-3 sl sojakastet
2 küüslauguküünt, hakituna
1 sidrunimahl
1-2 sl seesamiõli
1 sl maisitärklist
2-3 sl vett
Õli praadimiseks
Soola ja pipart
Seesamiseemneid




Valmista marinaad. Selleks sega omavahel salsakaste, sojakaste, mesi, küüslauk, sidrunimahl, seesamiõli ja tärklis. Maitsesta kana soola ja pipraga ning prae pannil õli sees mõlemalt poolt kuldseks. Tõsta kanakintsud ahjunõusse ja kalla peale marinaad. Aseta 180 kraadini kuumutatud ahju küpsema ca 20 minutiks. Tõsta siis kuumus 220 kraadini või lülita sisse ahju grillrežiim. Piserda kanakintsud ahjupannil oleva marinaadiga pealt üle ning pruunista kanakintsusid mõned minutid. Serveerides puista peale seesamiseemneid.

Ürdine tabbouleh salat
Iisraeli kööki kuuluv mõnus värske salat, kus tavaliselt kasutatakse bulgurit jääb väga maitsev ka hirssi kasutades. Selleks tuleb hirss keeta ja siis korralikult nõrutada. Hirss on väärtuslik teravili, mis sobib ka neile, kes gluteeniga väga hästi läbi ei saa või teadlikult üritavad gluteeni oma menüüs vältida. Värske münt koos teiste ürtidega muudab salati hästi värskeks ja suviseks. Seda isegi talvisel ajal.



4-le
Valmistamisaeg: 30 minutit
1 dl hirssi, kuuma veega paar korda läbi pestuna
1 tl Maggi Bio puljongipulbrit
2 lühikest kurki, õhukeste viiludena
5-6 redist, õhukeste viiludena
Paar peotäit kirsstomateid, tükeldatuna
1 punane sibul, hakituna
Ohtralt hakitud ürte – peterselli, koriandrit, münti
Sidrunimahla
Oliiviõli
Soola ja pipart
Keeda hirss vastavalt pakendi juhistele Maggi Bio köögiviljapuljongiga maitsestud vees. Kurna ja jahuta. Sega omavahel redis, kurk, tomat ja sibul. Lisa hirss ning hakitud ürdid. Maitsesta salat sidrunimahla, oliiviõli, soola ja pipraga.  Säti maitsed enda järgi paika ja lase veidi aega enne serveerimist veel „tõmmata“.

Retsept sündis koostöös Maggiga.

7. veebruar 2017

Purgitäis päikest ehk kumkvaadimoos

Kumkvaat ehk kääbusapeslin ei ole meie lettidel veel liiga tuntud tegija, kuid uudishimulikumad poeskäijad on tõenäoliselt juba märganud apelsini miniversiooni meenutavaid vilju. Kirgasoranžid väikesed päikesed. Kumkvaat on tuntud ka kääbusapelsini nime all ning tema päritolumaaks arvatakse olevat Kagu-Hiina.


Kumkvaat on põnev vili seepärast, et temas koonduvad nii hapu, magus kui mõrkjas maitse. Erinevalt teistest tsitruselistest teda ei koorita, mistõttu pääsevad koores olevad eeterlikud mõrkjad õlid eriti tugevalt esile ja muudavad kumkvaadi maitse ühtaegu nii magusaks kui ka pikantselt mõrkjaks ja väga-väga aromaatseks. Põnevaks elamuseks on kumkvaadimoos, mis üllatab oma maitsekülluses. Ideaalne moos näiteks juustuvaagna juurde sättimiseks.


500 g kumkvaate, tükeldatuna
250 g  DanSukkeri moosisuhkrut
ca 1 dl vett
laimimahla
Pese esmalt hoolikalt kumkvaadid puhtaks, tükelda ja aseta siis potti koos suhkru ja vee. Lase keema tõusta ja keeda vaiksel kuumusel ca 20 minutit. Lõpus lisa soovi korral veel laimimahla.
Tõsta kuum moos steriliseeritud purkidesse ja kaaneta.


