28. november 2015

Mokabanana ehk kuum kohvijook banaaniga

Hilissügis hiilib õues ja kuigi temperatuur püsib peamiselt plusspoolel, siis sügistuuled näpistavad õue minnes nii nina kui kõrvu. Brrrr.... Pime ja külm aastaaeg on jälle käes ja nüüd tuleb leida vaid ilusaid, maitsvaid ja helgeid asju, mis selle nukra aastaaja aitaksid üle elada.
Üheks selliseks lohutuseks on kuumad joogid, mis aitavad sisemist soojust nii otseses kui kaudses mõttes lisada. Tavapärase kohvi asemel võib mõnel hommikul )aga miks mitte ka lõunal või õhtul) proovida banaani, šokolaadi ja espresso kooslusena tekkivat mõnusat soojendavat jooki, mille nimetuseks võiks olla näiteks mokabanana või siis ka šokomokabanana või mokašokobanana. Et nagu šokolaad, kohv ja banaan.


Tegemist on mõnusalt küllusliku joogiga, mille valmistamine on lihtsamast lihtsam ja mis tõenäoliselt võidab kohe iga kohvisõbra südame.


Mokabana valmistamiseks läheb vaja esmalt värsket espresso kohvi (mina tegin topeltespressoga) ja Monbana kuuma šokolaadi pulbrit. Viimatinimetatu on meil üheks lemmikuks saanud just seetõttu, et sellest pulbrist valmistud šokolaadijook on hästi nauditavalt tummine ja just selline, mis külma ja kõleda ilma peletamiseks hästi sobib.
Retsept ise järgmine:
1 espresso 50 ml või siis 2x30 topeltespresso (nt Lavazza ubadest)
2 tl Monbana šokolaadijoogi pulbrit (kui seda käepärast ei ole, kasuta 2 tl kakaod ja 1-2 tl pruuni suhkrut)
1 dl piima
1 banaan
Püreesta blenderis piim koos banaaniga, kuni segu on täiesti ühtlane ja tükkideta. Kalla saadud segu kastrulisse, lisa Monbana šokolaadijoogi pulber ja sega kõik läbi. Kuumuta. Kalla tassi sisse espresso ja nirista peale banaani-piima segu. Võid joogi läbi segada või siis, vastupidi, jätta maitsed veidi eraldi ja segamata.


Kui soovid seda jooki aga külma sügisesse kaasa haarata, siis kulub ära termotass KAFO-lt. Veel kehtib ka pakkumine, kus kahe erikohvi ostmisel saab kingituseks kaasa selle mõnusa termotassi (meil kodus ärandas abituriendist poeg selle kohe enda valdustesse ja kasvõi pildile saamiseks pidin termokruusi tagasisaamiseks temaga läbirääkimistesse asuma). Täpsemat infot pakkumise kohta leiab SIIT.


Igal juhul on suhteliselt suur tõenäosus, et peale seda kreemise ja rikkaliku joogi joomist tundub novembergi jälle ilusam ja kergemini üleelatav.

Postitus sündis koostöös KAFO-ga.

27. november 2015

Kolm kuuma jooki eelseisvaks jõuluootuseks

Ühest küljest alati oodatud ja teisest küljest taas ootamatult kiirelt saabunud advendiaeg on kohe kätte jõudmas. Juba sel eelseisval pühapäeval võib kodudes esimese jõuluootusküünla süüdata ja lastel on kindlasti sussid ka ootevalmis aknale sättimiseks. Juba paari päeva pärast hakkavad väikesed punamütsid jälle olukorraga tutvumas käima ja väikeseid üllatusi sussi sisse poetama. Nii ka meil. Kiri Jõuluvanale sai ka juba eelmisel nädalal posti pistetud ja juba suvest saati hingel olnud soov sinna 6-aastasele kohaste varesejalgadega kirja pandud. Vanemad lapsed suhtuvad kogu sellesse tralli muidugi oluliselt väiksema õhinaga, aga mäletan veel väga hästi nende geniaalset ideed, kui nad tahtsid kogu perele Jõuluvanalt sülearvutid tellida. Pidi tasuta saama, nagu nad meile välja reklaamisid :)
Mis seal ikka. Tulgu siis see jõuluootusaeg vaatamata kehvadele lumeoludele ja tõsiasjale, et varsti mattuvad kõik eestlaslikku muretsemislainesse, mille teemaks detsembrikuus igal aastal korduv "mida kinkida".  Tegelikult on see aeg ikkagi nii armas ja piparkoogilõhnaline kodu on ka täitsa tore.
Et aga piparkookide juurde mõnd toredat kuuma jooki pakkuda, siis kolm jõululõhnalist ja -maitselist jooki saab ka siia kirja pandud.


Särtsakas troopiline glögi ananassimahla, tšilli ja rummiga
Särtsaka maitsekombinatsiooniga ja troopilise alatooniga kuum jook sobib hästi neile, kellele meeldivad tugevamad ja veidi teistlaadsed maitsekombinatsioonid. Magusa maitse võib igaüks endale parajaks timmida kas siis siirupit või pruuni suhkrut lisades.


2-le
4 dl Aura ananassimahla
1 tšillipipar, peeneks hakituna
Pöidlasuurune jupp värsket ingverit, peeneks hakituna
Mõned terad kardemoni
Mõned terad kadakamarju
1-2 kaneelikangi
3 dl Aura glögi
50 ml tumedat rummi
Soovi korral veidi laimisiirupit (nt Monin) või pruuni suhkrut



Kalla ananassimahl kastrulisse, lisa tšilli, ingver, kaneelikang, kardemoni- ja kadakamarjaterad ning lase keema tõusta. Alanda kuumust ning lase vaiksel kuumusel umbes poole võrra kokku keeda. Jahuta, lase veidi aega tõmmata ja kurna siis läbi tiheda sõela. Kuumuta potis ananassi-tšillitõmmis, lisa glögi ja rumm. Soovi korral võid lisada veel maitse järgi laimisiirupit või pruuni suhkrut ehk siis igaüks võib magususe enda eelistuste järgi paika timmida. Kuumuta ja jaga siis kahe klaasi vahel. Serveerides võid lisada joogi sisse veel kaneelikangi ja juurde võib pakkuda laimisektoreid, millest saab soovi korral hapukat maitset joogile lisada

Tervisesõbrast granaatõunaglögi ingverisiirupiga
Viiruste hooaeg ei küsi pühadest ja pidudest. Et aga viiruseid juba ennetavalt ehmatada, tasub glögisse kokku segada erinevaid tervisesõpru – granaatõuna ja ingverit. Esmalt saab neist komponentidest mõnusa joogi, mis lisaks heale maitsele aitab ka jahedatele ilmadele paremini vastu seista.



2-le
4 dl granaatõunamahla
2 sl ingverisiirupit (või meega segatud riivitud ingverist pigistatud mahla)
2-3 tähtaniisi
5 nelgitera
2 sl riivitud apelsinikoort
3 dl Aura glögi
Serveerimiseks granaatõunaseemneid ja rosinaid
Soovi korral 50 ml Vana Tallinna likööri


Kuumuta kastrulis granaatõunamahl koos ingverisiirupiga, tähtaniisi, nelgiterade ja riivitud apelsinikoorega. Lase keema tõusta ja keeda veidi aega, kuni vedeliku maht on umbes kolmandiku võrra vähenenud. Jahuta tõmmis ja kurna siis läbi tiheda sõela või marli. Sega omavahel granaatõunamahla tõmmis ja glögi. Puista klaasi sisse granaatõunaseemneid, kalla peale kuum glögi, soovi korral kaunista tähtaniisiga ja paku kohe. Juurde paki puhastatud granaatõunaseemneid ja rosinaid. Kui soovi alkoholiga varianti, lisa joogi sisse veel Vana Tallinna likööri.

Õunaglögi vanilli ja tüümianiga
Kaneeline ja vanilline õunaglögi, kus veel veidi tüümianimaitset lisaks – see on suurepärane kooslus vahelduseks punastele glögidele. Kodumaistest õuntest valmistatud naturaalne mahl ja õunasiider ei vaja palju lisandeid, et neist tõeliselt hõrk kuum jook kokku segada.


