29. jaanuar 2017

Kirev tsitruse ja kanafilee salat balsamico kastmega

Kevade ootuses sunnib järjest enam sättima toidulauale neid kooslusi, mis aitavad vitamiininäljas olevat keha veidi turgutada. Nii avastan päris sageli, et isutab toitude järgi, mis liigituvad kõik vitamiinidest pungil toitude alla. Hapukapsas ja tsitruselised, granaatõun ja lehtkapsas, spinat ja paprika - vahelduva eduga isutab kõigi nende järele ja nii ongi erineva kooslusega salatid saanud igapäevase toitumise pärisosaks. Nagu ka see kolme tsitruselisega kanasalat.



Selle salati puhul ei olegi mingi väga kindlat retsepti. Üldjoontes on kõik lihtsamast lihtsam - vaja on salatipatja (mina kasutasin selleks mini Rooma salatit, mida leiab ka little gem nime alt), erinevaid tsitruselisi, mahlast kanafileed, granaatõunaseemneid ja balsamico kastet, mis kõik maitseks üheks nauditavaks tervikuks seob. Kanafilee puhul sai kasutatud Maggi maitsestatud pabereid, mille vahel küpsetades on kanafilee valmistamine ka erakordselt lihtne. Võtad filee, pistad selle maitseainetega kaetud paberi vahele ja sellesama paberi vahel valmistad apelsinide koorimise vahepeal mahlase ja mõnusa kanafilee.




2-le
1 suurem kanafilee
2 lehte SEDA Maggi küpsetuspaberilehte päikesekuivatatud tomatitega
2 mini Rooma salati pead või muud salatirohelist
1 suurem veriapelsin
1 greip
3-4 kääbusapelsini
poole granaatõuna seemned
peotäis pekaanipähkleid (nt Germund valikust)
Salatikaste:
2 sl balsamico kreemi
1/2 tl soola
1 tl mett
5-6 sl oliiviõli
värskelt jahvatatud musta pipart
Esmalt valmista kaste. Selleks sega omavahel balsamico kreem, sool, mesi ja värskelt jahvatatud must pipar. Nirista juurde (samal ajal pidevalt segades) oliivõli.
Valmista kanafilee. Selleks poolita kanafilee horisontaalselt nii, et saad kaks õhkest laia fileed. Nii on kanafileed lihtsam ühtlaselt valmis küpsetada. Aseta kumbki kanafilee poolik Maggi küpsetuspaberi vahele ja prae kuumal pannill mõlemalt poolt umbes paar minutit, kuni filee on küps. Jäta ca 10-15 minutiks seisma.


Samal ajal fileeri apelsinid ja greip. Lõika koor puuviljadelt ära ning eemalda siis viljaliha membraanidest. Tükelda kääbusapelsin ehk kumkvaat. Puhasta granaatõun. Laota taldrikule salatiroheline, sinna peale säti greip, apelsin ja kumkvaat. Puista peale granaatõunaseemneid ja pekaanipähkleid. Tõsta salatile lahtilõigatud kanafilee ja nirista peale salatikastet. Maitsesta vajadusel soola ja pipraga.

Retsept sündis koostöös Maggiga. 

26. jaanuar 2017

Magushapu sealiha Hiina uue aasta tähistamiseks

Ei ole vist kellelegi üllatuseks, et peatselt on saabumas Hiina uus aasta ja seekord tuleb meil lähemalt tuttavaks saada tulikukega. Ei kõla just sellise linnuna, mis annaks lootust rahulikumale ja turvalisemale aastaringile, aga no eks aasta pärast oleme taas targemad. Viimastel aastatel jätkuvalt Ameerika mägesid meenutava sõidu peale ootaks võimalusel mingit vesikilpkonna või mingit muud veidi rahulikumat looma, kui see vähegi võimalik oleks.
Respektist kuke elukaaslase kana vastu jätsin seekord kana puutumata ning tegin eestlaste jaoks üheks lemmikuks saanud magushaput kastet seekord sealihaga. Kes aga soovib siiski magushaput kana valmistada, siis selle retsepti leiab SIIT.


