31. märts 2015

Pasha valge šokolaadiga

Veel mõned päevad ja ongi käes järjekordsed lihavõttepühad. Pasha kui traditsiooniline ülestõusmispühade toit tähistas omal ajal paastuaja lõppu. Vanasti tehti pasha hästi rammus. Samamoodi tegi lapsepõlves üsna rammusat pashat ka minu ema ja mäletan hästi, et umbes poole tüki peal kiskus süda juba veidi läikima :) Nüüd, mil eelnev paastumine väga levinud ei ole, võib pasha veidi vähem rasvase teha, kuid kindlasti ei ole see praegugi mingi dieettoit. Pühadevääriliselt maitsev on kohupiimane magusroog ikkagi. Suhkrut võib ka julgelt veidi vähem panna, siintoodud retsept on pigem selline klassikalise magususega. Kes vähem magusat armastab, võib piirduda ainult valgest šokolaadist ja puuviljadest tuleneva magususega.
Klassikaliselt tehakse pashat kahel moel - kuumutamata ja kuumutatud. Mina olen eelistanud alati kuumutamata varianti, mida on lihtsam teha ja mille konsistents mulle lihtsalt rohkem istub.


500 g teralist kohupiima
3 muna
1 dl suhkrut
50 g võid
100 g valget šokolaadi
vanillisuhkrut
hakitud röstitud mandleid, sarapuupähkleid, rosinaid, kuivatatud puuvilju jms. Head valikut pakub näiteks Germund.


Vahusta munad vanillisuhkru ja suhkruga. Sulata või. Haki šokolaad, lisa võile ning lase sulada. Sega kohupiim või- ja šokolaadimassiga. Lisa hakitud pähklid ja puuviljad. Ühenda saadud mass ettevaatlikult munavahuga, sega kõik läbi ning pane marliga vooderdatud pashavormi või marliga kaetud sõelale kerge vajutise alla. Sõela alla pane kauss, et eralduv vedelik sinna koguneks. Lase pashal jahedas 24 tundi taheneda. Kalluta pasha taldrikuleja eralda marli. Serveerimisel kaunista kuivatatud või värskete puuviljadega.

Retsept ilmus ka 2013.aasta ajakirja Mari aprillinumbris.

30. märts 2015

Kevadiselt kerge Pho supp riisinuudlitega

Sümpaatselt tervislik ja väga maitsev supp, mis sobiks oma koostisainetelt imehästi kevadtalvise puhastuskuuri jaoks. Originaalis serveeritakse Vietnami köögist pärit kuulsat Pho suppi koos toorete veisefilee lõikudega, mis küpsevad kuuma puljongi toel kergelt läbi, kuid taimse toidu austajad võivad seda suppi valmistada ka täiesti ilma liha lisamata. Maitsev jääb see mõlemal juhul ja tervislikest komponentidest on supp lausa pungil.


Umbes pöidlasuurune jupp värsket ingverit, koorituna ja peenelt tükeldatuna
5 küüslauguküünt, purustatuna
2-3 tähtaniisi
1 kaneelipulk
6 tera nelki
1,5 l köögivilja- või veisepuljongit (parim on isekeedetud variant, kui aga aega puljongit keeta ei ole, sobib kasutada ka näiteks Vietnamese Choice sarjast Pho puljongipastat)
1 sl kalakastet
100 g riisinuudleid
100 g värskeid šampinjone
Peotäis kuivatatud Hiina musti seeni, leotatuna
100 g värsket spinatit
lehtkapsast
Soovi korral serveerimiseks veisefileed, eelnevalt sügavkülmutatud ja siis fileerimisnoaga õhukesteks ribadeks lõigatuna
Serveerimiseks porgandiribasid, värsket laimi, värsket tšillipipart, värsket koriandrit, idusid jm
Kui kasutad veisefileed, aseta see enne sügavkülma. Nii on lihtsam veisefileest õhtukesi viile lõigata.
Kuumuta suurema poti põhjas keskmisel kuumusel ingverit, küüslauku, tähtaniisi, kaneeli ja nelgiterasid, kuni need muutuvad aromaatseks. Lisa kuum puljong ning lase keema tõusta. Alanda kuumust ning keeda vaiksel tulel puljongit koos maitseviljadega umbes 20 minutit. Tõsta vahukulbiga puljongist maitseviljad ja vürtsid välja. Lisa kalakaste ja vajadusel ka veidi soola, kuni puljong on sobiva soolasusega. Võid lisada ka täiendava koguse kalakastet.
Valmista ette riisinuudlid ehk keeda neid vastavalt pakendi juhisele ning kurna. Jaga nuudlid kaussidesse. Tõsta puljongi sisse tükeldatud spinat, šampinjonid ning mustad seened ning hauta puljongis paar minutit. Kui kasutad veiseliha, tõsta ka see nüüd puljongisse ning paarkümmend sekundit. Jaota supp kaussidesse laiali nii, et igasse kaussi jaguks võrdselt kõiki koostisaineid.  Lisa meelepäraseid lisandeid ning söö kohe

Retsept ilmus 2015. aasta veebruarikuises ajakirjas Oma Maitse

29. märts 2015

Pavlova granadillikastme ja kiiviga

Märtsikuises Oma Maitse ajakirjas oli lähema vaatluse all eksootiline passionivili. Kes proovinud, see teab, et tegemist mõnusa hapuka viljaga,mis kui loodud magustoitudele särtsu lisama. Klassikaline Pavlova kook saab hapuka kiivi ja granadilli toel hoopis uue elu. Magusa ja kreemise koogiga tekitab magushapu ja rikkalik lisand imelise koosluse ning kes seni on maasikatega Pavlovat oma lemmikuks pidanud, maitsku kindlasti ka seda kooslust. Imeline!





6-8-le
5 suurema muna valget
2,5 dl suhkrut
1 spl tärklist
1 tl valge veini äädikat
1 tl vanillisuhkrut
3 dl vahukoort
200 g toorjuustu, toasoojana
2 sl suhkrut
3 kiivit, koorituna ja tükeldatuna
2 granadilli, sisu eemaldatud
1 granaatõuna seemned



Töötle mikseriga munavalged pehmete tippudega vahuks. Vahustamist jätkates lisa järk-järgult suhkur. Mikserda umbes 10 minutit, kuni suhkur on täielikult lahustunud (seda võid kontrollida võttes vahtu näppude vahele. Kui kristalle enam näppude vahel ei tunne, on suhkur lahustunud). Lisa tärklis, äädikas ja vanillisuhkur. Mikserda veel umbes minut. Määri munavalgevaht õliga määritud küpsetuspaberile ümmarguse, umbes 24 cm läbimõõduga ringiks. Ringi keskele moodusta väike süvend – sinna läheb hiljem kreem. Küpseta eelsoojendatud ahjus 120 kraadi juures umbes 1 tund ja 20 minutit. Lõpupoole võid temperatuuri alandada 100 kraadini. Jahuta ahjus, hoides ahjuust lahti.

Vahusta vahukoor, toorjuust ja suhkur kreemjaks vahuks. Määri kreem jahtunud beseepõhjale. Kaunista kiivitükkide, granadilli ja granaatõunaseemnetega. Serveeri kohe. 

Retsept ilmus 2015.aasta märtsikuises ajakirjas Oma Maitse.

10. märts 2015

Uus raamat "Kiired hommikusöögid". Lihtsad kohupiimasaiad ja troopiline pähkli-seemnemüsli uuest raamatust

Hommikusöök on oluline! Tõenäoliselt mäletame seda mantrana kõlanud tõdemust juba lapsepõlvest nii ema kui vanaema suust kuulduna. Õnneks ei ole aeg kõiki tõdesid kummutanud ning ka hetkel võime samamoodi korrata, et hommikusöök on päeva kõige olulisem toidukord.



Mul on hea meel teada anda, et värskelt on trükikojast saabunud minu uus raamat, kus teemaks just hommikusöögid. Raamatu nimigi ei vaja lahtiseletamist ehk "Kiired hommikusöögid" viitavad just täpselt sellele, mis raamatusse talletatud on.



Eks meil kõigil on aastate jooksul välja kujunenud rutiinsed hommikused toimingud ning samamoodi ka hommikused toiduvalikud. Argipäeva hommikuks midagi, mida kiirelt ja mugavalt valmistada saab. Pühapäeva hommikuks veidi põhjalikum ja pidulikum toiduvalik. Suvel ja varasügisel rohkem värsket ja kerget. Talvetuiskude ajal tugevamaid ja toitvamaid suutäisi.
Selle raamatu eesmärk ei ole hommikusöögimaailmas revolutsiooni teha. Tähelepanelik raamatulugeja leiab siit nii mitmeid ajatuid ja tuttavaid hommikusöögiklassikuid. Mõned küll võib-olla veidi värskendatud lähenemisviisi kasutades serveeritud. Pigem võiks see hommikusöökide raamat olla teejuhiks ja ideemajakaks mitmekesise, tervisesõbraliku ja samas ka maitsva hommikusöögi valmistamisel.


Raamatusse on koondatud nii hommikusi sametisi smuutisid, krõbedaid müslisid, erinevaid munaroogasid, rikkalikke hommikvõileibu erinevate lisanditega. Loomulikult ei puudu ka putrude rubriik ning pühapäevasteks pikkadeks hommikuteks jagub nii pannkooke kui ka muidu maitsvaid küpsetisi. Kel tekkis huvi raamatu vastu, siis tasub kiigata nii raamatupoodidesse kui loomulikutl ka veebipoodidesse. Näiteks SIIA.
Et natuke aimu anda, mis tüüpi toite raamatust otsida tasub, siis paar lihtsat ja kiiret hommikusööki on ka siin toodud.

Kohe-kohe on tulemas värske spargli aeg. Raamatus on olemas midagi ka sparglisõpradele
Uputatud munad parmesani juustu ja pestoga. Lihtne hommikusöök, millest ei väsi. Täpsemad juhised leiab raamatust.

Loomulikult ei puudu raamatust ka pannkoogid. Klassikalised õhukesed, mõnusalt pontšakad hapupiimapannkoogid ja tervisesõpradele banaanipannkoogid. Kõik retseptid raamatus olemas.

Lihtsad soojad kohupiimasaiad jõhvikamoosiga
4-le
Valmistusaeg 30 minutit
Need saiad on pärit minu lapsepõlvemaalt ehk siis on tegemist kergelt nostalgiahõngulise klassikaga. Valmistada on neid mõnusalt lihtne, kuid soojade saiade lõhn, mis üle hommikupäikeses kodu hõljub, on sündmus omaette. Kohupiimasaiade serveerimiseks sobib kõige paremini hapukas moos või värsked marjad.


8 viilu saia
250 g teralist kohupiima
1 muna
Näpuotsaga vanillisuhkrut
Maitse järgi suhkrut
2 sl hapukoort
Võid
Serveerimiseks hapukat moos või marju
Määri saiaviilud võiga ning aseta võitatud pool allapoole ahjuplaadile. Klopi lahti muna ning sega koos kohupiima, suhkru, vanillisuhkru ning hapukoorega ühtlaseks. Aseta igale saiaviilule parajalt kohupiimasegu ning aseta eelsoojendatud ahju 200 kraadi juurde umbes 15-20 minutiks, kuni saiade pind on kaunilt kuldpruun. Serveerimisel lisa hapumat moosi või hapukaid marju.

Pähkli- ja seemnemüsli
Müsli ja kaerahelbed ei pea olema alati ühes lauses korduv motiiv. Väga maitsva müsli saab teha ka vaid pähklitest ning seemnetest. Lisaks sellele sobib selline müsli hästi ka neile, kes oma menüüst gluteeni püüavad eemale hoida. Pähkleid ja seemneid võib igaüks vastavalt oma maitsele ka kapisisule kombineerida. Siin toodud retsept on vaid üks paljudest võimalikest.


2 dl mandleid (head pähkli- ja seemnevalikut pakub nt Germund)
2 dl sarapuupähkleid
1 dl kookoshelbeid
1 dl päevalilleseemneid
1 dl neutraalse maitsega õli
0,5 dl naturaalset kakaod
4 sl mett
Kuumuta ahi 100 kraadini. Ahju kuumenemise ajal töötle mandlid ja sarapuupähklid ning päevalille seemned veidi väiksemaks. Võid kasutada nii köögikombaini „pulse“ režiimi või hakkida kööginoaga. Lisa kookoshelbed, õli, kakao ja mesi ning sega läbi. Laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ühtlase kihina ning küpseta ahjus, aeg-ajalt segades, umbes 1,5-2 tundi. Jahuta ning säilita õhukindlas purgis. Võid lisada müslile veel kuivatatud tükeldatud puuvilju ja marju ja koos nendega purki panna. Serveeri koos piima, jogurti, kookospiima ning meelepäraste puuviljade ja marjadega.

8. märts 2015

Keedetud munad tonnato kastmes a la Liina

Mõned toidud kõnetavad kohe ka väga valjul häälel. Üheks selliseks konksuks, mille pikemalt mõtlemata alla neelasin, oli Liina (just seesama peastpehme LIINA) poolt eelmisel kevadel välja visatud pardimuna tonnato kastmes.



Kodused ja külalised võivad tunnistada, et seda rooga satub meie lauale ikka päris sagedasti. Eriti kui parasjagu on Kopra Karjamõisast värske kogus ilusaid värvilisi kanamune, pardi- või hanemune saabunud. Võluv on see kooslus oma toimivuse ja samas valmistemise lihtsuse tõttu. Nii et tänud idee eest!



Tonnato kaste:
2 dl paksemat head majoneesi
200 g tuunikala õlis (koos õliga)
paar anšoovisefileed (kord oli anšoovis otsas ja asendasin kilufileega - toimis väga hästi)
veidi sidrumimahla
paar küüslauguküünt
võid lisada ka veidi kapparit
soola ja pipart
Töötle purustajas või köögikombainis kõik koostisosad ühtlaseks. Maitsesta endale meelepäraseks.



Serveerimiseks kombineeri taldrikule keedetud pehme munakollasega munad, Rooma salat (mulle meeldib Baby Gem minisalat, kuhu igasse salatilehte saab munasektori istutada) ja kapparid. Mina poetasin peale veel idandatud küüslauguseemneid. Neid leidsin hiljuti Rimist ja need on tõeliselt mõnusad salatilisandid. Kevadised erinevad idud sobituvad komplekti suurepäraselt ja kellel idandamine hetkel käsil, võib puistata lihtsalt neid idusid, mis käepärast.

7. märts 2015

Tiigerkrevetid suvikõrvitsaspagettidega

See roog on tõeliselt vahva avastus. Kiire ja kerge. Klassikalise krevetiroa - krevetid spagettidega - spageti rolli on astunud kevadiselt kerge suvikõrvits, kes krevettidele igati väärika seltskonna pakub.


Ei hakka siinkohal üldse väitma, et suvikõrvitsapasta maitseb samamoodi kui tavaline pasta. Loomulikult on suvikõrvits hoopis teisest ooperist kui tummised spagetid. Samas maitseb see sellegipoolest hõrgutavalt hästi. Eriti neile, kes niikuinii köögiviljausku.


Valmistamise puhul teeb rõõmu see, et roog valmib tõepoolest loetud minutite jooksul. Krevetid kiirelt pannile ja ära, sinna asemele mõneks minutiks suvikõrvitsaspagetid, mõni minut ja toit ongi serveerimisvalmis. Voila!
400 tiigerkreveti sabasid, tooreid ja koorituna
3-4 küüslauguküünt
2 keskmise suurusega suvikõrvitsat, õhukeste ribadena
oliiviõli
30 g võid
näpuotsaga tšillihelbeid
0,5 dl kanapuljongit või valget veini
sidrunimahla ja riivitud sidrunikoort
värsket basiilikut, peterserlli vm meelepärast ürti
soola ja pipart
serveerimiseks värskelt riivitud parmesani juustu

Tõmba suvikõrvitsast pikad ribad. Selleks on olemas eraldi tööriist, mis sarnaneb kartulikoorimisnoale, aga tõmbab tooraine ribadeks. Minu ribastaja on pärit Farwellist ja kannab Victorinoxi märki. Soovitan soojalt selline abimees endale hankida, hästi töökindel ja mugav abiline. Puista suvikõrvitsaribadele veidi soola ja jäta sõelale nõrguma. Sõelalt tõstes pigista kergelt suvikõrvitsast üleliigne vedelelik välja.  Koori krevetid, jäta sabaotsa koor alles ja eemalda seljale noaga pikkupidi lõige tehes soolikas. Pese krevetid külma veega ja nõruta kuivemaks.
Kuumuta pannil õli koos võiga keskmisel kuumusel. Lisa krevetid ja kuumuta paar minutit. Lisa küüslauk ja tšillihelbed ning kuumuta veel minutijagu. Tõsta krevetid pannilt ning kalla pannile kas kuum kanapuljong või valge vein. Lase pannil olevad mahlad vedelikku keeda, lisa siis suvikõrvitsaribad ja kuumuta paari minuti jooksul läbi. Suvikõrvits küpseb kiirelt. Maitsesta soola ja pipraga. Serveeri kohe ja soovi korral puista peale veel riivitud parmesani.
Voila!

Idee sain SIIT blogist.

3. märts 2015

Mundris kartulid kreveti-kodujuustukastmega

Ahjukartulid on meie pere mugavusroog. Selline lihtne variant, kui pistad kiirelt kartulid ahju, vahepeal toimetad rahulikult muid asju ning siis veidi enne kartulite valmimist, nii umbes 45 minuti pärast, segad valmis ahjukartulite jaoks sobiva kaste. See on just sedasorti roog, mille puhul toiduvalmistamisse panustamine on üsna pöördvõrdeline sööjate rahuloluga ehk siis reeglina tekitab kodujuustutäidisega mundris ahjukartul alati sööjates rõõmsa elevuse.


Esmalt tuleks ahju pista kartulid. Ahjukartulite valmistamine on lihtne. Ühesuurused kartulid tuleks esmalt korralikult pesta, siis kahvliga kooresse mõned augud torkida, koor õliga kokku määrida, veidi soolahelbeid peale puistata ja siis ahju pista. Küpsemise aeg sõltub kartulite suurusest, keskmiselt tuleks arvestada umbes tunni ajaga ja seda 180-200 kraadise temperatuuri juures. Enne jõuab veel parajalt toimetada ja veidi aega enne kartulite valmimist võib valmis segada kreveti-kodujuustutäidise.
Kreveti-kodujuustutäidis
150 g krevette
300 g kodujuustu
100 g paksemat hapukoort (nt Saaremaa Smetana)
värsket hakitud tilli
soola ja pipart


Sega omavahel kõik täidise koostisained. Maitsesta soola ja pipraga.
Serveerides lõika ahjukartuli küljele ristlõige, suru sisu veidi välja ja aseta igale kartulile paras ports kodujuustutäidist.

Retsept ilmus ka www.eestikartul.ee lehel, kust leiab hulganiselt väärtuslikke kartuliretsepte ning ka infot selle kohta, miks võiks kartulit süüa ning millised müüdid kartuli kohta peavad või ei pea paika.