5. oktoober 2015

Viigimarjamoos tibakese konjakiga. Juustuvaagna primadonna

Hetkel on vist kõikide toiduhullude meeled vallutanud viigimarjad. Sai oodatud ja oodatud, siis juba lootus kaotatud ja lõpuks, oluliselt hiljemalt kui eelmistel aastatel, ilmusid meie poodidesse lillaka koore ja roosakatäpilise sisuga magusad ja mahlased viigimarjad. Pisut patuse olemisega ja hullutavalt head. Esmalt sööd neid niisama, poetad salatile, juustuviilule seltsiliseks või keerad paberõhukese prosciuttoviilu sisse. Sätid kitsepiimast kohupiima peale, niristad peale mett ja puistad peale röstitud Kreeka pähkleid. Imehea!



Kui aga esimene isu ära söödud ja poodides ning turul sulle küpsed viigimarjad endiselt silma teevad, siis haarad järjekordsed paar kilo kaasa ja jääd kukalt kratsima, mida seekord nendest valmistada. Kaua nõutushetk muidugi ei kestnud ning vahelduseks sai valmis viigimarjamoos, mis moodustab juustuvaagnale sätitud erinevate juustudega taevalikke kooslusi.



Viigimarjast moosi keetmises ei ole midagi keerulist. Võtted on üsna samad nagu tavalise moosi puhul.
1,5 kg viigimarju, sektoriteks lõigatuna
1 suurem sidrun
500 g DanSukkeri moosisuhkrut
1 dl konjakit või brändit (sobib hästi ka Vana Tallinna liköör)
näpuotsaga soola
Soovi korral veidi riivitud ingverit


Esmalt valmista ette sidrun. Selleks riivi sidruni koor ja pigista välja mahl. Aseta potti viigimarjad, sidrunimahl ja -koor, suhkur ja konjak. Lisa näpuotsaga soola ja lase toatemperatuuril seista ca 1 tund aeg-ajalt segades. Kui soovid särtsakamat iseloomu moosile, lisa ka veidi riivitud värsket ingverit.
Lase segul keema tõusta ja keeda vaiksel kuumusel kuni suhkur on lahustunud. Keeda vaiksel tulel umbes 30 minutit, kuni moos on paksenenud ja siirupine. Tõsta tulelt ning aseta eelnevalt steriliseeritud purkidesse. Jahuta ning säilita jahedas.
Kui juustuvaagnale suuremaid juustutükke sätid, siis heaks abimeheks on Fiskarsi juustunuga, mille auguline tera aitab kleepuvatest juustudest mõnusalt läbi libiseda ilma et juust kipuks noatera külge kleepuma. Vaagnale tasub alati panna lahtilõikamata juustud, sest õhu käes kuivab juust kiirelt. Spetsiaalse noaga saab siis igaüks endale paraja suurusega tükke lõigata ja viigimarjamoosiga koos nautida.

4 kommentaari:

Helle ütles ...

Kuidas on säilivusega - kui tahan seda keeta ühele viigimarjafännile jõulukingituseks, kas moos siis säilib keldris/külmikus ilusti 2-3 kuud söömiskõlbulikuna?
Veider küll praegu jõuludest rääkida, aga tuli retsepti lugedes selline mõte... :)))

Tuuli ütles ...

Helle, täitsa asjakohane mõte :) Mõtlesin ka ise seda valmistades,et jõuluvana kingikotti sobiks selline väike üllatus hästi. Kui moosisuhkruga valmistada, purke külmas hoida ja purgid korralikult steriliseerida enne moosi sissekallamist, siis olen küll kindel, et moos säilib ilusti ka jõuludeni. Ainult natuke rohkem kui kaks kuud ju tegelikult ;)

KK ütles ...

Kus viigimarju hetkel võiks müügil olla?
Olen paaris suuremas poes vaadanud ja no ei ole.

Tuuli ütles ...

KK, veidi ikka liigub. Turul olen kohanud ja eile nägin Selveris, kuigi hind oli jälle hoopis teine, mis nädal tagasi. Eelmisel nädalal olid ilusad viigimarjad Prismas 3.88, nüüd Selveris oli hind 9.99. Olevat veel liikunud Rimis ja Maximas. Ehk õnnestub peale sattuda.