Magushaput kastet kirjeldabki kõige paremini just tema nimi ise. Tegemist on siis magusa alatooniga ja parajalt hapuka kastmega, millega võib sobitada nii kana, sealiha kui ka näiteks kala või mereande. Teisisõnu kõiki neid tooraineid, millega sobib magus nüanss. Vegan versiooni puhul võib aga liha asemel kasutada krõbedaks praetud tofut. Jääb ka väga maitsev.


Kõik piltidel olevad nõud ja see imeline puidust nikerdustega kandik on pärit Zara Home kauplusest Ülemiste Keskuses. Kes ise poodi ei jõua, võib piiluda Zara Home kodulehele www.zarahome.ee. Ei suutnud vastu pidada ja tegin ühe pildi sellest imearmsast eksootilisest taldrikust ka enne, kui sinna peale toidu tõstsin 😉

Puljongi valmistmisel kasutasin Maggi kanapuljongi pulbrit, mis on ilma maitsetugevdajate ja kunstlike lisaaineteta

Magushapu sealiha paprka ja ananssiga

6-le
400 g seafileed, tükeldatuna
1 suurem muna, lahtiklopituna
1 dl maisitärklist + 1 sl kastme paksendamiseks
1 keskmise suurusega punane paprika
150 g ananassi, kas värsket või konservina, tükeldatuna
3 sl mett või agaavisiirupit
3 sl riisi- või valge veini äädikat
4 sl ketšupit
1 sl sojakastet
1 sl tšillikastet
1 dl kanapuljongit (nt SEDA Maggi Bio kanapuljongit)
1 küüslauguküüs, purustatuna
jupp ingverit, purustatuna
Õli praadimiseks
1-2 tl seesamiõli
rohelist sibulat, hakituna
soola ja pipart maitsestamiseks
Sega kausis omavahel mesi või agaavisiirup, äädikas, ketšup, tšillikaste, sojakaste, puljong, küüslauk ja ingver. Sega omvahel 1 sl maisitärklist 1-2 sl veega ja sega tärklisesegu ka kastmele juurde. Kui kasutad ananassikonservi, võid vee asemel ananassivedelikku kasutada.
Klopi kausis lahti muna ja maitsesta tibakese soolaga. Veereta liha esmalt lahtiklopitud munas ja siis taldrikule puistatud tärklises. Kuumuta pannil õli ning prae (vajadusel osade kaupa) liha kuuma õli sees igast küljest kuni liha on kuldne. Tõsta pannilt ära. Vajadusel lisa pannile täiendav kogus õli ja prae siis paprikat ja ananassi kuumas õli paar minutit. Kalla peale kaste ja lase pakseneda. Lisa pannile liha ja seesamiõli, sega läbi ja kuumuta kõik veel koos läbi. Maitsesta vajadusel soola ja pipraga. Serveerides puista peale rohelist sibulat ja paku juurde näiteks punast riisi või tavalist riisi.

Retsept sündis koostöös Maggiga.

24. jaanuar 2017

Ahjukana apelsini-rosmariinimarinaadis

Apelsin ja kana on omavahel päris sõbralikes suhetes. Eriti siis, kui asi maitsestamiseks läheb. Apelsiniga maitsestatud või marineeritud kana leidub vist kõigi nende maade toitudest, kus apelsinid kasvavad (tegelikult veelgi laiemalt) ehk siis tõenäoliselt ei ole võimalik apelsiniga kana maitsestades väga põrutavat toidurevolutsiooni teha. Küll aga on mõtet seda mõnusat maitsekooslust koos erinevate lisanditega katsetada ja siin said ühes roas kokku nii apelsin kui ka rosmariin. Kooslus toimib suurepäraselt ja täiesti veatult.


