3. oktoober 2017

Misomarinaadis lõhe seesaminuudlitega

Miso on Jaapani köögist pärit maitseaine, mis on valmistatud fermenteeritud sojaubadest ja mis oma soolaka tummise maitsega aitab elegantselt maitsestada nii liha, kala kui ka köögivilju. Miso maitse on ühtaegu nii soolakas ja külluslik ja kõige selgemini aitab misolt saadavat maitsebuketi iseloomustamiseks termin umami ehk siis see müstiline viies maitse. Lisaks täidlasele maitsele on misopasta väärtuslik taimne valguallikas, mis rikas nii vitamiinide kui mineraalide poolest ning mis on Jaapani köögis saanud asendamatuks maitseaineks.


Ka lõhe või forelli sobib väga hästi misopastaga maitsetada. Sellisel moel tehtud lõhe sobib nii ahjus kui ka grillil valmistada. Maitsev ja mõnus jääb see mõlemal juhul. Lisandiks sobib sättida seesamiõliga maitsestatud  nuudleid või ka meelepäraseid köögivilju.
Misopastat tasub otsida eksootilisi maitseaineid müüvatest poodidest (nt Piprapood, MoMo, Umami). Mõlemal poel on olemas ka veebipoed, mistõttu ei tohiks misopasta enam kellelegi kättesaamatuks jääda.

Misomarinaadis lõhe seesamiseemnetega
4-le

4x250 g tükk lõhefileed
3 sl misopastat
1-2 sl sojakastet
1 sl riisiäädikat (võid kasutada ka valge veini äädikat)
1 tl seesamiõli
oliiviõli
Seesamiseemneid
Rohelist sibulat, hakituna
Seesamimaitselised nuudlid:
300 g täisteraspagette
3 sl sojakastet
1 sl mett
2 küüslauguküünt, hakituna
2 sl riisiäädikat
2 sl seesamiõli
Tšillipipart, hästi peeneks hakituna
Väike brokoli, õisikutena
Lõhe valmistamiseks sega omavahel misopasta, sojakaste, riisiäädikas ja seesamiõli. Määri saadud segu lõhele. Jäta umbes tunniks ajaks maitsestuma. Tõmba majapidamispaberiga üleliigne misopasta ära ja tõsta lõhetükid, nahk allpool, kas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile või õlitatud grillile. Piserda lõhetükke oliiviõliga. Küpseta ahjus 180 kraadi juures ca 12-15 minutit või kuumal grillil kuni kala on läbi küpsenud. Ära üle küpseta ja arvesta ka sellega, et kala küpseb ka ahjust või grillilt võttes järelkuumuses edasi. 
Keeda spagette vastavalt pakendi juhistele soolaga maitsestatud vees. Keemise ajal sega omavahel kokku sojakaste, mesi, küüslauk, riisiäädikas, hakitud tšillipipar ja seesamiõli. Umbes minut enne seda, kui spagetid on valmis, lisa spagettidele juurde ka brokoli. Kurna spagetid sõelal ja sega siis kastmega. Tõsta spagetid taldrikule, lisa lõhe, puista peale seesamiseemneid ja hakitud sibulat. 



Postitus sündis koostöös Peetri Lõheäriga

4 kommentaari:

talikas ütles ...

Tere! Kuhu ja millal läheb punane tshillipipar?

Anonüümne ütles ...

Seesaminuudlid saavad topeltkiituse: sööjatelt maitsekülluse eest ja kokkajalt lihtsuse-kiiruse eest. Väga mõnus retsept, mis päästab tulevikus kindlasti palju argiõhtuid. Aitäh!

Tuuli ütles ...

Tallikas, tšillipipar läheb koos teiste komponentidega kastme sisse, mis nuudlitele lisatakse. Teen paranduse tegevuskäiku ka ära. Tänud märkamast.

Tuuli ütles ...

Anonüümne, väga vahva, et see lihtne ja toimiv retsept meeldis. Meil on see ka selline argiõhtu tagatasku tagavararetsept :)