28. detsember 2016

Põnevaid mullijooke eelseisva aastavahetus ootuses ja mõned suupisteideed ka lisaks

Veel mõned päevad ja ongi põhjus joon alla tõmmata aastale 2016. Ei olnud just säravaim täht aastate reas. Ehmatusi ja kurbi hetki jagus sellesse aastasse küllaga ja eelkõige just selles osas, mis jääb kodust väljapoole. Maailm on kaame ja tõmbleb turbulentsis. Kõik, mis veel mõni aeg tagasi näis selge ja iseenesestmõistetav või, vastupidi, ilmvõimatu, on nüüd pea peale pööratud. Seetõttu oled tänulik selle eest, et sul on olemas turvalised koduseinad ja oma kallis pere, kust saad jälle usku ja jõudu ning lootust, et küll need hullud ajad ka veidi rahunevad.
Tuletad taas meelde Alliksaare aegumatud värsiread ja usud, et kunagi ehk selgub, milleks see kõik hea oli ja mis õppetundi meile maailm praegu annab:

Ei ole mõttetult elatud aegu.
Mõte ei pruugigi selguda praegu.
Vähemat, rohkemat olla ei võinuks.
Parajal määral saab elu meilt lõivuks.

Ei ole kaduvaid, kõduvaid aegu.
Alles jääb hetk, milles asume preagu.
Aeg, mis on tekkinud, enam ei haju,
kui seda jäävust ka meeled ei taju.

Vaatamata sellele kummalisele aastale, valmistume me kõik pidulikult aastanumbrit vahetama. Lapseliku ja kõigutamatu usuga, et kõik saab korda ja järgmine aasta tuleb parem. Et inimesed jälle ärkavad ja märkavad ja hoolivad ja usuvad. Homne PEAB olema parem! 
Ja et see uus ja parem saabuv aasta väärikalt vastu võtta, katame me kõik paari päeva pärast jälle lauad, mis alles äsja ägisesid verivorsti, hapukapsa ja seaprae all. Seetõttu kipuvad aastavahetuspidustust pidulauad olema kergemad ja veidi tagasihoidlikumad, kui jõululauad. Ja kindlasti ei tohi unustada ja elegantseid mullijooke, millega lahkuva aasta minemist tähistada ja uus saabuv väärikalt vastu võtta. Suupistete ja vahuveinidega kaetud laua ääres.
Mõned suupisteideed koos elegantsete jookidega on siin välja toodud, mis võiksid aastavahetuse pidulaua planeerimist ehk veidi lihtsamaks muuta. 
Mullijookide eripakkumisi leiab küll igast poest, kes aga soovib aastavahetuseks midagi tõeliselt head ja põnevat, võiks läbi astuda Sikupilli keskuses asuvast VinoRosso&Co poest, kust leiab Itaaliast pärit väärt jooke, mille hulgas ka ilus valik erinevaid mulle. 
Esmalt võiks välja tuua kaks erinevat Franciacortat. Franciacorta on Eestis seni veel paraku üsna vähetuntud, kuid äärmiselt elegantne jook. Franciacorta on pärit Lombardiast maakonnast ja see oli esimene Itaalia vahuvein, mida hakati tootma traditsioonilisel šampanjameetodil ehk siis teine käärimine toimub juba pudelis. Pikk valmimisaeg muudab Franciacortad kreemiseks, rikkalikuks ja komplekse maitsega elegantseks joogiks, mis kannatab ilma igasuguste liialdusteta välja ka võrdluse ehtsa šampanjaga. Ka hinnaklass on Franciacortal peaaegu sageli samast mastist kui šampanjade puhul. 
Joogis kasutatavateks viinamarjadeks on Chardonnay, Pinot noir ja Pinot blanc.

Lihtne ja alati toimiv suupiste. Cantaloupe melon prosciutto, palsamikreemi ja basiilikuga. Sobib hästi vahuveinidele seltsiliseks sättida

Vahuveinide lipulaeva kohta šampanjaga jagav, kuid vähetuntum Franciacorta on väärikas jook, mida aastavahetuseks varuda

VinoRosso & Co kaupluses pakutavaks üheks Franciacortaks on Franciacorta DOCG, QBlack, Quadra, milles 70% Chardonnay marja, 16% Pinot bianco ja 14% Pinot nero viinamarju. Hind on sel joogil 22.96 €
Marjad on korjatud käsitsi ja õrnalt pressitud. Seda väga peene tunnetusega jooki iseloomustab kahvatukollane värv, aroomis on tunda eksootilisi vilju, eelkõige virsikut ja ananassi. Maitse on puuviljaselt külluslik ja samas värske, hästi ilusa tasakaalu ja pikalt püsiva järelmaitsega. Selline mullijook sobib nii iseseisvaks tervitusjoogiks kui ka mereandidest või linnulihast valmistatud eelroogade või pearoogade seltsiliseks.

Elegantne rosé Franciacorta. Parajalt jõuline ja samas alati väljapeetud

Grillpannilt triibud saanud aprikoosipoolik brie juustu, proscitto ja meega

Teine ja ka väga põnev jook on Franciacorta DOCG, QRosé, Quadra, kus 63% Pinot Nero ja 37% Chardonnay 37% marja. Hinnaks on sel joogil 27.96€. See rosé on jõulisema stiili ja tihedama maitsega. Tegemist on ühtaegu nii jõulise kui õrna joogiga, kust võib leida nii granaatõuna, röstitud sarapuupähkleid ja metsmaasikaid. Hapukusmõrkja maitsenüansi annab greip ning kergelt on tunda ka röstist maitset. Jook on hästi ilusa struktuuri ja tasakaaluga, kus naiselikku Chardonnay pehmust tasakaalustab Pinot Noir marja täidlus ja iseloom. Sobib hästi nii mereandide kui ka näiteks veiseliha carpaccio juurde. Muide, Franciacorta rosé on üks kõige paindlikumaid toiduveine, mis sobib suuremal-vähemal määral pea kõikide toitudega, sest temas on nii valgele veinile iseloomulikku kergust, happesust ja värskust nagu ka punastele veinidele omast sügavust ning parajat tanniinsust.