6-le
1 kana (võimalusel talukana, mida leiab nt Talupoest ja ettetellimisega), ca 1,5 kg
2 dl apelsinimahla, värskelt pressituna + poolik apelsin kana sisemusse torkamiseks
2 küüslauguküünt, hakituna
1-2 sl SEDA DanSukkeri muscovadosiirupit
veidi apelsinikoore ribasid
paar oksa rosmariini, hakituna
3-4 sl SEDA Mueloliva picuda oliiviõli või muud head oliiviõli
soola ja pipart
Alusta esmalt sellest, et pressi apelsinidest mahl, aseta see tulele ja keeda umbes poole võrra kokku (mahla kogusest peab jääma alles pool). See aitab maitset intensiivsemaks muuta. Jahuta veidi ja lisa siis hakitud küüslauk, mesi, apelsinikoore ribad, hakitud rosmariin ja oliiviõli. Maitsesta soola ja pipraga. Kuivata kana majapidamispaberiga, määri kana saadud seguga seest ja väljast sisse ja jäta umbes tunniks marineerima. Torka kanale sisse poolik apelsin.


Kana marinaadis kasutatud oliiviõli pärineb Oliva.ee valikust ja on kõrgelt hinnatud väga kvaliteetne õli, mille maitses nii rohelisi noote kui ka parajalt mõrkjust ning hapukust

Kuumuta ahi 180-200 kraadini. Aseta kana ahjupotti, nirista veel oliiviõliga üle ja küpseta ca 1,5-2 tundi vastavalt kana suurusele. Kaste aeg-ajalt kana praemahladega. Kaanega kanaküpsetamise potis võid esimese tunni küpsetada kana kaane all ja teisel tunnil pruunistada kana ilma kaaneta.

Retsept sündis koostöös DanSukkeriga. Kana valmistamiseks kasutan SEDA Emile Henry savist kanapotti, mille abil valmiv ahjukana on seest mahlane ja samast krõbedaks küpsenud nahaga. Hea uudis on see, et hetkel on see ahjupott saadaval väga sõbraliku hinnaga. 

23. jaanuar 2017

Väike improvisatsioon šokolaadi, kohvi, karamelli ja apelsiniga. Peaaegu jahuvaba šokolaadikook

Veriapelsinide hooaeg on lõpuks käes. Tunnistan, et juba aastavahetusest saati käin ja luusisin puuviljaosakondes uurides, kas veriapelsine ka juba on. Mandariinidest sai jõulude ajal ikka korralikult isu ära söödud ja nüüd olen olnud kärsitult veriapelsinide hooaja ootel. Ja ei pidanud pettuma - nad on kohal! Sel aastal isegi nii õnnestunult, et üks kastitäis ülivärskeid (8 päeva tagasi korjatud!) Sitsiiliast korjatud veriapelsine toodi mulle isegi koju kätte. Oi seda õnne!
Loomulikult sõime me mõnuga neid apelsine ka niisama, kuid ei saa midagi parata, et ka hetkel on kõik koogid, salatid ja desserdid tugevalt veriapelsinide poole kaldu.


Nii ka see šokolaadikook, kus saavad kokku kohv, karamell ja apelsin. Hästi mõnus kooslus ja maitsev kooskõla. Mõrkjasmagusale kohvi-šokolaadikoogile lisavad maitsevärvingut magus ja apelsinikooremõrkjas karamelli-apelsinikaste ning loomulikult tuleks koogile lahke käega troonima sättida fileeritud apelsini viilud. Kui käepärast on vanillijäätist, siis sobib ka selle pall koogikõrvaseks sättida.


Karamelli-apelsinikaste on mõnus täiendus šokolaadi-kohvikoogile


150 g võid
200 g tumedat (vähemalt 70%-list) šokolaadi
5-6 kuhjaga supilusikatäit SEDA Monbana karamellise kakaojoogi pulbrit (kui seda käepärast ei ole, lisa 3- sl suhkrut + 2 sl kakaod)
50 ml väga kanget espressot (eelistan Lavazza kohvi)
2-3 sl Vana Tallinna likööri
5 muna
1 sl täistera speltajahu
Koogi valmistamiseks sulata esmalt või koos šokolaadiga ühtlaseks. Jahuta veidi ja lisa kakaojoogi pulber, espresso ja liköör. Sega läbi ja lisa siis ükshaaval munad. Viimasena sega sisse jahu. Kalla tainas küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi (24 cm). Küpseta 180-200 kraadi juures 25-30 minutit. Kook peaks ahjust välja võttes olema keskelt veel kergelt vedel. Lase veidi jahtuda ja serveeri koos karamellikastme ja apelsinidega. Soovi korral lisa ka vanillijäätist.

Monbana šokolaadijoogi pulber annab koogile nii magususe kui ka karamellise lisamaitse



Karamellikaste:
2 dl suhkrut
0,5 dl vett
1 dl värskelt pressitud apelsinimahla
1 tl värskelt riivitud apelsinikoort


Kastme valmistamiseks sega omavahel suhkur ja vesi. Kuumuta vaiksel kuumusel, kuni suhkur on sulanud. Tõsta kuumust ja kuumuta ilma segamata, kuni suhkur hakkab karamellistuma ja omandab merevaigu värvi. Võid vahepeale panni veidi keerutada, et karamell ühtlaselt pruunistuks. Kalla ettevaatlikult juurde apelsinimahl (esmalt paugub kuum karamell üsna korralikult) ja lisa ka apelsinikoor. Sega ja kuumuta vaiksel kuumusel, kuni kaste on ühtlane ja karamelli tükid sulanud. Jahuta ja hoia kaanetatult.

18. jaanuar 2017

Troopiline smuuti mango, ananassi ja kookospiimaga

Smuutindus võidab järjest rohkemate eestlaste südameid ja blender on lisandunud vist pea kõigi terviseteadlike inimeste jaoks kohustuslike kodumasinate nimekirja. Smuutist on ilmunud eesti keeles mitu raamatut ja smuutide abil võib suurema vaevata katta nii hommiku-, lõuna- kui ka õhtusöögi vajaduse. Sest kes on öelnud, et smuuti ei või olla soe ja soolane ehk siis mis eristab püreesuppi smuutist? Serveerimisviis, et üks taldrikul, teine tassis või jääb see pelgalt nimetamise ja tõlgendamise küsimuseks? Smuuti on igati hea jook ka tervise peale mõeldes - esmalt jäävad smuutidesse alles ka heas töökorras oleva seedimise jaoks ülitähtsad kiudained (mida ei saa kahjuks mahlade kohta öelda) ning teisalt on smuutidesse võimalik peita igasuguseid supertoite, mis niisama suhu pistes ehk kõige maitsvamad ei näi (nt kurkum, ingver, chia, tšilli, psüllium, piimhappebakteripommist hapukapsamahl ja paljud muud). See viimane nipp, et smuuti sisse midagi ära  peita, on minu jaoks saanud eriti aktuaalseks just tänu lastele, kes smuutisid väga armastavad ja kelle smuutidesse ma vahel üht-teist huvitavat (ja kasulikku) sisse sokutan ilma et nad ise sellest aru saaksid.
Smuuti puhul on igaühel oma lemmikviljad. Mulle väga meeldib kasutada näiteks veidi üleküpsenud hurmaad, mis annab mõnusalt siidise-kreemise olemise, kindlasti kodumaised marjad - hetkel küll valdavalt sügavkülmast - on ka kindlasti alati käepärast, hästi küps banaan annab nii magusust kui ka paksendab, vedelikuks sätin kõige sagedamini kookospiima ja magustajaks on agaavisiirup, linnasesiirup või ka mesi. Kooslusi on muidugi lõputult.
Miks ma siin smuutinduse juures peatun. Asi on lihtne: minu kodus on katsetamiseks tõeline blenderimaailma raskekaallane ehk tööloomast tegija Blendtec. Täpsemat infot selle kandilise jõulise masina kohta saab lugeda SIIT KAFO leheküljelt. Vaadata ja katsuda saab seda blenderit ka Kaubamaja kodumaailmas.






