15. detsember 2015

Eriti hea seakülg magusas tšillikastmes Riisi restorani moel

Mõnda aega tagasi käisin ühel koolitusel, kus sain imehead seakülge. Just sellist, mille puhul sobib kõige paremini kulunud ja ülekasutatud väljend suussulav. Kui üks sealiha on suussulav, siis just see on. Külluslik, magus, kleepuvas kastmes, vürtsikas, magushapu jne. Võiks lausa ülistuslaulu laulma jäädagi. Sel hetkel kui seda seakülge maitsesin, sai meie selleaastane jõulupraad ka koheselt paika.
Selle suurepärase seakülje retsepti autor ja ühtlasi ka koolituse läbiviija oli Riis restorani peakokk ja omanik võrratu Kadri Tran.



Meie oma perega oleme juba aastaid selle Tina tänaval asuva restorani fännid. Kui mul vahel tuleb jälle vastupandamatu tahtmine kellegi teise valmistatud toitu süüa (ja see tung tabab mind tegelikult üsna sageli), siis oleme sageli kasutanud ka Riisi take-away võimalust. Kolme eri vanuses mehepojaga restoranis käimine on vahel päris närvesööv üritus ja Riisi toit maitseb hästi isegi peale väikest transportimist. Lisaks sellele oleme me ise ja on mul lapsed üsna veendunud Aasia köögi fännid. Ja head Aasia toitu Kadri oma Riisi restoranis pakub. Selle peale võib kindel olla. Seesama seakülgki on Riisi restorani menüüst pärit.
Aga seakülje juurde tagasi.
Selle seakülje puhul on kõige suuremaks plussiks valmistamise lihtsus. Kui õiged komponendid on olemas, ei ole selle valmistamine mingi vaev. Teine oluline komponent on tooraine ja seda soovitan otsima minna turule. Seakülge müüakse nii kondiga kui kondita ja tihti ka ribiliha või peekoni nime all. Üldiselt saavad turumüüjad juba päris hästi aru, kui seakülge küsida. Liha peab siis olema ilusti läbi kasvanud ja kamar tuleks terava noaga liha küljest eemaldada.



Kui liha toodud ja ettevalmistatud tuleks valmistada kaste, mis on selle roa võtmekomponendiks.
1,5 kg läbikasvanud seakülge
3+1 dl magusat tšillikastet (nt Thai Choice)
1 dl austrikastet
1 laimi mahl
1 dl Hoisin kastet (mina kasutasin Vietnamese Choice valikut, Kadri ise eelistas Blue Dragoni toodet, millel on tugevam maitsekombinatsioon
soola ja musta värskelt jahvatatud pipart
3 sl seesamiõli
veidi peeneks hakitud ingverit (soovi korral, Kadri retsept oli ilma selleta)
Eemalda seaküljelt kamar ja lõika tükid ca 300-400 g tükkideks. Sega omavahel 3 dl tšillikastet, austrikaste, Hoisin kaste, laimimahl, sool ja pipar. Aseta sealiha marinaadi ja jäta marineerima paariks tunniks või, veel parem, üleöö.
Kuumuta ahi hästi kuumaks. Kui ahjul on grillfunktsioon, siis võid ka seda kasutada. Tõsta seakülg koos kastmega ahjuvormi ja siis kuuma ahju. Kuumas ahjus grilli või küpseta ca 45 minutit. Samas jälgi, et liha kõrbema ei läheks. Liha pinnale peaks küpsemise ajal tekkima mullitav kiht.



Peale seda alanda kuumust 160-170 kraadi peale ja küpseta veel ca 1 tund. Vahepeal võid lisa kastmega kasta. Kui liha kipub pealt kõrbema, võid katta liha fooliumiga.


Tõsta liha ahjust välja, lase veidi jahtuda ja lõika siis viiludeks. Kalla kaste lihaviiludele, raputa peale rohelist sibulat ja serveeri soojalt.


Kadri soovitab serveerida liha koos kastmega, mis on segatud kokku 1 dl magusast tšillikastmest ja seesamiõlist. Meie segasime seesamiõli lihtsalt prae kastmele lisaks ja täiendavast kogusest tšillikastmest loobusime. Sest see maitses kõik kokku lihtsalt niigi juba väääääga hästi!

Seakülje retsepte leiad siit blogist veel:
Pikalt haudunud seakülg mee-sinepi marinaadis
Seakülg õuna-sinepi marinaadis
Aasiapärane seakülg
Seakülje rulaad fenkoli-ürditäidisega

22 kommentaari:

Halis ütles ...

Suur-suur aitäh retsepti eest! Kindlasti läheb proovimisele!

Tuuli ütles ...

Halis, pistan pöidlad pihku, et seakülg igati õnnestuks. Supermaitsev roog on see küll! :)

Liisu ütles ...

Kas üldmaitse jääb tšillikastme tõttu üpris terav või pigem mitte?

Tuuli ütles ...

Minu hinnangul jääb see maitse pigem väga mõõdukalt terav. Samas olen ise väga terava toidu armastaja, nii et võib-olla ei ole minu hinnang väga objektiivne. Samas ei tohiks see tšillisus küll kedagi vist liialt hammustada ja lihast välja haudunud külluslik mahl pehmendab ka kastme teravust.

Anonüümne ütles ...

Mida sellise liha kõrvale kõige parem pakkuda oleks, kas mingit tüüpi riisi, nuudleid või on veel mõni parem idee?

Tuuli ütles ...

Riis sobib kindlasti hästi, aga meie oleme ka küüslauguste ahjukartulite ja ahjujuurikatega seda siga söönud ja igat moodi on hea :) Seega võib täpselt oma eelistuste järgi lisandi valida.

Eneli Kaarna ütles ...

Mis see hästi kuum ahi seal esimese 45 minuti küpsemise ajal temperatuuri mõttes võiks olla? :) Umbes...

Tuuli ütles ...

Minu ahju maksimum on 230 ja olen seda kasutanud või siis teine võimalus on pista ahju grillelemendi alla. Muidugi natuke tuleb ise ka jälgida, et saaks krõbedaks ja pruuniks, aga et ära ei kõrvetaks. Ahjud vahel nii erinevad :)

H ütles ...

Kas naha võiks ka peale jätta või peaks selle ikka eemaldama? :)

Tuuli ütles ...

Kamar tuleks kindlasti eemaldada. See on tegevuskäigus ka kirjas :)

H ütles ...

Nii, liha on marinaadis. Tuuli kas oskad soovitada ka, kas selle eemaldatud kamaraga saaks ka midagi teha, kuidagi krõbedaks grillida? :)

Tuuli ütles ...

No väga vahva! Pistan pöidlad pihku, et liha igati õnnestuks ja ootusi kui mitte ületaks, siis vähemalt õigustaks :) Selle kamara olen ka mina lihtsalt krõbedaks küpsetanud, aga maitsestada annab seda mitmel moel. Üks mõnus retsept on Jamie Ameerika raamatus, millest on NAmi-namis ka eestikeelne variant olemas http://www.nami-nami.ee/retsept/9914/louisiana_kromps_seakamar

Anonüümne ütles ...

Tere!

Pean ütlema, et sinu blogis ei tule pettuda! Eelmine aasta tegin seda sinepi ja õunamoosi liha, see aasta aasiapärast ja ikka väga head tulid mõlemad!

Mul on ilmselt oluliselt kehvem ahi kui sul, sest sellest tuinnist ei piisanud 160 kraadiga piisavalt pehme liha saamiseks, ikka 1,5h või isegi 2h ja tiba madalamaks selle viimase pooltunni keerasin.

Aga tõesti, super! Ja pildid on ju sellised, et silmadega söömine on osa asjast :)

Aitäh! Mari-Liis

Tuuli ütles ...

Mari-Liis, hästi vahva, et toit ja pildid meeldisid. Eks see küpsemise aeg ole liha puhul üsna tunnetuslik ja sõltub nii lihast kui ahjust. Nii et tark perenaine lähtub alati ikkagi sellest, kas liha on pehme või mitte. Täpselt nii, nagu Sina tegid :) Tihti satub siia ka neid, kes kas siis kõrbema lasevad või toore koogi/liha üle hiljem kaebavad.

H ütles ...

Tõesti super retsept, hoidsin ka veidi kauem ahjus, aga selle eest sain suussulava liha :)

Tuuli ütles ...

H, mul on tõeliselt hea meel,et see liha maitsest. Ja kindlasti ei tee ahjus veedetud pikem aeg sellele lihale midagi halba. Pigem vastupidi :)

Kairit ütles ...

Tegin ka enne paastu ära :D Lihtsalt super maitsev sai see ja meespere mõminat jätkus ikka pikemaks... Minu ahju maksimum on 250 kraadi, grilli all ilmselt veelgi enam ja seal tuli küll poole peal juba foolium peale tõmmata, muidu tahtis päris ära kõrbeda. Kokku oli ahjus ca 10 minutit vähem kui retseptis ette nähtud, sest näljased suud ei suutnud lõhnapahvakute taustal enam kauem oodata :) Meie tooraine ja ahju juures piisas sellest täiesti, liha oli äärmiselt pehme. Suur aitäh retsepti eest. Rohkem trenni tuleb nüüd küll tegema hakata, sest ilmselt on see roog peagi jälle meie laual.

Tuuli ütles ...

Kairit, vahva, et enne paastu sai ühe korraliku lihaküllase kõhutäie endale lubada ja tore, et see liha maitses. Nüüd jaksab paremini ka paastuda :)
See ahjude ja temperatuuride teema on loomulikult selline, mille puhul tuleb ise jälgida ja vaadata. Mõned ahjud on vihasemad kui teised ning mõned lihad küpsevad jälle kiiremini kui teised. Nii et igati tark tegu oli liha küpsemise ajal hinnata ja vastavalt sellele siis kas küpsemisaega korrigeerida või fooliumiga kõrbemist takistada :)

Halis Kiisa ütles ...

Sattusin jälle selle retsepti peale ja minu tagasiside on veel kirjutamata.
Ma võin julgesti väita, et minu laual on see liha kõige õnnestunumate lihade kategoorias saavutanud auväärse I koha! Püüdsin teha kõik retsepti järgi, grillifunktsioon oli päris tugev, kippus veidi kõrbema, kuid grillimise ajal üle mingi aja keerasin tükkidel teise külje ja nii mõnusaks krõbedaks tegi selline toiming. Lisakastet vaja ei läinudki, seda tuli koos lihaga piisavalt. Jõuluõhtul seda liha süües panime juba perega paika, et varsti-varsti tuleb seda korrata. Aitäh Tuuli, et täitsid mu unistuse pakkuda oma laual kaua mõttes olnud suurepäraseid maitseid!

Tuuli ütles ...

Halis, nii vahva kuulda, et see mõnus sealiha on lemmikute lihade edetabelis nii kõrgele kohale tõusnud. Ja tänud heade sõnade eest! Eks see pruunistamine olegi mäng piiri peal - päris kõrbema ei tohi lasta ja samas karamellistunud kaste lihal annab korraliku maitsevõimenduse. Nii et küll ajapikku igal perenaisel täpselt oma ahju jaoks sobilik režiim ka välja kujuneb :)

Anonüümne ütles ...

Kui suurele seltskonnale sellest lihakogusest piisab?

Tuuli ütles ...

Sellest peaks jaguma vähemalt 6-le hea isuga sööjale. Võib-olla ka pisut suuremale seltskonnale :)