See punane väga põnev jooks sobib joomiseks nii pikast ja peenikesest flute-tüüpi klaasist....

...kuid toidu kõrvale sobib seda pakkuda pigem punase veini klaasist. Selles klaasis avaneb see vahva jook kogu oma komplekssuses ja ilus.

Mõõdukalt mulli ka!


Hästi põnev ja väga teistmoodi vahuvein on Lambrusco DOC, Il Grasparossa della Tradizione, Tenuta Pederzana, mis valmistatud 100% Grasparossa marjast ja mille hind on 13.97€. Tegemist on modernse ja jõuluse nägemusega klassikalisest Lambruscost, mis valdavalt magusa alatooniga punane vahuvein. Puuviljadest pungil ja kreemise, kuid samas jõulise iseloomuga punane vahuvein on üsna omalaadne tegija ning kõik põnevate veinide hindajad võiksid selle suurepärase joogi ära testida. Aroomis on sel veinil puuviljad ja eelkõige magusmõrkjad kirsid koos rosmariini ja tüümianiga, maitses on vein kuiv, kohati leiab sealt lisaks puuviljadele isegi särtsakat ingverit. Lõpnoodid on selgelt tanniinise iseloomuga.

Ahjuköögiviljad röstitud paprika hummusega

Suupistelaudade klassik ja ajaproovile vastupidanud suutäis. Täidetud munad. Kaunistuseks loomulikult tomatipoolikust kübaraga kärbseseen 

Midagi eestimeelsetele - rukkikorvike suitsuräimekreemi, vutimunade ja kapparitega

Proseccode kõrgklassi kuuluv Fratelli Collavo on elegantne pidujook, aga miks mitte ka suupistelaua toitudele täiust lisav seltsiline

Väga elegantne ja üheks lemmikuks proseccoks saanud  VinoRosso & Co poes pakutav Prosecco DOC Treviso, Settolo, Fratelli Collavo on 90% Glera marjaks. Hinnaks on sel joogil 11.96€. Tegemist on väikese tootjaga, kel maad vaid viie hektari jagu. Kolm Collavo venda on veinitootmise üle võtnud oma isalt ning toodavad orgaanilist proseccot. See on õrna, kuid hästi püsiva mulliga prosecco, mis on õlgkollase värvusega. Aroom on intensiivne ja lilleline rohelise õuna ja magusa pirni nootidega. Maitselt on vahuvein küll hästi kuiv, kuid järelmaitses hakkavad õrnalt puuviljased magusad noodid keelel ootamatult mängima. Maitsebukett on hästi harmooniline ja väljapeetud. Selline vahuvein sobib ideaalselt tervitusjoogiks või siis ka köögivilja- või mereandide juurde pakkumiseks. Samuti sobib see pasta- ja riisiroogadega.

Postitus sündis koostöös VinoRosso & Co´ga.

23. detsember 2016

Jäine jõulumaitseline kook kitsejuustu ja jõhvikakastmega

Kreemjas, pisut soolaka alatooniga kitsejuustujäätis koos jõulumaitselise jõhvikakastmega on imeline kooslus, mis maitseb suure tõenäosusega ka neile, kes muidu suured koogisõbrad ei ole. Vaatamata jäisele olemisele sobib selline jäätisekook hästi ka jõululauale. Soovi korral võid selle valmistada ka ilma koogipõhjata ja lihtsalt kitsejuustu-jõhvika jäätisena.




Jäine jõulumaitseline kitsejuustu-jõhvika kook
6-8-le
Tordipõhi:
100 g datleid
100 g sarapuupähkleid
1-2 sl kookosõli
Kitsejuustujäätis:
2 dl 35%-list koort
150 g kitsepiimast toorjuustu
100 g toorjuustu
2-3 sl DanSukkeri rafineerimata roosuhkrut
1 vanillikauna seest kraabitud seemned
Jõhvikakaste:
200 g jõhvikaid
1 dl DanSukkeri moosisuhkrut
1/2-1 tl kardemoni
1-2 tähtaniisi
Pistaatsiapähkleid, hakituna.



Jõhvikakastme jaoks keeda jõhvikaid koos moosisuhkru, kardemoni ja tähtaniisiga ca 15-20 minutit. Jahuta.
Valmista koogipõhi. Selleks töötle köögikombainis pähklid ja datlid ühtlaseks massiks. Lisa sulatatud kookosõli ja sega kõik läbi. Vooderda keeksivormi või muu sobiliku nõu kilega ja suru sinna põhjale koogipõhi.
Kitsejuustujäätise jaoks vahusta koor koos toasooja kitsepiimast- ja tavalise toorjuustuga, suhkru ja vanilliseemnetega kreemjaks vahuks.
Kalla pool kitsejuustukreemist koogipõhjale. Sinna peale kalla pool jõhvikakastmest. Jõhvikakastmele kalla jälle kitsejuustukreem ning kõige peale taas jõhvikakaste. Tõmba lusikaga pealmine kiht paari liigutusega veidi segamini. Aseta sügavkülma vähemalt 5 tunniks kuni üle ööl. Enne serveerimist tõsta jäine kook veidi aega enne serveerimist toatemperatuurile, et ta veidi sulaks ja muutuks kreemjamaks. Puista serveerides peale hakitud pistaatsiapähkleid. 

Retsept valmis koostöös DanSukkeriga

21. detsember 2016

Neli nostalgilist salatit, mis sobivad hästi pidulauale.

Selle aasta ühes Oma Maitse numbris võtsin ette nostalgiasalatite teema. Mitmed head vanad tuttavad salatid, mida viimati sai oi-oi-oi kui ammu tehtud ja söödud. Tunnistan, et see retk läbi nostalgiasalatitega kaetud maastike oli üllatavalt emotsionaalne ning palju hardaid ja vahvaid mälestusi turgutasid need vanad head kooresed salatid üles küll. Kuna salat oli kohustuslik pidulauatoit ka meie kodus (kartulisalati, lillekujulises vormis valminud süldi ning marineeritud seenteta ei olnud pidulaud täiuslik), siis on ehk õige hetk enne saabuvaid pühi korraks meelde tuletada meie ammused head tuttavad nostalgiasalatid.