Kodus Blendteci blenderit lahti pakkides tekkis aga ootamatu elevust mõlema vanema perepoja reaktsioonis. Nad teadsid seda blenderit kohe eriti hästi ja tutvustasid ka mind mitmete videolõikudega, mida leiab Youtube´ist "Will it blend?" nime alt ja kus on sama töölooma abil purustatud igasuguseid huvitavaid esemeid. Blender saab suurepäraselt hakkama nii iPhone´ide kui ka telekapultidega. Selle omalaadse saavutuse põhjuseks on blenderi jaoks erakordselt võimas mootor, mis Blendetcile peale sätitud. Igaks juhuks mainin, et eelkõige on blender siiski toidu purustamiseks 😃
Mina alustasin tutvumist selle blenderiga siiski üsna klassikalisel moel ja valmistasin ühe troopilise smuuti. Niipalju tahtsin küll masinale väljakutset tekitada, et lisasin smuutisse nii ingverit kui ka ananassi, mis on mõlemad tuntud kiulise viljaliha poolest mis nõrgemate blenderitega smuutit tehes annavad tulemuseks maitsva, kuid kiulise smuuti. Minu noorim poeg võib just kiulise oleku pärast selle smuuti ära põlata. Blendtec sai ülesandega suurepäraselt hakkama ja seda üsna muljetavaldava kiirusega ehk siis loetud sekundite jooksul oli mul blenderis ilus ühtlane ilma kiududeta smuuti. Kiidame ja katsetame edasi!



Troopiline mango-ananassismuuti kookospiimaga
3-4-le
1 terve ananass, koorituna ja tükeldatuna (jäta kindlasti alles ka ananassi keskmine osa, kus on kõige suurem bromeliini kontsentratsioon*)
2 küpset mangot, koorituna
ingverit ca 5-6 2-eurose mündi suurust viilu
2 punast banaani või 1 tavaline banaan
2 dl kookospiima
soovi korral 2-3 sl agaavisiirupit
veidi laimimahla
vajadusel veidi vett
Surista kõik koostisosad blenderis segamini. Smuuti paksus ja magusus reguleeri täpselt enda eelistuste järgi paika.

*Ananassis sisalduv bromeliin soodustab seedimist, puhastab verd ja alandab vererõhku. Bromeliin aitab vältida südame-veresoonkonna haigusi. Lisaks lahustab bromeliin soolestikus valgujääke ja leevendab ka happeliste ainete haiguslikku kuhjumist organismi, ravib muuhulgas allergiat, nahahaigusi, kõhukinnisust ja puhitust. Seega, südamik tuleb ka kindlasti ära süüa 😉

15. jaanuar 2017

Midagi tõelistele peedisõpradele. Hautis peedi ja beluga läätsedega

Mõned road on lihtsalt nii ägedad. Lisaks maitseelamusele pakub naudingut ka lihtsalt lahe välimus Üks selline mõnusa kiiksuga roog on kindlasti beluga läätsedest ja peedist pada. Üllatavalt maitsev. Peeti pajaroa komponendina ei ole ma just liiga sageli kasutanud, aga see katsetus annab küll ainest uute koosluste järeleproovimiseks. Beluga läätsesid nimetatakse läätsede kaaviariks, mis oma pähklise maitsega on kohe eriti mõnusa mekiga.



Kuna peet kipub teiste toitudega kokku pannes käituma nii, et peedi oma värvus tuhmub värvides samal ajal kõrvalrollides olevad viljad roosakaks, siis siin pajaroas aitab värvi tuhmumist vältida lisatud peedimahl. Tulemseks on reipalt lillakas tume pajaroog, mida sobib nii iseseisva roana süüa, aga mis sobib hästi ka liha- või kala juurde kõrvalroaks või siis ka näiteks feta- või kitsejuustu lisades tummisemaks toiduks muuta. Läätsesid tasuks aga süüa seetõttu, et tegemist on täisväärtusliku, mineraalainetest ja B-rühma vitamiinidest ning kiudainetest pungil toiduainega, mis täidab hästi kõhtu ja valmib kiiresti. Läätsed on hästi väärtuslik taimne valguallikas taimetoitlust ja veganlust viljelevate inimeste jaoks.
3 sl oliiviõli + lisaks peale nirisamiseks (kasutasin SEDA suurepärast ja auhinnatud oliiviõli Oliva.ee valikust)
2 sibulat, hakituna
2 küüslauguküünt, hakituna
1 porgand, tükeldatuna
2-3 vart sellerit, tükeldatuna
1 suurem või paar keskmise suurusega peeti, tükeldatuna
paar oksa tüümani
paar loorberilehte
3 dl beluga läätsesid (võid asendada ka teiste läätsedega)
1 330 ml pudel peedimahla (võid ka ise valmistada, kui mahlapress käepärast)
0,7 l köögiviljapuljongit, kuumana
soola ja pipart
paar sortsu palsamiveiniäädikat


Add caption

Tõeliselt maitsev oliiviõli, mida sobib kasutada lausa maitseainena. Seetõttu nirista pajaroale veel lahke käega oliiviõli enne serveerimist. Täpsemat infot selle ahinnatud oliiviõli kohta leiad SIIT

Kuumuta pannil või potis keskmisel kuumusel oliiviõli ning lisa sinna ka sibul, porgand, seller ja peet. Hauta paar minutit ja lisa siis küüslauk, läätsed, tüümian ja loorber ning hauta veel paar minutit. Lisa siis kuum puljong. Kata kaanega, alanda kuumust ja hauta kaane all umbes 30 minutit. Lisa peedimahl, maitsesta soola ja pipraga ning hauta veel ca 15 minutit. Kui hautis liiga kuivaks tõmbab, lisa veel puljongit või vett. Kui vedelikku tundub, vastupidi, liiga palju olevat, lase ilma kaaneta veidi kõrgemal kuumusel veidi aega haududa. Lisa lõpus veel palsameiveiniäädikas ja serveerides piserda roale oliiviõli. Serveeri soojalt ja soovi korral pudista peale kitsejuustu.

10. jaanuar 2017

Õhulised juustupätsikesed. Võimatu mitte armastada

Õhulised juustupätsikesed on meie peres jõudnud uue lemmiku tiitlile. Katsetasin neid poolkogemata suvel mingi uitmõtte ajel ja ütleme nii, et peale seda õhkab ikka ja jälle vahel mõni poegadest, et äkki saaks neid veel. Tavaliselt ikka siis, kui poistel on sõpru külla tulemas või lihtsalt isu millegi mõnusa järele. Ja kuna tavaliselt on vahemik juustupätsikeste valmimise ja nende otsasaamise vahel erakordselt lühike, siis on seni jäänud need ka blogisse riputama, sest enne kui ma oma fotokaga kohale jõuan, on tavaliselt tehtud juba puhas vuuk. Põhjus on lihtne - need pätsikesed on kõige paremad kohe värskelt, soovitavalt lausa soojalt.




Nende pätsikeste valmistuskäik on sarnane tuuletaskute valmistamisele ehk siis taina valmistamise jaoks tuleb esmalt vesi keema lasta koos võiga, hiljem munad, jahu ja juust sisse segada ja alles siis saab pätsikesi küpsetama hakata. Tegelikult ei midagi keerulist, kui tegevuskäiku hoolikalt jälgida.

Kohevad juustupätsikesed tüümianiga
8-le (24 tk)
100 g võid
2,5 dl vett
½ tl soola
2,5 dl jahu
4 suuremat muna
100 g riivitud juustu
Värsket hakitud tüümiani
Värskelt jahvatatud musta pipart



Aseta poti või pannipõhjale vesi, või ja sool ning lase keema tõusta. Alanda kuumust keskmiseni ning lisa jahu. Sega puulusikaga, kuni tainast vormib pall, mis lööb anuma külgedelt lahti. Sega edasi keskmisel kuumusel paari minuti jooksul. Tõsta pott või pann tulelt ja jahuta tainast paari minuti jooksul tainas pidevalt segades. Kui tainas on soe ja mitte enam kuum, lisa ükshaaval munad. Iga järgmine muna lisa siis, kui eelmine muna on korralikult taina sisse segatud. Kui munad on taina sisse segatud, lisa riivitud juust, hakitud värske tüümian ja paar keerdu musta pipart pipraveskist. Vormi tainast teelusika abil või käte vahel väikesed pallikesed ja tõsta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Eelkuumuta ahi 220-210 kraadini, aseta juustupallid ahju ja küpseta 10 minutit. Alanda kuumust 170 kraadini ja küpseta veel ca 15 minutit, kuni juustupallid on kuldsed.

