14. detsember 2016

Rebitav seakülg magusas tšillimarinaadis. Valminud Slow Cooker potis, mida nüüd ka lõpuks Eestist saada on!

Olen oma postitustes aastate jooksul ikka jutlustanud oma armsast slow cooker ehk aeglaselt küpsetavast potist, mille kunagi ühelt reisist Inglismaale kaasa tõin. Väike adapter vahele, et see köögimasin meie elektrivõrku sobituks ning tubli köögiabiline ongi olemas. Nüüdseks on mind see tagasihoidlik köögiabiline juba mitmed head aastad teeninud ja jõudumööda olen sellest ka oma blogis kirjutanud. Samas mitte liiga sageli, sest kahjuks ei ole Eestist seni olnud seda potti võimalik leida. Hea meel on tõdeda, et võttis aega mis võttis, aga lõpuks on ka meil võimalik aeglaselt küpsenud toitude maailma sukelduda ja mis saaks enne jõule veel parem uudis olla.



Mis siis slow cooker endast kujutab? See on lihtne köögimasin, mis koosneb laias laastus kahest osast. Metallist väliskiht, milles asub elektri toel toimiv küttekeha ja sinna sisse sobituv savipott, mida sis küttekeha igast küljest soojendab. Valida on kahe küpsetamisrežiimi - low ja high - vahel ning samuti on masinal olemas režiim, millega saab juba valmis toitu soojas hoida. Hästi lihtne masin, aga toiduvalmistamisel pakub ta meeldivalt palju võimalusi. Ikka nii, et paned toidu potti, keerad nupu asendisse "low" ja siis võtad 8-10 tunni pärast välja liha, mis laguneb kahvli all ja kukub luudelt. Pikk valmimisaeg võimaldab toidutegemist veidi teisiti planeerida kui tavalise kokkamise puhul. Nimelt võid hommikul enne tööleminekut ahju tööle panna ja töölt koju jõudes ootab sind valminud toit. Või siis õhtul tööle pandud masin annab tulemuseks hommikuks värskelt valmis saanud roog. Kui kasutada režiimi "high", siis lüheneb küpsemisaeg jämedalt võttes umbes poole võrra. Temperatuurid on vastavalt 77 ja 100. Ei pea vist lisama, et kõige maitsvam ja mahlasem jääb roog ikkagi madalal temperatuuril küpsetades.
Omamoodi jõuluime on see, et lõpuks ometi on slow cooker pottide "emaks" olevat CrockPot firma ahjud jõudnud ka Eestisse. Seega peaksid kõrvu kikitama kõik need, kes hindavad vaiksel kuumusel pehmeks haudunud toite ning kellel veel jõulusoovid soovimata või jõulukingid varumata. Slow cookeri maaletoojaks on Ülemiste keskuse esimesel korrusel asuv kauplus Kulp (eelnevalt Home Decor) ja pildil olev slow cooker maksab seal poes 79 eurot. Minu hinnangul on tegemist köögiabilisega, mille puhul ei ole ohtu, et ta kappi tolmuma jääks. Meil leiab see pott küll päris agarat kasutust ja seda eriti talvisel ajal, kui tummisemad toidud hinge järele. Samuti sobib potis valmistada hapukapsast, ube, kruupe jms, mis eeldavad pikemat haudumisaega. Liha niikuinii ja selle poti abil saab valmistada just "keerulisemaid" ja pikemat kuumtöötlemist vajavaid lihatükke. Nimetada võib veisepõske, veisesaba, metsloomaliha, seakülge (mis muutub lihtsalt nii mõnusaks mahlaseks oma läbikasvanud kihtidega), koodid, kintsud jpm.



Mina katsetasin seekord valmistada taas seakülge ja aasta tagasi Riis restorani perenaise Kadri Trani käest saadud  SEDA  retsepti veidi ümber töödeldes. Liha sai ülimaitsev ja just selline, mille puhul tekib kiusatus taldrik hiljem keelega üle poleerida.
Valmistamiseks läheb vaja:
ca 1-1,2 seakülge
3 küüslauguküünt, hakituna
pöidlasuurune jupp ingverit, hakituna
1 dl austrikastet
0,5 dl sojakastet
2,5 dl magusat tšillikastet
2 sl riisi- või veiniäädikat
maitse järgi seesamiõli (nt Thai Choice valikus on väga tugeva suitsuse maitsega seesamiõli)
koriandrit serveerimiseks
soola ja pipart
Sega kõik koostisained v.a. koriander kokku ja tõsta liha marinaadi paariks tunniks või üle öö. Tõsta liha koos marinaadiga slow cooker´isse ja küpseta "low" režiimil 8-10 tundi. Vahepeal võid liha kastmega kasta. Tõsta liha potist, lase veidi jahtuda ja lõika siis viiludeks. Puista üle värske koriandriga. Juurde paku meelepäraseid lisandeid.

Siin veel valik retsepte, mida tasuks slow cookeris valmistada:
Pikalt haudunud seakülg sinepi-mee marinaadis
Seakülg sinepi-õuna marinaadis
Seakülje rulaad
Veisepõse confit
Härjasaba hautis
Rogan josh ehk indiapärane lambalihahautis


8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tere,
Kuidas seda küttekeha soojendatakse? Jäi arusaamatuks. Sain aru et on väline metallist kiht ja sees savipott, aga kuidas see soojendamine käib? Pistik seina? Pliidiplaadile?

Tänan

Tuuli ütles ...

See küttekeha soojeneb elektri toel ehk siis pistik seina, nupp soovitud asendisse ja küttekeha soojenebki :)

Anonüümne ütles ...

Tere. Minul ka see pott, alles värskelt soetatud. Kuna mul eesti keelsest juhendit ei ole, siis mulle jäi arusaamatuks et kas see küpsetuse aeg on sama kaua kui lihtsalt juhe stepslis on? kuna ühtegi taimerit potil ei ole, siis ma ei saagi aru kust ma seda aega lugema pean :) vaatan kella lihtsalt? :)
Inglise keelsest juhendist loen et kui aeg saab otsa keerake soojenduse rezhiimile, aga millal see aeg siis otsa saab ?:D Tänan

Anonüümne ütles ...

üks küsimus veel:) kui ma sinna liha panen hauduma, kas pole ohtu et 10 h jooksul kogu vedelik ära haudub ja tulemuseks on mingi kuiv käntsakas? Või peab ikka jälgima et seal oleks piisavalt niiskust? siis aga kaob see mugavus ära et panen õhtul potti ja hommikuks on valmis :D

Tuuli ütles ...

Selle küpstamisajaga on see teema, et kallimatel variantidel on olemas ka taimerid, millele saab siis sättida täpsema küpsemisaja. Lihtsamatel variantidel tuleb ise kella jälgida ja kui soovitud aeg on möödas, siis tuleb lihtsalt ise küpsetaja kas kinni või soojendusrežiimile keerata. Aega tuleks arvestada umbes nii:
toidud, mis tavaahjus vajavad 15-30 minutit, küpsevad high režiimil 1-2 tundi ja low režiimis 4-6 tundi,
tavaahjus 30 minutit - 1 tund, high 2-3 tundi ja low 5-7 tundi
tavaahjus 1-2 tundi, high 3-4 tundi ja low 6-8 tundi
tavaahjus 2-4 tundi, high 4-6 tundi ja low 8-12 tundi
NB! Iga kaane tõstmine (eriti sel ajal, kui ahi soojeneb) pikendab küpsemisaega 20 minuti võrra.
Kindlasti tuleb jälgida, et poti põhjas oleks ka vedelikku. Minu kogemus näitab, et kui kaas ilusti peal hoida, siis ei ole vedeliku aurustamine liiga intensiivne ja silmas tuleb pidada ka seda, et suurem osa toiduained eraldavad ise küpsemise käigus vedelikku lisaks. Seega minul ei ole vedelik kunagi ära kadunud, kui alguses liha koos väikese koguse vedelikuga hauduma panna.

Anonüümne ütles ...

aitäh vastamast! mul ongi see ilma taimerita variant, aga saab hakkama. Ise ilmselt tuleb hakata katsetama ja seda potti tundma õppida :)

Mari-Liis ütles ...

Tuuli - kas sa selles puljongit oled ka teinud?

Tuuli ütles ...

Mari-Liis, olen teinud küll. Hea tummine kondipuljong tuleb :)