Lihtne köögiviljasalat herneste ja ubadega

Leedu peedisalat punaste ubadega

Pealinna salat grillkanaga

Vale krabisalat riisi ja maisiga

Pikad lauad, mis lookas punastest ja valgetest koorekastmetes salatitest. Sekka sülti ja seeni, muna ja majoneesi ning värvilaikudeks neoonroosad morsikannud. Kõike ikka rohkem, kui kogu seltskond ka kolme päeva jooksul ära süüa jõuaks. Kes ei mäletaks neid omaaegseid pidusid, mille ettevalmistus algas juba päevi varem ja ikka nii, et kogu suguvõsa kogunes kokku, et salatid hakitud ja lihad marineeritud saaksid. Ja et õigel päeval laudade jalad ikka ägiseksid ning et ükski kauss ega vaagen, hoia selle eest!, ei saaks tühjaks. Kus selle häbi ots, kui toit peaks otsa saama!
Kes vähegi omaaegsetest pidustustest osa saanud, see tunneb vist ilmeksimatult ära juba nostalgiaks saanud pika laua peod, kust ei tohtinud mitte mingil juhul puududa kooreses kastmes salatid. Olgu selleks siis vana hea kartulisalat või roosakas rosolje, aga ühegi perenaise eneseväärikus ei lubanud nende salatite kategoorias mingeid kõrvalekaldeid. Igal perenaisel olid oma väikesed saladused, kuidas ikka seda kõige-kõige õigemat salatit teha. Kelle nipiks oli kartulisalatisse poetada veidi õuna, kes sättis maitsed õigeks lisatud sibulaga, kelle salatist ei puudunud kunagi mädarõigas ja kes eelistas rosoljesse lisada nii praeliha kui heeringat alati korraga. Muidu ei olevat ikka see päris õige.
Vahvad ajad ja vahvad salatid. Vahel ehk teenimatultki ära unustatud ja moodsa aja peente võõramaiste salatite vahele ära kadunud. Eks ole me kõik tajunud vahel seda õnnist tunnet, kui jälle ühel suguvõsa peol satud tädi Salme salatit vohmima. Sest nii ammu pole enam seda õiget salatit saanud ja see maitseb nagu õndsa muretu lapsepõlve kontsentraat. Siis ununevad kõik pestod ja hummused, oliiviõlid ja kapparid.
Miks siis mitte vahel nostalgialaeva purjed heisata ja vanade heade salatite meres veidi aega seilata. Maitsemeeled niuksuvad äratundmisrõõmust ja puhastest lihtsatest maitsetest. Või kui tahta ikkagi veidi vempu visata, siis väikeseid moodsa aja krutskeid võib ju vahel ka vanaema retsepti järgi tehtud salatile lisada. Vanaema kindlasti ei pahanda ja nii saab ehk vanale nostalgiaroale taas uue elu anda.

Lihtne köögiviljasalat herneste ja ubadega
Vahel on lahendused lihtsad ja käepärased. Üheks selliseks lihtsaks ja toimivaks koosluseks on köögiviljad majoneesikastmes. Tuntud mujal maailmas ka Vene salati nime all. Mõnus köögiviljasalat sobib hästi kõrvalroaks erinevate lihade või kalade juurde. 


2-le 
Valmistamisaeg: 10 minutit
2 keedetud porgandit, koorituna ja tükeldatuna
5 väiksemat keedetud kartulit, koorituna ja tükeldatuna
Peotäis värskeid või külmutatud värskeid herneid
Peotäis värskeid või külmutatud aedube, kestad eemaldatud (võid kasutada ka külmutatud edamame ube)
5 väiksemat marineeritud kurki, jämedalt tükeldatuna
3-4 sl rammusat majoneesi
Soola ja pipart
Hakitud värsket peterselli
Kuumuta kastrulis soolaga maitsestatud vesi ja keeda herneid ja ube paar minutit. Kurna sõelal ja jahuta siis jääkülma vee all. Jahuta. Sega kokku kartulid, porgandid, oad ja herned, tükeldatud marineeritud kurk ning majonees. Maitsesta soola, pipra ja hekitud peterselliga. Võid salatit enne serveerimist veel veidi aega tõmmata lasta.

Leedu peedi-oa salat singiga
Tõeliselt hästi toimiva kooslusega lihtne salat, mis sobib hästi ka iseseisvaks eineks. Lihtsale salatile annavad põneva olemise magusa alatooniga peet, soolakas suitsusink ja tummine uba. Soovi korral võid salatile lisada ka marineeritud kurki.
Nipp! Kui soovid sellest salatist vegan versiooni, kasuta singi asemel soolatud või praetud seeni ning salatikastmes kasuta soja- või muud taimset majoneesi


4-6le
Valmistamisaeg: 5 minutit
400 g purk punaseid konservube, nõrutatuna
200 g suitsusinki, tükeldatuna
400 g keedetud peeti, tükeldatuna
200 g majoneesi 
Soola ja pipart
Sega omavahel kõik koostisosad. Maitsesta soola ja pipraga. 

Nostalgiline pealinna salat grillkanaga
Selle pealinnasalati all tuntud salatiga on põnevad lood. Kui uurida veidi salati saamislugu, siis viivad niidid Moskvasse ja aastasse 1860, kus prantslasest kokk Oliver segas kokku salati vasikakeelest, põldpüü lihast, kaaviarist, vähisabadest ja veel mitmetest luksuslikust algainest. Salati lihtsamatest komponentidest võib nimetada marineeritud kurki, majoneesi, keedukartulit ja –muna. Legend räägib sellest, et retsept varastati ja peale seda hakkas see toit oma elu elama. Nii on Olivieri ehk pealinna salatist liikvele läinud sadu retsepte ja koostisosad on erinevate aegade keerises ka oluliselt kättesaadavamaks ning lihtsamaks muutunud. Nüüdseks peaks üks majoneesikastmes pealinna salat sisaldama keedukartulit ja –muna, prae- või grillitud liha, marineeritud kurk, konservherned. Muud komponendid on juba maitse ja traditsiooni küsimus.


4-le
Valmistamisaeg: 10 minutit
300 g grill- või ahjukana, tükeldatuna
4 kartulit, keedetuna ja tükeldatuna
2 väiksemat keedetud porgantid, tükeldatuna
Pool pikka kurki, tükeldatuna
1-2 marineeritud kurki, tükeldatuna
100 g konservherneid, nõrutatuna
3 keedetud muna, tükeldatuna
1 dl konservitud või külmutatud herneid
200 g paksemat hapukoort
200 g majoneesi
Soola ja pipart
Soovi korral sinepit
Sega valmis salatikaste majoneesist ja hapukoorest. Maitsesta soola ja pipraga ning soovi korral ka sinepiga. Kalla suuremasse kaussi tükeldatud kanaliha, kartul, porgand, värske- ja marineeritud kurk, herned ja muna ning hakitud värske till. Kalal juurde salatikaste, sega läbi ja maitsesta. Lase salatil enne serveerimist veel paar tundi seista, et maitsed ühtlustuksid. 
Nipp! Kui soovid salatile mõnusat värske kurgi maitset, hoia tükeldatud värsket kurki koos hakitud tilliga veidi aega kerges äädikavees. Kurna siis kurk sõelal ja lisa salatile. Sel moel võimendub värske kurgi maitse.

Vale-krabisalat riisi ja maisiga
Magusa maitsega krabipulgad on hea seltsiline riisisalatites. Samal moel valmistatakse ka päris krabist salatit, kuna aga meil on krabi sedavõrd haruldane ja kallis tooraine, asendab siin salatis krabi igati naksakas lumekrabi.


4-le
Valmistamisaeg: 10 minutit
4 dl keedetud pikateralist riisi, jahutatuna
4 keedetud muna, tükeldatuna
400 g lumekrabi, tükeldatuna
200 g konservmaisi, nõrutatuna
Pool pikka kurki, tükeldatuna
Hakitud värsket tilli
100 g hapukoort
100 g majoneesi
Veidi sidrunimahla
Soola ja pipart
Serveerimiseks röstitud saia ja salatilehti
Sega kausis keedetud riis, muna, lumekrabi, mais, kurk ja hakitud till. Sega omavahel hapukoor, majonees ja sidrunimahl. Maitsesta soola ja pipraga. Kalla hapukoore-majoneesikaste salatiainetele peale ja sega läbi. Maitsesta vajadusel veel soola ja pipraga. Serveeri kas iseseisva salatina või röstitud saial einevõilevana.

Retseptid ilmusid 2016. aasta septembrikuises ajakirjas Oma Maitse.

19. detsember 2016

Kohvipaneeringus mahlane seafilee ja mõned lihtsad kõrvalroad sinna juurde. Pidulauale igati sobilikud

Uskumatu, aga ongi juba neljas advent möödas ja järgmine silme ees terendav tärmin on juba selle nädala lõppu paigutuv jõuluõhtu. Nagu ka kõikidel eelnevate aastatel, on olnud kogu detsember paras karusellisõit, kus kuupäevad ja tähtajad vaid kiirelt silme eest läbi libisevad ja ise tegeled sellega, et hoog sind karusellilt lihtsalt minema ei pühiks ning tempokal sõidul ikka ree peal suudaksid püsida. Eks jõuluõhtul siis üritame kõik oma hingamise jälle taastada ja südamerütmi taas paika saada. Kuni järgmise detsembrini 😃
Et aga jõuluõhtu saabub vääramatu jõuga ning sel õhtul tuleks kõik lauad ja liuad hea ja paremaga täita, siis siin paar veidi teistlaadset ideed. Esmalt kohvipaneeringus mahlane seafilee, kõrvalroogadest hasselbacki kõrvits ning vitamiinisalat hapukapsast, apelsinist ja jõhvikatest. Sekka veel mõned veinisoovitused ka.

Kõik postituse kasutatud nõud ja teksiilid on pärit Zara Home kauplusest www.zarahome.ee

Üsna teistmoodi maitsekombinatsiooniga mahlane kohvipaneeringus seafilee


Hasselbacki meetodil muskaatkõrvits lisandiks erinevate liharoogade juurde

Vitamiinipommist värske salat. Kõike hapukapsast ei tasugi potti pista



Kohvipaneeringus seafilee
Kohvi olen seni kasutanud liha valmistamise juures küll, kuid seni pigem marinaadi vedeliku maitsestamiseks ehk siis marinaadi sisse olen vahel maitsestamiseks üks-kaks espressot libistanud. Seekord sai aga jahvatatud kohvist üks paneeringu komponent ja tuleb tunnistada, et tulemus oli ühtaegu nii põnev ja maitsev.



Üllataval kombel andis röstitud ja jahvatatud kohviuba lihale põneva röstise maitse, mis sobib mahlase lihaga suurepäraselt.
ca 600 g sea sisefilee
1 sl kvaliteetseid kohviubasid (mina kasutasin Lavazza kohvubasid)
2 küüslauguküünt, hästi peeneks hakituna
1 tl fenkoli- ehk apteegitilli seemneid
1 tl suitsutatud paprika pulbrit
1 tl soola
Jahvatatud musta pipart
1 sl vedelat mett
oliiviõli
Puhasta liha kelmetest. Rösti fenkoliseemneid kuumal pannil veidi aega, kuni nad muutuvad aromaatseks. Tõsta uhmrisse või purustajasse. Lisa kohvioad, jahvatatud paprika pulber, sool ja must pipar ja töötle ühtlaseks peeneks puruks. Lisa küüslauk ning mesi ja sega kõik läbi. Tulemuseks peaks olema pastataoline mass. Vajadusel lisa veidi oliiviõli. Määri liha saadud seguga kokku ja aseta 200 kraadisesse ahju küpsema ca 25-30 minutiks. Tõsta liha ahjust ja lase ca 10 minutit seista, enne kui liha viiludeks lõikad. Serveerides võid juurde pakkuda hapukamat kastet või moosi (nt pohlamoos, jõhvikakaste, kirskaste vm).

Hasselbacki muskaatkõrvits
Üks hästi lihtne ja mõnus kõrvaroog, mis peaks kõikidele kõrvitsasõpradele meelepärane olema. Hasselbacki kartulite moel lõõtsaks töödeldud kõrvits on tõeline pilgupüüdja. Lisaks silmailule aitab selline lõõtsaks lõikamine ka ühtlasemalt maitsestuda ning pruunistuda.



ca 1 kg pikliku kujuga muskaatkõrvits
oliiviõli
2 sl mett
soola ja pipart
Hästi peeneks hakitud küüslauku
värsket tüümiani, hakituna
jahvatatud muskaatpähklit
Sega omavahel hakitud küüslauk, oliiviõli, mesi, tüümian, muskaatpähkel, sool ja pipar. Lõika muskaatkõrvits pooleks, koori ja puhasta seemnetest. Keera lõikepool allapoole, aseta külgedele näiteks söögipulgad vm kõrgendus ning lõika terava noaga kõrvitsasse tihedad sälgud nii, et alumine osa jääb läbi lõikamata. Piserda kõrvitsat maitseaineseguga ning aseta 200 kraadisesse ahju ca 25 minutiks, kuni kõrvits on küpsenud. Serveeri soojalt.

Hapukapsasalat apelsini ja jõhvikatega
Kui kohustusliku komponendina on laual alati hautatud hapukapsas, siis lisaks sellele võiks jõululaule sättida ka hapukapsa-toorsalati.


Apelsini ja jõhvikatega salat on tõeline vitamiinipomm ning lisaks sellele ka väga maitsev. Meie pere lemmik juba aastaid. Kui vähegi võimalik, kasuta selles hapukapsasalatis Uus-Kongo talu hapukapsast mis on lihtsalt kõige parem hapukapsas.
400 g hapukapsast
2 apelsini, koorituna ja kelmetest puhastatuna, tükeldatuna
1 apelsini riivitud koor
100 g jõhvikaid
2 sl mett
2 sl oliiviõli
apelsinimahla (kasuta ära apelsinide koorimisel ja puhastamisel eraldunud mahl
Sega omavahel mesi, apelisinimahl ja õli. Sega omavahel kapsas, apelsin, apelsinikoor ja jõhvikad. Kalla kaste kapsale-apelsinile peale ja sega läbi. Soovi korral maitsesta soola ja pipraga. Lase veini aega maitsestuda enne serveerimist.

Kui laud kaetud, siis tuleb veel lahendada see küsimus, mida toidu kõrvale juua pakkuda. Esinduslikkku ja peavoolust erinevat valikut pakub Vino Rosso & Co kauplus Sikupilli keskuses. Lisainfot selle kaupluse kohta saad vaadata SIIT.
Kes armastab elegantseid marjaseid punaseid veine, siis võiks valida Sogno di Volpe, San Severo DOC, Puglia piirkonnast.


See on vein, mille viinamarjaks on 100% Montepulciano ja tegemist on orgaanilise veiniga. Veini hind hind poes 12.96 €. Tegemist on hästi marjase veiniga, milles tunda nii tumedaid kirsse ning hästi pehmeid ja siidiseid tanniine. Veini soovitatakse sobitada grillitud lihadega ning kuigi sealiha valmis ahjus, andis röstitud kohviuba lihale ka kergelt röstise ja suitsuse maitse, millega andis hästi seda veini sobitada.
Kes veidi tummisemate veinide sõber, võib proovida röstitud kohviubadelt maitsestust saanud lihaga sobitada Flame Rosso veini, mis samuti pärit Umbriast. Vein on valmistatud 90% Montepulciano ja 10% Sangiovese marjast. Veini hind on  poes 6.96 €


Tegemist on küll eelkõige veiselihaga sobituva tugeva ja tummise veiniga, kuid röstitud kohviuba annab ka sealihale piisavalt sügavust, mistõttu haakub ka see tugeva kehaga ja rubiinpunase värviga vein ka selle kooslusega üsna hästi. Veini aroomis on mahlased mustad kirsid. Maitse on pehme a mahlane tugevate tanniniinide, kuid samas piisava värskusega. Selle veini puhul tasub kindlasti välja tuua head hinda, mis eelkõige toiduveiniks sobiva joogi igati taskukohaseks muudab.

Kes aga plaanib lauale sättida kala või valget liha ja on pigem valge veini fänn, siis hästi mõnus ja elegantne valge vein samas Vino Rosso & Co kauplusest on  La Zebra Gavi DOCG. See on orgaaniline vein, mis tehtud 100% Cortese viinamarjast ja mille hind on poes 11.96 €


Tegemist on traditsioonilise Gavi veiniga, millel on kahvatu õlekollane värvus, intensiivne lilleline ja puuviljane aroom ning mis on värske ning kergelt mineraalse olemisega stiilne valge vein. Sobib hästi erinevate suupistete, kala ja valge lihaga.

Kõik postituse piltide nõud ja tekstiilid on pärit Zara Home kaplusest, mis asub Ülemiste keskuses ja pakub suurepärast valikut neile, kes kodukaunistamisega ja lauakatmisega mängida armastavad. Kes aga Ülemiste keskusesse ei jõua, võib oste sooritada ka Zara Home veebipoes SIIN.
Postitus sündis koostöös KAFO ja Vino Rocco & Co´ga.

16. detsember 2016

Piparkoogid speltajahuga ja veidi vähema suhkruga

Jõulud ja piparkoogid on lahutamatud. Ei kujuta mina ette jõuluaega ilma piparkookideta ning samas ei maitse piparkoogid ka mingil muul ajal nii hästi kui jõulude ajal. Vähemalt meil kipub olema küll nii, et kui jõuludest jääb piparkooke alles, siis need jäävadki...alles. Suve saabudes poetan ma need siis vaikselt prügikasti, kui enne just mõnd piparkoogimaitselise põhjaga kooki ei ole teinud, kuhu need jõulust jäänud küpsised saab ära kasutada.


Piparkoogitegu (koos kohustusliku piparkoogitaina söömisega 😉) on alati kui jõuluhooaja avapauk. Advendiaja saabudes tuleb tuppa ikkagi jõululõhn tekitada. See käib tavaliselt üheaegselt sellega, kui õue jõulutuled üles sätime ja lauale mõned jõulukaunistused.  Et tunne hakkaks vaikselt peale tulema.
Nende jõulupiparkookidega on ainult see väike mure, et aja jooksul veidi muundunud toitumispõhimõtete järgi on päris kopsakat kogust suhkrut ja valget jahu sisaldavad piparkoogid kõike muud kui tervisesõbralik maius. Samas ilma ju ka ei saa. Seetõttu proovisin sel aastal veidi kohendada üht meie peres juba aastaid kasutusel olevat retsepti veidikene tervislikumaks. Vähendasin suhkru kogust ja pool lisatud jahust oli täistera speltajahu. Kõige karmimad kriitikud ehk pere lapsed võitsid uuendused väga hästi vastu ja väidetavalt pidid need piparkoogid olema isegi paremad kui eelnevalt tehtud. Ääremärkusena ehk tasub mainida, et tänu speltajahule on piparkoogid veidi muredamad kui ainult valgest jahust tehtud, samas oli tainas väga hästi rullitav ja käsitletav.
Algne retsept on pärit "Väikesest piparkoogiraamatust", mis antud välja aastal 1993 ja need piparkoogid olid Soome jõulupiparkookide nime all seal raamatus.
1,5 dl tumedat siirupit
1,5-2 dl rafineerimata roosuhkrut
200 g võid
3 tl kaneeli
1 tl jahvatatud ingverit
1 tl jahvatatud pomerantsi (võid ka ära jätta, Meira maitseaineriiulilt leiab muidu pomerantsi)
1/2 tl nelki
1 tl kardemoni
(eelnevalt loetletud vürtside asemel võid lisada 2-3 tl piparkoogimaitseainet)
2 muna
2 tl soodat
4 dl nisujahu
5 dl speltajahu
Kuumuta potis siirup, suhkur, või ja maitseained. Jahuta segu ja sega sisse ükshaaval munad. Lisa jahu-sooda sega. Sega tainas ühtlaseks, kata kauss kilega ja jäta järgmise päevani seisma. Algselt tundub tainas üsna vedel, aga jahedas seistes muutub ta täpselt parajaks. Seisnud tainas rulli jahusel pinnal lahti 2-3 mm paksuseks ja vormi piparkoogid. Küpseta piparkooke 175 kraadises ahjus 10-15 minutit.

14. detsember 2016

Rebitav seakülg magusas tšillimarinaadis. Valminud Slow Cooker potis, mida nüüd ka lõpuks Eestist saada on!

Olen oma postitustes aastate jooksul ikka jutlustanud oma armsast slow cooker ehk aeglaselt küpsetavast potist, mille kunagi ühelt reisist Inglismaale kaasa tõin. Väike adapter vahele, et see köögimasin meie elektrivõrku sobituks ning tubli köögiabiline ongi olemas. Nüüdseks on mind see tagasihoidlik köögiabiline juba mitmed head aastad teeninud ja jõudumööda olen sellest ka oma blogis kirjutanud. Samas mitte liiga sageli, sest kahjuks ei ole Eestist seni olnud seda potti võimalik leida. Hea meel on tõdeda, et võttis aega mis võttis, aga lõpuks on ka meil võimalik aeglaselt küpsenud toitude maailma sukelduda ja mis saaks enne jõule veel parem uudis olla.



Mis siis slow cooker endast kujutab? See on lihtne köögimasin, mis koosneb laias laastus kahest osast. Metallist väliskiht, milles asub elektri toel toimiv küttekeha ja sinna sisse sobituv savipott, mida sis küttekeha igast küljest soojendab. Valida on kahe küpsetamisrežiimi - low ja high - vahel ning samuti on masinal olemas režiim, millega saab juba valmis toitu soojas hoida. Hästi lihtne masin, aga toiduvalmistamisel pakub ta meeldivalt palju võimalusi. Ikka nii, et paned toidu potti, keerad nupu asendisse "low" ja siis võtad 8-10 tunni pärast välja liha, mis laguneb kahvli all ja kukub luudelt. Pikk valmimisaeg võimaldab toidutegemist veidi teisiti planeerida kui tavalise kokkamise puhul. Nimelt võid hommikul enne tööleminekut ahju tööle panna ja töölt koju jõudes ootab sind valminud toit. Või siis õhtul tööle pandud masin annab tulemuseks hommikuks värskelt valmis saanud roog. Kui kasutada režiimi "high", siis lüheneb küpsemisaeg jämedalt võttes umbes poole võrra. Temperatuurid on vastavalt 77 ja 100. Ei pea vist lisama, et kõige maitsvam ja mahlasem jääb roog ikkagi madalal temperatuuril küpsetades.
Omamoodi jõuluime on see, et lõpuks ometi on slow cooker pottide "emaks" olevat CrockPot firma ahjud jõudnud ka Eestisse. Seega peaksid kõrvu kikitama kõik need, kes hindavad vaiksel kuumusel pehmeks haudunud toite ning kellel veel jõulusoovid soovimata või jõulukingid varumata. Slow cookeri maaletoojaks on Ülemiste keskuse esimesel korrusel asuv kauplus Kulp (eelnevalt Home Decor) ja pildil olev slow cooker maksab seal poes 79 eurot. Minu hinnangul on tegemist köögiabilisega, mille puhul ei ole ohtu, et ta kappi tolmuma jääks. Meil leiab see pott küll päris agarat kasutust ja seda eriti talvisel ajal, kui tummisemad toidud hinge järele. Samuti sobib potis valmistada hapukapsast, ube, kruupe jms, mis eeldavad pikemat haudumisaega. Liha niikuinii ja selle poti abil saab valmistada just "keerulisemaid" ja pikemat kuumtöötlemist vajavaid lihatükke. Nimetada võib veisepõske, veisesaba, metsloomaliha, seakülge (mis muutub lihtsalt nii mõnusaks mahlaseks oma läbikasvanud kihtidega), koodid, kintsud jpm.