Kasuta erinevate magustoitude maitsestamiseks või juustumoosina. Selle kirgasoranži päikesemoosi maitseküllus väärib avastamist.

Postitus sündis koostöös DanSukkeriga. 

4. veebruar 2017

Bataadihummus koos röstitud köögiviljadega

Hummust ei ole vist vaja enam ühelegi eestlasele tutvustada. Paljud on vist esmalt reisidelt maitse suhu saanud ja hiljem kodus järele tehes avastanud enda jaoks uue lemmiku. Ka mina olen juba mitmeid-mitmeid aastaid hummuse usku ja loomulikult tegin esmalt algust SELLE klassikalise hummusega. Postitus ise pärit aastast 2010 ja seal all kommentaarides on hästi näha see areng, mis vahepeal toimunud ehk siis jutt käib peamiselt selle üle, kust kikerherneid ja tahinit saada võiks. AD 2017 ei ole nende leidmisega enam väga palju muret. Tahinit ehk seesamiseemnepastat võib leida mõnes poes eksootiliste toitude riiulilt ja mõnes poes on ta komplekteeritud maapähklivõide ja Nutelladega ühele riiulile. Kui ikka üldse ei leia, siis võib tahini asendada ka maapählklivõiga. 


Miks tasuks hummust armastada? Tegemist on üsna universaalse toiduga, mis kuulub näiteks väga paljude veganite menüüsse, kuna kikerherned ja tahini on tõeliselt toitaineterikkad ning väga täisväärtuslikud toidud. Kikerherned sisaldavad foolhapet ja mangaani ja nad on väga head kaaliumi, raua, magneesiumi, tsingi ja B-grupi vitamiinide allikad. Kikerherned sisaldavad palju kiudaineid ja aitavad seetõttu veresuhkru taset tasakaalus hoida. Kikerherned on heaks taimsete valkude allikaks ning koos täisterast tehtud toitudega süües varustab see keha mitmete asendamatute aminohapetega. Muuhulgas sisaldub hummuses ka Omega-3 rasvhappeid, mida oleks kindlasti meil kõigil vaja rohkem toiduga saada.
Hummus on maitsev ja oma originaalvariandis, mina olen hakanud aga hindama erinevate köögiviljalisanditega hummuseid. Eriliseks lemmikuks on saanud bataadiga hummus. Bataadi magus-mahe maitse ning kreemjas olemine muudavad selle lihtsa roa lihtsalt vastupandamatult mõnusaks ja minul käib hummus nii võileivale, salatile lisandiks, niisama ampsamiseks või ka dippimiseks erinevate lisanditega.
Hummuse valmistamise kõige lihtsam variant on kasutada purgist võetud kikerherneid. Tublimad hummusemeistrid võivad kasutada ka kuivatatud kikerherneid, mida on ka juba päris hästi saada. Enne kuivatatud kikerherneste keetmist tuleb neid 10-12 tundi loetada, seejärel tuleb valada kikerhernestele puhas vesi ja keeta 1,5-2 tundi.
Retsept ise aga järgmine (siinkohal võib üsna vabakäeliselt läheneda ehk siis täpselt kaaluda-mõõta ei ole küll mõtet):
1 keskmine või pool suuremat bataati, koorituna ja tükeldatuna
oliiviõli
meresoola
1 purk kikerherneid, kurnatuna või ca 1 dl kuivatatud kikerherneid, leotatuna ja keedetuna
2-3 sl tahinit või maapähklivõid
1-2 küüslauguküünt
sidrunimahla
1/2-1 tl jahvatatud vürtsköömneid
oliiviõli
soola ja pipart
Laota kooritud ja tükeldatud bataat ahjuplaadile. Piserda oliiviõiga ja puista peale veidi soola. Küpseta 200 kraadi juures ca 15-20 minutit, kuni bataat on pehme ja hakkab kergelt pruunistuma. Tõsta ahjust ja jahuta veidi. Tõsta blenderisse või purustajasse. Lisa ülejäänud ained. Surista kõik koostisained purustajas või blenderis kokku. Maitsesta endale sobivaks.
Rösitud köögiviljade valmistamiseks tükelda porgandit, pastinaaki, sellerijuurt, peeti vm köögivilju sõrmejämedusteks pulkadeks. Laota ahjuplaadile, maitsesta soola, pipra ja agaavisiirupi või meega. Rösti 200 kraadises ahjus ca 30 minutit, kuni köögiviljad hakkavad pruunistuma.

