26. november 2015

Hiina apelsinikana

Algselt Hiinast Hunani provintsist pärit magusas apelsinikastmes kana on hästi populaarseks saanud toit ka väljaspool Hiinat. Näiteks Ameerika Ühendriikides on ta väga levinud Hiina kiirsöögikohtade toit. Sarnanedes maitsekoosluselt kuulsale magus-hapule kanale on seda maitsvat rooga võimalik umbes 30 minutiga ka kodustes tingimustes valmistada.Tulemus on mõnus magusa ja apelsinihapu maitsega kooslus,mis vähemalt meie peres kaob laualt kiirelt. Valmistamiskäik ei ole liiga keeruline - esmalt tuleb kanatükid tainas paneerida ja siis õlis friteerida. Muu kulgeb juba kiirelt.



400 g broilerifileed või nahata ja kondita kintsuliha, tükeldatuna
2 küüslauguküünt
Õli praadimiseks ja friteerimiseks
Soola ja pipart
Serveerimiseks rohelist sibulat ja seesamiseemneid
Apelsinikaste:
100 ml värskelt pressitud apelsinimahla
1 tl peenelt riivitud apelsinikoort
2 sl tšillkastet (nt Sriracha, soovi korral)
6 sl kanapuljongit
2 sl sojakastet
3-5 sl DanSukkeri pruuni rafineerimata suhkrut
1-2 sl riisiäädikat (võid asendada veiniäädikaga)
1 sl Shaoxingi riisiveini või kuiva valget veini (võid ka ära jätta)
2 tl maisitärklist
Friteerimistainas:
1 muna, lahtiklopituna
60 ml jahu, sõelutuna
2 sl maisitärklist
50 ml külma vett
½ tl küpsetuspulbrit
Näpuotsaga soola


Sega kõik apelsinikastme komponendid väikeses kausis. Tõsta kõrvale. Sega friteerimistaina ained kokku kuni moodustub ühtlane tükkideta tainas. Tõsta kanatükid taina sisse ja sega neid nii, et nad oleksid ühtlaselt tainaga kaetud. Kuumuta vokkpannil või suuremal pannil korralik kogus õli kuumaks. Õli kuumust võid kontrollida saiatükiga, mis peab pruunistuma õlis 30 sekundi jooksul. Aseta friteerimistainas kanatükid kuuma õli sisse ja friteeri kuni need on kuldpruunid ja krõbedad. Aseta majapidamispaberile nõrguma, et liigne õli eemaldada. Tõenäoliselt tuleks kanatükk friteerida kahes-kolmes jaos, et panni mitte üle koormata.
Tõsta kanatükid pannilt ning kalla ära üleliigne õli. Vajadusel puhasta vahepeal vokkpann. Kuumuta pannil paar supilusikatäit õli ning voki küüslauku kuni see muutub aromaatseks. Lisa pannile apelsinikaste (NB! Enne pannile kallamist sega kaste läbi, et põhja vajunud tärklis jälle ülejäänud vedelikuga seguneks) ja kuumuta, kuni kaste muutub paksemaks ja läikivaks. Maitse kastet ja vajadusel lisa soola, pipart, tšillikastet, suhkrut vm. Kalla kastme sisse friteeritud kanatükid ning sega kuumutades läbi nii, et kanatükid oleksid ühtlaseks kastmega kaetud. Serveeri kohe ja serveerides lisa hakitud rohelist sibulat ja seesamiseemneid. Juurde paku aurutatud basmati riisi või muud meelepärast lisandit.

Retsept valmis koostöös DanSukkeriga.

11 kommentaari:

getter ütles ...

Teen väga sarnaselt meekana - apelsini asemel ongi mesi põhimõtteliselt. See on samuti tõeline hittsöök :)
Kindlasti proovin selle retsepti ära, aga lisan hulka ka ingverit ja
värsket tšillit. Veini lisamine sellistesse toitudesse annab mõnusat maitsesügavust, kindlasti tasub kõigil proovida :)
Kõrvale meeldib teha pigem praetud riisi - näiteks muna ja suhkruhernestega.

Endiselt on see blogi minu number üks!

Tuuli ütles ...

Getter, esmalt suured tänud heade sõnade eest! See meekana tundub ka väga mõnus idee olevat ja ingver ning tšilli teevad asja ainult mõnusamaks. Kui enda maitse järgi teeksin, siis lisaksin neid ka kindlasti. PAraku tuleb laste jaoks vahel selliseid ümaramaid toite teha :) Praetud riis sobib sinna juurde ka kindlasti suurepäraselt.

Anonüümne ütles ...

väga isuäratav retsept, proovin kindlasti. Aga millist õli friteerimiseks kasutada?

Tuuli ütles ...

Ideaalne oleks kasutada maapähkliõli, mida Hiinas vokkimiseks ja friteerimiseks kõige rohkem kasutatakse. Viimati nägin seda Rimis, nii et täitsa tasub otsida. Aga kui seda ei õnnestu saada, siis võib kasutada kasvõi tavalist rapsiõli või muud õli, mida kannatab kuumutada.

Kairit ütles ...

Aitäh, Tuuli, hea retsepti eest. Meile väga maitses ja kindlasti teeme veel.

Tuuli ütles ...

Kairit, mul on jälle väga hea meel, et see apelsinikana teile maitses :)

Anonüümne ütles ...

Tuuli, Suur aitähh imelise retsepti eest, vaatasin seda mitu päeva ja lõpuks kui täiesti haigeks jäin ja mitu päeva juba nagu zombie toas ringi liikusin siis võtsin käsile ja ära tegin ja maitse on isegi veel võrratum kui arvasin. Abikaasa sõi nii vaikselt ja kohe mitu portsu ja ma mõtlesin et ta jääbki laua äärde. Mulle meeldivad sellised päevad kui avastad jälle uue maitse ja sellest võib suisa sõltuvusse jääda. Retsepte sinu blogis on piisavalt, et ülejäänud selle aasta päevad saaks ka häid maitseid täis. Ma olen äärmiselt tänulik et Sa jagad ka teistega selliseid imelisi retsepte.

Tuuli ütles ...

Oi kui vahva kuulda, et see apelsinikana meeldis ja väikest viisi sõltuvusegi tekitas :) Ja suured-suured tänud väga armsa tagasiside eest. See tegi kohe päeva päikeseliseks ja pakane ilm tundus ka kohe palju soojem.

Ji ütles ...

Tegin grammipealt retsepti ja koguste järgi. Polnud absoluutselt söödav, soja maitse käis üle ja rikkus kogu söögi ära. Apelsinimaitset polnud kusagil.

Fritüüritud kana oli aga maitsev, kui maitsesin enne kokku segamist.

Kahjuks läks prügikasti.

Tuuli ütles ...

Ji, ei oska muud kommenteerida, kui et maitsed nagu ka sojakastmed ja apelsinid on erinevad. Kust täpselt viga sisse lipsas, on eemalt keeruline kommenteerida. Meil on igal juhul see roog lemmikute seas ja seni on kõik partiid õnnestunud. Kui soja maitse ei meeldi,siis võib proovida vähem sojat ka lisada.

Tuuli ütles ...

Ji, ei oska muud kommenteerida, kui et maitsed nagu ka sojakastmed ja apelsinid on erinevad. Kust täpselt viga sisse lipsas, on eemalt keeruline kommenteerida. Meil on igal juhul see roog lemmikute seas ja seni on kõik partiid õnnestunud. Kui soja maitse ei meeldi,siis võib proovida vähem sojat ka lisada.