2-le
4 dl naturaalset õunamahla (nt Aura õunamahl)
3 dl naturaalset õunasiidrit (nt Linda Ubin)
3 sl muskovaado suhkrut
Paar oksa tüümiani
Kaneelikang
Vanillikaun
50 ml kalvadost või brändit (soovi korral)


Kalla kastrulisse õunamahl, lisa suhkur, tüümian, kaneel, vanillikaun ja lase keema tõusta. Jahuta ja jäta paariks tunniks tõmbama. Eemalda vürtsid ja tüümian. Kalla kurnatud mahlatõmmisele juurde siider ja kuumuta soovitud temperatuurini. Kui soovid eriti särtsakat soojendavat jooki, lisa veel veidi kalvadost või brändit. Serveerides võid kaunistada joogi tüümianiokste ja/või vanillikaunaga. Serveeri kuumalt ja paku juurde kuivatatud jõhvikaid, mida igaüks võib soovi korral joogi sisse puistata.

Postitus sündis koostöös A. Le Coq´iga.

26. november 2015

Hiina apelsinikana

Algselt Hiinast Hunani provintsist pärit magusas apelsinikastmes kana on hästi populaarseks saanud toit ka väljaspool Hiinat. Näiteks Ameerika Ühendriikides on ta väga levinud Hiina kiirsöögikohtade toit. Sarnanedes maitsekoosluselt kuulsale magus-hapule kanale on seda maitsvat rooga võimalik umbes 30 minutiga ka kodustes tingimustes valmistada.Tulemus on mõnus magusa ja apelsinihapu maitsega kooslus,mis vähemalt meie peres kaob laualt kiirelt. Valmistamiskäik ei ole liiga keeruline - esmalt tuleb kanatükid tainas paneerida ja siis õlis friteerida. Muu kulgeb juba kiirelt.



400 g broilerifileed või nahata ja kondita kintsuliha, tükeldatuna
2 küüslauguküünt
Õli praadimiseks ja friteerimiseks
Soola ja pipart
Serveerimiseks rohelist sibulat ja seesamiseemneid
Apelsinikaste:
100 ml värskelt pressitud apelsinimahla
1 tl peenelt riivitud apelsinikoort
2 sl tšillkastet (nt Sriracha, soovi korral)
6 sl kanapuljongit
2 sl sojakastet
3-5 sl DanSukkeri pruuni rafineerimata suhkrut
1-2 sl riisiäädikat (võid asendada veiniäädikaga)
1 sl Shaoxingi riisiveini või kuiva valget veini (võid ka ära jätta)
2 tl maisitärklist
Friteerimistainas:
1 muna, lahtiklopituna
60 ml jahu, sõelutuna
2 sl maisitärklist
50 ml külma vett
½ tl küpsetuspulbrit
Näpuotsaga soola


Sega kõik apelsinikastme komponendid väikeses kausis. Tõsta kõrvale. Sega friteerimistaina ained kokku kuni moodustub ühtlane tükkideta tainas. Tõsta kanatükid taina sisse ja sega neid nii, et nad oleksid ühtlaselt tainaga kaetud. Kuumuta vokkpannil või suuremal pannil korralik kogus õli kuumaks. Õli kuumust võid kontrollida saiatükiga, mis peab pruunistuma õlis 30 sekundi jooksul. Aseta friteerimistainas kanatükid kuuma õli sisse ja friteeri kuni need on kuldpruunid ja krõbedad. Aseta majapidamispaberile nõrguma, et liigne õli eemaldada. Tõenäoliselt tuleks kanatükk friteerida kahes-kolmes jaos, et panni mitte üle koormata.
Tõsta kanatükid pannilt ning kalla ära üleliigne õli. Vajadusel puhasta vahepeal vokkpann. Kuumuta pannil paar supilusikatäit õli ning voki küüslauku kuni see muutub aromaatseks. Lisa pannile apelsinikaste (NB! Enne pannile kallamist sega kaste läbi, et põhja vajunud tärklis jälle ülejäänud vedelikuga seguneks) ja kuumuta, kuni kaste muutub paksemaks ja läikivaks. Maitse kastet ja vajadusel lisa soola, pipart, tšillikastet, suhkrut vm. Kalla kastme sisse friteeritud kanatükid ning sega kuumutades läbi nii, et kanatükid oleksid ühtlaseks kastmega kaetud. Serveeri kohe ja serveerides lisa hakitud rohelist sibulat ja seesamiseemneid. Juurde paku aurutatud basmati riisi või muud meelepärast lisandit.

Retsept valmis koostöös DanSukkeriga.

23. november 2015

Suupisted aprikoosi, kitsejuustu, mee ja pistaatsiapähklipuruga

Mõned ideed on lihtsad. Kohe väga lihtsad. Ja samas igati toimivad. Üks selline suupistete idee on kuivatatud aprikoosi ja kitsejuustuga. Sobib hästi just sellisel juhul, kui külalised on saabumas, aga aega napib. Selline mõnus veinikõrvane, mis aitab ka kiiretel aegades hädast välja.





200 g suuremaid kuivatatud aprikoose (nt Germund mustas pakendis Premium sarjas on suured ja mahlased aprikoosid olemas)
100 g pehmemat kitsejuustu (võid kasutada ka muid kreemisemaid juustusid, nt Brie, Camembert vm)
värskelt pressitud apelsinimahla
soolata pistaatsiapähkleid, peenemaks hakituna (nt Germundi valikust)
vedelat mett
värsket tüümiani



Pressi apelsinimahl kaussi ja aseta ca 20 minutiks aprikoosid mahla sisse ligunema. Võta aprikoosid mahla seest välja ja lõika noaga aprikoos horisontaalselt pooleks nii, et viimane osa jääb lahti lõikamata. Aseta iga aprikoosi sisse viil kitsejuustu. Suru aprikoos kergelt kinni. Puista peale hakitud pistaatsiapähkleid ja nirista veidi vedelat mett. Pudista peale mõned tüümianilehed. Naudi.

20. november 2015

Kohevad kohupiimapannkoogid

Pannkoogised pühapäevahommikud või siis hoopis pühapäevased pannkoogihommikud on vist paljude perede traditsioon. Mina olen küll saanud oma lastelt etteheitva märkuse neil pühapäevadel, mil üritan pudruga või võileibadega läbi ajada. Las siis olla pühepäevaste pikkade hommikute üheks kindlaks komponendiks pannkoogid. Armsad rutiinid loovad turvatunde, et mingid asjad siin ilmas on jätkuvalt paigas.


Minu lapsed jaotuvad laias laastus kaheks. Üks on õhukeste pannkookide fänn ja kirtsutab nina, kui kohupiimased pannkoogipätsikesed lauale sätitakse. Teine eelistab just pontšakaid pannkooke õhukestele ning kolmas sööb hea meelega igasugust pannil küpsetatud kooki. Nii teengi vaheldumisi ühel pühapäevahommikul õhukesi ja mõnel järgmisel pühapäeval jälle kohupiimapätsikesi. Kohupiimapannkookide puhul lisandub lihtsalt see kasutegur, et oma koostiselt võimaldavad nad mängulisemat lähenemist. Pannkookides olen vahel kasutanud ka kitsekohupiima, mis annab pannkookidele veidi teistlaadse maitsenüansi ning sobib hästi ka kõigile neile, kes muidu suured kitsetoodete sõbrad ei ole.


250 g kohupiima (kasutan näiteks Nopri talukohupiima või siis ka Tubri kitsekohupiima. Mõlemaid leiab Rimist Talu Toidab poodidest)
4 sl jahu (mina kasutasin täistera speltajahu)
3 muna
näpuotsaga soola
2-3 tl pruuni suhkrut
1/2 tl vanillisuhkrut
50 g võid, sulatatuna
õli või võid praadimiseks
Soovi korral võid lisada näiteks riivitud õuna, kõrvitsat või muud meelepärast
Klopi munad lahti. Sega juurde kohupiim, või, jahu, suhkur ja vanillisuhkur ja sool. Lase tainal veidi seista, et jahu paisuks. Kuumuta pannil õli või kasuta õli ja või segu.


Pildil aitab pannkooke küpsetada minu uueks lemmikuks saanud pann ehk Scanpani  roostevabast terasest praepann, mis kaetud mittenakkuva kattega. Oma vanad truud sõbrad olen peale selle uue staari kingiks saamist tõstnud paraku taharitta. Kel pannivahetus plaanis, siis tasub kaaluda. Hind on sellisel pannil küll päris korralik, kuid igapäevane kasutusmugavus ja suurepärane kvaliteet kompenseerib selle üsna kiirelt.

Küpseta keskmisel kuumusel lusikapannkooke mõlemalt poolt, kuni pannkookidel on kuldne jume ja nad on parajalt krõbded. Serveeri koos hapuka moosiga ja söö soojalt, kui pannkoogid on kõige paremad.
Soovi korral võid taina sisse lisada veel näiteks riivitud õuna, kõrvitsat või muud meelepärast lisandit.

15. november 2015

Vürtsikas kõrvitsasupp punase karri ja kookospiimaga

Ma ei ole nüüd küll mingilgi moel originaalne, kui ütlen, et kõrvitsahooaeg on käes. Neid kuldkollaseid väikeseid päikeseid jagub ka meie kodus nii kapi otsa kui riiulitele. Ja siis ei ole ma kohe kindlasti originaalne, kui räägin kõrvitsasupist. Tundub, et uuemal ajal on kõrvitsasupp juba pika puuga kunagisele eestlaste lemmik-kõrvitsatoidule ehk marineeritud kõrvitsale ära teinud. Kusjuures tunnistan, et marineeritud kõrvits ei ole mul kunagi erilist emotsiooni tekitanud. Mida ei saa sugugi kõrvitsasupi kohta öelda. Ja kui sametise kõrvitsasupi sisse veel särtsakat punast karripastat ja kreemist kookospiima lisada, siis olen mina küll üsna lühikese keti otsa aheldatud. See kooslus tekitab minus täiesti ühemõtteliselt sõltuvust.


ca 1 kg kõrvitsat, koorituna ja tükeldatuna
kookosõli või võid praadimiseks
2 küüslauguküünt
1-2 sibulat
pöidlasuurune jupp ingverit, koorituna ja tükeldatuna
400 ml kookospiima (hästi hea koorene on nt Thai Choice´i kookospiim)
1-2 tl punase karri pastat (Thai Choice valikust)
500 ml kana- või köögiviljapuljongit
soola, pipart, õli, kõrvitsaseemneid ja kõrvitsaseemneõli.



Koori ja tükelda küüslauk, sibul, ingver. Kuumuta potis õli ja prae keskmisel kuumusel küüslauk, sibul ja ingver kergelt läbi (umbes 5 minutit). Lisa karripasta ja kuumuta läib. Lisa siis kõrvitsatükid, kuum puljong ja lase vaiksel tulel haududa kuni kõrvits on pehme. Püreesta. Lisa kookospiim. Maitsesta lõplikult ja kuumuta veel korra läbi. Serveerimisel lisa seesamiseemneid ja/või tšillihelbeid. Mina puistasin supile veel Jaapani köögist pärit Furikake segu, kus on segatud wakame vetikas ja erinevaid seesamiseemneid.

10. november 2015

Krõbedad bataaditšipsid

Ei ole vist last, keda krõbedad tšipsid külmaks jätaksid. Oma peres pole me küll kunagi poetšipside maailma lasknud endale peale valguda, kuigi vahel puhtalt huvi pärast olen ostnud krõbedaid köögiviljatšipse. Olen leidnud nii peedist, porgandist. pastinaagist, bataadist ja mitmest muust juurikast tehtud mõnusaid krõbedaid suupisteid. Nimetatud juurikate omaduseks on see, et nad muutuvad kuumutades magusaks neis sisalduva tärklise tõttu. Nii on võimalik näiteks juurviljapõlgurist lapsele (või meesolevusele :) ) päris lihtsa nipiga köögivilja söömise ideed maha müüa.


Üks lihtsamaid ja kättesaadavamaid tšipside algmaterjale on bataat. Magusa ja maheda maitsega vili sobib hästi just seepärast, et tema maitses puudub paljudele juurikatele omane kergelt mõrkjas või mullane maitse. Seetõttu sobib hästi see ka kõige pirtsumatele lastele, kes kapsa või kaali puhul kipuvad lootusetud juhtumid olema.


Need tšipsid on valmistatud linnaseäädikaga, mida meil leiab M&S poest. Kui seda käepärast ei ole, sobib ka muu naturaalne veini-, siidri-, õuna vm äädikas. Linnaseäädikas valmib linnasesiirupist, kus käärimisprotsessi käigus muutuvad suhkrud pärmiseente toel esmalt alkoholiks ning siis bakterite toimel happeks. Tulemuseks on tugevamaitseline äädikas, mis tavaliselt on happesusega 5-7%. Linnaseäädikas (i.k. Malt Vinegar) on hästi tuntud ja laialdaselt kasutatav Inglismaal, kus on ta ka näiteks ajatu klassiku Fish and Chipsi üheks koostisosaks. Tugevamaitseline äädikas sobib aga ka erinevate toitude maitsestamiseks ning kasutusala on tal sama lai kui tavalistel äädikatel.
2-3 suuremat bataati
50 ml linnaseäädikat
2-3 sl meresoola
õli


Koori bataat ja tükelda võimalikult õhukesteks viiludeks. Selleks sobib nii mandoliin, kuid ka terava noaga saab lõigata õhukesi viile. Aseta ahjuplaadile küpsetuspaber ja piserda korralikult õliga üle. Tõsta bataadiviilud kilekotti, lisa linnaseäädikas  ja raputa kotitäis läbi nii, et kõik bataadiviilud oleksid äädikaga kaetud. Jäta bataadiviilud kilekotti toatemperatuurile umbes 10 minutiks seisma. Laota seejärelt bataadiviilud ahjuplaadile ühekordse kihina. Puista peale umbes pool soolakogusest ning piserda õliga. Küpseta 180 kraadi juures umbes 15-20 minutit. Jälgi bataadiviile kogu aeg, et need liialt ei pruunistuks. Vajadusel alanda temperatuuri. Tõsta plaat ahjust välja, keera bataadiviilud teistpidi, puista peale ülejäänud meresool ning küpseta teiselt poolt umbes sama kaua, kuni tšipsid on kuldsed ja krõbedad. Jahuta ning säilita õhukindlas purgis.

Retsept ilmus 2015.aasta oktoobrikuises ajakirjas Oma Maitse, kus oli juttu pikemalt linnasejahust, linnasesiirupist ja linnaseäädikast. 

9. november 2015

Kuum ja külluslik kohvi-šokolaadijook kardemoniga

Nüüd on lõpuks ilmeksimatult käes november ja igal aastal korduv imestus - nii vara läheb pimedaks - kordub sama järjekindlalt, nagu poole aasta pärast saabuv imestus - ikka veel on valge. Eks püüame jälle võimalikult head vaimset ja füüsilist vormi säilitades selle nukra aja üle elada. Üheks abiliseks novembrinukruse vastu on kindlasti endale vahel pika ja sooja pai tegemine millegi eriti heaga. Näiteks ühe kardemonise kuuma kohvijoogiga


Kohvi joon ma niikuinii iga päev, aga selline toekas ja tummine kohvijook sobib hästi pühapäevasesse päeva, kui on aega nii kohvijoogi valmistamiseks kui nautimiseks. Minu lemmikuks kohvimargiks on juba aastaid Lavazza kohviuba, mille puhul võib alati kindel olla, et kohvil ei ole mingit kirbet lisamaitset ega häirivat järelmaitset. Hea korralik kohvi on aga minu jaoks päeva kohustuslik osa ja vahel reisidel olen tajunud, kuivõrd puudust tunnen ma just õige maitsega heast kohvist. Tavaliselt piirdun vaid ühe-kahe kohvitassiga päevas ja seetõttu ongi oluline, et need hetked oleksid parimad.


Selle kohvijoogi sisse panin kaks korralikult kanget espressot. Soovi korral võib muidugi rohkemgi lisada.
3-4-le
5 dl täisrasvast piima (võid kasutada ka näiteks soja- või mandlipiima, kui soovid laktoosivaba varianti)
150 g tumedat (vähemalt 79%-lise kakaosisaldusega) šokolaadi või 100 g tumedat + 50 g piimašokolaadi
2x50 ml kanget kohvi (2 korralikult kanget espressot, minu lemmikuks on Lavazza oad)
0,5 tl jahvatatud kardemoni
0.5 tl jahvatatud ingverit
maitse järgi suhkrut
vanillisuhkrut
Kuumuta piim keskmisel kuumusel, kuid ära päris keema lase. Tõsta pott tulelt. Haki šokolaad väiksemateks tükkideks ning lisa koore sisse. Lase ühtlaseks sulada. Lisa piima-šokolaadisegu sisse kardemon, ingver, kohv, vanillisuhkur ja soovi korral ka suhkur. Sega kõik ühtlaseks. Soojenda veel veidi kogu jooki ning serveeri kohe. Soovi korral nirista peale veel veidi koort.

Postitus sündis koostöös KAFO-ga.

7. november 2015

Triibuline kõrvitsa-šokolaadi-toorjuustukook

Eelseisev isedepäev on kindlasti paljudes peredes muuhulgas ka koogiküpsetamise päev. Või siis on isadepäevale eelnev päev pühendatud koogile, et tähtsa päeva hommikul oleks laual juba väärikas kook.  Kihiline kõrvitsakook on vahvalt triibuline ja sügisvärviline. Küpsete ja vaoshoitud kollakas-pruunide toonidega triibuline kook kaunistab iga pidulauda ja aitab teisalt ka edukalt sügist kõrvitsauputust veidi leevendada. Ja neile, kes kõrvitsast lugu ei pea, ei ole lihtsalt vaja mainida, millest kook tehtud on. Pirtsakate laste jaoks on see näiteks triibuline šokolaadikook :)



8-10-le
Valmistamisaeg: 1 tund 20 minutit
200 g Digestive küpsiseid
50 g võid, sulatatuna
400 g toorjuustu, toasoojana
5 muna
300 g kõrvitsapüreed
1 dl suhkrut
100 g tumedat šokolaadi
1 tl vanillisuhkrut
1 tl kaneeli



Esmalt valmista koogi põhi. Selleks purusta köögikombainis Digestive küpsised. Sega sulatatud võiga, aseta küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhjale. Suru näppudega ühtlaseks.
Kõrvitsapüree valmistamiseks puhasta kõrvits seemnetest ning tükelda. Küpseta ahjus 200 kraadi juures, kuni kõrvits on pehme. Eemalda koor ja püreesta kõrvits. Kalla ära liigne vedelik, kui see püreestatud kõrvitsast eraldub.
Vahusta toorjuust suhkruga. Lisa ükshaaval 4 muna ja sega kõik läbi. Eralda segust 1/3 ja lisa sinna vanillisuhkur. Kalla küpsisepõhjale ja aseta 180 kraadisesse ahju umbes 10 minutiks, kuni toorjuustumass on veidi kalgendunud. Samal ajal sega ülejäänud massi sisse ülejäänud muna, kaneel ja kõrvitsapüree. Jaga saadud mass kaheks. Kalla üks osa vaikselt eelnevalt küpsetatud toorjuustukihi peale ja aseta ahju 180 kraadi juurde taas umbes 10 minutiks, et kiht veidi taheneks. Samal ajal sulata vesivannil tükeldatud šokolaad ja lisa viimasele osale toorjuustu-kõrvitsamassist. Sega läbi ja kalla eelnevalt küpsetatud eelmiste kihtide peale. Alanda kuumust 160 kraadini ning küpseta kooki ca 35-45 minutit. Keera kuumus maha ja lase koogil koos ahjuga ja avatud ahjuuksega jahtuda. Tükkideks lõika kook jahtunult.

Retsept ilmus Oma Maitse 2015.aasta sügisel ilmunud lisaväljaandes Pidu.

4. november 2015

Kuldne kõrvitsahummus ja toortatrajahust näkileivad

Kuldne aastaaeg on end veel viimaseid hetki üle looduse laotanud. See värvide pillerkaar on kui hullunud kunstniku viimane meeleheitlik meistriteos enne, kui tükiks ajaks kõik lõuendid taas viiekümne halli varjundiga katta tuleb. Kõike on hetkel kuidagi liiga palju. Värvikihid on paksud ja värvid on silmipimestavalt erksad. Isegi päikseloojangud ja -tõusud kipuvad looduse värvitralliga kaasa mängima ja sedavõrd lõõmavat päikeseloojangut nagu eile õhtul, ei ole ma just sageli nägema sattunud.
Kõiges on süüdi sügis. Ja sügisega käivad kaasas kõrvitsad. Need väiksed ja suuremad asenduspäikesed, mis päris päikese kaugeks ja külmaks jäädes peavad meie kapiotstel veidi kollakat ja sooja varjundit saabuvasse pimedasse aega tooma.
Kõrvits on väärt toidutaim ja kõrvitsaroogade nimistu on üsna lõputu. Ka siin blogis on päris pikk nimekiri märksõna "kõrvits" alla koondunud. Sellest loetelust oli puudu veel kõrvitsahummus.




Esmalt - olen saanud eelnevalt ühelt oma blogilugejalt märkuse, et hummuseks ei saa nimetada muud määret, mis ei ole kikerhernestest valmistatud, kuna sõna hummus ongi algselt tähendanud kikerhernest. Mulle isiklikult tundub, et hummus on oma algallikate juurest juba piisavalt suurele ringile jalutama läinud ja peedihummuse nimetus mind liialt küll ei häiri. Selle kõrvitsahummuse puhul on aga asi veel lihtsam. Nimelt jääks ainult kõrvitsaga tehes hummus liiga vesine ja seetõttu on kõrvitsahummuses lisatud lihtsalt tavapärasele kikerhernestest hummusele ahjukõrvitsat. Tulemus on mõnusalt maheda ja veidi magusa maitsega hummus, mis oma olemiselt ka veidi kergem, kui tavapärane hummus.
Kõrvitsahummus
150-200 g ahjukõrvitsat (kooritud ja puhastatud kõrvitsaviilud, mis on ahjus pehmeks küpsetatud)
400 grammine purk kikerherneid
2 küüslauguküünt purustatuna
3 sl tahinit (mina seekord tegin ilma)
3-4 spl sidrunimahla
1/2 tl jahvatatud vürtsköömneid
Veidi mett
oliiviõli
soola, pipart
oliiviõli
musti seesamiseemneid
Kurna kikerherned, loputa sõelal voolava vee all.  Töötle purustajas kõik koostisained ühtlaseks. Maitsesta ja vajadusel timmi maitseid paika.   Võid lisada ka oliiviõli, kui tahad kreemjamat tulemust. Timmi maitse endale parajaks lisades soovi korral kõiki maitseid juurde. Hummuse peale puista soovi korral musti seesamisemneid ja nirista peale oliiviõli.
Kõrvitsahummusele seltsiks sättisin aga näkileivad, mis seekord tehtud toortatrajahust ja seemnetest. Mõnusad krõbedad ja täiesti gluteenivabad ka veel lisaks.




Tatrajahust näkileivad seemnetega
1 dl päevalilleseemneid (nt Germund pakub väga korralikku valikut erinevaid seemeneid)
1,5 dl kõrvitsaseemneid
2 sl linaseemneid
2 dl toortatrajahu (kasutasin Remedyway heledat jahu, hea valik erinevaid toortatratooteid on näiteks Rimi Talu Toidab poodides)
2 dl kuuma vett
50 ml oliiviõli
1 tl kvaliteetset meresoola.
Sega kausis kõik kuivained, kalla peale õli ja kuum vesi ja sega kõik korralikult läbi. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga, kalla sinna peale umbes pool tainakogust, laota peale teine küpsetuspaber ja töötle kas kätega või tainarulliga tainas hästi õhukeseks. Eemalda pealmine küpsetuspaber. Antud koguseks saab vastavalt paksusele 1 kuni 1,5 plaaditäit näkileiba. Küpseta esmalt 150 kraadi juures ca 45 minutit, tõsta siis ahju kuumus 200 kraadini ja küpseta ca 10-15 minutit, kuni näkileib on krõbe ja parajalt pruunistunud.Vajadusel pikenda küpsemisaega, kuni näkileivad on kergelt pruunistunud.
Tõsta ahjust välja, jahuta ja murra siis parajateks tükkideks.

Postituse piltidel olevad imelised nõud on valminud keraamik Mari Saani kätetööna. Mari imelist nõudemaailma võib lisaks imetleda SIIT või jälgida tema FB lehelt.