Tore on jagada jälle raamatu-uudiseid. Nimelt on saanud kaante vahele raamatutäis retsepte erinevatest kapsastest ehk siis valgest ja punasest peakapsast, Hiina kapsast, lillkapsast, brokolist, Romaani lillkapsast, Savioa kapsast, nuikapsast, rooskapsast, paksoist, lehtkapsast ja ka meie oma rahvuslikust aardest hapukapsast.
Selle raamatu idee pakkus välja Varraku kirjastus ja olen väga tänulik selle eest, et sain oma kire ja armastuse kapsa perekonna vastu põhjalikult lahti kirjutada. Kuna minu suhe kapsaste perekonnaga on üle keskmise kirglik, ei vajanud ma isegi pikemat mõttepausi, vaid võtsin rõõmuga ettepaneku vastu. Nii saigi alguse raamat "
Kapsaroad, Põnevaid toite erinevatest kapsastest"
Sellesse raamatusse püüdsin mahutada võrdsetel alustel nii kapsamaailma väärikaid diivasid kui uusi tõusvaid tähti kapsataevas. Retseptide hulgast leiab nii tuttavlikke kooslusi kui ka hulganiselt uusi ja teistlaadseid elamusi pakkuvaid roogi. Mitmete rahvusköökide erinevad kapsaroad on raamatus oma koha leidnud ja just seepärast, et nii põnevaid ja toimivaid kooslusi oleks patt jagamata jätta.




Kapsaste maailm on kaunilt kirju ja võluvalt mitmekesine. Olgu siis tegemist vana hea valge peakapsaga, mida võib meie rahvusköögi üheks alustalaks nimetada, või hoopis uuema aja staaride lehtkapsa või Romaani lillkapsaga. Erinevatest kapsastest valmistatud roogade hulk on lõpmatu ja üheks suurimaks peavaluks raamatut koostades oligi kriitilise valiku tegemine. Sahtlisse jäi igal juhul teine raamatutäis retsepte, mis kõik kapsastest veel teha annaks. Minu eesmärgiks oli leida uusi ja põnevaid valmistusviise, sest kapsahautis hakklihaga on küll ajatu klassik, aga kardetavasti sellega kedagi enam üllatada ei õnnestu.
 |
Vitamiinidest pungil talvine hapukapsasalat. Selle salati sööjat viirused ei kimbuta |
 |
Savioa kapsas, mis meil veel suhteliselt vähe tuntud,. Tegemist igati maitsva ja mõnusa kapsaga, mis näeb erksalt roheline välja ka talvisel ajal |
 |
Rooskapsanupsud on minu suured lemmikud. Oleks neid vaid ainult rohkem saada! |
 |
Põnevaid toite erinevatest kapsastest leiab ka rahvusköökidest. Siin veisefilee vokk brokoli ja suvikõrvitsaga |
 |
Hiina kapsas tundus pikka aega minu jaoks üsna mõttetu kapsana, aga kui teda õiges kombinatsioonis valmistada, siis on tulemuseks väga maitsev taldrikutäis |
 |
Isetehtud purgis hapendatud hapukapsas. Täiesti teostatav ja selleks ei pea suurt tünnitäit korraga hapendama |
 |
Kapsarulle on raamatus mitu erinevat. Siin pildil aasiapärased Hiina kapsa rullid magushapus kastmes |
 |
Lillkapsas on viimase aja superstaariks saanud. Ka Kapsaroogade raamatus on lillkapsale palju tähelepanu pühendatud. Siin näiteks lillkapsatainal juustused ampsud. Kõigile neile, kes jahutooteid liialt tarbida ei soovi või ei saa |
 |
Lehtkapsas on minu suur lemmik. Näiteks salatina koos kinoa, avokaado, kitsejuustu, Kreeka pähklite ja granaatõunaseemnetega |
 |
Veel ühed kapsarullid. Seekord Savoia kapsast ja tomatikastmes hautatuna |
 |
Tervislikumat sorti pirukas, kus fetajuustu, peedi ja lehtkapsaga täidis nõjatub mandlijahust pirukapõhjale |
 |
Vahel ei olegi muud vaja, kui suvist noort peakapsas, võid ja soolahelbeid. Imemaitsev! |
 |
Loomulikult ei puudu raamatust ka kapsapirukad. Pildilolev kapsapirukas on Peipsi äärest pärit põneva majoneesitainaga, mis kapsatäidisele suurepärase raamistuse loob |
Ideid erinevateks kapsatoitudest peaksid siit raamatust leidma nii paadunud kapsasõbrad, kes soovivad kapsatoitude ideedele värskendust ja vaheldust leida, kui ka need, kelle sõprussuhe kapsaste perekonnaga on alles algusjärgus. Minu sooviks oli anda muuhulgas mõnele kapsale uut võimalust, sest näiteks lödiks keedetud rooskapsas võib aastateks igasuguse rooskapsaisu ära võtta. Või kui vaikselt meie lettidele hiilinud uuema aja tegija lehtkapsas kellegi jaoks veel nõutust tekitab, siis sellest kapsast on siin raamatus ka päris-päris palju toite.
Raamatu alguses on pikemalt lahti kirjutatud iga kapsaliik ja endalegi üllatuseks avastasin, kuivõrd mitmekesine, toitaineterikas, vitamiinidest ja mineraalainetsest pungil ning täisväärtuslik on perekond, mis mahub kapsaste määratluse alla. Igal veel oma plussid lisaks. Ja kui mängu tuua veel hapukapsas, mis aitab meid talvisel ajal nii vitamiinide kui ka probiootikumidega, siis on võib ilma liialduseta mängu tuua supervilja termini. Ehk siis - sööge kapsaid, siis olete terved ja rõõmsad! Kui aga ideedest puudu tuleb, siis piiluge Kapsaroogade raamatusse.
Et aga teiega häid uudiseid jagada, siis loosiksin hea meelega välja ka kaks kõnealust raamatut. Loosimises osalemiseks ei tule muud teha, kui jätta kommentaaridesse märge selle kohta, milline on sinu lemmik kapsatoit või kas sul on mõni vahva firmakas, kus pearollis mõni kapsa perekonna esindaja. Kõigi vastanute vahel loosin reedel ehk 20. mail välja 2 Kapsaroogade raamatut, mille toimetan oma kulu ja kirjadega võitjani.
Seega, jäta siia postituse alla oma kommentaar ja kapsatoitudest retseptiraamat võib olla üsna pea juba sinu köögi kokaraamatute riiulil.
Kohtumiseni kapsalettide juures!
34 kommentaari:
Mulle meeldib peakapsast lisada vokiroogadesse, ühena viimastest juurikatest, et hästi krõmpsuks.
Minu lemmik kapsaroog on magushapu punane kapsas.
Suured lemmikud on rooskapsad (brüsseli kapsad) pannil praetult, lisandiks küüslauk, tšilli, veidi sidrunimahla ja mõnikord ka riivin parmesani peale!
Lemmikuks on ikkagi jäänud ema :)(no endal ju nii head ei tule) vanakooli kapsarullid,mis pannil pruunistatud, potis haudunud ja hapukoorega ūle valatud!
Meie pere üheks suureks lemmikuks (talveperioodil) on hapukapsas, mida me sööme ilma igasuguste lisanditeta põhitoidu kõrvale. Lapsed nimetavad seda krõmpsusalatiks ja söövad hea meelega :) Minu isiklik suur lemmik on brokoli, mida lapsed samuti väga armastavad. Ja aastate jooksul on mees ka ära harjunud, et enamus pajaroogasid sisaldavad ikka brokolit ka :)
Mulle meeldib klassikaline hakklihaga hautis, mida vanaema vanasti alati ikka suure potitäie tegi :)
Mulle meeldib lahtine kapsapirukas muna, peekoni ja muskaadiga.
Minu lemmik on kapsa-hakklihahautis ja kapsasalat hapukoorega :)
Palju õnne kauni raamatu puhul!
Mina armastan vist kõiki kapsatoite, aga ühed lemmikumad lemmikud on põhjata kapsapirukas (põhimõtteliselt munapiima ja ohtra juustuga kapsavorm) ja värske kapsa ja kurgi riivsalat - nii mõnus krõmps amps näiteks suvise grilli kõrvale.
Ka just praegu on poolik kapsapea külmkapis ootamas, et temast miskit mõnusat valmiks!
:)
Kristi
Palju õnne!
Minu lemmikuks on saanud teie retsept roast "Värviline soe salat ahjus röstitud kõrvitsa ja rooskapsaga", millele olen ma teinud omad väiksed muudatused ja selle roa peategelaseks on brüsseli kapsas. :)
Mina armastan talvist tihedat kapsast vokkida aasiapäraselt küüslaugu ja tšilliga, natuke kõrbema lasta ja lõpuks sojaga läbi segada. Vaesematel aegadel tõsine elupäästja!
Palju õnne uue ja toreda raamatu puhul! Oi kuidas pildid ajavad suu vett jooksma. Kui raamatut ei võida, siis ostan kindlasti :)
Ise väga kapsaroogasid teinud ei ole, kuid meeldis, kui ema tegi kapsahautist ja kapsarulle.Täiesti klassika aga väga maitsev!
Õnnesoovid Sulle!
Minu suurim lemmik on marineeritud punane kapsas (asendamatu ahjupardi juures) ja muidugi klassikalised kapsarullid.
Lillkapsas igas asendis. Lemmik on ahjulillkapsas väikese või, köömnete ja juustuga.
Minu lemmikud on kapsapirukad ja ema tehtud kapsarullid, mille täidisesse ei lisata kunagi riisi :) Aga tavaline värske kapsasalat tilliga on ka alati hea.
Õnnitlused raamatu sünni puhul!
Tänulikud on need, kel ideesid napib. Kapsaid on ju nii palju erinevaid ja sageli me unustame selle.
Endale on meeldinud katsetada viimasel ajal erinevate hapukapsasuppidega ja olen olnud alati vaimustuses. Meeldivad värske kapsa salatid teiste köögiviljadega, õunaäädika ja majoneesiga. Lihtne võine lillkapsas on superhea.
Palju õnne uue raamtu puhul! Lemmikuteks on kapsapirukad, kodused kapsarullid ja tumedas õlus hautatud hapukapsas.
Värskest kapsast on esimesed kaks lemmikut, millest ei tüdine, värskekapsasalat (peeneks lõigatud, kübe soola juurde, puhaste kätega mudida mahlasemaks, juurde tilli ja rohelist sibulat, võib lisada lusikatäie või paar majoneesi, aga ei pea) ja kapsahautis hakklihaga, kus sees riivitud porgandit ja tilli. Kapsarulle teen, kui isutab millegi mõnusa ja hea järele :) Aurutatud lillkapsas pruuni või ja mõne juustulaastuga maitseb ka alati hästi! Katrin L
Palju õnne uue imeliste fotodega raamatu puhul! Kapsad on ka minu suured lemmikud. Kõige rohkem meeldivad paari viilu peekoniga pannil kuumutatud rooskapsad, aga ka juustukatte all ahjus küpsenud lillkapsalõigud ja ohtra võiga püreestatud brokoli. No ja muidugi hapukooretainaga kapsapirukas natukese tśilliga.
Merle M.
Jõulude paiku tegin hapukapsa-peekoni-sibulapirukat, mis siiani elavalt meeles. Ja kapsas+hakkliha meeldib väga ükskõik mis vormis.
Mina olen alles viimasel ajal avastanud, et kapsast saab sooja toidu sisse ka panna... muidu panin hiina kapsast koguaeg tavalise salati sisse, aga ükskord katsetasin vokiga ja ülihea tuli!
Oi kui põnev raamat!
