4. september 2015

Midagi köögiviljasõpradele. Üks peedi ja lehtkapsaga salat ka

Sel suvel olen saanud katsetada ja hiljem ka nautida savipotis valmistatud köögivilju. Tegemist on Prantsuse köögist pärit traditsioonilise savipotiga, millel kaks poolt ja mis võimaldab teha pliidil või ahjus mahlaseid ja samas maitserikkaid köögivilju. Lihtne valmistada, mugav kasutada, lõputult võimalusi ja lisaks veel kaunis välimus. Mida enamat ühelt köögiabiliselt soovida. Tulemus on ahjus valmistatud köögiviljade maitsega, kuid oluliselt mahlasem. Mahlasuselt pigem keedetud köögivilja konsistentsiga ehk siis ühtaegu saab nii maitset kui mahlasust.






Tänuväärseks nutikaks köögiabiliseks on olnud Emile Henry uudistoode ehk siis SEE savipott. Esmapilgul lihtsalt ilus ja pilkupüüdev savipott on osutunud ka tõeliselt mõnusaks ja tubliks köögiabiliseks. Potis köögiviljade valmistamine on lihtne ja mugav ettevõtmine. Puhastatud köögivili tuleb lihtsalt potti panna, natuke õli ja vett peale kallata, köögiviljad vedelikuga läbi segada, soola, pipra, küüslaugu ja ürtidega maitsestada ning siis kas ahju või pliidile tõsta.
Tõepoolest, sellise potiga saab edukalt mitte ainult ahjus, vaid ka nii elektri- kui ka gaasipliidil toitu valmistada. Küpsetamise ajal tuleb lihtsalt nii ahjus kui ka pliidil paar korda potti pea peale keerata, et köögivili ühtaselt ära küpseks. Proovisin järgi ja täitsa toimis ka pliidil!
Kuigi tegemist on kirjade järgi kartulipotiga (küüslaugu ja tüümianiga noored kartulid,mmmm....) on minu lemmikuks saanud noorte peetide valmistamine selles samas potis. Nii mahlaseid ja magusaid peete saab harva ja kopsaka potitäie olen juba ei-tea-mitmendat-korda valmis teinud.
Ühe potitäiega saab valmistada kuni 2 kg köögivilju ja seega on see pott ka päris suurele perele sobiv. Lisaks näevad poti mõlemad pooled nii ilusad välja, et nendes võib vabalt ka kartulid kohe ka lauale tõsta.
Savipoti peedid saavad meil kuidagi kahtlaselt kiirelt otsa nii et ise ka ei usuks, et jälle kilo-paar peete ära söödud. Kui aga niisama peetide näkitsemisest mõni peet veel järgi jääb, siis tasub teha üks mõnus peedisalat, mis meie suvisele toidulauale ka päris mitmel korral juba sattunud. Lehtkapsast on sel suvel mõnes kohas juba liikvel nähtud - nimetada võib Solarise toidupoe, Mahemarketi, Kaubamaja toiduosakonna ja mõned kohad veel. Minu lehtkapsas oli pärit Saaremaalt Rautsi talust . Ja palun, kui peale satute, siis ostke kindlasti! Muus maailmas juba mõnda aastat võidukäiku (kiire valmistada, hästi tervislik ja väga maitsev) tegev lehtkapas on Eestis kahjuks siiski senini tihti tabamatu nähtus. Ahjaa, need võrratud peedid on ka Rautsi talust pärit.


Röstitud peedi, lehtkapsa ja feta salat
ca 5-6 väiksemat peeti, ahjus või savipotis koorega küpsetatuna, jahutatuna ja koorituna
peotäis lehtkapsast (kui seda saada ei ole, asenda näiteks spinati, pak choi või ka lihtsalt noore värske kapsaga)
2 sl piiniaseemneid, kergelt röstituna
100 g fetajuustu (Brõnzaga jääb ka väga maitsev)
soola ja pipart
oliiviõli
värsket rosmariini, tüümiani, punet vm ürte
paar küüslauguküünt
Salatikaste:
2 sl sidrunimahla
1 sl mett
5 sl oliiviõli
soola ja pipart


Esmalt küpseta peedid. PEse peedid hoolikalt, aseta kas savipotti või ahjuvormi. Lisa mõned küüslauguküüned, veidi rosmariini, tüümiani või muid ürte. Piserda õli ja veega, lisa soola ja pipart. Sega peedid kätega läbi, et nad oleksid ilusti õliga koos. Kui küpsetad ahjuvormis, siis kata ahjuvorm fooliumiga. Savipotis küpsetades kata pott kaanega. Küpseta 200 kraadises ahjus ca 45 minutit kuni 1 tund sõltuvalt peetide suurusest. Küpsust kontrolli noaga torgates. Savipotti keera küpsemise ajal paar korda ümber. Jahuta peedid ja koori majapidamispaberi sees peete veeretades ja paberiga koort eraldades.
Rösti lehtkapsas. Selleks rebi see väiksemateks tükkideks, sega kätega segades õli ja soolahelvestega ja küpseta 180 kraadises ahjus mõned minutid. Ära pruunista.
Valmista salatikaste. Selleks sega sidrunimahl mee, soola ja pipraga. Vispelda sisse oliiviõli. Sega osa salatikastmest tükeldatud peediga.
Säti taldrikule lehtkapsas vaheldumisi röstitud peeditükkidega. Murenda peale fetajuust, puista peale piiniaseemned ja nirista ülejäänud salatikastmega üle. Vajadusel maitsesta veel soola ja pipraga. Serveeri kohe.

Hea uudis on see, et kui kellelgi tekkis huvi kõnealuse savipoti vastu, siis blogi lugejatel on võimalik seda savipotti soetada 15%-lise hinnasoodustusega. Selleks tuleb veebipoest www.homedecor.ee tellides voucheri koodiks märkida "isetehtud".

Postitus sündis koostöös Home Decor köögitarvete poega.

2 kommentaari:

Silvia Tsvetkova ütles ...

Kas oskad ehk soovitada, kus Tallinnas võiks lehtkapsast saada olla? :)

Tuuli ütles ...

Silvia, see lehtkapsa leidmine on tihti nagu jahilkäik, et iial ei tea, kas õnnestub või mitte. Viimaste andmete järgi on seda olnud NOP-is, Mahemarketis,Solarise toidupoes, vahel liigub ka Rimides ja on olnud ka Stockmannis. Hirmsasti tahaks, et tekiks suurem nõudlus ja poed hakkaksid lehtkapsast regulaarselt müüma.