2. veebruar 2017

Enam-ihtsamaks-minna-ei-saa Tom Kha supp kana ja seentega

Lihtsates toitudes on oma võlu. Täpselt samamoodi nagu ka neis toitudes, mille kallal asud nokitsema juba hommikul, et õhtuks siis see võidukalt lauale tõsta. Kiirete ja lihtsate toitude puhul lisandub töötihedatel aegadel see võidurõõm, et ajaga sai säästlikult ümber käidud ja samas ei ole vaja lauale piinlikkust tundes sättida mõni supermarketi valmistoiduletist kaasa haaratud termokotist taldrikule libistatud üllitis, vaid ikkagi otsast lõpuni ise valmistatud toit. Ja kui selleks toiduks on Tom Kha, siis on kõigi sööjate poolt ka suure tõenäosusega oodata rahulolevat mõminat ning keegi ei kavatsegi vinguda teemal, et talle see ei maitse või et see kõht ei olegi nii tühi, aga kas ma jäätist võin võtta 😃

Pildil olevad nõud ja eksootiline puidust kandik on pärit Zara Home kauplusest Ülemiste keskuses. Vaata ka www.zarahome.ee lehte


Üldiselt tean ma väga vähe inimesi (või tegelikult ei teagi), kes Tom Kha suppi ei armasta. Mõni lihtsalt fännab veidi vähem kui teine. Ja tõenäoliselt ei ole kellelegi üllatuseks, et Tom Kha on Tai köögi klassik, mille puhul on kohustuslikeks elementideks galangal, kaffirlaimi lehed, sidrunhein jt meie kliimavöötmes mitte just liiga hästi kättesaadavad toorained, mis annavad supile iseloomuliku magushapu ja vürtsise maitse. Siinkohal võiks supivalmistajal olla väikene saladus ja vägagi autentse maitsekombinatsiooniga Tom Kha supi saab valmis, kui kasutada Thai Choice valikus pakutavad Tom Kha pastat, kus on kõik selle supi jaoks võtmerollis olevad maitsed ilusti sisse segatud.

Lihtsa elu armastajate lemmik ehk Tom Kha supipasta


Tom Kha Kai ehk kanaga Tom Kha
2-le
250 g kanafileed
400 g purk kookospiima
3 sl Tom Kha supipastat
150 g šampinjone, tükeldatuna
150 g kirsstomateid, poolitatuna
koriandrit serveerimiseks
laimimahla supi maitsestamiseks
Kuumuta potis ca 1-2 dl kookospiima. Lahusta seal sees Tom Kha pasta. Lisa tükeldatud kana ja lase keema tõusta. Keeda kuni kana on pehme. Lisa ülejäänud kookospiim, seened ja tomatid. Lase veel keema tõusta ja serveeri siis kohe. Serveerides lisa värsket koriandrit ja piserda soovi korral suppi laimimahlaga.

1. veebruar 2017

Mõnus juustusai speltajahuga, salat Cheddar juustu, õuna ja lehtkapsaga ning natuke lehtpihvist ka

Käes on kolmapäev ja nädala selgroog saab tänasega murtud. Ees on veebruarikuu esimene nädalavahetus ja kindlasti tähendab see paljudele veidi korralikumaid ja pühendumist nõudvaid toidukordi, kus pere koguneb laua ümber ning lõuna- või õhtusöök laotub ootamatult  mitme tunni peale. Et laua katmine oleks veidi lihtsam, tasuks läbi astuda Tallinna kaubamaja Toidumaailmast, kus eeloleval nädalavahetusel on mitu põnevat ja maitsvat eripakkumist ootamas.