9. jaanuar 2017

Falafelid ehk kikerhernepallid. Lihavabaks esmaspäevaks

Falafelid on tõenäoliselt ka meie jaoks saanud täiesti tuttavaks terminiks sarnaselt näiteks hummusele. Hummusega seob falafele (häälduses aseta rõhk teisele silbile, ehk siis hääldub umbes nii nagu falaafel) tegelikult isegi rohkem kui sama päritolupiirkond ehk siis nii hummuse kui falafeli põhikoostisaine on kikerherned. Päritolumaaks on siis Egiptus või laiemalt Lähis-ida.Tegemist on lihtsa tänavatoiduga, millega asendatakse sageli liha. Arvestades falafelide tummist ja toitvat olemust, siis pakuvad nad tõepoolest päris arvestavat konkurentsi lihastele roogadele.


Falafelid on väga sageli veganite menüüs olulisel kohal, sest falafelid sisaldavad rohkelt valku, süsivesikuid ja ka kiudaineid. Mineraalainetest varustavad falafelid meid kaltsiumi, raua, magneesiumi, fosfori, kaaliumi ja tsingiga, vitamiinidest võib nimetada eelkõige B-grupi vitamiinid, ja folaadid. Kiudainete sisaldus on falafelidel ka igati korralik, mistõttu peaksid nad meie seedimise korralikult vilkana hoidma. Seega igati tubli ja tervisesõbralik suutäis, mis lisaks eelkirjeldatule maitseb ka väga hästi
Minu katsetused falafelidega on näidanud seda, et falafele tasub teha siiski kuivatatud ja leotatud kikerhernestest. Neid leiab soovi korral juba päris hästi kõigist suurematest poodidest. Purgikikerherned ei anna seda õiget konsistentsi ja olekut, kuigi mitmetes retseptides soovitatakse ka purgikikerhernestest falafele valmistada.
Falafelide valmistuskäik on tegelikult lihtne, kõige aeganõudvam on kikerherneste leotamine, mille jaoks tuleks arvestada minimaalselt 8 tundi, aga võid ka ööseks need likku jätta.


Falafele võib pakkuda niisama suupistena, võid sättida neid salatisse, pitaleiva täidiseks või muul sobival moel. Juurde tasuks pakkuda mõnd mõnusat kastet. Mina valmistasin juurde küüslauguse ja ürdise jogurtikastme.

Falafelid
4-6-le
200 g kuivatatud kikerherneid, vähemalt 8 tundi külmas vees leotatuna
1 suurem või 2 väiksemat sibulat, hakituna
Suur peotäis peterselli, hakituna
1 sl jahvatatud vürtsköömneid
1 sl jahvatatud koriandrit
1 sl jahu
1 tl soodat
1 tl soola
Õli praadimiseks
Jogurtikaste:
1,5 dl paksemat jogurtit
1-2 küüslauguküünt, hästi peeneks hakituna
Sidrunimahla
Värsket hakitud peterselli
Värsket hakitud koriandrit
Soola ja pipart
Kalla kuivatatud kikerhernestele vesi ning leota neid vees vähemalt 8 tundi. Kurna ja tõsta siis purustajasse või köögikombaini. Lisa hakitud sibul, petersell, vürtsköömned, koriander, sool, sooda ja jahu. Lisa ka veidi vett. Töötle kõik ühtlaseks massiks ja tõsta segu siis külma umbes tunniks ajaks. Vormi massist pallikesed. Kuumuta potis õli. Õli kuumust kontrolli saiatükiga, mis peaks õli sisse visates särisedes küpsema hakkama. Prae pallikesi õli sees mõned minutid igalt küljelt, kuni need on kuldsed.
Kastme jaoks sega kastme komponendid kausis ühtlaseks. Paku kastet koos falafelidega.

