15. juuni 2017

Paisutatud toor-kaerahelvestest hommikusöök erinevate lisanditega

Kaerahelbepuder  ja hommikusöök on saanud peaaegu et sünonüümiks ja kõik teavad, et kaer (eriti täisterakaerahelbed) on igati hea ja tervisesõbralik toiduvalik. Viimasel ajal on aga teadlike toitujate valikutesse järjest enam tekkinud toorputrude valikuid ja erandiks ei ole siinkohal ka kaerahelbed. Ei pea vist lisama, et toorelt ehk siis kuumtöötlemata säilib kaerahelvestes kõige enam kõike kasulikku. Miks siis tasuks kaerahelbeid oma menüüsse lisada?

  • Kaerahelbed on gluteenivabad või sisaldavad gluteeni väga väheses koguses (vähene gluteen kaeras tuleneb sellest, kui kaerapõld on asunud näiteks nisupõllu kõrval või kui kaera on töödeldud samadel tootmisliinidel, kus gluteeni sisaldavaid teravilju)
  • Kaerahelbed sisaldavad ohtralt vajalikke vitamiine ja mineraalained
  • Kaerahelbed on antioksüdandid ning sisaldavad ohtralt kiudaineid
  • Kaerahelvestes sisalduvad süsivesikud imenduvad aeglaselt ja ühtlaselt ning hoiavad seetõttu veresuhkru stabiilsena
  • Kaerahelbed alandavad nii veresuhkru kui ka kolesterooli taset
  • Kaerahelbed aitavad vähendada ka südame-veresoonkonna haiguste riski. 

Toorkaerahelbemagustoit on suurepärane valik tervislikkuse ja täisväärtusliku toidu seisukohalt, sest ilma kuumtöötlemiseta säilivad kaerahelvestes kõik kasulikud omadused ja toitained. Ka valmistuslihtsus ja -mugavus on mainimist väärt. Õhtul kaerahelbed vedelikuga paisuma, hommikul meelepärased lisandid peale ja võibki maiustama asuda. Soovi korral sobib selline toorkaerahelbetoit ka kaasavõtmiseks. Siis tuleks purk lihtsalt kaanega sulgeda.


Siin pildil on kaerahelvestele lisaks sätitud vanillijogurt, maasikad, mustikad ja münt

Üleöö paisunud toorkaerahelbed erinevate lisanditega
1-le
1 dl täistera kaerahelbeid
1 dl taimset piima (või tavalist piima)
Kalla kaerahelbed purki, kaussi või suurema klaasi sisse. Kalla peal tavaline või taimne piim ning jäta üle öö külmkappi paisuma. Hommikul säti peale kihtidena meelepäraseid lisandeid (vali endale loetelust sobivad lisandid või kombineeri endale meelepärastest ainetest). Söö otse purgist võttes iga lusikatäiega erinevaid kihte.

Erinevaid ideid maitsestamiseks:
Troopiline hommik
Paisuta kaerahelbeid kookospiimas
1 kiivi, tükeldatuna
50 g ananassi, tükeldatuna
50 g mangot, tükeldatuna
Kookoshelbeid
Veidi kookossuhkrut
Õhetav maasika-mustikamaius
100 g maasikaid, tükeldatuna
50 g mustikaid
50 g vanillijogurtit
Chia seemneid
Veidi värsket münti
Mesine vaarika-virsiku maius
2-3 sl paksemat Kreeka jogurtit
100 g vaarikaid
1 virsik, tükeldatuna
Kooritud kanepiseemneid
Vedelat mett
Melissi
Maapähkli-maasika maius
2 sl toomaasikamoosi
1 sl maapähklivõid
Veidi maapähkleid, purustatuna
Õunakoogi hommikusöök
2-3 sl paksemat jogurtit
Pool õuna, tükeldatuna
Näpuotsaga kaneeli
1-2 vahtrasiirupit
Hakitud mandleid või mandlihelbeid

Toorkaerahelvestest kirjutasin lähemalt 2017. aasta juunikuises ajakirjas Oma Maitse.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Sellised kaerahelbed jogurti ja lisanditega on tõeliselt head! Mulle maitseb kui on maitsestamata jogurtit hulgas, vedeldamiseks piima ka muidugi. Juba mitu aastat teen seda suviseks hommikusöögiks või vahepalaks. Külmutatud marju kasutades panen need ka juba eelmisel õhtul jogurti- ja kaerahelbesegu hulka.
Mulle muidugi meeldivad kaerahelbed ka selliste paksemate, toidukorra eest olevate smuutide sees. Kaerahelbed segan jogurtiga, lasen veidi aega seista, vuristan blenderis smuuti valmis, siis veel chia seemned hulka ja kui need on mõnusaks paisunud, siis on aeg maiustada.