Värvikirev ja vitamiinidest pungil salat leht- ja rooskapsa, õuna, Cheddar juustu, jõhvikate ja pähklitega

Mahlane ja kohev sai Cheddar juustu ja päikesekuivatataud tomatitega


Lehtpihv Butero küüslauguõiga. Imeliselt lihtne ja igaühele jõukohane gurmeeroog

Esmalt tasuks tutvust teha veise lehtpihviga. Veise lehtpihv ei ole meil veel liiga hästi tuntud lihatükk. Tegemist on veiselihast, täpsemalt veise sisetükist valmistatud kvaliteetse lihatükiga, mille mõõduks on ca 15x20 cm. Tükk on hästi õhuke. Siit ka nimetus lehtpihv. Lisaks sellele töödeldakse veiseliha sarnaselt sellega, mida me kodus lihahaamriga teeme. Toidumaailma lihameistrid kasutavad selleks küll spetsiaalselt masinat. Tulemuseks on pannil mõne minutiga valmiv maitsev ja mahlane lihatükk. Kuna kvaliteetne veiseliha on ise sedavõrd täiusliku maitsega, ei tasu maitsestamisega liialt hoogu minna. Siin retseptis toodud veiseliha on maitsestatud vaid soolahelveste ja värskelt jahvatatud musta pipraga. Maitset ja külluslikku tekstuuri aitab täiendada Butero küüslauguga käsitöövõi, mida leiab samuti Kaubamaja Toidumaailmast.

Selline näeb välja lehtpihv nagu teda Toidumaailmas pakutakse

Veise lehtpihv küüslauguvõiga. Seltsiks ahjus röstitud bataadi-rooskapsa salat
Veise lehtpihvile lisaks on siin sätitud soe salat bataadi ja rooskapsaga. Mõnus talvine taldrikutäis, mis aitab veise lehtpihvi stiilselt täiendada.
2-le
1 lehtpihv
Meresoola helbeid
Värskelt jahvatatud musta pipart
Oliiviõli
Butero võid (nt küüslaugumaitselist)
Värsket tüümiani
Rooskapsa ja bataadi salat:
200 g rooskapsaid, vajadusel välimised lehed eemaldatud ja poolitatuna
200 g bataati, koorituna ja kuubikutena
2 sl oliiviõli
2 sl mett või vahtrasiirupit
100 g kuivatatud jõhvikaid
Soola ja pipart
Sidrunimahla





Valmista esmalt bataadi-rooskapsa soe salat. Selleks kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Kalla ahjuplaadile eraldi rooskapsad ja piserda neid oliiviõli, soola ja pipraga. Lükka rooskapsad ahjuplaadi ühte otsa. Teisele poole ahjuplaadile laota tükeldatud bataat, sega bataaditükid oliiviõli, 1-2 supilusikatäie mee või vahtrasiirupiga. Sega bataaditükke nii, et nad oleksid õliga kaetud. Aseta ahjuplaat 200 kraadi juurde ahju ja rösti 20-25 minutit, kuni rooskapsad ja bataat on kuldsed. Vahepeal võid ahjuplaadil olevaid köögivilju segada, et nad ühtlaselt pruunistuksid. Tõsta ahjust välja ja jahuta veidi. Sega kausis röstitud bataat, rooskapsad ja kuivatatud jõhvikad. Soovi korral piserda sidrunimahlaga.
Veiseliha valmistamiseks kuumuta pannil õli. Aseta liha kuumale pannile ja prae mõlemalt poolt ca 1-2 minutit. Jälgi, et kuumus oleks piisavalt suur ja et liha ei hakkaks hauduma. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta pannilt ja lase umbes kümme minutit lihal rahuneda. Aseta liha taldrikule, lisa paras kogus Butero võid ja puista peale värsket tüümiani. Juurde paku sooja bataadi-rooskapsa salatit ja serveeri koos sobiva punase veiniga.

Lisaks lehtpihvile pakub Toidumaailm muude toredate pakkumiste seas ka punase veiniga Cheddar juustu. Cheddar on teatavasti brittide toidulaualt pärit juust, mille juured ulatuvad Somersetis asuva Cheddari külani. Britid ise on väga suured Cheddar juustu austajad ning õnneks on viimastel aastatel ka meie kaubanduses Cheddar juustude valik järjest paremaks muutunud.