5. jaanuar 2017

Vürtsikas kreveti ja lõhesupp avokaadoga Tom Yum´i ainetel

Imelist ja maitseküllast uut aastat kõigile!

Eks ole vist juba tavapäraseks saanud see, et peale suurte pühade möödumist ja ohjeldamatut seaprae-hapukapsa söömist saabub koos uue aasta ja jaanuarikuuga küllastus kõigest, mis vähegi seapraadi meenutab ja hapukapsa lõhna tundes tabab sind selge teadmine, et tegelikult tahaks midagi muud. Ja see muu ei ole teps mitte verivorst 😏 Mitte et jõulutoitudel midagi viga oleks ja õiges kohas õigel ajal on need väga suurepärased, aga reeglina saabub sellest ühel hetkel küllastumus. Minul on see hetk küll käes mis käes!

Need imelised kevadised nõud on pärit Zara Home kauplusest


Seega tabab mind vääramatu jõuga igal aasta jaanuaris isu veidi kergemate, vürtsikamate ja pigem mereandide järele. Kõik need isud viitavad üsna selgelt Aasia köögile, kust selle postituse pearolli kandev vürtsikas, Tai köögi klassiku Tom Yum aineline supp pärit on.
Tom Yum aineliseks nimetan suppi seetõttu, et klassikalisele Tom Yumile ei lisata ei lõhet ega avokaadot ning pigem leiab sealt shiitake seeni. Mina lähenesin aga kompleksivabalt ning lisasin vürtsikale leemel oma lemmikuid lisandeid ja kokku sai see komplekt mõnusalt maitsev ja soojendavalt vürtsikas.
Supi tegemise muudab hästi lihtsalt Thai Choice valikus pakutav supileeme kontsentraat, kus kõik Tom Yumi iseloomulikud maitsed juba olemas. Omalt poolt lisasin ka sidrunheina (mis küll ka supipastas olemas), sest sidrunheina maitse on lihtsalt niiii hea!


Tuisusel päeval tunduvad lilled, liblikad ja linnud kohe eriti armsana. Kõik nõud pärit Zara Home kauplusest


2-le
2 sl Thai Choice Tom Yum pastat (SIIT leiab täpsemat infot, mida otsima peaks)
1 sl kalakastet
7 dl vett
200 g tooreid hiidkreveti sabasid (puhastatuna)
200 g lõhefileed (tükeldatuna, nahata)
1 suurem avokaado (tükeldatuna)
150 g tomateid (tükeldatuna)
sidrunheina
värsket koriandrit, hakituna
laimiviile
värsket hakitud tšillit (soovi korral)


Aseta potti vesi, supipasta ja kalakaste, sega läbi ja lase keema tõusta. Tambi sidrunheina varre jäme osa noaseljaga veidi pehmemaks ja haki sidrunheinast õhukesed viilud (sidrunheina kulub 1-2 cm jupp). Lisa sidrunhein leeme sisse. Lisa supi sisse ka tükeldud lõhe ja krevetid. Keeda minut-paar, väldi ülekeetmist. Viimasena lisa tomatid ja avokaado ning lase lihtsalt kuumaks supi sees, kuid ära keeda. Piserda suppi laimimahlaga. Serveerides lisa värsket koriandrit ja kui tahad eriti teravat tulemust, siis lisa ka värsket hakitud tšillit. Serveeri kohe.

Kõik selles postituses näha olevad nõud on pärit Ülemiste keskuses asuvas Zara Home kauplusest, kus muude kaunite kodukaupade kõrval on väga vaheldusrikas valik ka eksootilisemaid nõusid ja tarvikuid. Eksootilistest nõudest ja tekstiilidest olen ise just sageli puudust tundnud ja neid jõudumööda oma reisidelt kaasa toonud. Nüüd on võimalik ka lihtsama vaevaga kauneid stiilseid lauakatmise tarbeid leida. Zara Home tooteid võib osta ka nende veebipoest www.zarahome.ee