29. november 2017

Kaerahelbe ja maapähklivõi batoonid. Igati tervislik vahepala

Tõeliselt lihtne ja maitsev energiabatoon, mille valmistamine on jõukohane isegi pere kõige väiksematele. Selliseid väikeseid energiabatoone võiks hoida kogu aeg käepärast. Nii asendub kommi- või küpsisesöömine millegi palju tervislikumaga ehk maiusega, kus pearollis kaerahelbed, tume šokolaad, maapähklivõi, kookosõli ning magustajaks agaavisiirup. Batoonile lisatud kaerahelbed aitavad lisada maiusele nii kiudaineid kui muudavad süsivesikud aeglasemalt imenduvaks, mistõttu hoiab selline vahepala kõhu kauem täis ning ei hüpita veresuhkrut kiirelt liiga kõrgele.


Kaerahelveste puhul kasuta kindlasti täistera kaerahelbeid ja võib-olla tasub meelde tuletada ka see, miks võiks oma menüüsse kaerahelbeid sobitada.
Mida head kaer meie tervisele teeb?
- Kaer on rikas kiudainete poolest, mis aitab meie seedesüsteemi korras hoida ja ka liiga suure kehakaaluga kimpus olevate inimeste muresid leevendada. Ühtlasi aitab kaer korrastada ka ainevahetust ning hoida korras ka soolestiku mikrofloora
- Kaeras on rohkem valkusid, tärklist ja suhkrut kui teistes teraviljades ja kaeras on toitained meie organismi jaoks optimaalses koosluse
- Kaer on mineraalainete rikkam, kui teised teraviljad: märkimisväärsel määral on kaeras südametegevust toetavat kaaliumi, kaltsiumi ja magneesiumi.
- Vitamiinidest on kaeras rohkelt B-grupi vitamiine, aga ka K, PP, ja E-vitamiine
- Kaer aitab tugevdada immuunsussüsteemi ja puhastab organismi
- Kaer aitab alandada halva kolesterooli taset ja alandada ka kõrgeks kippuvat vererõhku
- Kaer sobib hästi ka eakamatele inimestele, sest aitab väljutada organismi kogunenud sooli ning aitab ka mälu ja närvisüsteemi paremini toimida
- Kaer aitab organismist väljutada liigset vett ja sobib hästi nii neeruhaiguste kui naistehaiguste korral.
- Kaerast saab abi ka nahaprobleemide korral – ta aitab ravida ekseeme ja dermatiiti ning aitab siluda ketendavat nahka.
-      

Kaerahelbe-maapähklivõi batoonid
6-8-le
Valmistamisaeg: 10 minutit + külmikus tahenemiseks vajalik aeg
3 dl täistera kaerahelbeid
100 g tumedat šokolaadi, hakituna
1 dl maapähklivõid
2-3 sl agaavisiirupit
2-3 sl kookosõli
Tõsta hakitud šokolaad, maapähklivõi, agaavisiirup ja kookosõli kastrulisse. Kuumuta vaiksel kuumusel kuni šokolaad on sulanud ja sega ühtlaseks. Sega juure kaerahelbed. Kalla küpsetuspaberiga vooderdatud vormi. Suru ühtlaseks ja jäta vähemalt tunniks ajaks külmikusse tahenema. Lõika ruutudeks. Säilita jahedas.


Retsept ilmus 2017. aasta oktoobrikuises Oma Maitse ajakirjas ja koostöös Veski Matiga.

2 kommentaari:

Maarika ütles ...

Väga mõnus amps oli, läheb kindlalt kordamisele, aitäh idee eest! Ainult siirupi jätan järgmisel korral lisamata - eks see sõltub shokolaadi ja maapähklivõi magususest.

Tuuli ütles ...

Maarika, väga tore kuulda, et meeldis. Minul oli täiesti tume šokolaad ja ilma suhkruta maapähklivõi kasutusel ja siis kulus veidi magustajat ära küll. Aga, loomulikult, kui muud komponendid ise magusad, siis võib siirupi ära jätta.