Selliseid (ja tegelikult veelgi rohkem) Cheddar juustusid võib leida Kaubamaja Toidumaailma juustuletist

Selle postituse toitudes on kasutatud punase veiniga Cheddar juustu, mis on kelmikalt roosakirju olemisega ning maitseb hästi külluslikult. Ideaalne juust nii juustuvaagnale sättimiseks kui ka toitudes kasutamiseks. 

Vitamiinisalat Cheddar juustu, õuna, lehtkapsa ja kuivatatud jõhvikatega
Värvikirev ja vitamiinidest pungil salat sobib hästi kevade ootuseks ja veidi kergemaks eineks. Salatis saavad kokku mitu tõelist tervise toetajat – lehtkapsas, rooskapsas, õun, Kreeka pähklid, kodumaised kuivatatud jõhvikad. Salatile lisab kaalukust küllusliku maitsega punase veiniga Cheddar juust, mis muudab muidu kerge salati täiesti arvestatavaks kõhutäieks.
200 g lehtkapsast, tükkideks rebituna ja puitunud vars eemaldatud
100 g punase veiniga Cheddar juustu, õhukestest viiludest rebitud tükkidena
200 g rooskapsaid, poolitatuna
2 õuna, tükeldatuna
100 g kuivatatud jõhvikaid (näiteks Vihula mõisa kuivatatud jõhvikad)
100 g Kreeka pähkleid
Võid praadiiseks
Soola ja värskelt jahvatatud musta pipart
Mee-õunaäädika vinegrettkaste:
1 sl vedelat mett
2 sl õunaäädikat
½ tl soola
Värskelt jahvatatud musta pipart
5 sl oliiviõli



Valmista esmalt salatikaste. Selleks sega kokku mesi, õunaäädikas, sool ja must pipar. Lisa, pidevalt segades, oliiviõli. Sega kuni salatikaste on ühtlane.
Valmista rooskapsad. Selleks kuumuta pannil või, lisa poolitatud rooskapsad lõikepind allapoole. Prae või sees rooskapsaid mõned minutid, kuni need on saanud kuldse jume. Keera teistpidi ja kuumuta korra läbi Maitsesta soola ja värskelt jahvatatud musta pipraga. Laota salatitaldrikule lehtkapsast. Sinna peale laota õun ja rooskapsapoolikud. Lisa Cheddar juust, pähklid ja kuivatatud jõhvikad. Nirista peale salatikaste ja serveeri kohe.

Cheddar juustu ja päikesekuivatatud tomatiga sai
Mõnus mahlane sai küllusliku Cheddar juustu ja päikesekuivatatud tomatiga on midagi sellist, millele on raske vastu panna. Saia maitse on selline, et soovi korral võib seda ka niisama süüa, aga kui on soov eriti küllusliku suutäie järele, võib värskele saiale veel täiendavalt võid peale määrida.
70 g võid, sulatatuna
2 muna
2 dl maitsestamata jogurtit
6 dl speltajahu või tavalist nisujahu
1 kuhjaga teelusikatäis küpsetuspulbrit
½ tl soodat
1 tl soola
200 g punase veiniga Cheddar juustu, riivituna
6-7 päikesekuivatatud tomatit õlis, nõrutatuna ja hakituna
Värsket tüümiani, hakituna




Sega omavahel sulatatud (ja veidi jahutatud) või, muna ja jogurt. Sega teises kausis jahu, küpsetuspulber, sooda, sool ja ¾ riivitud Cheddar juustust. Ühenda omavahel mõlemad segud ja lisa ka tükeldatud päikesekuivatatud tomatid. Määri võiga ümar ca 20 cm läbimõõduga vorm või leivavorm ja kalla tainas sinna sisse. Silu taina pealispind ühtlaseks ja puista peale ülejäänud juust. Küpseta 180 kraadi juures ca 50 minutit. Kontrolli küpsust tikuga. Valmis sai tõsta ahjust, kalluta vormist välja ja lase kümmekond minutit jahutusrestil jahtuda enne kui lahti lõikad.

Postitus valmis koostöös Kaubamaja Toidumaailmaga