Mina katsetasin seekord valmistada taas seakülge ja aasta tagasi Riis restorani perenaise Kadri Trani käest saadud  SEDA  retsepti veidi ümber töödeldes. Liha sai ülimaitsev ja just selline, mille puhul tekib kiusatus taldrik hiljem keelega üle poleerida.
Valmistamiseks läheb vaja:
ca 1-1,2 seakülge
3 küüslauguküünt, hakituna
pöidlasuurune jupp ingverit, hakituna
1 dl austrikastet
0,5 dl sojakastet
2,5 dl magusat tšillikastet
2 sl riisi- või veiniäädikat
maitse järgi seesamiõli (nt Thai Choice valikus on väga tugeva suitsuse maitsega seesamiõli)
koriandrit serveerimiseks
soola ja pipart
Sega kõik koostisained v.a. koriander kokku ja tõsta liha marinaadi paariks tunniks või üle öö. Tõsta liha koos marinaadiga slow cooker´isse ja küpseta "low" režiimil 8-10 tundi. Vahepeal võid liha kastmega kasta. Tõsta liha potist, lase veidi jahtuda ja lõika siis viiludeks. Puista üle värske koriandriga. Juurde paku meelepäraseid lisandeid.

Siin veel valik retsepte, mida tasuks slow cookeris valmistada:
Pikalt haudunud seakülg sinepi-mee marinaadis
Seakülg sinepi-õuna marinaadis
Seakülje rulaad
Veisepõse confit
Härjasaba hautis
Rogan josh ehk indiapärane lambalihahautis


13. detsember 2016

Šampinjoni kreemsupp vürtsikate krõbesaiadega

Seene kreemsupp on minu üks lemmikuid juba pikki-pikki aastaid. Või no tegelikult olen ma seeneroogade fänn juba lapsest saati ning seenekastet suutsin alati veidi üle süüa, sest see oli lihtsalt niiii hea. Seene püreesupp sigines meie menüüsse küll juba veidi hilisemal ajal ehk siis sel ajastul, kui poodidest võis leida aastaringselt šampinjone. Hea lihtne ja kiire valmistada ning minu seenekirg sai taaskord väärikalt koheldud. Oli periood, mil tegin seenesuppi vist küll pea igal nädalal ja vahel mitu korda nädalas ka. Nüüd tuleb šampinjoni kreemsupp meelde kord-paar korda mõne kuu jooksul. Tüdimuse märke seni ei ole täheldada.


Soovi korral võib supi eriti luksuslikuks muta lisades serveerimisel supile piimavahtu

Sellele lihtsale kreemsupile võib juurde pakkuda vürtsikaid krõbesaiu, mille jaoks tuleb toasoe või segada Herbamare´i vürtsikat ürdisoola ja siis need kiirelt ahjus krõbedaks röstida. Hästi mõnusad krõbedad saiad, mida selle kreemise supi kõrvale krõbistada.

4-le
300 g pruune šampinjone (võid teha ka valgetest, aga pruunid annavad veidi külluslikumat seenemaitset)
1 suurem sibul, hakituna
2 küüslauguküünt, hakituna
50 g võid
2 sl jahu
5 dl SEDA Herbamare ürdipuljongist valmistatud puljongit
2 dl koort
soola ja pipart
näpuotsaga jahvatatud muskaatpähklit
värsket tüümiani

Krõbesaiad:
8 saiaviilu poolpehmest saiast
30 g võid
maitse järgi SEDA Herbamare Spicy ürdisoola




Sulata poti põhjas keskmisel kuumusel või. Lisa või sisse sibul, küüslauk ja tükeldatud seened. Lisa ka väike peotäis hakitud värsket tüümiani. Hauta aeg-ajalt segades umbes kümmekond minutit kuni sibulad on pehmed. Lisa jahu ja sega läbi. Kalla potti kuum puljong ja lase segades keema tõusta, et jahu ühtlaselt seguneks. Kalla juurde koor, tõsta mõned seenetükid välja ning püreesta siis supp blenderis või saumikseriga. Maitsesta soola ja pipraga. Serveerides tõsta supile eelnevalt välja tõstetud seened, värsekt tüümiani ning soovi korral ka piimavahtu.
Krõbesaiade valmistamiseks sega toasoe või Herbamare vürtsika soolaga. Määri saiadele mõlemale poolele ning aseta ahju 200 kraadi juurdes ca 5-7 minutiks, kuni saiad on väljast kuldsed ja krõbedad ning seest veel pehmed. Serveeri kohe.

Retsept ilmus koostöös Herbamare´i ürdisoolade ja -puljongitega.

7. detsember 2016

Jõulumekiga hapukapsas Põltsamaa Kuldsega

Detsember rühib kiirel sammul ja heitlike ilmadega vääramatult jõulude suunas. Nagu ka eelnevatel aastatel on kõik nutikad plaanid, kuidas kõik kingid ja ettevalmistused võiks juba varakult valmis teha, jäänud vaid nutikate plaanide kategooriasse ning tegelikkuses toimub ikkagi viimasel hetkel rapsimine ning kuhjunud kohustuste kuhja all ägisemine. Ei tule ka sel aastal see detsember teisiti. Aga mis seal ikka.
Samas on kindel mis kindel, et ükskõik, milliseid tuure jõulutrall sisse ei võtaks, siis korralik potitäis hapukapsast tuleb ikka valmis teha. Pikalt ahju küpsenud, et valmiva kapsa lõhnad jõuaksid parajalt maitsemeeli kõditama hakata ning tooksid vaheldust veidi imalale piparkoogiaroomile.




