21. september 2016

Kindral Tso kanaroog Hiinast

See roog on pärit minu mõni aeg tagasi ilmunud Hiina toitude raamatust ja blogis seda seni ei olnudki. Samas on see külluslik kanaroog meie kodus saanud üheks neist toitudest, mida ikka ja jälle tellitakse. Maitseb kogu perele ja järele ei jää tavaliselt midagi.



Kindral Tso kana on põnev kanaroog, mis on maailmas (eriti Ameerikas) kulutulena levinud ja on üks populaarsemaid Hiina toite. Väidetavalt on see roog pärit Hunani provintsist ning on oma nime saanud Qingi dünastia kindrali Zuo Zongtangi järgi. Samas ei ole mingeid tõendeid selle kohta, et mainitud kindralil ja sellel kanaroal mingeid sidemeid oleks. Nii elabki see folkloori ja magusvürtsikat kana ühendav lugu oma elu edasi ning õnneks ei pea kana suurepärast maitset küll kellelegi tõestama.


4-le
Valmistamisaeg: 20 minutit + 10 minutit marineerimiseks
500 g kanafileed või kondita ja nahata kana kintsuliha
200 g maisitärklist
soola ja valget pipart
ca 500 ml maapähkliõli kanatükkide frittimiseks + 2 sl õli vokkimiseks
1 tl tšillihelbeid
2–3 küüslauguküünt, peeneks hakituna
Marinaadi jaoks:
1 sl heledat sojakastet
1 sl Shaoxingi riisiveini (võid asendada kuiva šerri või kuiva valge veiniga)
2 munavalget
Kastme jaoks:
1 dl kanapuljongit
1 sl tomatipastat
1 sl heledat sojakastet
1 sl riisiäädikat
1 sl hoisin’i-kastet
1 sl seesamiõli
1 sl pruuni suhkrut
1 tl maisitärklist
serveerimiseks hakitud rohelist sibulat ja seesamiseemneid


Tükelda kana parajateks tükkideks. Sega marinaadiained ja aseta kana marinaadi sisse. Sega läbi ja jäta ca 10 minutiks marineerima. Sega kõik kastme koostisosad, kuni suhkur on lahustunud.
Kalla suuremale taldrikule tärklis, maitsesta seda soola ja pipraga. Veerata kanatükke tärklises. Raputa üleliigne tärklis ära.

Kalla pannile õli ning kuumuta. Kuumust võid kontrollida õli sisse visatud saiatükikesega, mis peaks ca 30 sekundiga pruunistuma. Friti kanatükke kuumas õlis osade kaupa mõlemalt poolt, kuni kanatükid on kuldsed ja krõbedad. Ära korraga liiga palju kanatükke õli sisse tõsta. Kalla õli pannilt ära, pühi vokkpann majapidamispaberiga üle ning kalla pannile paar supilusikatäit õli. Kuumuta seda ning voki mõnikümmend sekundit tšillit ja küüslauku. Kalla pannile kaste ja kuumuta, kuni kaste on paksenenud. Lisa pannile kanatükid ja sega kastmega läbi. Serveeri kohe ja lisa serveerides seesamiseemneid ning hakitud rohelist sibulat. 

Kommentaare ei ole: