11. jaanuar 2016

Baklažaanirullid lambalihatäidisega ehk kohtuniku keeled

Mõned kooslused on just sellised, mille puhul ei pea põhjendama või seletama, et miks just nii.Tasub vaid proovida ja maitsete võimas ja kokkkukõlav akord annab koheselt lühikese kuid veenva seletuse. Üheks selliseks roaks on kindlasti ka baklažaanirullid, kus täidiseks talle- või lamba hakkliha. See on Kesk-Aasiast pärit roog, mille nimi (lisan el qadi) tähendab tõlgituna kohtuniku keelt. Selle kummalise nime põhjuseks peetakse tõsiasja, et jõukamasse klassi kuulunud kohtunikud eeldasid ühelt toidult eelkõige ohtralt liha riisi asemel. Sellesse toitu on liha parajalt sisse peidetud, nii et ka nõudlik kohtunik peaks igati rahule jääma.


4-le
Valmistamisaeg: 1 tund 40 minutit
2 suuremat baklažaani
300 g lamba hakkliha (kasutasin Rimi Talu Toidab poest pärit Hiiumaa Lihatööstuse talle hakkliha)
1 sibul, hakituna
1 sl granaatõunasiirupit ehk naršarabi (võid asendada balsamico kreemiga)
1 sl värsket hakitud koriandrit
0,5 tl jahvatatud kardemoni
0,5 tl tšillipulbrit
0,5 tl jahvatatud vürtsi
400 g purk purustatud tomateid
3 küüslauguküünt, hakituna
Peotäis piiniaseemneid (nt Germund valikust)
Soola ja pipart
Oliiviõli
Hakitud värsket münti serveerimiseks
Lõika baklažaanid pikkupidi ca 0,3-0,5cm paksusteks viiludeks. Piserda soolaga ja jäta ca 20 minutiks seisma. Kuivata siis majapidamispaberiga, piserda õliga ning aseta õliga määritud ahjuplaadile üksteise kõrvale. Küpseta 200 kraadi juures ca 15-20 minutit, kuni viilud on pehmed, kuid mitte pruunistunud. Vajadusel küpseta jaokaupa. Ära plaati üle koorma. Tõsta baklažaaniviilud ahjus ja jäta ootama. Sega hakkliha sibula, granaatõunasiirupi, kardemoni, tšillipulbri ja vürtsiga. Parema maitse jaoks võid sibula enne pannil õli sees läbi praadida. Sega kõik ühtlaseks ja maitsesta soola ja pipraga. Tõsta iga baklažaaniviilu paksemasse osasse 1-2 sl hakklihatäidist ja rulli baklažaan lihatäidise ümber. Kalla ahjuvormi tomatikonserv, lisa hakitud küüslauk ning lao baklažaanirullid tomatikastme sisse. Tõsta veidi tomatikastet baklažaanidele peale. Kata vorm fooliumiga ning küpseta 180-200 kraadi juures ca 45 minutit.

Vahepeal rösti kuival pannil piiniaseemned. Serveerides lisa vormile piiniaseemneid ning hakitud värsket münti (või muud meelepärast ürti).

Retsept ilmus 2015. aasta detsembrikuises ajakirjas Oma Maitse.

4 kommentaari:

rebane ütles ...

Just tahtsin sel nädalavahetusel teha suvikõrvitsarulle kanahakklihatäidisega tomatikastmes, aga kuna poes oli ainult paar eriti kidurat kõrvitsalist (kalendrisse oleks pidanud enne vaatama vast), jäi sel korral tegemata. Äkki proovin siis hoopis baklažaaniga! Pilt on tõesti imeilus! :)

Kristi
jazzinokitchen.blogspot.com

Anonüümne ütles ...

Sinu aasia toidud näevad alati välja nii ahvatlevad ja erinevalt paljudest teistest retseptidest millegipärast tunduvad alati ka hõlpsalt järeletehtavad! Mäletan, et ühes postituses mainisid, et tegeled aasia toitude kokaraamatu kokkupanemisega - millal see võiks valmida? Seaksin kindlasti sammud raamatupoodi selle järele!

Tuuli ütles ...

Tänud heade sõnade eest! Aasia, täpsemalt Hiina toitude kokaraamat on kohe varsti trükki minemas. Kindlasti annan siis ka blogis teada, kui raamat trükist tulnud.

Tuuli ütles ...

Rebane, olen ise ka täheldanud, et suvikõrvitsad kipuvad talvisel ajal poes kuidagi kidurad olema. Baklažaane õnnestub aga samas saada üsna priskeid ja vahel ka lausa kirjusid. Nii et see väike vahetus või ümberlülitus suvikõrvitsalt baklažaanile peaks olema igati õigustatud. Lisaks sellele on mul kahtlus, et baklažaani sisse rullitud lihatäidis võib ka paremini maitseda, kui suvikõrvitsaga variant :)