10. jaanuar 2017

Õhulised juustupätsikesed. Võimatu mitte armastada

Õhulised juustupätsikesed on meie peres jõudnud uue lemmiku tiitlile. Katsetasin neid poolkogemata suvel mingi uitmõtte ajel ja ütleme nii, et peale seda õhkab ikka ja jälle vahel mõni poegadest, et äkki saaks neid veel. Tavaliselt ikka siis, kui poistel on sõpru külla tulemas või lihtsalt isu millegi mõnusa järele. Ja kuna tavaliselt on vahemik juustupätsikeste valmimise ja nende otsasaamise vahel erakordselt lühike, siis on seni jäänud need ka blogisse riputama, sest enne kui ma oma fotokaga kohale jõuan, on tavaliselt tehtud juba puhas vuuk. Põhjus on lihtne - need pätsikesed on kõige paremad kohe värskelt, soovitavalt lausa soojalt.




Nende pätsikeste valmistuskäik on sarnane tuuletaskute valmistamisele ehk siis taina valmistamise jaoks tuleb esmalt vesi keema lasta koos võiga, hiljem munad, jahu ja juust sisse segada ja alles siis saab pätsikesi küpsetama hakata. Tegelikult ei midagi keerulist, kui tegevuskäiku hoolikalt jälgida.

Kohevad juustupätsikesed tüümianiga
8-le (24 tk)
100 g võid
2,5 dl vett
½ tl soola
2,5 dl jahu
4 suuremat muna
100 g riivitud juustu
Värsket hakitud tüümiani
Värskelt jahvatatud musta pipart



Aseta poti või pannipõhjale vesi, või ja sool ning lase keema tõusta. Alanda kuumust keskmiseni ning lisa jahu. Sega puulusikaga, kuni tainast vormib pall, mis lööb anuma külgedelt lahti. Sega edasi keskmisel kuumusel paari minuti jooksul. Tõsta pott või pann tulelt ja jahuta tainast paari minuti jooksul tainas pidevalt segades. Kui tainas on soe ja mitte enam kuum, lisa ükshaaval munad. Iga järgmine muna lisa siis, kui eelmine muna on korralikult taina sisse segatud. Kui munad on taina sisse segatud, lisa riivitud juust, hakitud värske tüümian ja paar keerdu musta pipart pipraveskist. Vormi tainast teelusika abil või käte vahel väikesed pallikesed ja tõsta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Eelkuumuta ahi 220-210 kraadini, aseta juustupallid ahju ja küpseta 10 minutit. Alanda kuumust 170 kraadini ja küpseta veel ca 15 minutit, kuni juustupallid on kuldsed.

7 kommentaari:

Kati ütles ...

Kuidas gluteenivabad jahud sellises keedutaignas käituvad (riisi, tatra ...). Kas Teil on kogemust?

Tuuli ütles ...

Kogemust ei ole ja seetõttu ei julge soovitada. Kardetavasti ei tule sama tulemus, kui pudedamaid küpsetisi tulemuseks andev gluteenivaba jahu sinna sättida. Katsetada võiks äkki ksantaani või psülliumi lisamisega, need peaksid gluteenile omast elastsust teistele jahudele tekitama.

Kati ütles ...

Tänan!

Tuuli ütles ...

Tegelikult võib ehk proovida ka valmis gluteenivaba jahuga. Sinna on sageli need gluteeni puuduvmist kompenseerivad lisaained (ksantaan jt) juba eelnevalt sisse pandud.

Kati ütles ...

Jah, eks tuleb proovida, vaadata, mis saab. Tulemus võib tavapärasest täiesti erinev tulla, kuid mitte ilmtingimata halb ju :)

Kätlin Niinberg ütles ...

Väga mõnusad tulid! ;)

Tuuli ütles ...

Tore kuulda, et meeldisid!