12. september 2017

Laimi ja tšilliga maitsestatud ja köögiviljadel küpsetatud ahjulõhe

Särtsakashapu laim ning terav tšillipipar on kooslus, mille puhul võib lõhet valmistades alati kindel olla. Lõhe rammusat maitset aitab hapukas laim hästi tasakaalustada, maitsenüansse aitavad mitmekesisemaks muuta nii soolane sojakaste, mesi, küüslauk kui ka jahvatatud paprikapulber. Köögiviljadel küpsenud lõhefilee immutab ka köögiviljad oma mahla ja marinaadiga läbi ja nii valmibki lihtsa vaevaga maitsev ja külluslik pannitäis. Sama marinaadi võid kasutada ka grillitud lõhe valmistamisel. Sel juhul aseta lõhetükid lihtsalt umbes tunniks enne grillimist marinaadi ja grilli siis kuumal grillil kas resti vahel või grillplaadil lõhetükid küpseks. 


Lõhe valides eelista võimalikult värsket ja kvaliteetset lõhet. Kindla peale minek on Peetri Lõheäris pakutav lõhefilee, kuna seal pakutav kala on lihtsalt väga kõrgetele nõudmistele vastav parima kvaliteediga lõhe, mida meie kaubandusest leida võib.
Lõhega koos küpsevaid köögivilju võid aga oma äranägemise järgi kombineerida ja siin retseptis toodud valik on ainult üks võimalik kooslus. Hästi sobib siia kooslusesse kindlasti ka fenkol, porru, seller, pastinaak vm.



4-le
4x250 g lõhefileed
1 suurema laimi mahl
2-3 sl oliiviõli
2 sl sojakastet
3-4 küüslauguküünt, peeneks hakituna
1-2 tšillipipart, peeneks hakituna
1 tl jahvatatud paprikapulbrit
1 dl mett
1 suurem sibul, sektoritena
1 punane paprika, tükeldatuna
1 kollane paprika, tükeldatuna
1 suvikõrvits, tükeldatuna
Värsket koriandrit, hakituna
Õhukesi laimiviile
Soola ja pipart
Sega omavahel laimimahl, oliiviõli, küüslauk, hakitud tšillipipar, paprikapulber, sojakaste ja mesi. Laota õlitatud ahjuplaadile sibulasektorid ning tükeldatud paprika ja suvikõrvits. Maitsesta soola, pipra ja laimimahlaga ning sega käte abil läbi. Tõsta köögiviljadele lõhetükid ning nirista lõhetükkidele ja köögiviljadele marinaadi ning laota peale õhukesi laimiviile. Aseta pann eelkuumutatud ahju grillelemendi alla umbes 15-ks minutiks, kui lõhe ja köögiviljad hakkavad äärtest pruunistuma ning lõhe on läbiküpsenud. Serveeri kohe ja serveerides puista peale veel värsket koriandrit.

Retsept valmis koostöös Peetri Lõheäriga. 

Kommentaare ei ole: