10. detsember 2015

Siidine konjakisinep

Konjakile vääriliselt piisavalt elegantne, tänu koorele kreemiselt siidine, lisaks parajalt magus ja veidi ka sinepiselt hammustav – kõik neid omadusi peidab endas konjankisinep, mis on suurepärane kingitus. Minu kingiideede nimekirjas igal juhul juba aastaid ja ka sel aastal plaanin päris mitu purgitäit päkapikkude jaoks valmis teha. Sobib hästi kasvõi traditsioonilise jõuluprae juurde. 




Eriti vahvaks muudab selle kingituse see, et valmib see kiirelt ja ilma suurema pingutuseta, maitseb aga luksuslikumalt kui paljud tunde pühendumist nõudvad kooslused.
3-5 sl sinepipulbrit või kange sinepi pastat (Pulbrilist Colman´si sinepit olen saanud Stockmannist. vana hea Põltsamaa kange ajab asja ilusti ära)* 
0,7 dl DanSukkeri rafineerimata suhkrut
2 dl 35%-list koort
3 sl õli
3 tl valge veini äädikat või sidrunimahla
veidi soola
2 sl konjakit
1 tl maisitärklist (kui soovid paksemat tulemust)



Sega kõik koostisained kastrulis kokku. Kuumuta ettevaatlikult kogu mass kuumutada ning lase pidevalt segades ja mitte liiga suurel kuumusel rahulikult keema tõusta. NB! Üle ei tohi kuumutada, sest siis muutub sinepipulber mõruks. Tõsta purki, kaaneta ja jahuta. Maitse muutub seistes veidi teistsuguseks ja sinep ise paksemaks. 

* Täiendatud 11.12. Keskturul leidus sinepipulbrit kahes variandis. Latplanta oma müüdi väikestes pakikestes à 25 senti ja võimalik oli osta ka Venemaalt toodud sinepipulbrit, mille 500g maksis 2 eurot. Müüdi turuhoonesse sisse minnes vasakut kätt samas letis, kus ka mune ja maitseaineid müüakse.

Retsept valmis koostöös DanSukkeriga.

11 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Väga hea kingiidee! Kindlasti ka maitsev. Mul on küsimus nende etikettide kohta: kas selliseid toorikuid saab kusagilt kunstitarvete poest? Katrin

Tuuli ütles ...

Katrin, neid etikette olen saanud Tiger poodidest. Alati ei pruugi olla, aga paar korda olen peale sattunud.Mingi taolise purkide sildistamise komplekti leidsin veidi aega tagasi ka Rahva Raamatu Viru keskuse poest. Kui aga üldse ei leia, siis ilusast tugevamast paberist ise välja lõigata, augurauaga auk sisse ja saab ka täitsa hakkama :)

Anonüümne ütles ...

Tere!
Kaua see sinep külmas säilida võiks - sisaldab ju rõõska koort?

Tuuli ütles ...

Hoida tuleb külmas ja säilib mõned nädalad kindlasti.

Anonüümne ütles ...

Tere! Väga vahva retsept, kui palju sellest kogusest saab?

Tuuli ütles ...

Sellest kogusest peaks jaguma ca 3,5 dl jaoks.

Anonüümne ütles ...

Aitäh, Tuuli! Ma ei ole Tartu Tigerisse veel jõudnud, nüüd on põhjust minna :) Jõuluporterise juustuleiva proovisime ka ära: imeilusa välimusega ja hästi lõigatav. Mul ei olnud ekstra rammus juust (edamtüüpi), panen järgmisel korral sipsaka rohkem. Soodat mõõdan ka täpsemalt, ehk oli suur teelusikas ja pisut soodane järelmaitse, aga see on minu mõõteriista viga :) Aitäh! Katrin

Merilin ütles ...

Suurepärane kingiidee :)
Ps. Kust see armas purgike pärit on?

Tuuli ütles ...

Merilin, kui nüüd õieti mäletan, siis need korgist korgiga (kõlab päris veidralt :) ) purgikesed leidsin Apelsini poest Järve keskusest.

Anonüümne ütles ...

Kas sobiks ka Lehtsala sinepipulber? Ei leia seda Goldmansi oma mitte kuskilt, igas poes on just Lehtsala :(

Tuuli ütles ...

Ma ei ole ise kahjuks Lehtsala sinepipulbrit proovinud, aga julgen arvata, et ka see peaks sobima. Kuna sinepite kangus on erinev, siis tuleks lihtsalt lõpptulemust mekkida ja vajadusel siis kangus paika sättida.