Minu üks lemmikuid on tatra-kapsa hautis kanalihaga. Klassikaline värskekapsasupp meeldib ka ikka.
Palju õnne uue raamatu puhul! Et sul inspiratsiooni ikka jaguks! Minu lemmik on õhukeselt viilutatud rooskapsaste salat riivitud parmesani, Kreeka pähklite ja sinepi-õunaäädika kastmega :)
Palju õnne raamatu puhul! Mulle kapsas küll meeldib, aga eriti palju retsepte, toite ma temast just ei valmista. Meeldib klassikaline värskekapsahautis, kapsast tehtud toorsalat. Talvisel ajal tarbin hapukapsast nii värskelt salatina kui hautatult. Uuemad lemmikud, mida vahel teen on röstitud lillkapsas, lillkapsariis ja praetud Brüsseli kapsad. Niiet avastamist ja katsetamist kapsastega jagub!
Oii, kui tore raamat! Palju õnne selle valmimise puhul. :) Mina olen ka suur igasuguse kapsa fänn. Aga kui lemmikuid peab valima, siis ehk kapsapirukas ohtra tilli ja juustuga (soovitavalt kartuli-muretaina põhjal), vanaema varamust pärit lihakõrvane magushapu hautatud kapsas õunatükkidega, ja loomulikult hapukapsas, mida ka ise üsna sagedasti teen. No ja lillkapsas läheks niisama, toorelt, iga ilmaga söögi alla ja söögi peale, aga seda vist ei saa otseselt roaks nimetada... :)
Kapsaga saab nii palju häid toite valmistada. Põhiliseks lemmikuks on talveperioodil hapukapsas ja praekapsas,kuid aastaajast olenemata on lemmik kapsa-hakkliha hautis. Ja muidugi ei saa märkimata jätta punase kapsaga toorsalatit,hapukapsasuppi ja plaadipirukat. Need on küllaltki tavapärased road,kuid suvehooaeg on tulemas ja värske kapsas taas saadaval,seetõttu sooviks oma menüüd värskendada uuenduslike retseptidega kapsast :)
Vanad head kapsarullid nii klassikalised kui väikse vimkaga.
Palju õnne raamatu puhul! Igasugune kapsas meelgib ja pildid ajasid vast ööd veel neelud käima. Aga üks lihtne avastus on tavaline peakapsas praetud tšilliga.
Kapsarullid on super head! Ja väga armastan terve meie pere lemmikut kapsahautist :) (teiereilika@hotmail.com) R.Hunt
Mulle maitse kõigerohkem tavaline kapsahautis, kus on natuke porgandit ka veel sees. Aiki
Eestimaisetest roogadest meeldivad kapsarullid ning kapsasupp. Välismaisetest kindlasti cole slaw ning siit samast blogist leitud imelised potstickerid. Ahjaa - muidugi ka mulgikapsad, ei saa nendeta!
Nii toredal teemal raamat! Tõesti vshva ettevõtmine! Minu vaieldamatuks lemmikuks on ahjus hautatud mulgikapsas, kuid veel meeldib väga ja teen sageli kapsa-hakkliha hautist.
Minu lemmikud on lillkapsapõhjal pitsad ja pirukad või siis purustatud ja ürtidega praetud lillkapsas :)
Kapsaste perekond on tõeliselt tore ja hea perekond! Maitsvad on nii supid, hautised, rullid, hapendatud ja kõikvõimalikul muul moel valmistatud kapsaroad. Ja muidugi ka värskelt! Täna just tõin järjekordse kapsa koju, et teha koos peedi, hapukurgi ja muu hea kraamiga köögiviljasalatit e vinegretti. :)
Arvatavasti ei ole ühelgi perenaisel julgust öelda, et ma juba oskan kõike ja ei vaja mingeid kokaraamatuid! Alati on võimalik leida ja katsetada midagi uut ning on hea, kui toeks on teadja jagatavad nõuanded.
Edu raamatule ja rõõmu teadmiste jagajale!
Postita kommentaar