11. august 2016

Imelihtsad õuna-kaerahelbesuupisted kuivatatud puuviljadega

Meil majas uus lemmik. Noorima lapse lemmikmaiuseks on saanud kaerahelbesuupisted, mida võib valmistada mängeldes ja muude tegemiste kõrvalt, sest see on nii lihtne tegemine. Viimased korrad olen lapse enda pannud neid valmistama. Õuna riivimine, kuivatatud puuviljade tükeldamine ja hiljem koostisainete kokkusegamine on täiesti jõukohane tegevus ka pere noorimatele. Peale ahjus käimist on tulemuseks veidi nätske olemisega mõnusalt tervislikud suupisted, mille abil saab hästi magusaisu leevendada. Oluliselt parem valik, kui komm põske pista. NB! Kasuta siin retseptis mahlaseid viigimarju ja jõhvikaid või siis leota kuivemaid vilju enne veidi aega vee sees, muidu ei hakka mass korralikult kokku.



Kuivatatud puuvilju võid oma äranägemise ja eelistuste järgi siin suupistes vahetada – hästi sobivad nii kuivatatud aprikoosid, ploomid, rosinad ja teised puuviljad-marjad.
4-le
Valmistamisaeg: 30 minutit
1 õun, koorituna ja riivituna
100 g kuivatatud viigimarju, hästi peeneks tükeldatuna (eelista mahlaseid viigimarju, mida müüakse taassuletavas kotis või leota kuivemaid vilju enne vee sees)
50 g kuivatatud jõhvikaid, tükeldatuna (nt NEID eriti mahlaseid ja suuri jõhvikaid Germund valikust)
ca 1,5 dl kaerahelbeid
1 kuhjaga supilusikatäis pruuni suhkrut
2 sl õli
3 sl õunakastet või -mahla (selle abil reguleeri mass parajaks ehk segatavaks ja kokkuhakkavaks)


Sega kausis omavahel riivitud õun, kuivatatud viigimari ja jõhvikad, kaerahelbed ja suhkur. Sega juurde õunamahl ja õli ning sega kõik ühtlaseks massiks. Laota saadud mass küpsetuspaberiga kaetud ja veidi õlitatud väikese vormi põhjale. Küpseta 180-200 kraadi juures umbes 20-25 minutit, kuni vorm on kergelt pruunistunud. Tõsta välja, jahuta ja lõika siis parajateks tükkideks.
Nii lihtne ongi!

7 kommentaari:

Marilin ütles ...

Mis siia paremini võiks sobida, kiirkaerahelbed või täistera? :)

Tuuli ütles ...

Marilin, see sõltub eelistusest. Täisterahelbed jäävad üsna nätsked ja tugevad. Kui eelistada pehmemat varianti, siis võib valida kiirkaerahelbed

inglitiivad ütles ...

Maitse on ülihea, aga minul ei hakanud see mass üldse kokku, nii et tükke oli võimatu lõigata ja pean lusikama sööma seda massi :( Mis see siduv aine peaks olema, mis seda kõike koos hoiab?

Tuuli ütles ...

Inglitiivad, kahju kuulda, et mass kokku ei hakanud. Retsepti järgi peaks olema siduvaks massiks viigimarjad ja jõhvikad, aga seal vist sõltub sellest, kui mahlased ja kleepuvad need on. Mina olen kasutanud neid viigimarju, mis on suletavas pakendis ja hästi mahlased. Sama jõhvikatega. Lisatav õunamahl või õunakaste peaks ka natuke niiskust lisama. Tänud igal juhul teada andmast, proovin retsepti ka sellekohased märkused lisaks kirja panna.

inglitiivad ütles ...

Kuna oli kirjas, et puuviljade osas võib asendusi teha, siis kasutasin viigimarjade asemel rosinaid. Samuti ei tükeldanud ma rosinaid/jõhvikaid, kuna need olid küllalt väiksed, mis nüüd tagantjärele mõeldes oli viga, sest nii ei olnudki mul midagi kleepuvat seal massis :( Aga maitse on tõesti ülimalt hea ja kogu see puder saab lusikaga ära söödud seekord :P

Tuuli ütles ...

Ma oleksin ise pidanud asenduste koha peal täpsemalt ennast väljendama. Et näiteks kuivatatud jõhvikat sobib asendama rosin ja viigimarja näiteks kleepuv dattel. Aga jah, ilma tükeldamata ei ole rosinad üldse kleepuvad ja siis ei hakka see mass kokku küll. Samas, tore, et maitse meeldis. Teistpidi oleks kehvem variant olnud - mass hakkab küll kokku, aga ei maitse :)

inglitiivad ütles ...

Ok, nüüd kõik arusaadavam. Järgmine kord läheb dattel käiku, sest see alati kodus olemas ja juba järele proovitud, et hoiab asju hästi koos!
Nõus! Peaasi, et maitse hea :)