28. detsember 2017

Vürtsikad ahjuköögiviljad piiniaseemnete ja koriandriga

Vürtsikad ahjuköögiviljad on tõeliselt soojendav toit, mida sobib nii omaette sooja salatina süüa või siis ka liha- või kalaroogadele kõrvalroaks sättida. Kui soovid köögivilju eraldi roana serveerida, siis võid sinna peale veel feta- või kitsejuustu puistata. Soolakas ja kreemine juust sobib särtsakate köögiviljadega suurepäraselt. Külluslik kaste keeda kokku rapsiõlist, palsamiveiniäädikast ja vürtsidest. Õliga kaste sobib eriti hästi just porganditega, kuna porgandis sisalduv väärtuslik beetakarotiin, mis kaitseb meie nahka ja kopse vähi eest, on rasvlahustuv ehk siis meie organism saab seda kätte vaid siis, kui sööme porgandit koos rasvainega. D-vitamiini sisaldav rapsiõli sobib seetõttu talviste ahjuköögiviljade juurde suurepäraselt, olles ühtaegu nii maitsev kui ka tervist toetav lisand sellele värvilisele köögiviljavaagnale. Sellised köögiviljad sobivad hästi ka jõulude ning aastavahetuse ajal pidulauale sättimiseks. 




Vürtsikad ahjuköögiviljad piiniaseemnete ja koriandriga
4-le
500 g porgandit, koorituna ja tükeldatuna
2 punast sibulat, koorituna ja sektoriteks lõigatuna
1 fenkol, sektoriteks lõigatuna
4 sl Risso rapsiõli
Soola ja pipart
3 sl piiniaseemneid
1 tl koriandriseemneid, noaküljega puruks vajutatuna
Näpuotsaga tšillihelbeid
½ tl suitsutatud paprikapulbrit
2 sl palsamiveiniäädikat või punase veini äädikat
1 sl sidrunimahla
Värsket koriandrit serveerimiseks
Laota tükeldatud porgand ühele ahjuplaadile ja teisele ahjuplaadile säti fenkol ja sibul. Piserda ca 2 sl rapsiõliga köögiviljad üle, sega käte abil ühtlaselt õliseks, maitsesta soola ja pipraga. Rösti 200-220 kraadi juures porgandit ca 35-45 minutit ja fekolit ning sibulat 20-25 minutit, kuni köögiviljade servad hakkavad kergelt pruunistuma.
Tõsta piiniaseemned, koriandriseemned, tšillihelbed, paprika ja 2 sl õli väiksemasse kastrulisse ja kuumuta kuni keemiseni. Lase vaikselt muliseda paar minutit ja tõsta siis pliidilt ära. Jahuta veidi ning sega juurde palsamiveiniäädikas ja sidrunimahl. Maitsesta soola ja pipraga.
Piserda ahjuköögivilju kastmega, sega need läbi ja tõsta siis serveerimistaldrikule. Serveeri kohe ja serveerides lisa köögiviljadele veel värsket koriandrit.


Postitus sündis koostöös Rissoga.

Kommentaare ei ole: