31. mai 2015

Mandlipaneeringus kanafilee satay kastmega

Satay kaste on üks mõnus kaste. Maapähklist ja kookosest veidi terav satay on paljude rahvusköökide kindel komponent. Esimesena meenub Indoneesia, kus gado-gado ehk erinevate köögiviljade jm vaagnale sätitakse alati dipikastmeks just satay kaste. Samamoodi leiab väikeste variatsioonidega satay kastet Malaisia, Vietnami, Hiina, Tai ja ka Euroopa ja Aafrika köökidest. Nii et täiesti piiriülene tegija.
Vaatamata oma pruunikale ja veidi kahtlasele välimusele (selles tuleb süüdistada maapähklit), on tegemist mõnusa tummise kastmega, mis sobib üllatavalt paljude toitude juurde. Kõige klassikalisem on ehk kanaliha, aga mõeldes kasvõi gado-gado peale, siis sätitakse sinna ka meie oma armast kartulit, muna, kapsast, porgandit, tofut ja veel mitmeid komponente. Kõik komponendid tuleb enne suhupistmist satay kastme sisse dippida, seepärast peaks olema maitsekooslus aastasadade jooksul paika loksunud ning garantii, et maitsed sobivad. Pean tunnistama, et näiteks keedetud muna maapähklikastmes oli esmasel maitsmisel väga ootamatu, kuid üldse mitte halb kooslus. Sama kartuliga. Inimene õpib kuni elab :)
Mandlipaneeringus mahlane kanavarras on aga kui loodud satay kastmelt väge ja maitseküllust juurde saama.
.

Mandlipaneeringus kana on üks meie pere laste lemmikuid. Ei ole probleemi seda süüa hommik-lõuna-õhtu. Mina, emana, naudis samas seda, et tegemist on ühe lihtsa ja kiirelt valmiva toiduga. Eelnevalt olen satay kastet ise valmis seganud, aga Thai Choice sarja valmis satay kaste muudab selle roa valmistamise veel lihtsamaks ja kiiremaks.
500 g kanafileed, pikkupidi kaheks või kolmeks ja siis ristipidi kolmeks-neljaks tükiks tükeldatud
1 dl kookospiima
2 dl mandlijahu või jahvatatud mandleid
õli praadimiseks
soola ja pipart
värsket koriandrit
Satay kastet serveerimiseks



Tõsta tükeldatud kanafilee kookospiima sisse ja lase vähemal pool tundi (soovitavalt siiski kauem) kookospiima sees seista. Sega taldrikul mandlijahu paari näpuotsatäie soolaga. Tõsta kanafilee kookospiimast välja ning veerata kanafilee tükke mandlijahus. Võid kanatükid lükata puidust varda otsa, siis saad neid korraga kiiremini pannil ümber keerata. Kuumuta pannil õli ning prae kanafilee tükid igast küljest kuldseks ja krõbedaks. Serveeri koos satay kastmega ning paku juurde värsket hakitud koriandrit.
Juurde sobib hästi SEE vürtsikas kurgisalat.

29. mai 2015

Umbrohupesto ja umbrohust tabbouleh. Tervis tuleb mühinal

Kevade küpsemine on igal aastal midagi sellist, millest ei väsi ega tüdi. Iga päev oma tavapärast jalutusringi tehes saad jälgida, kuidas tärkab, ärkab, õitseb ja puhkeb talv läbi karges vaikuses tardunud loodus. Mul on olnud aastaid, kus kiire tempo tõttu on jäänud märkamata isegi toomingate õitsemine. See oli ehmatav kogemus ja mitte eales ei taha enam tajuda seda, kuidas kevad sinust on mööda kihutanud ilma, et sa oles tähelegi pannud.



Umbrohutoidud kuuluvad vältimatult kevade juurde. Ümbertmaja toidukorjamise mõnu on igal aastal üks nauditavamaid hetki. Kõik järsku vabaneb tardumusest ning hakkab taas vaikselt hingama. Aina kiirenevas tempos, sest kui esimesi liblesid ootad pikkisilmi, siis mõne nädala möödudes lokkab niitmata muru etteheitva lopsakusega kohe, kui paar päeva viimasest muruniitmisest möödas. Aga see kõik kokku on tegelikult nii magus ja nii nauditav. Umbrohust hetkel puudust tundma küll ei pea. Lokkab ja kasvab mis kole. Ja mida muud tarka umbrohuga veel ette võtta, kui see üheks vitamiinidest ja kevadisest jõust pungil pestoks suristada.



Umbrohupesto puhul on mingit väga täpset retsepti isegi keeruline anda. Tasub paar korda järele proovida, siis saab tunnetuse kätte ja edaspidi võib üsna tunde järgi juba pesto valmis doseerida. Hapukat maitset on pestosse tavaliselt sidrunimahl andnud, kuid ühe armsa blogilugeja soovitusel hakkasin kasutama meie oma kevadhaput rabarberivart. Toimib suurepäraselt. 
Umbrohupesto
Kogused siis orienteeruvalt sellised:
paar suuremat peotäit umbrohtu - mina kasutasin kuusevõrseid, põdrakanepi lehti, nurmenukulehti, rohelist sibulat ja karulauku.
ca 10-15 cm pikkune jupp noort rabarberivart
50 g parmesani juustu (nt Selection by Rimi sarjas müüdavat)
ca 1 dl oliiviõli
1-2 küüslauguküünt (kui kasutad karulauku, võid selle lisamata jätta)
väike peotäis röstitud kõrvitsa- või päevalilleseemneid
soola ja pipart
Aseta kõik koostisained purustajasse. Juust lõika enne väiksemaks, samuti lõika ka rabarber tükkideks. Ka rohelise kraami võid jämedalt noaga läbi hakkida. Surista kõik purustajas ühtlaseks. Maitsesta soola ja pipraga. Kasuta mustal leival, salatilisandiks, kalaroogadele särtsu andjaks või muul meelepärasel moel. Säilib külmkapis vähemalt nädalapäevad, kuid kalla pesto pinnale veidi õli nii, et see oleks õliga kaetud. Nii ei teki pesto pinnale hallitust. 

Umbrohust tabbouleh 
Tabbouleh on teisisõnu salat värsketest köögiviljadest, ürtidest ja kas bulgurnisust, kuskusist või kinoast, mis on kolmest nimetatust kindlasti kõige tervisesõbralikum variant. Pärit on see mõnus suvine salat Araabiamaadest (Liibanon, Türgi jt) ning kohustuslikest elementidest on salatis tavaliselt esindatud sibul, tomat, petersell, münt, oliiviõli, sidrunimahl ja sool. Tabbouleh on tavaliselt ka mezze laua üks toitudest ja isegi olen sealkandis reisides erinevaid variatsioone tabbouleh´st nautinud. Praegusel umbrohuhooajal saab aga selle mõnusa salati eestindada ning värskeid ja vitamiinirikkaid umbrohulisi sinna lisada. Tulemus sai väga mõnus!



2 dl kinoad, keedetuna
ca 10-15 cm värsket kurki, hästi peeneks hakituna
200 g tomatit (hetkel tasub eelistada kas kirss- või ploomtomateid), hästi peeneks hakituna
suur peotäis peterselli, karulauku, rohelist sibulat, münti, võilillelehti, põdrakanepilehti vm, hästi peeneks hakituna
2 suurem sibul, hästi peeneks hakituna
sidrunimahla
1 küüslauguküüs, peeneks hakituna
soola ja pipart
oliiviõli




Esmalt keeda kinoa. Selleks aja kinoa soolaga maitsestatud vees keema ning keeda vaiksel tulel umbes 10 minutit. Lase mõned minutid seista ja töötle siis kahvliga kohevaks. 
Sega omavahel sidrunimahl ja küüslauk. Lisa niristades ja pidevalt segades oliiviõli. Maitsesta soola ja pipraga.
Sega kinoa osa salatikastmega ja lase veidi aega maitsestuda. Sega juurde ürdid ja umbrohi ning köögiviljad. Maitsesta soola ja pipraga ning lisa ülejäänud salatikaste. 

28. mai 2015

Kuusevõrsevõi koos selle aasta parimatega

Imeline aeg on käes! Mets ja maa meid toidab, seni kuni põld rammu kogub ja sinna külvatud saadused söögikõlbulikuks kasvatab. Umbrohutoidud teevad igakevadist võidukäiku ja hetkel on kätte jõudnud kuusevõrsete aeg. Kui mõelda suure, võimsate juurtega kuuse peale, kelle kogu elujõud ja peale pikka puhkust kogunenud ramm on hetkel koondunud nende neoonroheliste võrsete kasvatamisele, siis ei pea vist pikalt lahti seletama, millist loodusväge kuusevõrsed endas kannavad.




Kuusevõrsed on oma hapuka maitsega üsna universaalsed lisandid. Kes soovib, võib neid niisama krõmpsutada, samas sobivad nad hästi salatitesse, võileibadele, pestosse ja kindlasti tasub proovida ka kuusevõrsetega võid. Selle valmistamine on imelihtne ehk siis segada tuleks paras peotäis peenemaks hakitud kuusevõrseid, soolahelbeid ja toasoe või. Kogused võib igaüks endale meelepäraseks sättida, minu loogika järgi ei ole kuusevõrseid kunagi liiga palju :) Lasta sel veidi taheneda ongi valmis. Nüüd tuleb leida vaid korralik leivakäär.




Lisandiks kuusevõrsevõi juurde sobivad aga imehästi selleaastase Eesti Parima Toiduaine konkursil ilma teinud tooted. Esmalt krõmpsuv leib kanepiseemnetega. Olen juba aastaid ise leiba küpsetanud ja seetõttu ostan leiba poest pigem harva. Välja on kujunenud oma eelistused ja sageli ei märkagi uusi ja põnevaid tulijaid. Lõuna Pagarite krõmpsuv leib kanepiseemnetega on üks neid leibasid, mida kindlasti siis eelistaksin, kui endal parasjagu leivategu unarusse jäänud. Need krõmpsuvad seemned teevad niisamagi väga hea maitsetasakaaluga leiva imeliseks. Tunnistan, et olen nüüd ka oma leibadese iga kord kanepiseemneid poetanud. Ja kui juba kuusevõrsevõi, mõnus maalähedane leib ja kirgaskollase munakollasega naabritädilt toodud munad käepärast, siis nõuab see kooslus üht tahedat kalapala sinna komplekti. Selleaastase Eesti Parima Toiduaine konkursi hõbemärgi vääriline kalatoode on vürstikilufilee Skandinaavia moodi. See on üks tõeliselt hõrk pala. Kilufilee on ehk veidi mahedam ja magusam, kui tavapärane kilu, aga kindlasti on see üks viimase aja mõnusamaid uudistooteid, mis meil küll pea kogu aeg nüüd kapis varuks. Selleks puhuks, kui midagi tahedamat tahaks põske pista.
Nautige kevadet, ausat ja kodumaist toitu ning järjest soojemaks muutuvat päikest! On imeline aeg.

Postitus sündis koostöös Eesti Toiduliiduga.

21. mai 2015

Grillitud kanakintsud sinepi-mee marinaadis

Ilmad on vaikselt soojenemas ja nädalavahetus läheneb ka mürinal. Tõotab tulla juba üsna suvehõnguline nädalavahetus, kus kõik aedlinnakud ja valglinnastunud rajoonid mattuvad grilliaroomide alla. Eestlane on grillirahvas, kes suudab õues liha küpsetada ka külmetavate näpuotstele ja krae vahele tilkuvale vihmale vaatama. Mida siis veel soojast ja päikeselist ilmast rääkida.
Kanakintsud mee ja sinepi marinaadis on aga üks hästi mõnus grilliroog. Katsetasime ja koheselt ka armusime.



Marinaadi valmistamine on lihtsamast lihtsam, kui käepärast on Treppoja Sahvli mee-sinepi maius. Treppoja Sahver on üks vahva sahver, kus valmivad kodused ja väga maitsvad purgitäied erinevate kastmete, mooside ja vürtsmoosidega. Lisaks vahvatele toodetele on Treppoja Sahvriga seotud ka tema perenaise kaudu, nimelt toimetab seal minu hea ja kauaaegne sõber Age, kes koos oma elukaaslasega kõik need purgitäied ise valmis keedab. Tasub kindlasti avastada, valik muutub Treppoja Sahvril kogu aeg aina laiemaks ning ideede osas tasub kindlasti ka nende blogil silma peal hoida.

Aga grillimise radadele tagasi. Treppoja Sahvri mee-sinepi maius on üsna tugeva maitsega juba iseenesest. Natuke aitasin maitseid tagant soolasust ja värske küüslaugu särtsakust lisades. Muud ei olnudki vaja.
ca 1 kg broilerikintse, nahata ja kondita. Sobib ka kanafilee, aga maitselt jäävad kintsud tunduvalt mahlasemad ja mõnusamad
4-5 sl Treppoja Sahvri sinepi-mee kastet
3 sl sojakastet
3-4 küüslauguküünt, hakituna
värskelt jahvatatud musta pipart


Haki küüslauk. Sega omavahel sinepi-mee kaste, sojakaste ja küüslauk. Lisa värskelt jahvatatud musta pipart.Timmi ise maitsed sobivaks. Marinaad peab jääma üsna soolakas, kuna sealt saab kogu liha oma soolasuse. Aseta kanatükid marinaadi ja jälgi, et kõik küljed saaksid ühtlaselt marinaadiga kokku. Lase lihal paar tundi marinaadis seista ning grilli siis kuumal grillil mõlemalt poolt, kuni kanaliha on ilusti läbiküpsenud.
Samas marinaadis võid enne grillimist ka värskeid köögivilju (paprika, suvikõrvits, kirsstomat, sibul) kiirelt marineerida.

19. mai 2015

Valge šokolaadi kook rabarberi-vanillikastmega

Hapukasmagus rabarberiaeg on käes. Siia hooaega sobib hästi pidulik ja maitsev tort, kus hapukas magus-rikkalik valge šokolaadi ja jogurti vahekiht saab särtsakust ja maitseerksust rabarberikastmest. Hapukas rabarber ja valge šokolaad moodustavad võluva koosluse ja täiendades üksteist elegantselt ja meeldejäävalt. Kooki on lihtne teha - ahju ei ole vaja, küll aga veidi aega, et jogurtist vahekiht saaks valge šokolaadi toel veidi taheneda.



6-8-le
Valmistamisaeg: 30 minutit + 2-3 tundi jahutamisele
Põhi:
200 g Digestive küpsiseid
50 g võid
50 g jahvatatud metspähkleid (nt Germund valikust)
Valge šokolaadi vahekiht:
600 g Kreeka jogurtit
300 g valget šokolaadi, tükeldatuna
Rabarberikaste:
400 g rabarberit, tükeldatuna
1 dl suhkrut
1 dl  värskelt pressitud apelsinimahla
Vanillikaun (kasuta ära vahekihi sisse läinud vanillikaun, millest on seemned eemaldatud)
Sidrunimahla
Veidi soola
Brändit (soovi korral)


Põhja jaoks purusta köögikombainis küpsised ja pähklid. Sega sulatatud võiga ning suru lahtikäiva vormi põhjale ja külgedele. Küpseta 180-200 kraadi juures umbes 10 minutit, kuni põhi on kuivaks tõmbunud. Jahuta
Jogurti-valge šokolaadi vahekihi jaoks kuumuta potis jogurt veidi soojemaks kui käesoe. Kalla sinna sisse hakitud valge šokolaad ning lisa ka vanillikaunast kraabitud seemned. Lase šokolaadil sulada aeg-ajalt segades. Kalla saadud segu koogipõhjale ja jahuta.

Kastme jaoks kalla potti suhkur, apelsinimahl, vanillikaun, veidi sidrunimahla ja näpuotsaga soola. Lase keema tõsta. Lisa rabarber ja keeda mõned minutid, kuni rabarber on veidi pehmenenud, kuid veel kergelt krõmps. Soovi korral lisa paar sortsu brändit. Tõsta kaste pliidilt ja jahuta. Serveeri koos koogilõikudega. 

Retsept ilmus 2015. aasta maikuises ajakirjas Oma Maitse, kust leiad veel mitmeid retsepte rabarberitst.

18. mai 2015

Lihtsa elu purukook Juubeli tordipulbrist. Rabarberihooajal rabarberiga

See mõnus ja lihtne nostalgiamaitseline kook siin ei ole kohe kindlasti liiga tervislike või rannahooaja ootusesse sobivate kookide nimekirjast. Küll aga võib kategooriaks ilma igasuguste liialdusteta nimetada hõrku maitset ja valmistamislihtsust. Lisaks on see kook sümpaatselt universaalne - praegusel rabarberihooajal sobib seda teha rabarberiga, õunahooajal õuntega, marjahooajal marjadega jne. Ehk siis sobib valmistamiseks aastaajast sõltumata. Pildil on selle koogi marjadega valmistatud variant, eilne rabarberikook sai nii kiirelt otsa, et pildistamiseni ei jõudnudki. Üldjoontes näeb kook üsna sarnane välja :)


Juubeli tordipulbrist kook on puhas klassika ja siin saavad kokku lapsepõlvest pärit tuttavlikud maitsed. Tõenäoliselt mäletame kõik neid hõrke kohupiimakooke, mida keerulisel nõuka-ajal sai poest saadaoleva Juubeli tordipulbrist tehtud. Lihtsad koostisained ja samas mällusööbivalt hõrk tulemus. Kui koogile lisada hapukat rabarberit, on tulemuseks meeldivalt mahlane ja mõnusalt hapukas vana kooli purukook.
1 pakk Juubeli tordipulbrit
120 g võid, külmana
500 g kohupiima
3-4 muna
1 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
500 g rabarberit, õunu, marju vm


Sega/haki tordipulber võiga, kuni moodustub ühtlane puru. Seda on kõige lihtsam teha kas näppude vahel või siis köögikombainis. Sega omavahel munad, suhkur, vanillisuhkur ja kohupiim. Laota ¾ tordipulbri-või segust küpsetuspaberiga kaetud vormi põhjale ja suru veidi kinni. Sinna peale kalla kohupiimasegu. Kohupiimale laota tükeldatud rabarber (marjad, õunad vm) ning kata kõik
 siis ülejäänud puruseguga.

Küpseta 180-200 kraadi juures umbes 45 minutit, kuni kook on kaunilt kuldpruun. 

Retsept on pärit minu raamatust "Argiõhtute kokaraamat"

15. mai 2015

Metsaspargel ehk põdrakanepi võrsed. Väärt avastamist

Mõnus on tõdeda, et käes on kõikide umbrohu-usuliste kuldaeg. Kardetavasti kohtab mind päris sageli, tagumik upakil, järjekordset maltsalist korjamas. Ja toidulaud on värvunud üsna roheliseks. See on nii nauditav aeg! Vanad tuttavad naat, nõges, võilill, karulauk jm on kõik ilusti koha menüüs leidnud. Kui aga tahta midagi eriti hõrku, siis tuleks metsast või aasalt üles noppida metsaspargel, tuntud kui põdrakanep


Taimetark Kristi Lehtla räägib põdrakanepi kohta järgmist: Põdrakanepil on kõige paremad esimesed, umbes 20-sentimeetrised võrsed, mis meenutavad väikeseid palmikesi ja mille lehed on veel pisut lillaka varjundiga. Neid on mõnus marineerida ja kasutada nagu marineeritud sparglit või kergelt kupatada ning jällegi kasutada spargli või spinati asendajana. Päikesepaistelisemates kohtades on võrsed juba suureks sirgunud ja nende puhul sobivad ladvaosa (vars puitub kiiresti) ja lehed hästi suppidesse, salatitesse või pestoks. Vanemate taimede lehti võib kuuma veega eeltöödelda.
Aive Luigelat tsiteerides: Põdrakanepit peeti 99 haiguse ravitsejaks ja tsaariajal veeti sadade puudade viisi välismaale. Kuivatamiseks ja säilitamiseks kogutakse peamiselt lehti ja õisi.


Hetkel on käes just see aeg, kus tasuks korjata põdrakanepi võrseid. Mida rohkem kinniste lehtedega on ülaosa, seda hõrgumalt maitseb vars. Vanematel taimedel kipuvad võrsed puituma.
Kui valmistada põdrakanepi võrseid metsasparglina, siis tuleks esmalt võrsed kuumtöödelda. Mitmed allikad soovitavad soolaga maitsestatud vees neid keeta, kuid mulle meeldib oluliselt rohkem võis või siis õli ja või segus kiirelt pannilt läbi käinud põdrakanepi võrseid, millele natuke soolahelbeid peale puistatud. Lisandiks sobivad täpselt samad asjad, nagu ka sparglile - sulavõi, Hollandi kaste, parmesani juust, vedela munakollasega muna ja kõik muud head asjad. Ja miks mitte sättida kiirelt läbikuumutatud põdrakanepi varsi lihtsalt lisandina pearoa juurde. Igaüks leiab oma lemmikmooduse.
Igaks juhuks lisan ka ühe pildi, millisena põdrakanep looduses välja näeb.

Otsida tuleks siis võimalikult kinniseid võrseid. Need uljad palmikesed on juba veidi ülekasvanud, aga sealtsamast kõrvalt varjulisest kohast leidis veel kinniseid võrseid ka. Samas sobib ka lehti spinatisarnaselt tarvitada, nii et tühjade kätega ei peaks keegi jääma.

Nautige kevadet ja kevadrohelisi vitamiinidest pungil toite. Kohtume metsa all!

12. mai 2015

Rannahooaja ootusesse sobiv maius datlite, tumeda šokolaadi ja õhitud kinoaga

Nii tore on mõne maiuse kohta kohe rahuliku südamega kirjutada, et patust on see küll 100% prii. Selle mõnusa magusa ampsu kohta sobib see lubadus küll igati. Lisaks on seda lihtne valmistada, ei nõua see ei kerkmist, küpsetamist ega tarretamist. Põnevaks komponendiks on siin õhitud kinoa, mis ei ole muud kui õhitud kinoaterad. Need annavad maiusele mõnusalt õhulise iseloomu ning lisavad samas läägemagusale datlile veidi mõrkjat tasakaalu. Seda teavad kõik juba kindlasti isegi, et kinoa on üks supertoiduainetest, mis võiks kindlasti sagedamini meie toidulaual figureerida.




Õhitud kinoa otsa komistasin taaskord siis, kui Gemoss Cash&Carry´s ringkäiku tegin. Enne ei olnud seda kohanud, küll aga vahel muukeelsetes retseptides vahel näinud. Seega haarasin ühe pakikese kohe kaasa ja asusin katsetama.
12 pehmet datlit, kivi eemaldatud ja peeneks hakitud (nt Rimides müüakse eraldi puuviljaletis karbikestes Juicy Dates nime all)
2 sl kookosrasva või võid
200 g maapähklivõid või tahhiinit ehk seesamiseemnevõiet
2 sl riivitud värsket ingverit
40 g õhitud kinoad
peotäis kõrvitsaseemneid (nt Germund.ee valikust)
peotäis päevalilleseemneid (nt Germund.ee valikust)
peotäis Kreeka pähkleid, peenemaks hakituna (nt Germund.ee valikust)
veidi soola
150 tumedat šokolaadi (vähemalt 70%-list)
kookoshelbeid



Sulata kookosvõi või tavaline või pannil. Töötle datlid kas köögikombanis või hakkides peeneks. Sega datlid maapähklivõi või tahhiiniga. lisa kookosvõi ja värskelt riivitud ingver. Sega kõik ühtlaseks. Võid seda teha ka hästi madalal temperatuuril pliidil, siis muutub pähklivõi pehmemaks ja segu paremini töödeldavaks. Lisa seemned, pähklid, kinoa ja sool ning sega läbi. Vooderda väiksem vorm (ca 15x20 cm) küpsetuspaberiga ja suru saadud mass vormi sisse. Aseta külma.
Sulata vesivannil tükeldatud šokolaad ja kalla siis šokolaad jahedast võetud massile peale. Puista peale kookoshelbeid ja lase veel veidi aega jahedas seista, et šokolaad taheneks.
Lõika kuuma vette kastetud noaga parajad tükid ja säilita jahedas.

Idee on päris Green Kitchen Stories blogist.
Postitus on sündinud koostöös Gemoss Cash&Carry poega.


7. mai 2015

Täiuslik hommikusöök. Spargel, Hollandi kaste ja uputatud muna

Mõned asjad on nii suurepäraselt toimivad, et igasugune veiderdamine või muudatuste tegemine oleks kui pühaduse teotamine. Üheks selliseks alati toimivaks ja meeliülendavaks koosluseks on värske kevadine spargel ja Hollandi kaste. Värske spargli nõrke elegantne krõmpsuv värskus ja kaste,mis piltlikult vahustatud või ja munakollane. Siin ei saa eksida! Kui aga sellele kuninglikule kooslusele lisada üks pošeeritud muna ja veidi prosciutto sinki, siis on tegemist kuningliku hommikusöögiga. Muide, Hollandi kaste on ikkagi puhas Prantsuse köögi klassik ja Hollandi kaste või siis nimetus hollandaise on ajaloo käigus sellele kastmele omistatud.


Esmalt pean kiidulaulu laulma sparglile. Kui kevadisel ajal satub kätte kodumaine värske krõmpsuv spargel, siis on see sündmus omaette. Sparglipäev on pidupäev. Olen iga kevad pisarateni tänulik oma armsale naabrinaisele, kes oma sparglisaagist alati ühe pundi ka mulle toob. Ka need pildil olevad sparglid on just sealtsamast pärit ja vahe aasta läbi poes müüdavate veidi tuimade ja puituma kippuvate vartega on võrreldamatu.
Et spargleid väärikalt kohelda, sai sinna juurde valmistatud esmalt klassikust Hollandi kaste. selle jaoks on vaja veidi pühendumist ja tähelepanu, samas ei tohiks selle valmistamine küll kellelegi üle jõu käiv olla.


Hollandi kaste
4 suuremat munakollast, külmkapikülmana
2 sl vett
250 g võid
2-3 sl sidrunimahla
näpuotsaga soola
värskelt jahvatatud (valget) pipart
Esmalt ehita topeltpõhjaga kauss. Selleks pane umbes tassitäie veega tulele kastrul, millele aseta teine kastrul, mis ei puuduta põhjaga alumises kausis olevat vett. Kuumuta alumises kastrulis vesi nii, et see keeb hästi vaikselt. Kalla munakollased pealmisesse kaussi, lisa vesi ja vispeda siis mikseriga umbes pool minutit, kuni segu on veidi paksemaks ja heledamaks muutunud. Pidevalt vispeldades lisa sulavõi. Kui soovid eriti sametist tulemust, kasuta selitatud võid. Soovi korral kurna saadud kaste läbi tiheda sõela, et eemaldada vähimadki tükid. Lisa kastmele vispeldades sidrunimahl, sool ja pipar. Ja ongi valmis!
Järgmiseks valmista pošeeritud ehk uputatud muna. Selleks löö muna väiksemasse kaussi või tassi lahti. Lase vesi keema tõusta ja tekita vee keskele keeris. Poeta vaikselt selle keerise keskele muna. Jälgi, et vesi keeks hästi vaikselt, muidu peksavad suured mullid muna helbeliseks. Võid ka muna enne tihedal sõelal veidi nõrutada, nii eraldub munavalge see osa, millest kipuvad vette hõljuvad ribad tekkima ja tulemus jääb kompaktselt ümar.
Sparglid sinna juurde valmivad kiirelt ja lihtsalt. Keera sparglivars prosciuttoviilu (nt Selection by Rimi sarjast on väga hea) sisse ja aseta kuumale pannile ning lase kiirelt mõlemalt poolt küpseda, kuni prosciutto on krõbe. Minu lemmik sellisteks toiminguteks on LeCreuset kandiline malmpann, mille puhul on plussiks see, et ta toimib ka indkuktsioonpliidil. Sel moel malmi peal kiirelt grillides saab ka kodusel pliidil üsna grilli peal valmistatud toidu moel maitsva roa.


Kui spargel grillilt tulnud, võib kogu roa kokku sättida. Spargel prosciuttoga kõige alla, sinna peale pošeeritud muna ja viimistlemine kreemise Hollandi kastme abil.
Aaaahhhh, kui hea.....!!! Nautige sparglihooaega!

Saviplaadi pizza. Kogu pere lemmik

No kes siis pizza´t ei armastaks! Eriti siis, kui peres kolm mehepoega sirgumas. Kui on soov kindla peale minna ja lastelt boonuspunkte saada, siis pizza´ga ei libastu kunagi. Aamen! Läbiproovitud ja korduvalt kinnitust leidnud.
Meie pere lemmikuks on saanud saviplaadil valmistatud pizza. Kiviahju kahjuks ei ole meil käepärast, aga saviplaat aitab selle olukorra päris hästi lahendada. Korralik kuum ahi ja saviplaat on vaese mehe (loe: tavaoludes elava pizza-sõbra) lahendus. Kusjuures igati hästi toimiv ja ka väga lihtsalt teisaldatav ehk see vaese mehe "pizzaasi" reisib tihti meiega ka suvemajja kaasa. Ikka selleks, et saaks kiirelt ja lihtsa vaevaga ühe kogu mees-lapspere jaoks sobiva pannitäie taas valmis.

Sellise savist pizzaplaadi puhul on mõnus ka see, et samalt plaadiga saab pizza ka lauale tõsta. Näeb väga viks ja viisakas välja

Täidiste osas ei tasu fantaasiat vaka alla hoida. Seened, ricotta, mozzarella, ahjutomatid ja lehtkapsas said siin pizza peal kokku

Siin on täidis hooajalisest karulaugupestost, tomatikastmest, prosciutto singist ja mozzarella ning parmesani juustust kombineeritud

Siin sai pildile püütud maakodu esimene kevadine eine õues. Laual grillil valmistatud kartuliga pizzatainas, kuhu sai sätitud peale tomatikastet, salaami vorsti, punast sibulat ja loomulikult rohkelt juust. Karulaugupesto on kevadhooajal kohustluslik

Selline pizzaplaat, mis meid ausalt teenib, on kauplusest Kulp (vana nimega Home Decor) Emile Henry toodang ja igati tänuväärne abiline. Kogu kaupa saab tellida ka veebipoest aadressil www.homedecor.ee.  Neid pizzaplaate on saadaval kahes suuruses ja kahes värvis - punane ja must. Meie kasutame seda nii ahjus kui ka grillil.

Grillil valmistatud pizza jääb eriti hõrk

Suvel siis pigem grillil (eelkõige sobib kaanega suletav grill, et tekiks ahju efekt) ja muul ajal ahjus. Saviplaat oleks hea enne ahjus või grillil ka kuumaks lasta, enne kui pizzatainas sinna peale libistada. Nii hakkab pizza kohe küpsema ja kuumus ei kulu plaadi soojendamiseks. Enne pizzataina plaadile libistamist tuleks saviplaat jahuga üle puistata, nii ei jää pizza sinna kinni.
Samal plaadil sobib küpsetada ka pirukaid, saiu ja saiakesi, lameleibu ja kõike muud meelepärast. Aga miks ka mitte kala, liha, krevette, köögivilja või muud, mille järele parasjagu isutab. Saviplaat aitab igati kaasa maitsva lõpptulemuse saavutamisele. Pizza iseenesest on aga puhtalt fantaasiaroog ehk siis pigem jälgige seda, mis teil käepärast või mille järele isutab. Muuhulgas on meie peres tänu pizzale lapsed hakanud sööma ja nüüdseks juba ka hindama näiteks sibulat, karulaugupestot, vürtsikat chorizo vorsti, suvikõrvitsat ja paljusid muid toiduaineid, mille puhul tainale sätitud ja pizza peal serveeritud vorm on aidanud eelarvamustest võitu saada.


Kui täidis on fantaasia vili, siis tainas peab olema ikkagi paigas ja kaks meil kasutusel olevat pizzataina retsepti on siin ka välja toodud. Khmm-khmm, pean tunnistama, et olen paar korda kiirel ajal või pärmipuudusel ka Vilma pizzapõhjapulbrit kasutanud ja täitsa ilusti toimib ka see :)
Klassikaline pizzatainas
1 pakk (11 g) kuivpärmi
2,5 dl käesooja vett
näpuotsaga suhkrut
1 tl soola
6-7 dl jahu.
Soojenda esmalt tainakauss (kalla sinna kuuma vett ja kalla siis see kausist välja). Kalla kaussi käesoe vesi. Sega 2/3 jahu sisse kuivpärm ning suhkur-sool ning lisa vedelikule. Sega korralikult läbi, kuni tainas hakkab kausi küljest lahti lööma. Seejärel pane tainas jahuga kaetud tööpinnale ja sega juurde viimane kolmandik jahu. Sõtku 8-10 minutit. Vormi tainast pall ja pane see kaussi. Kata rätikuga ning lase kerkida soojas kohas ca 1 tund. Peale kerkimist sõtku korraks läbi ja jaga siis nii mitmeks tükiks, mitut pizzat soovid. Vormi laual pizzapõhjad ning aseta jahuga kaetud pizzaplaadile.
Küpseta eelsoojendatud ahjus maksimumkuumuse juures (220-250 kraadi) või siis hästi kuumal grillil seni, kuni juust sulanud ja tainaservad ilusti kuldsed.



Pizzatainas kartuliga
2 keskmist kartulit keedetuna või ahjus küpsetatuna
20 g toasooja võid
3,5-4 dl jahu
7 g kuivpärmi
1 tl suhkrut
1,5 dl käesooja piima
Koori kuumad kartulid ja suru läbi sõela. Kartulite kaal peale koorimist peaks olema 200 g. Tõsta karulid kaussi, lisa või, jahu, pärm ja suhkur. Sega läbi ning lisa käesoe piim. Sega kõik läbi ja sõtku tainast seni, kuni see kausi ja käte küljest lahti lööb. Lase soojas kohas kerkida umbes tund aega kuni maht on umbes poole suurem.
Sõtku kerkinud tainast ettevaatlikult õhumullid välja ja vormi pizza üheks või kaheks kettaks sõltuvalt selles, kui suurel alusel plaanid küpsetada. Aseta põhi pizzaplaadile ja kata meelepärase kattega.
Küpseta eelsoojendatud ahjus maksimumkuumuse juures (220-250 kraadi) või siis hästi kuumal grillil seni, kuni juust sulanud ja tainaservad ilusti kuld

NB! Endiselt kehtib kõigile blogilugejatele pakkumine, kus muuhulgas ka needsamad savist pizzaplaadid on soodushinnaga ja koguni 15% soodsamad. Selleks sisesta veebist tellides voucheri koodiks "isetehtud".