Sel aastal valmisid meie selle hooaja esimesed jõulukapsad vahvas pirakas punasest savist Emile Henry ahjupotis, mis elegantselt kogu potitäiele oma olemisega pidupäevameki juurde lisas. Kui muidu tunduks potiga toidu lauale tõstmine veidi matslikuna, siis sellise jõulupunase poti võib rahulikult ka pidulauale sättida. Asetad vahepeal kaane peale ja kapsas säilib mõnusalt soojana ka siis, kui peolaua taga pikemalt istutakse.
Pott on pärit Ülemiste Keskuses asuvast Kulp poest ning, nagu mainitud, on see valminud Prantsusmaal Emile Henry tehases. Käsitööna valminud ning ülimalt rangetele kvaliteedinõuetele vastavad savinõud on üks selline idee, mis võiks ka jõulukingina kõne alla tulla. Selline vahva punane pott sobib nii ahjuhautiste, ühepajaroogade, aga ka erinevate suppide valmistamiseks. Soovi korral võib seda potti ka pliidile panna. Seda küll paraku ainult tavaliste elektri- ja keraamiliste ning gaasipliitide puhul. Induktsioonpliidid paraku savi ei tunnista. Seega peaks iga toiduvalmistamishuviline leidma potile hulganiselt kasutusvõimalusi.
Aga kapsa juurde tagasi. Jõulukapsa hautamiseks sobivad tegelikult mitmed erinevad vedelikud - olen teinud tumeda jõuluporteriga, mõduga, õunamahlaga, aga seekord sai kapsas hauduma pandud Põltsamaa Kuldse veiniga. See magusa veini iseloom sobib ideaalselt kapsa hapukat maitset tasakaalustama. Lisatavate vürtside osas võib ka olla loominguline ning patta võib lisada kõik traditsioonilisi jõulumaitseid - kaneeli, nelki, muskaati, kardemoni, ingverit, sukaadi vm meelepärast. Igaüks annab tulemuseks meeldiva ja mõnusa maitsenüansi.
Retsept ise aga järgmine:
2 kg hapukapsast (mina eelistan jätkuvalt Uus-Kongo talu hapukapsast)
500 g läbikasvanud sealiha, viilutatuna
1-2 sibulat, poolratastena
4 dl Põltsamaa Kuldse veini
1 sl soola
värskelt jahvatatud musta pipart
õli praadimiseks
meelepäraseid jõuluvürtse - ingverit, muskaati, kaneeli, sukaadi vm.



Kuumuta pannil õli ja prae sealiha koos sibulaga kuumal pannil mõlemalt poolt, kuni see on kuldse kooriku saanud. Maitsesta soola ja pipraga. Sõltuvalt panni suurusest tuleb seda tõenäoliselt teha mitmes osas. Ära panni üle koorma, muidu ei õnnestu pruunistada, vaid liha läheb pannil keema. Tõsta potti pool kapsa kogusest. Saputa kapsale veidi soola ja meelepäraseid vürtse. Säti sinna peale liha koos sibulaga ja sinna peale tõsta jällegi ülejäänud kapsas. Saputa jällegi peale soola ja vürtse Kalla kapsale peale vein ning tõsta siis kaas peale. Aseta kapsapott ahju 180 kraadi juurde vähemalt 2-3 tunniks. Vahepeal võid kapsast veidi segada, et maitsed seguneksid. Võid hautada kapsast ka madalamal temperatuuril ja pikemalt, kui aega laialt käes. Pikalt küpsenud jõulukapsas on lihtsalt VÕRRATU!
Mõnusat kapsahõngulist jõuluootust!

Selle poti leiad ka HomeDecor veebipoest SIIT. Hea uudis on see, et veebipoest ostes ja sisestades voucheri koodiks "isetehtud" saad selle toote koguni 15% soodsama hinnaga.

6. detsember 2016

Lihtsa elu karri-kana-kuskusiroog

Mõned päevad on kiiremad kui teised. Paraku tahab pere süüa nii kiiretel kui ka vähem kiiretel päevadel ja nii võid tihti avastada, et kodus külmkapis ühtegi tarbimisvalmis või kiirelt valmistatavat rooga ootamas ei olegi, aga samas tuleb laps peale pikka päeva trennist tühja kõhu ning ootava pilguga. Sest kui ema on kodus, siis  tühja kõhtu ju kannatama ei pea ning selle ootuse valguses oleks võileibade pakkumine ilmselgelt lati alt läbi minek.
Üheks kavalaks nipiks sellisel juhul oleks kuldkollane kana-kuskusiroog, mille valmistamiseks tuleks poest esmalt kolm-neli asja kaasa haarata - kanafilee, spinat ja Maggi karriga maitsestatud kuskus. Kirsiks tordile sobib veel roale sättida granaatõunaseemneid ja koriandrisõpradel kindlasti ka ohtralt koriandrit. Seega mitte just liiga pikk poenimekiri 😉





Kui kõik vajalikud asjad on olemas, on ülejäänu juba kukepea. Varu toiduvalmistamiseks 10-5 minutit ja soe ning maitsev roog ongi laual. Tõenäoliselt ei pea sa selle valmistamiseks rohkem aega kulutama kui võileibade tegemiseks.
2-le
1 sibul, hakituna
1 suurem kanafilee, tükeldatuna
1 tl karripulbrit
õli praadimiseks
karripulbrit
soola ja pipart
1 tops Maggi kuskusi karriga
100 g spinatit
soovi korral granaatõunaseemneid
soovi korral värsket koriandrit


Tükelda kanafilee. Kuumuta pannil õli ning prae keskmisel kuumusel hakitud sibulat mõned minutid. Lisa karripulber ning kuumuta sees õlis läbi. Nii muutuvad vürtsid aromaatseks. Lisa pannile kanafilee, sega läbi ning prae umbes 8-10 minutit kanafileed aeg-ajalt segades seni, kuni kanafilee on küps ja küljed veidi kuldsed.
Samal ajal kuumuta vesi ning kalla kuskusile vastavalt pakendi juhistele. Sega läbi ja lase kuskusil paisuda 5 minutit. Paisunud kuskus lisa ka pannile, lisa sinna ka spinat ning sega kõik läbi. Kuumuta läbi, kuni spinat on pannil vilditud ehk siis siidiseks ja pehmeks muutunud. Jaota kahele taldrikule. Soovi korral puista peale granaatõunaseemneid ja värsket koriandrit. Juurde võid pakkuda jogurtikastet ja värsket salatit.

Postitus sündis koostöös Maggiga.