5. detsember 2015

Juustune õlleleib

See on nüüd üks selliseid katsetusi, mis kohe peale esimest proovimist läks kirja taastegemisele minevate retseptide kausta. Küpsetan ma ju kodus päris palju ja üldjoontes on pere reaktsioonid muutunud uudisküpsetistele (nagu ka uudistoitudele) üsna leigeks. See juustune õlleleib oli erandiks. Esmalt tuli koolist vanem poja, kes kõigepealt teatas, et ta süüa ei taha. Küsisin, kas sooja leiba ka mitte, mille peale ta arvas, et äkki siis paar viilu. Millest sai lõpuks neli prisket viilu, sest see leib olevat niiii hea! Kui ülejäänud pere koju jõudis, siis liitusid nad kiidukooriga ja tegid avalduse, et äkki võiks tavalise koduleiva asemel vahepeal hoopis sellist leiba teha.
See katsetuste käigus tekkinud leib on krõbeda koorega, juustuse sisu ja mõnusa õllemekiga.Mingil müstilisel moel küpsevad selle saia maitsed kokku moel, kus üks pluss üks võrdub kindlasti rohkem kui kaks. Kes ei usu, proovigu järele. Meie teeme seda õlleleiba täna jälle.



Valmistamisaeg: 1 tund
150 g täisrasvast juustu, riivituna
2,5-3 dl nisujahu
4 dl mitmevilja jahusegu (nt Veski Mati) või täisterajahu
2-3 sl pruuni suhkrut
3 tl küpsetuspulbrit
1 tl soola
Näpuotsaga pipart
3,5 dl Jõuluporterit (kasutasin A le Coq Jõuluporterit)
2 sl võid, sulatatuna
Soovi korral erinevaid seemneid (päevalilleseemneid, kõrvitsaseemneid, linaseemneid vm)



Sega suuremas kausis jahu, suhkur, küpsetuspulber, sool ja pipar. Sega õlu kuivainete hulka ja lisa ka juust. Sega kõik läbi. Kui tainas on liiga paks, lisa veidi õlut. Tulemuseks peaks olema parajalt paks tainas, mis tuleb vormi laiali lükata ehk mis ei valgu ise laiali. Kalla tainas võiga määritud vormi. Pintselda leiba pealt sulatatud võiga. Küpseta 180 kraadi juures ca 50 minutit, kuni leiva sisse torgatud tikk jääb puhtaks. Lase kümmekond minutit vormis jahtuda, enne kui leiva vormist välja kallad.

Retsept sündis koostöös A. Le Coq ´iga.

11 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kui kasutada ümarat keeksivormi, kas siis jääksid kogused samaks? Pole kahjuks kodus sellist leivavormi ja tahaks seda nüüd ja kohe proovida järgi teha!

Anonüümne ütles ...

Niiii nämma leib! :) parasjagu rammus ka. Läheb kordamisele ja ülilihtne valmistada.

Tuuli ütles ...

Ümara keeksivormi puhul sõltuvad kogused vormi suurusest, aga kui on selline väiksemat sorti ca 22 cm läbimõõduga vorm, siis peaks kogused samad olema. Küpsust saab tikuga kontrollida. Suurema vormi puhul tuleks ehk koguseid juba veidi suurendada nt 1,5-kordseks. Muidu jääb ehk liiga õhuke.

Anonüümne ütles ...

Sai ka proovitud nii erinevate jahude kui ka lisanditega. Esimene variant nisujahu+mitmeviljajahuga oli vast parem. Teise variandi proovisin rukkitäisterajahu+mitmeviljajahu + suitsujuust + päikesekuivatatud tomatid. Oli ka huvitav.

Tuuli ütles ...

Tänud tagasiside eest. Suitsujuustuga variant kõlab igati ahvatlevalt ja päikesekuivatatud tomatid teevad ka roa alati paremaks :)

Kairit ütles ...

Olen seda publiku tungival nõudmisel juba 4 korda järjest teinud ja kuna ka meie pere võtab isetehtud leiba vastu juba teatava harjumuspärase-ükskõiksusega, siis selle tootega said taas kord maitsemeeli ergutatud. Aitäh!

Tuuli ütles ...

Kairit, no seda on küll imetore kuulda, kusjuures kirjelduste järgi tundub see väga sarnane sellele, mis meil kodus toimus. Meil on vahepeal isegi tavapärane ja iganädalane leivategu selle õlleleiva pärast soiku jäänud :)

Anonüümne ütles ...

Väga maitsev suutäis :) Kas Jõuluporterit on võimalik asendada mingit teist sorti õllega, kuna seda paljudes poodides enam kahjuks müügil pole?

Tuuli ütles ...

Seda leiba võib vabalt teha ka lihtsalt tavalise tumeda porteriga. Tegelikult ongi põnev. Iga õluga tuleb veidi teistmoodi leib. Ja siis võib näiteks kadaka juustu ka leiva sisse sättida. See peaks ka õluga väga hästi sobima :)

Anonüümne ütles ...

Lugemata kommentaare oligi minu valik kadaka riivjuust ja Karksi porter :) Kohe läheb sooja ahju küpsema ja siis vaatame mis välja tuli :)

Tuuli ütles ...

Anonüümne, hoian pöialt, et leib õnnestus ja väike kadakajuustu ning porteri flirt end igati õugustas :)