21. jaanuar 2016

Kihiline porgandikook toorjuustukreemi ja Kreeka pähklitega

Kes kunagi oma elus saanud maitsvat ja mahlast porgandikooki, see teab, millisest võrratust suutäiest jutt käib. Mahlane ja kohev kihiline porgandikook vaheldumisi kreemise siidja kreemiga seltsiks krõmpsuvad külluslikud pähklid. Kõik maitsed toimivad kui täiuseni lihvitud mitmehäälne koorilaul või laitmatult ühes rütmis hingav kordeballett. Ilus ja nauditav! Kusjuures porgandikooki naudivad sageli ka need, kes ühes lauses kõlava porgandi ja koogi mainimise peale esialgu õlgu võdistavad.


Pikka aega olin arvamusel, et ühe kihilise porgandikoogi tegemine on kindlasti pea kogu päeva sisustav ettevõtmine, Ikkagi neli kihti ja siis lisaks veel vahekihtide kokkuladumine vaheldumisi jahutamiste ja vahustamistega. Vahel on siiski hea, kui tegelikkus tunduvalt lihtsamaks ja kättesaadavamaks osutub. Nagu näiteks selle kihilise porgandikoogi puhul, kuhu sai mahutatud kokku pea pool kilo porgandit. Maitses imehästi! Valget jahu siin koogis ei kasutanud üldse, magusa alatooniga kaerajahu kombineeritud täistera-nisujahuga sobivad siia kooki hoopis paremini.

400 g värsket porgandit, koorituna ja peene riiviga riivituna
2 dl DanSukkeri pruuni Demerara suhkrut
150 g võid, toasoojana
4 muna
3 dl Graham jahu ehk täistera nisujahu
2 dl kaerajahu
2 tl küpsetuspulbrit
2 tl söögisoodat
1 tl soola
1 tl jahvatatud kaneeli
0,5 - 1 tl jahvatatud kardemoni
ühe apelsini riivitud koor
150 g röstitud ja hakitud Kreeka pähkleid
Toorjuustukate:
400 g maitsestamata toorjuustu
1 dl DanSukkeri eriti peent suhkrut või tuhksuhkrut
1 tl vanillisuhkrut
veidi sidrunimahla



Vahusta toasoe või koos suhkruga. Lisa ükshaaval munad (mikserda esmalt üks muna või-suhkrumassi sisse ja alles siis lisa järgmine). Sõelu kaussi juurde jahud, küpsetuspulber, sooda, sool, kaneel ja kardemon. Sega läbi ja sega siis tainas porgandi ja umbes poolte hakitud pähklitega. Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud ja õliga määritud ahjuplaadile. Laota tainas ühtlase kihina ahjuplaadil laiali. Ahjuplaadil küpsetamine on lihtsam ja kiirem moodus. Aseta tainas eelkuumutatud ahju 160-170 kraadi juurde umbes 35-40 minutiks. Kui aga soovid ümmargust kooki, siis küpseta lahtikäivas koogivormis tainas neljas osas. Ümmarguse koogi puhul on siis tulemus selline nagu pildilt näha. 



Peale ahjust võtmist jahuta kooki jahutusrestil. Keera jahtunud kook teisele ahjuplaadile kummuli ja eemalda ettavaatlikult küpsetuspaber. Lõika kook neljaks võrdseks ruuduks.
Valmista toorjuustukate. Selleks vahusta toasoe toorjuust koos suhkru, vanillisuhkru ja sidrunimahlaga ühtlaseks kreemiks. Aseta esimene koogikiht taldrikule või koogialusele ja määri sellele umbes neljandik kreemist. Korda samaiga kihiga. Viimasele kihile puista peale veel hakitud pähkleid. 
Selline kook säilib väga hästi mitu päeva. Porgand ei lase koogil kuivada ja ka teisel ning kolmandal päeval maitseb porgandikook väga hästi ja mahlaselt.

8 kommentaari:

Jaanika T. ütles ...

Tundub väga põnev kooku, katsetan järgi aga kui kaua ümmarguse koogi puhul ühte põhja peaks küpsetama?

Tuuli ütles ...

Jaanika, üldjoontes peaks küpsemisaeg sama või siis veidi lühem olema (ca 25-30 min). Tasub muidugi silma peal hoida, et üleküpsemist vältida ja küpsust saab samas jälle tikuga kontrollida (koogi sisse torgatud tikk peab puhtaks jääma)

Angelicka ütles ...

Tuuli kas sa kasutad pöördeöhuga ahju?

Tuuli ütles ...

Selle koogi tegin täitsa tavalise alt-ülevalt kuumusega, aga pöördõhk ei tohiks ka halba teha. Siis tuleb lihtsalt rohkem valvel olla, sest pöördõhk küpsetab kiiremini.

kamilla-elis ütles ...

Tere Tuuli!
Ilusad fotod ja taevlikud maitsed - kõik siin ühes blogis!
Tundub, et sellest koogist on meie pere uus lemmik saamas:) Kuidas Teile tundub, kas antud retseptis saab nisujahu näiteks spelta jahuga asendada (või ehk hoopis midagi muud)? Ja toorjuustu asemel hoopis mascarponet?

Tuuli ütles ...

Kamilla-Elis, väga vahva, kui see mõnus kihiline porgandikook endale uusi austajaid leiab :) Nisujahu speltajahuga asendamine peaks olema igati võimalik nagu ka toorjuustu asemel mascarpone kasutamine. Mascarponega peaks kreem eriti siidine jääma :)

Carolin Järv ütles ...

Väga maitsev koogi retsept! Või asendasin õliga(kreekapähkli) ja sai mõnusalt mahlane.

Tuuli ütles ...

Carolin, väga tore kuulda, et kook meeldis :)